Elieneth
![Malý princ Malý princ](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/606/maly-princ-1a9-606.jpg?v=1566229658)
Úžasné! Nikdy mě nepřestane udivovat ta odzbrojující jednoduchost, kde je tolik řečeno mezi řádky. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Silmarillion Silmarillion](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29746/silmarillion-p5B-29746.jpg?v=1440152544)
Číst tuto knihu bez znalostí předchozího díla autora by bylo jistě velmi náročné a zřejmě by zde nedošlo k pochopení ze strany čtenáře. Velmi se mi ale líbí jako ucelení celkového obrazu Středozemě, které je popisováno prostřednictvím pověstí a bájí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264561/jsou-svetla-ktera-nevidime-IIY-264561.jpg?v=1442343546)
Způsob, jakým do sebe jednotlivé části příběhu pasují, je úžasný! Knihu jsem přečetla opravdu "jedním dechem". Velice dobře se čte a dějová linie je brilantně vystavěná. Jedna z nejlepších současných knih z válečného prostředí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na západní frontě klid Na západní frontě klid](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250/na-zapadni-fronte-klid-vvT-250.jpg?v=1619946443)
Opravdu dobrý popis událostí války z té lidské stránky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rady zkušeného ďábla Rady zkušeného ďábla](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/2281/rady-zkuseneho-dabla-Vut-2281.jpeg?v=1576191946)
Z dopisů mladého pokušitele mě skutečně až mrazí. Při čtení této knihy mi opravdu docházelo, že věci tam popsané se dějí i v mém životě. Opravdu skvělá kniha! Byla jsem ráda i za to, že při čtení musí člověk trochu víc přemýšlet nad tím, co čte. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Schody zarostlé břečťanem Schody zarostlé břečťanem](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89446/schody-zarostle-brectanem-BQl-89446.jpg?v=1567707423)
Příjemné povídky, které osobitým způsobem jemně přenáší čtenáře do válečné Anglie k háčkovaným ubrusům, čajovým dýchánkům, ale i propracovaným postavám a dobře vystavěným zápletkám. Jednotlivé povídky, které propojuje autorčin osobitý styl a postavy se objevují, aby následně zmizely a tím vytvořily prostor novým. Zanechávají však v čtenáři svůj otisk, který mu v mysli vyvstane při pohledu na (na první pohled) obyčejný kout zarostlý břečťanem nebo během tichého večera prosyceného vůní posekané trávy a chomáči mlhy. Onen prchavý pocit z krásné literatury se v tu chvíli opět zhmotní a člověk dostává chuť si znovu do této úzké knížky znovu začít na zapadajícím sluncem ozářené terase.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opravdu krásná kniha. Svět, který Tolkien dokázal vytvořit je opravdu úžasný. Také mě velmi oslovují charaktery jednotlivých postav. Líbí se mi nádherná propojenost s jeho dalšímu díly. Pokaždé, když ji čtu, tak mám chuť přestat dobrodružství Bilba Pytlíka vnímat jen pasivně, ale aktivně se do něj zapojit a vidět ty krásné věci kolem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V existencialistické kavárně V existencialistické kavárně](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400782/v-existencialisticke-kavarne-AK0-400782.jpg?v=1548406263)
Velmi čtivě podaný příběh moderní filozofie, aniž by slevil z laťky vysoce nastavené filozofickými knihami a jejich autory. Těžce stravitelná díla moderních filozofů předkládá pomocí osobních příběhů (a špetky fabulace) ve formě, která je přístupná většímu množství čtenářů ale zároveň zachovává kvality prostředí, ze kterého vychází.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nejkrásnější texty Alžběty od Trojice Nejkrásnější texty Alžběty od Trojice](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316695/nejkrasnejsi-texty-alzbety-od-troji-LKX-316695.jpg?v=1477945531)
Tato kniha přináší opravdu krásné texty od této výjimečné světice, která je i dnes pro svět (aspoň podle mého názoru) velmi aktuální a inspirativní.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha, která je plná filozofických úvah a autorových myšlenek, které vytržené z kontextu nemusí být pochopeny. Člověk se při četbě musí soustředit, jinak se může stát, že se ztratí. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ohromné maličkosti / (Obrany) Ohromné maličkosti / (Obrany)](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/4933/ohromne-malickosti-TW9-4933.png?v=1616312103)
Je úžasné s jakou lehkostí a zároveň vážností dokáže Chesterton mluvit o naprosto všedních věcech. Po přečtení této knihy se snad opravdu aspoň pár lidí podívá s úplně novým zájmem třeba na tu spoustu "zbytečností", které mají v kapsách. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262619/divka-ve-vlaku-IOv-262619.jpg?v=1442479641)
Na knize mě zaujalo vyprávění z více pohledů. Mile mě překvapilo, že jsem se v tom (až na výjimky neztrácela).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mexabo Mexabo](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465311/mexabo-I9Q-465311.png?v=1612697274)
Milé české sci-fi s nepříliš překvapivými dějovými zvraty. Příběh je nicméně napsán čtivě, a i přes méně propracované postavy, děj knihy rychle odsýpá. Příjemná oddechová četba, která by mohla v některých místech být maličko dotaženější, aby zápletky občas nepůsobily příliš vykonstruovaně a jednání postav křečovitě. Nicméně autorka umí dobře budovat a dávkovat napětí stejně jako humor. Díky nepříliš složitému ději je toto jistě dobrá kniha do vlaku či na koupaliště.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Alžběta od Trojice Alžběta od Trojice](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115912/alzbeta-od-trojice-115912.jpg?v=1332597333)
Je skvělé, že tato kniha není jen pouhým "holým" životopisem, ale ukazuje Alžbětino poselství v kontextu dnešní doby.
![Klub podivných živností / Anarchista Čtvrtek Klub podivných živností / Anarchista Čtvrtek](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77300/klub-podivnych-zivnosti-anarchista--VNE-77300.jpg?v=1610887595)
Klub podivných živností je kniha plná neuvěřitelných zvratů a charakteristického Chestertonova vtipu. Skvělé :) !
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![K moři K moři](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14139/k-mori-4Mb-14139.jpg?v=1552997105)
Tato kniha se velice dobře čte. Děj díky osobitému stylu autorky skutečně rychle "odsýpá". Líbí se mi i ukončení příběhu všech zmíněných postav.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Paní Bovaryová Paní Bovaryová](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1963/pani-bovaryova-1963.jpg?v=1365709953)
Je to sice krásný příklad realismu, ale příběhem mě tato kniha neoslovila. Mám pocit, že hlavní hrdinka vlastně celou dobu neví, co chce a není spokojená vůbec s ničím. Díky tomu, že ve mě tato kniha vyvolala aspoň nějakou reakci, tak jsem ji dala aspoň jednu hvězdičku.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Tweetuj s Bohem Tweetuj s Bohem](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302874/tweetuj-s-bohem-DVc-302874.jpg?v=1467469123)
Myslím, že tato kniha je dobrou pomůckou ke katechezím. Jsou v ní přehledně zpracovaná základní témata a otázky víry. Styl je dobře přizpůsobený cílové skupině (mládeži) díky krátkým větám a přehlednosti textu.