EvaEma komentáře u knih
Čekala jsem napínavou detektivku, což kniha s přehledem splnila. Navíc jsem se dozvěděla střípek z historie Skotska a Kanady, který mi byl zcela neznámý.
První stránky mě navnadily, těšila jsem se, byla jsem nedočkavá... pak jsem se začala ztrácet v čase a pochopila jsem, že tuhle knihu nejde číst rychle. Jsem moc ráda, že mě kniha donutila věnovat se jí soustředěně a pozorně. Stálo to za to.
Knihu jsem si vybrala na letní prázdniny. Bohužel jsem ji přečetla hrozně rychle, chci ještě pokračovat! Chci víc stránek se zážitky Mary Jane, s Izzy, Shebou a dalšími! A přitom takové vážné téma, předsudky, rasismus... přesto to bylo krásné, odpočinkové letní čtení.
Velice děkuji za tuto knihu. Četla jsem ji v době, kdy mi nebylo lehko a nebyla jsem schopná číst delší texty. Každá kapitola má v sobě spoustu pokory a radosti ze života. Zároveň je kniha plná svědectví o době, kultuře a lidech, které bych sama chtěla potkat. Ráda knihu ukládám na dobře dostupné místo v knihovně. Vím, že se k ní budu vracet.
Touto knihou jsem chvilku (chvilku, protože to bylo na jedno nadechnutí) žila, prožívala jsem všechno s hrdiny, zlobila jsem se na ně, bylo mi jich líto, fandila jsem jim... tak skvěle to bylo napsáno, že mě to totálně pohltilo. A kniha mě nutí přemýšlet i po dočtení, pořád se k příběhu v myšlenkách vracím a pořád si říkám, jak jsem šťastná, že žiju jinak. Skvěle napsáno!
Kvalitní čtení. Moc se mi líbily pasáže, kde autorka pestrým jazykem popisuje prostředí, stav věcí, situace,... Na základě anotace jsem očekávala příběh o muži, lékaři, jeho kariéře, určitě i o ruské politice, kniha se ale z mého pohledu odklonila více k ženám, zaměřila se na jejich těžké životy a velmi rozdílné životy. Uprostřed knihy mne zaskočila část, která tam jako kdyby nepatří - po přečtení Doslovu jsem změnila názor.
Každopádně to byl velký zážitek a jsem moc ráda, že jsem se s touto knihou potkala.
V této knize bylo snad úplně všechno. Místy smutné, dojemné, a místy jsem se bavila (např. vši u Leona a jeho kamaráda).
Klid, ticho, čas, šálek dobrého čaje a můžete se začíst.
Kniha mi připomněla moje dospívání s knihami Stanislava Rudolfa. Je dobrá, poučná (i pro rodiče). Ale po dočtení můžu hned na jiné čtení, chybí mi takový ten "dojezd", kdy nad příběhem přemýšlíte, máte z něj nějaké pocity a potřebujete si to zpracovat.
Taková příjemná, rychlá knížečka, četli jsme s dětmi a líbila se. Jen pro staršího (11 let) to už bylo moc jednoduché čtení, takže doporučuji spíše pro menší děti. Překrásně ilustrovaná, to jsem se zas nejvíc kochala já :-)
Hezká rodinná sága, takový průřez 20. stoletím, ale nevtáhlo mě to. Jako bych vše sledovala z povzdálí, nic zásadního jsem s knihou neprožívala. Na rozdíl od hltání jiných knih autorky.
Tato kniha je jiná a trvalo mi, než jsem si zvykla. Neustálé opakování, neuvěřitelné situace, neskutečné postavy... ale pak nastane nějaký zlom, kdy napjatě očekáváte vysvětlení. A to přijde a plus ještě něco navíc. Ladislava Fukse jsem neznala, teď se těším na další jeho knihy. Jsou prostě jiné.
Geniální!!!!! Smála jsem se nahlas, odpočinula jsem si, pobavila se!
Půjčila jsem ji do všech stran, bavili se čtyřicátníci, šedesátníci, muži, ženy, bez rozdílu.
A mně osobně velmi pomohla překlenout období čerstvě po rozchodu/rozvodu - získat nadhled a bavit se! :-) Děkuji za tuto knihu!!!!!
Kniha je vhodná pouze pro osoby, jejichž blízký má hraniční poruchu osobnosti. Člověku trpícímu touto poruchou bych knihu nedoporučila, ale ono je to tak i v úvodu knihy napsané. Mně kniha moc pomohla. Mně blízká osoba touto poruchou trpí a často docházelo k nedorozuměním jen proto, že jsem si neuměla představit, jak co prožívá. Teď už mnoha věcem rozumím víc, kniha mi hodně pomohla.
Kniha je hezky napsaná, s nadhledem, není těžká. Potřebovala jsem ji. Přesně jak autorka píše v úvodu - měla jsem pocit, že jsem v této situaci sama, nikoho kolem sebe v roli třetího rodiče neznám. Kniha mě v mnohém uklidnila a myslím, že i inspirovala. Děkuji za ni.
Uvítala bych více do hloubky propracované i ty ostatní možnosti - nejen vstup třetího rodiče bez vlastních dětí do rodiny s dětmi. Ale rozumím tomu, že kniha vychází z vlastní zkušenosti autorky.
Náhodou jsem v nedávné době četla podobnou knihu (Večer a jitro od K. Folleta) a tedy obě knihy výborné! Tahle měla možná trochu větší "říz" při bitvách.
Kromě již níže uvedeného (Stani95, Tiffani) bych doplnila, že mi vadily časté překlepy a taková blbost, ale překladově - když si moje maminka a spousta jiných angličtinou nedotčených bude číst o Madsovi, nepochopí, proč by měl být šílený.
"Úkolem čtenáře je objevit zločince, úkolem autora je čtenáře mást." Výrok z doslovu knihy naplněn :-)
Na těchto starších knihách se mi líbí barvité vykreslování postav a prostředí, není to nic z rychlíku, na rozdíl od mnohých současných knih. Čtení jsem si užívala.
Příběh je jako pohlazení. Navíc kniha obsahuje reálie Argentiny a okolních států, to vše v přijatelné míře. Velmi odpočinkové čtení, které vám navodí dobrou náladu a optimismus.
Hezky vypracovaná detektivka, zdánlivě nepodstatné detaily se najednou někde vynoří a člověk je najednou překvapen. Čtení mě bavilo podobně jako čtení detektivek A.Christie.
Prosím, více takových knih! Tak moudře a čtivě napsáno! A ty ilustrace! Na straně 33 vidím tolik laskavosti z očí pana komisaře a postava Kachny na str.39, k té je zbytečné cokoliv dodávat. Přijde mi až neskutečné kolik odkazů na osobnosti a reálie té doby se vešlo na pár stránek. Moc děkuji za tuto knihu a těším se na další.