EliskaD EliskaD komentáře u knih

Zlomené srdce Zlomené srdce Tim Weaver

Co mám po 7 dílech k Timu Weaverovi a jeho sérii s Rakerem stále psát? I další příběh je velmi čtivý, napínavý a stále si drží originalitu co do zápletky jako takové, tak i momentů překvapení v při jejím rozuzlování.

05.06.2022 4 z 5

Němé oběti Němé oběti Tim Weaver

Tento díl se odlišuje od předcházejících. Raker tentokrát neřeší případ, na jehož začátku by bylo téměř až mysteriózní zmizení, jako tomu bylo v předcházejících dílech. To mě trochu zamrzelo. Ještě více mě zamrzelo, že případ, který se bude řešit, je onen Healyho nevyřešený případ vraždy 8letých dvojčat a jejich matky. A ta mrzutost nebyla kvůli případu jako takovému, ale zejména kvůli Healymu, který mě už několik knih pěkně irituje. Nakonec jsem i na něj změnila názor a příběh si docela užila. Přesto jej hodnotím zatím jako nejslabší.

01.03.2022 3 z 5

Sněžný tygr Sněžný tygr Desmond Bagley

Velmi napínavá kniha, ve které se prolínají 2 linky. V první z nich sledujeme zasedání vyšetřovací komise a v druhé konání obyvatel malého městečka bezprostředně před pádem laviny a těsně po ní.

Postupně se tak čtenářovi rozkrývají okolnosti pádu laviny. Kromě samotných osudů jednotlivých postav mě bavily i vědecké informace o lavinách.

01.03.2022 4 z 5

Králíčkovy sebevraždy Králíčkovy sebevraždy Andy Riley

Tak tento černý humor mi opravdu sedl. Zřejmě nebude pro každého, ale kdo má rád černý humor, tak ten si tuto knížečku užije. Co stránka, to unikátní neotřelý nápad.

24.02.2022 5 z 5

Led v žilách Led v žilách Yrsa Sigurðardóttir

Knihy od Yrsy čtu vždy s chutí a se zaujetím. Tento díl mi však přišel zdlouhavý, dokonce jsem některé odstavce přeskakovala. Ani do prostředí mrazivého Grónska mě autorka nedokázala vtáhnout. Yrsa umí vyprávět poutavěji.

25.01.2022 3 z 5

Epidemie Epidemie Robin Cook

Příjemná kniha pro odpočinkové čtení. Příběh má jednoduchou dějovou linku, kterou sledujeme pohledem patologa Jacka. Protože děj ubíhal tak, jak jej sám Jack prožíval, měla jsem v několika místech pocit, že děj ztrácí šťávu a napětí. Mnohdy jsem se přistihla, že přeskakuji odstavce, abych se posunula v textu dále. I přesto jsem si čtení užila. Motiv mi došel celkem rychle, ale hlavního strůjce jsem neodhalila, takže překvápko rozhodně bylo.

05.01.2022 3 z 5

Tiché lži Tiché lži Sarah Pinborough

Nebylo těžké po pár kapitolách odhadnout, o co v knize kráčí. Takových námětů bylo už habaděj a já se během vyprávění trochu nudila. Po konstatování, že "někdo není tím, za koho se vydává", jsem zpozorněla a padoucha odhadla, čímž se pro mě i zbytek knihy s celým svým odhalením stal méně zábavným, než mohl být. Přesto všechno hodnotím knihu jako velmi dobrou, skrze vykreslené charaktery postav vzbudila emoce a v závěru i trochu dojala.

18.10.2021 3 z 5

Doba jedová Doba jedová Anna Strunecká

Tuhle knihu jsem měla rozečtenou více než půl roku a pořád mě strašila na nočním stolku. Zřejmě je to tématem samotným, ale kniha ve mě vůbec nevzbuzovala chuť ji číst. Je převážně psána suchým jazykem a mnohé uváděné statistiky neposkytují dostatečně reprezentativní vzorek dat. Ať už je to s "jedy" tak nebo jinak, minimálně kniha čtenáře přivede k zamyšlení o svém zdraví. I já sama jsem si v ní našla své (ale musela jsem hodně vybírat)

02.08.2021 2 z 5

Jáma Jáma C. J. Tudor

Skvělá ukázka toho, jak může závěr úplně zničit tak čtivý, poutavý, tajemný a mysteriózní příběh. Pointa chybí a dějové linky příběhu nejsou vysvětleny a uzavřeny. To v knihách nemám ráda. Vnímám to po 300 stranách čtení trochu jako podraz. A to už vůbec nemluvím o pečeti vydavatele. Kříďák se mi líbil. Ale toto? Promrhaný čas.

29.07.2021 2 z 5

Sběratel očí Sběratel očí Sebastian Fitzek

Čtení mělo spád a napětí nechybělo. Pachatel odhalen, ne však dopaden. V závěru knihy tak rozjíždí další kolo své morbidní hry.
Ta má ale otevřený konec a už se nedozvíme, jak dopadne Zorbachův příběh. Čekala jsem, že toto bude mít pokračování ve druhém dílu (i když vlastně nevím, co dalšího by mohl navíc ještě nabídnout), ale navazující díl je dle anotace úplně jiný příběh, ve kterém se opět setkáme s Alinou. Ale kdo ví? Neodolám a hned se do pokračování pouštím.
----
Pozn. po přečtení druhé dílu: Příběh má opravdu své pokračování v Lovci očí. Dokonce optikou přečteného druhého dílu se i Sběratel očí stává o mnoho zajímavější knihou a zpětně bych ji hodnotila 5*.

24.06.2021 4 z 5

Kruh Kruh Bernard Minier

Z předchozího dílu jsem byla rozpačitá a nehodnotila jej moc dobře. Chtěla jsem Minierovi dát ještě šanci. A za mě chyba. Opět mě autor nepřesvědčil. Opět nesmírně rozvleklý děj, spousta vaty a zbytečných postav a různých linek. V příběhu se vrší jedna nelogičnost na druhou a čtenář nemusí být policajt ani znalec detektivek, aby mu byl divný celý postup vyšetřování a nereálné a nesmyslné jednání jednotlivých postav. Do dalších děl se už nepustím.

23.06.2021 2 z 5

Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Ke knize mě přivedl osobní příběh známých, kteří tvrdí, že jim tato kniha skutečně zachránila manželství.
Možná, že popisované myšlenky nejsou o ničem jiném než o uvědomění si vlastních potřeb a potřeb druhého, ale mají rozhodně něco do sebe.
Kniha nabízí velmi jednoduché schéma 5 jazyků, tedy 5 způsobů projevování lásky druhému. Mnoho partnerských neshod pak dle Chapmana pramení z toho, že na partnera mluvíme jazykem, kterému druhý nerozumí. Brilantně jednoduché. Je to rozhodně téma k dalšímu zamyšlení nejen pro ty, kteří svůj vztah potřebují vzkřísit, ale i pro ty, kteří jej nechtějí nechat uvadnout.

14.06.2021 5 z 5

Poslední rituál Poslední rituál Yrsa Sigurðardóttir

Podivná rituální vražda přiměje dvojici vyšetřovatelů sledovat kroky historického bádání, kterému se Harald věnoval pro svou dizertacni práci. Protože cokoli, na co přišel, by mohlo mít s jeho vraždou souvislost. Byla jsem zvědavá, jak může hledání 500 let staré pravdy zapadat do události ze současnosti. A ukázalo se, že může. A docela smysluplně. Mile mě tato kniha pro svůj neotřelý příběh překvapila. Historické popisy nebyly otravně zdlouhavé a skvěle doplňovaly prostředí, ve kterém se příběh odehrává.

28.05.2021 4 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Několik předchozích dílů od Keplera jsem četla před pár lety. Nepamatuji si z nich moc detailů, ale rozhodně vím, že jsem knihy přímo hltala. Po dlouhé přestávce jsem se pustila do Zrcadlového muže a jsem opravdu hodně zklamaná. Řemeslně výborně napsáno, ale dojem mi zkazilo to, že jsem (asi úplně poprvé) uhodla pachatele už na úplném začátku (za mě velmi prvoplánové, a přesně tak neuvěřitelné, jak Kaplerovci dokážou napsat). Pak to pro mě celé ztratilo na zajímavosti. Přesto jsem chtěla dočíst, abych si svůj závěr potvrdila. Za svou poctivost jsem byla "odměněna" množstvím nadbytečných brutálních scén, které neznaly hranic. Navíc byl celý příběh ne neuvěřitelný, ale přímo absurdní. Takhle to prostě v životě nefunguje.

20.05.2021 2 z 5

Vážka Vážka Michel Bussi

Nemohla jsem se začíst, nakonec jsem to nějak prolomila. Po čtvrtině knížky jsem si vytvořila svůj vlastní závěr a říkala si, o čem sakra bude dalších 300 stránek. Četla jsem dál, ačkoli mi bylo skoro jedno, jak to vlastně dopadne a jestli se mi můj tip potvrdí. Příběh mě moc nevtáhl, spíše plynul nějak mimo mě. Mínění o knize mi vylepšil napínavý, čtivý a dynamický závěr.

18.04.2021 3 z 5

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Několik příběhů o Sherlockovi znám z filmového zpracování a moc mě nenadchly, proto jsem sáhla po knize a konkrétně po příběhu, který jsem neznala, abych se seznámila i s četbou tohoto tak oblíbeného autora. Možná jsem měla kvůli slávě A. C. Doyla přehnaná očekávání, ale příběh mě bohužel moc nezaujal. Do knihy jsem se musela skoro nutit, nebylo v něm pro mě žádné napětí, které by mě podněcovalo číst pořád dál. Rozuzlení mi nepřipadalo příliš zajímavé, i když byl příběh velmi dobře promyšlený.

02.04.2021 3 z 5

Haiku haiečku Haiku haiečku Jiří Dědeček

První setkání s haiku. Moc krásné, některé k zamyšlení, některé vyvolávají úsměv na tváři.

Kočičí hlavy

plují
okurky v láku

30.03.2021 5 z 5

Dívka se sněhem ve vlasech Dívka se sněhem ve vlasech Ninni Schulman

Po přečtení prvních asi 20 stránek jsem se musela vrátit opět na začátek a začít číst pozorněji, protože jmen postav bylo už takto na začátku příliš a přestávala jsem se orientovat. Postav bylo v knize opravdu mnoho a mnohé z nich neměly v ději knihy zvláštní význam, pouze doplňovaly a dokreslovaly děj. Příběh nebyl překombinovaný, působil reálně, byl poutavý, příjemně se četl a udržoval v mírném napětí po celou dobu knihy, přestože se vyšetřování nepřinášelo příliš velké zvraty nebo významné objevy. Dramatické rozuzlení se odehrálo až na pár posledních stránkách knihy. Překvapením pro mě bylo, že námět (nikoliv samotný děj) byl inspirován skutečnou událostí.

27.03.2021 4 z 5

Temná stezka Temná stezka Åsa Larsson

Kniha se mi moc líbila, zhltla jsem ji během týdne. Knihy této autorky jsou na pomezí mezi detektivkou a románem. Autorka vykresluje pozadí jednotlivých postav - jejich dětství, zážitky... Střídá se současnost s minulostí. Dokonce se střídá úhel vyprávění jedné situace z pohledu různých postav. To mě moc bavilo. Když už jsem v závěru knihy myslela, že je po všem, příběh znovu vygradoval do dramatického závěru, který je v knihách autorky typický.

K této autorce mě přivedla zcela náhodně vybraná kniha Oběť Molochovi. Po jejím přečtení jsem vzala celou sérii od začátku (vše během cca 1,5 měsíce). Přirostly mi k srdci hlavní postavy a baví mě sledovat jejich životní příběh napříč jednotlivými knihami. Autorčin styl mi vyhovuje.

14.01.2021 4 z 5

Přísně tajný spolek svérázných čarodějek Přísně tajný spolek svérázných čarodějek Sangu Mandanna

Kniha mě velmi nalákala svou anotací na hřbetu, kde je akcentováno, jak čarodějka Mika točí a zveřejňuje videa, ve kterých předstírá, že je čarodějka a předváděná kouzla nejsou jen iluze. Čekala jsem, že to bude o peripetiích, které kvůli tomu může zažívat. Nicméně toto je v knize pouze okrajově zmíněno a podstata příběhu odpovídá anotaci uvedené zde. Děj není nikterak složitý, vesměs se v knize nic moc neděje. Ale je to takové laskavé čtení.

Citace:
"Být milý znamená chovat se slušně, zastavit auto a poradit lidem, jak se dostanou tam a tam, nebo se usmát na přepracovanou pokladní v supermarketu. Všechno jsou to fajn věci, ale nemají nic společného s tím, co je pod povrchem. Být milý je o tom, co děláme, když se druzí na nás dívají. Být laskavý je oproti tomu mnohem hlubší věc. Laskavost je o tom, co člověk projevuje, když se nikdo nedívá."
"Řeknu ti, má drahá," prohlásil Ian dosti pohnutě, "že to, co jsi právě řekla, je velká pravda."
Mila úkosem pohlédla na Jamieho. "Ty například nejsi vůbec milý."
Jamie vydal zvuk, který docela dobře mohl být smíchem. "Tak díky."

07.07.2024 3 z 5