Eorin komentáře u knih
Ale jo, je to celkem vtipné, takové "pokocháníčko" na jedno odpoledne v autobuse cestou z práce..
Celkem trefné glosy, ovšem dost se opakující a někdy takové.. no, já nevím, asi jsem čekala víc. Upřímně, čekala jsem něco jako "Dospělost je mýtus" křížená s "Divné hlášky z knihkupectví".
Tohle byl takový průměr s občas povedenými obrázky, ale v podstatě o ničem. Za minutu už nevíte, co tam vlastně bylo.. Škoda. Čekala jsem prostě víc všeho - víc kreativity, víc zajímavých hlášek.. eh.. tak nějak.. Jsem prostě zklamaná.
Knihu jsem četla po částech - inu, bylo to myšleno jako jednotlivé články, tak jsem k tomu také tak přistupovala. A bavilo mě to, dojímalo i rozesmávalo. Aňa píše skvěle a zábavně, je mi to hodně blízké. A pak tu máme ještě naprosto dokonalé ilustrace od její sestry Lely - což mi dohromady dává geniální celek, po kterém ráda čas od času na odreagování zase sáhnu. Děkuji
Nádhera!
Děkuji siru Terrymu za poslední Toničku Bolavou, děkuji i tomu, kdo Pratchettovo dílo dokončil (ano, je ta cizí ruka znát, ale díky ní to nezůstalo pouze na stole, ale můžeme to teď číst). Bylo to pěkné, důstojné rozloučení se Zeměplochou a co navíc, bavilo :)
BTW, na úplném začátku jsem to nádherné rozloučení s Bábi Zlopočasnou probrečela - však mi přišlo, jako kdyby se skrze Bábi loučil sám Terry s psaním, se Zeměplochou, se životem. A bylo to krásné.
Tuto knihu neomrzí číst stále dokola, v jakémkoliv věku i rozpoložení.
Jednoduše geniální!
Četla jsem to někdy v patnácti letech a doposud si pamatuji naprosto přesně, co se tam odehrávalo a i to, jak jsem po dočtení seděla na posteli a zírala s otevřenou pusou na zeď v zoufalé snaze se vyrovnat s koncem, který má do happy-endu hooodně daleko.
Geniální dílo, které se rozhodně vtiskne do mysli a bude se tam různě převalovat ještě hodně dlouho.
Kniha, která mě úplně dostala do kolen. Nádherný příběh, skvěle podané a chválím nejen originalitu ohledně výběru vypravěče, ale i tematiku - pohled Němců na válku.
Je tam vše, co si může čtenář přát. Napětí, dojetí, romantika, poetika, humor i drama. Ne nadarmo je to jedna z nejlépe hodnocených knih a já mohu jen vřele doporučit. Nemám absolutně nic, co bych knize vytkla. Osobně si slastně vrním a užívám si každou stránku.
A pak, až dočtete, neváhejte a shlédněte i filmovou verzi, která je dle mého nejlepšího přesvědčení velmi zdařilá.
Jen původní (poopravené) Stmívání mě přinutilo dát více hvězdiček (za nostalgii a původní pěkný příběh), protože ten divný revers všech postav, to bylo spíš k pláči, to už ani nebylo vtipné. Beau by rovnou mohl být gay a proč (řekněte mi někdo proč?!!) musela Meyerová házet do reversu i všechny ostatní postavy? Opravdu bylo nezbytně nutné, aby se z Emmetta, Jaspera a Carlislea staly ženy a to (v prvních dvou případech) obrovské mužatky?? (viz. popis jejich tělesných proporcí, důraz na muskulaturu apod.) Proč? Stephenie asi psala narychlo, jinak by si snad dala víc práce a rozhodně mnohem více citu s přetvářením všech postav do jejich protipólů.
Nedomyšlené, směšně k pláči, zbytečné.. A proč, ptám se znovu, proč bylo třeba to vydat jako dvojromán s původním Stmíváním, které má jen drobné korekce??
To se nepovedlo. Raději aby už vydala Půlnoční slunce..
Minimum děje na maximu stran. To už raději doporučuji sáhnout po Lady Fuckingham - máte téměř to samé v mnohem menším balení a za lepší cenu (a dokonce i mnohem lépe napsané).
Knihu jsem četla už nejméně šestkrát, pokaždé v jiném věku, v jiném rozpoložení a stoprocentně se k ní ještě mnohokrát vrátím. Je to víceméně klasický historický román s různě propletenými osudy postav, které mimo jiné spojuje touha po jakési svobodě (pro každou z postav má "svoboda" jiný význam) a romantice. Postavy nejsou ploché, nebo černobílé (chcete-li), naopak, každá má svou historii, své pohnutky a proto se čtenář určitě přistihne, že sympatizuje v určitých chvílích nejen s "krvavou" hraběnkou, ale dokonce snad i s Fickem.
Nečetla jsem knihu v originále, ale chystám se. Slovenština musí být ještě krásnější, třebaže český překlad se povedl (na druhou stranu, ze slovenštiny to nebyla zase až taková fuška).
Rozhodně doporučuji, krásná kniha, co se čte téměř sama a krásný romantický děj na všech frontách (vyjma pár celkem detailních scén, kdy mi trnuly nejen zuby).
Tak tohle bylo opravdu nejslabší. To ani nebyla oddechovka, spíš k vzteku, jak hloupé to bylo. Příliš se opakujících vtipů, úplně zbytečná linka "lupičů", která víc nudila a fascinovala, co za pitomost ještě autor vymyslí. Upřímně, styděla jsem se za něj. Tohle už bylo opravdu hooodně špatné oproti předchozím dílům.
Příliš jsem od knihy neočekávala - a to bylo dobře. Jednoduché zápletky, humor jako od Chaplina, ale tak nějak se to na to popracovní odreagování hodilo a četlo se to svižně. Nemá pro mě cenu si to přečíst znovu, ale posloužilo účelu, zasmála jsem se a na to odreagování mohu doporučit.
(Prý je snad i divadelní hra na tyto motivy s Annou Polívkovou v roli Marie.. :))
Ze začátku jsem měla tendence porovnávat s Kamenem a bolestí od Schulze, ale hned po dvou stranách jsem s tím přestala - je to úžasně psaný příběh dvou rivalů a klidně věřím, že se to celé takto mohlo odehrávat. Jako milovník a student dějin výtvarné kultury, stejně jako milec historie, mohu vřele doporučit, neboť od obého je tam požehnaně a nadto spisovatelčin styl, který mi opravdu dobře sedl.
Skvělé, tleskám a děkuji, paní Storey
Nádherný příběh, smutný, ale opravdu nádherný. Erikovi jsem fandila, stejně jako jej nenáviděla.. obojí současně, ale nejmocnější emocí byla lítost..
S filmem/muzikálem se to nedá srovnávat (neodsuzuji, jen v této verzi chybí propracovanost a to, co si zkrátka nelze pouze z náznaků domyslet a co jinak v knize je tím, co zvu geniální). Tato kniha je nádherně napsaná a forma doslova vybízí k tomu, abyste tomu všemu uvěřili. Ano, je to romantické, patetické, geniální a melancholické.
Další z řady bravurně zpracovaných dramat válečné doby. Knihu jsem od první stránky doslova hltala a nebyla schopna ji odložit. Osudovost činů, domněnek, slov.. to všechno do mě vyrylo velmi hlubokou stopu a mohu říci, že dodnes (poprvé jsem knihu vzala do rukou na střední škole) si živě vybavuji jednotlivé "nespravedlnosti" a nedorozumění a jak jsem na to všechno reagovala a dlouho po přečtení nad tím vším uvažovala. Osobně knihu dávám na poličku ke Zlodějce knih a Světlům, která nevidíme - tedy ke knihám, které mohu všem vřele doporučit a které měly hluboký dopad na utváření nejen mé osobnosti a názorů.
BTW, filmové zpracování se velmi zdařilo a nečtenářům může poskytnout velmi dobře zachycenou napjatě-tíživou atmosféru celého příběhu.
Místy trefné, celkem vtipné, ale nemám ráda, když se tlačí na pilu a autor se všemožně snaží být vtipný.. Když to nejde, tak to nejde, ale ten zbytečný tlak tomu spíše ubírá než přidává na humoru.
Dostala jsem od vlastní mamky (tedy, poté, co jsem jí sdělila, že bych ji chtěla ;) ) a nedám na ni dopustit. Provází mě v manželství a mohu do ní kdykoliv nahlédnout, hledám-li radu, nebo pokud celkově tápu v receptu.
Kniha je psána milým stylem, nejsou tam jen samotné recepty, ale i s láskou psaná moudra, rady, tipy i zajímavosti, které se ke konkrétním receptům vážou.
Za mě nejlepší kuchařka, která se mi dostala do ruky a která je zároveň i čtivou knihou! ;)
Doporučuji.
Velice příjemné a pozitivní čtení, z nějž doslova prosakuje moudrost a všeobjímající láska :) Krása..
Nádherná obálka, to především :)
Příběh sám, včetně jednotlivých postav, je velmi chytlavý, plný napětí, různých zvratů, ale i náznaků hlubších pohnutek a takových pozadí, která bude stát za to časem rozlousknout. Jistě, nejsem cílovka YA, ale tohle byla prostě jízda! Zároveň autorce tleskám, kolik si toho musela zjistit a načíst, aby určité situace působily vskutku věrohodně, skvělá práce.
Velký bonus této knihy je (na autorku-ženu) úžasně surový styl jednotlivých postav. Nejsou to slečinky, romantika je jen velmi jemně zaklíněná v cynickém a tvrdém světě, kde není na nějaké přikrášlování prostor (proto také odpustím všechny ty překlepy v textu - a že jich bylo..). Autorce se zkrátka věrohodně podařilo vystihnout atmosféru, která vládne mezi naprostou spodinou města, která se rve o svůj život a lepší místo na slunci. Jednoduše paráda
Doporučuji
Nechala jsem se zlákat krásnou obálkou a tentokrát to prostě nevyšlo. Nesympatická hrdinka, nesympatické postavy okolo, nelogické a mnohdy dost trapné chování (dokonce mi mnohdy bylo trapně i za autorku, co to zase napsala..??)
Doufala jsem v příjemné "autobusové" čtení po práci, ale to se nekonalo. Škoda mého času..
Forma deníku mi nijak nevadila. Ano, někdy mi byla Veronika nesympatická, někdy mě rozčiloval její manžel (a bylo mi i líto, že z jeho pohledu tam nebylo těch zápisů víc), nicméně jako celek se mi to líbilo. Jde zkrátka o subjektivní pohled na Japonsko, zabydlování se tam, setkávání se s jinou kulturou a jejími odlišnostmi. A proč ne? Z tohoto pohledu to bylo pěkné - a pokud si někdo chce přečíst nějaké podrobnosti o Japonsku, ať raději sáhne po odborné publikaci :)
Neotřelé, svižné, pěkné. Děkuji paní autorce za příjemné počtení i její sdílení vlastních zážitků.