Enforcer Enforcer komentáře u knih

Underground Underground František Kotleta (p)

Kotleta spisovatelsky stále zraje. Základní nápad může trochu připomenout Glukhovského Budoucnost, ale Underground je daleko lepší. Pobavila mě Reformovaná církev Pavla Novotného a věřím, že budou následovat další knihy z tohoto světa, který mi přijde zajímavější, než ten ze Spadu.

17.05.2020 5 z 5

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Velkolepé zakončení celé ságy. Nečekaně mnoho dějových i časových rovin, překvapivý hlavní záporák a konec, který má daleko k nějakému happy endu. Co víc si přát? Co víc říci? Snad jen to, že mých očích je to právě sedmá kniha, která dělá z celé ságy něco hodně výjimečného a pozdviženého nad "běžnou fantasy".

11.05.2020 5 z 5

Berlínský zápisník Berlínský zápisník Dora Kaprálová

Zajímavé deníkové vyprávění z autorčina pendlování mezi Berlínem a Brnem. Cítím tak jakousi vykořeněnost z obou kultur, je to ale čtivé a obě kultury to skvěle přibližuje. Něco je skvělé v Německu, něco u nás, obojí najednou však mít nemůžete.

01.05.2020 5 z 5

Válkotvůrci Válkotvůrci František Kotleta (p)

Zpočátku několik slabších snad ani ne povídek, které se navíc dost vymykají tomu, co si dnes asi představíme pod pojmem Kotletova tvorba, postupně však kvalitní kousky přibývají a sbírka dostává spád. Zadarmo určitě dobré počtení.

07.04.2020 4 z 5

Narka Narka Richard Šusta

Velkolepé epické sci-fi pocházející z českých luhů a hájů. Trochu mi připomíná Dunu. Hlavní hrdina Tarmin je neprávem odsouzen na smrt, podaří se mu však utéci a při své cestě za pomstou postupně potkává všechny vyděděnce oné podivné planety Narka, která je jednou z nejzvrhlejších planet ve vesmíru. Čekat můžete fanatické mnichy, kanibaly, zkorumpované vládní orgány, zvrhlé obchodní společnosti a nakonec i mimozemšťany.
Tento utajený poklad jsem objevil během covid-19 krize na dně mé čtečky e-knih a nyní všem vřele doporučuji.

04.04.2020 5 z 5

Lunapark Lunapark Stephen King

Dle mého názoru jeden z těch slabších Kingů. Kniha nenabízí nic, co by čtenář od autora již někdy dříve nečetl.

11.03.2020 3 z 5

Závan klíčovou dírkou Závan klíčovou dírkou Stephen King

Jeden z nejlepších dílů Temné věže. Oba vložené příběhy jsou nadmíru silné. Knihy 3 - 4,5 mi přijdou z celé série nejlepší.

08.02.2020 5 z 5

To že byl život? – Z podzemní církve do labyrintu svobody To že byl život? – Z podzemní církve do labyrintu svobody Tomáš Halík

Nejvíce mě zaujala poslední kapitola o poustevničení v Antarktidě. Ano, tak nějak to celé funguje. Zbytek knihy je zajímavým životopisem velice úspěšného, sečtělého a moudrého člověka. Člověka, který je vzhledem ke svým životním úspěchům velice skromný.
Lidé, kteří pana Halíka obviňují z nějaké namyšlenosti, dle mého názoru vůbec nepochopili, co jim autor chce říct.

17.01.2020 5 z 5

Mrtvá šelma Mrtvá šelma Jiří W. Procházka

Jakási česká variace na Šifru mistra Leonarda. Odehrává se v Táboře a ve vraždách je zapleteno místní tajné husitské bratrstvo. Docela se mi to líbí.

17.12.2019 4 z 5

Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Ten příběh je stále větší paráda. Příhoda s neustále kradeným amuletem z vesnice Govorožec navíc neomylně ukazuje na středoevropský původ celé ságy. :D

10.12.2019 5 z 5

Zpět ke světlu - Brian May - neúplný průvodce jeho hudbou Zpět ke světlu - Brian May - neúplný průvodce jeho hudbou Neil Daniels

Nebudu tak příkrý jako kolega pode mnou. Má očekávání tato kniha splnila a o Brianu Mayovi jsem se dozvěděl mnoho zajímavého.

23.11.2019 4 z 5

Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Jediným problémem této knihy je přestřelená délka. Jinak jde o zajímavé až feministické vyprávění z viktoriánské éry. Z doby, kdy byly bohaté a urozené ženy účelově vychovávány k tuposti, a proto je kdejaká prostitutka intelektem a všeobecným přehledem předčila. Vždy mi připadalo, že ženy ve viktoriánských románech jsou úplně blbé, po přečtení Kvítku už vím, proč tomu tak je.

22.11.2019 4 z 5

Neuromancer Neuromancer William Gibson

Nevím, nakolik to zastaralo technologicky, ale cool je to pořád. Napadá mě celkem dost počítačových her, které se zjevně inspirovaly - DeusEx, Borderlands, Assassins Creed...

26.09.2019 4 z 5

Queen kompletní příběh Queen kompletní příběh kolektiv autorů

Vyčerpávající přehled kariéry skupiny složený i z mnoha dobových novinových článků a rozhovorů. Skvělé a i docela ojedinělé je, že tento bookzine je skutečně o hudbě a ne o tom, kam to Mercury strkal.

22.09.2019 5 z 5

Zhubni Zhubni Richard Bachman (p)

Kniha má skvělý rozjezd a v jednu chvíli aspiruje na pozici mezi těmi nejlepšími Kingovkami. Ale konec vyzní tak nějak do ztracena. Proč tu věc prostě nehodil nějakému psovi či bezdomovci a tahal si ji domů?

10.09.2019 4 z 5

Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Zatím nejlepší Zaklínač. U čtvrtého dílu Čas opovržení mi poněkud vadila přemíra pletichaření oproti akci, u pátého dílu je poměr obojího přesně opačný. A také je dobré, že pátý díl je především o Geraltovi a jeho družině, která začíná dostávat docela překvapivé a podivné členy.

06.09.2019 5 z 5

Kulky a opium Kulky a opium Liao I-wu

Nejzajímavější částí knihy je báseň Krveprolití. Příběhy disidentů jsou sice velmi smutné, ale zároveň i navzájem dost podobné, a proto, když čtete už počtvrté vlastně to samé, docela nečtivé. Dokumentační hodnota knihy je nesporná, Hovory se spodinou se mi ale líbily více.

27.08.2019 4 z 5

Tma Tma Jozef Karika

Solidní slovenský cabin horor. Ano, je to místy nelogické a ten konec působí tak trochu nuceně, ale v rámci středoevropské literatury podobného typu to není zlé.

05.08.2019 3 z 5

Pí a jeho život Pí a jeho život Yann Martel

Také mě ta hra málem dostala. Chtěl jsem dát pět hvězdiček, ale po té epizodě na pustém ostrově jsem si začal říkat "tak to už je moc ustřelené" a začal jsem uvažovat o snížení hodnocení na hvězdy čtyři. Závěr knihy však účel této části nadmíru vysvětlil, a tak nakonec dávám plně zasloužené stoprocentní hodnocení.
Krásná kniha plná lásky k zvířatům a k Alláhu, Kristu, Krišnovi - vyberte, co je libo.

22.07.2019 5 z 5

Na odvrácené straně Na odvrácené straně Anthony O'Neill

Takto vypadá čistokrevný průměr. Nápad neoriginální, děj nudný, postavy jsou čtenáři úplně putna. Srovnávat tohle s do posledního detailu vypiplaným Marťanem? To je téměř svatokrádež. Pro mě velké zklamání.

03.07.2019 3 z 5