Evaho73 komentáře u knih
Toto svedectvo o prežití holokaustu je pre mňa unikátne aj v tom, že pani Zdenka Fantlová ešte žije.
Podľa jej slov tajomstvo prežitia tohto pekla bolo v tom, že mala iba 18 rokov, bola mladá, zdravá, bola slobodná a hlavne bola zamilovaná... Byť zamilovaný a mať nádej bolo niečo, čo dávalo obrovskú silu a vôľu žiť.
K tomu netreba viac slov, iba si prečítať toto miestami zimomriavkové svedectvo o prežití cieleného vyvražďovania Židov počas 2. sv. vojny.
Skvelý umelecký zážitok !!!
Čitateľ tonysojka napísal k tomuto dielu úžasný komentár, ktorý ma najskôr inšpiroval a po prečítaní knihy sa s ním aj úplne stotožňujem.
Osobne ma naviac zaujal uhol pohľadu, ktorým sa autorka vo svojom diele pozerá na legionárov počas prvej sv. vojny, kde ich vidí ako dezerterov, či dokonca zradcov. Na tomto aspekte postavila rodinnú drámu s kvalitne vykreslenou psychológiou všetkých postáv.
Je to moja druhá kniha od pani Tajovskej a určite nie posledná, lebo jej tvorba stojí za prečítanie.
Rudá volavka je z môjho pohľadu dobre vykreslený špionážny román. Prišlo mi, že autor sa dobré vyzná vo fungovaní amerických i ruských spravodajských agentúr.
Opisy boli celkom realistický vykreslené či už z pohľadu politického diania alebo z pohľadu činnosti špionážnych jednotiek.
V príbehu bola i príslušná dávka napätia, ktoré primerane stupňovalo jednotlivé dejové línie.
Ústredná dvojica hlavných postáv si každou kapitolou viac získavala moje sympatie.
Mám však dve výtky a to, že celkovo príbeh vyznieva neobjektívne, kde bolo zrejmé, že autor viac inklinuje k americkým spravodajským službám ako k tým ruským. Osobne uprednostňujem objektívny nadhľad autorov, kde sú všetky strany vykreslené rovnako. Nemôže byť predsa jedna iba biela a druhá iba čierna.
Druhá vec kt. mi nesadla boli recepty na konci kapitol, ktoré mi prišli ako totálny úlet a trochu mi to kazilo pomyselný punc vážnosti celého príbehu.
Možno práve to bolo zámerom....
Práve som dočítala príbeh, z ktorého mám zimomriavky...
Žalostne mi v ňom chýbala tá najdôležitejšia a najzázračnejšia ingrediencia pre život: LÁSKA !!!
Drsná výpoveď o nezdravom vzťahu medzi matkou a dcerou, založenom na chorobnej túžbe matky začleniť sa do spoločenského diktátu, podľa ktorého by sa mali produkovať iba samé "dokonalé" ľudské bytosti. Azda jedinou chybou bolo, že si matka pre svoj zámer nezvolila práve najvhodnejšiu vzorku ľudskej rasy, a preto musel byť hneď od začiatku založený i na klamstve.
Osobne ma autorka svojím príbehom presvedčila o známej pravde, že bez lásky sa jednoducho nedá žiť.
Vzdávam hold jej odvahe v jednom príbehu poukázať na závažné témy, medzi ktoré patrí chorobná túžba a jej dôsledky, snaha podliehať spoločenskej mienke, rasizmus, násilie v rodine, závislosť, sebapoškodzovanie, šikana v školách...
Možno toho bolo na môj vkus až priveľa, ale vďaka tomu v nastavenom zrkadle dôraznejšie vyniká odraz absencie lásky.
Zaujímavý prierez našimi dejinami, ktoré nám autorka vykresľuje prostredníctvom hlavnej hrdinky zo zmiešaného česko - nemeckého manželstva. Detailnejšie kniha odhaľuje hlavne tú časť našich dejín, nad ktorými visí tieň previnenia voči ľudskosti a dodnes je zo strany spoločnosti tabuizovaný.
Vysídlovanie nemeckej národnosti z bývalého Československa bolo nezákonné a ako autorka uviedla pacháne pod zámienkou kolektívneho previnenia, lenže na to väčšinou doplatili iba nevinné detí, ženy a starí ľudia.
V knihe ma tiež veľmi zaujal aj povojnový vývoj v našej spoločnosti, ktorý zase smeroval k ďalšej diktatúre. Ľudia žijúci v tejto dobe to mali naozaj veľmi ťažké, lebo viacerí prechádzali od jednej tyránie k druhej a nemali dostatočný priestor na svoj vlastný plnohodnotný život.
Autorka tiež zaujímavo až psychologický vykreslila, ako sa pod vplyvom politickej situácie a nerovného rodinného usporiadania vyvíjala a menila osobnosť a svetonázor hlavnej hrdinky Gerty Schnirch. Niektoré zásadné udalosti, ktoré ovplyvnili jej život, autorka vykreslila iba v náznakoch, napr. zneužívanie, nenávisť k vlastnému otcovi alebo otcovstvo jej dcéry.
Žiaľ aj takéto smutné a bolestivé sú naše dejiny, pred ktorými za žiadných okolností nesmieme zatvárať oči a je len dobre, že nám ich autorka touto knihou pripomenula. Nech sú mementom pre nás a naše budúce generácie, že ľudskosť musí byť na prvom mieste, najmä vtedy, ak ide o detí a nevinných ľudí.
Kniha, ku ktorej sa ešte rada vrátim.
Dostala som chuť na klasiku, a tak som dala druhú šancu Anne Elliotovej, ktorú som ako násť ročná považovala za nudnú.
Po rokoch môžem skonštatovať, že je to klasický román plný jemnej ironie a presného pozorovania spoločnosti. Pozitívnou stránkou knihy je určite autorkina schopnosť vytvárať komplexné postavy a analyzovať spoločenské dianie tej doby, v ktorej sa dej odohráva. Hlavná postava, Anne Elliot, je dobre vykreslená s hlbokými emocionálnymi vrstvami, a príbeh ponúka jemný pohľad na otázky spoločenských očakávaní a druhých šancí v láske.
Na druhej strane musím priznať, že tempo príbehu je naozaj pomalé a romantická línia tohto románu nie je tak intenzívna ako sa mi páčila napríklad pri Jane Eyrovej.
Nenáročný príbeh o strate, dezorientácii, nových začiatkoch... a samozrejme o veľkej láske. Niekedy to bolo sladké, inokedy trochu gýčovité, ale ako celok to bolo celkom fajn.
Zábavné čítanie na nastávajúce letné večery.
Kniha pre pamätníkov, alebo stará dobrá klasika. Asi tak nejako by som charakterizovala toto dielo. Predovšetkým tu ide o dobrodružný, napínavý a miestami trochu absurdný príbeh so sympatickým hlavným hrdinom, ktorý ovplýva láskou k vareniu a okrem špionáže nám ponúka aj svoje recepty. Konečne som našla pôvodcu, ktorý inšpiroval mnohých súčasnych autorov pre doplnenie svojich príbehov o podobné kulinárske vsúvky.
Úžasná kniha, ktorú som si vychutnávala do poslednej bodky.
Pridávam sa do skupiny nadšencov pre túto knihu, lebo ma uchvátila predovšetkým svojou prepracovanou viacvrstvovou psychológiou oboch hlavných postáv. Zložité charaktery a vzájomný vzťah oboch sestier sa tu postupne odkrývajú, ako šupky cibule. Páčila sa mi zmena perspektív pri prerozprávaní príbehu, kde sa striedajú obidve sestry, ktoré na mňa, ako čitateľku pôsobili manipulatívne a celý čas sa pohrávali s mojim úsudkom o nich. Hoci je zápletka predvídateľná, práve tento aspekt si dokázal udržať moju plnú pozornosť od začiatku až do konca.
Od autorky som doteraz prečítala tri knihy a "Dobrú sestru" považujem zatiaľ, ako najlepšiu.
Kniha ponúka dva odlišné príbehy o preplnenej samote, o sklamanej nádeji, o neschopnosti vyhrať, ale aj nezlomnú vôľu nevzdať sa a sú prerozprávané očami postáv, ktoré vidia realitu bez ďalších ilúzií.
Osobne mi kniha priniesla síce trochu frustrujúci, ale kvalitný čitateľský zážitok.
Prvá vec, ktorá ma zaujala, bol štýl písma autorky. Janet Fitch je spisovateľka, ktorá o tom vie svoje. Každý odsek je nádherne napísaný, čo potrhujú i citlivo zvolené slová.
Kniha hovorí predovšetkým o zložitom vzťahu medzi matkou a dcérou. Hovorí aj o fyzickom a psychickom týraní, probléme náhradných rodín a „Systému“, o životných pádoch i vzostupoch a v neposlednom rade aj o ceste hľadania vlastného JA v súlade s nezdolnou silou osobnosti.
Musím priznať, že mi niektoré pasáže o pedofílii boli dosť nepríjemné...
Mala som nutkanie prestať čítať, ale nakoniec som sa uspokojila s potvrdením, že je to iba fikcia.
Keďže hlavnou hrdinkou je dievča neustále sa sťahujúce z jednej pestúnskej rodiny do druhej, každá rodina je príbeh, každý dom má inú atmosféru a bolo zaujímavé sledovať, ako hlavná postava reaguje podľa rôznych scenárov a ľudí.
Pôsobivá no zároveň i znepokojujúca kniha.
Zoznam všetkých želaní je druh knihy s vynútenými dialógmi, úplne predvídateľnými situáciami a s nepravdepodobnými udalosťami, ale napriek tomu si dokáže udržať pozornosť čitateľa od začiatku do konca. Bonusom je veľmi milé posolstvo o tom, že ľahko nadobudnuté bohatstvo, nemusí zákonite ľuďom prinášať to pravé životné šťastie. Problém je v tom, že málokto z nás si to dokáže uvedomiť. Zdá sa však, že autorka našla recept, ako nám to pripomenúť ;-).
Môj úlet od náročnejších žánrov som započala touto novodobou robinzonádou, ktorej ústredným námetom sú dvaja stroskotanci na opustenom ostrove.
Jednoduchý dobrodružný príbeh s romantickou zápletkou (síce s "otrepaným" námetom) splnil svoj účel a poskytol mi dokonalý relax.
Knihu odporúčam skôr nenapraviteľným romantikom a priaznivcom červenej knižnice, ku ktorým sa z času na čas hlásim aj ja a vôbec sa to nehanbím takto otvorene priznať ;-).
Kniha Mor bola pre mňa výzvou a v obdobnej situácii, ktorú práve prežívame, som si ňou chcela konfrontovať podstatu fiktívneho príbehu s aktuálnou skutočnosťou.
Po prečítaní žasnem, ako sa autorovi podarilo zachytiť to, čo je i teraz najväčší problém, a to ľudská ľahostajnosť voči okoliu alebo cudziemu utrpeniu, pokiaľ sa nás osobne nedotýka.
V príbehu nie je vôbec dôležité, že sa jedná o mor, mohla to byť akákoľvek iná život ohrozujúca diagnóza. Podstatou bola reakcia doktorov, úradníkov, kňazov, bežných ľudí...
Kniha obsahuje veľa krásnych myšlienok aj úvah a hoci sa nečíta ľahko, stojí o pozornosť.
Krásny historický román, ktorého dej autorka čitateľom podáva úžasným a strhujúcim štýlom prerozprávania.
Na pozadí burlivých časov v priebehu ťažkej hospodarskej krízy v 30. rokoch 20. storočia sa odohrávajú príbehy ľudí, ktorých jedinou nádejou na záchranu je vzájomná pomoc a solidarita.
Ďalším problémom, ktorý museli prekonávať bola nedostačujúca zdravotnícka starostlivosť, ktorá sa stala vodou na mlýn pre ústredné postavy tohto príbehu.
Opäť sa tu stretávame s pôrodnou bábou od rieky Hope, s jej mužom, ale hlavne s ich priateľmi zdravotnou sestrou Becky a doktorom, ktorý je zároveň poznačený aj vážnou osobnou krízou. Cez tieto postavy nám autorka podáva reálny historický obraz o živote ľudí v období ťažkej depresie, ako aj obraz o dôležitom poslaní, či už samotných pôrodných báb alebo zdrav. sestier.
Milujem klasickú literatúru, ktorú kniha Na východ od raja úspešne reprezentuje a ja som pri jej čítaní prežívala jeden úžasný čitateľský zážitok.
Konfrontácia pravdy a dobra so lžou a zlom je nadčasová téma, ktorá v podaní Johna Steibecka pôsobí ako vyznanie viery človeka k základnym životným hodnotám a postojom, ktoré hovoria o tom, čo si v živote najviac ceníme, vážime, čo považujeme v živote za to najpodstatnejšie...
Skutky a činy jednotlivých postáv tejto trojgeneračnej rodinnej ságy odzrkadľujú to, čo je pre človeka skutočne dôležité, bez ohľadu či boli dobré alebo zlé. Nie slová alebo sľuby.
Pri čítaní nás to nutí premýšľať, a tak by to malo byť.
Krásne literárne dielo, ktoré odporúčam prečítať !!!
Čítaním tohto príbehu sa dozvieme veľa o živote žien v Saudskej Arábii a Sýrii, o islame, o ceste utečencov a ďalšie svedectvá o inej kultúre, ktorá je pre nás vzdialená a nepochopiteľná... Je strašné čítať o zverstvách, ktoré musia ženy znášať, no prekvapivo je to aj úžasné posolstvo vďaky a výzva k viere a v ľudskosť.
Už dávno som nečítala knihu s takou zlomyselnou, manipulatívnou a pomstychtivou hlavnou postavou, ktorá si paradoxne práve týmito vlastnosťami získala moju pozornosť hneď od začiatku. Príbeh som doslova hĺtala, aby som zistila čoho všetkého je pre pomstu schopná vykonať. Ako to už v podobných žánroch býva zvykom, aj tu sa našla postava, ktorá bola svojim charakterom ešte zvrátenejšia a hneď zápletka dostala iný rozmer. Hoci bol dej svojim vývojom predvídateľný, kniha má v sebe určitú originalitu, ktorá ma bavila.
Král od Devney Perry vás zavedie do exotického a pútavého sveta motorkárskeho klubu plného klamstiev, podvodov a tajomstiev, kde samozrejme nemôže chýbať vášnivý románik dvoch ľudí s úplne rozdielnym pohľadom na svet. Komplexný dej v kombinácii so zaujímavým štýlom písania a detektívnou zápletkou si dokázali získať moju pozornosť.
Skvelý začiatok vzrušujúcej série, ktorú by som odporučila fanúšikom romantiky a tajomna.
Historický román napísaný v tretej osobe, ktorý je atypický v tom, že čitateľom predstavuje hrôzy holocaustu z pohľadu nacistu. Kniha, ktorá neplytva slovami a rozpráva realitu bez toho, aby ju prikrášlila, pretože pri holokauste je to skrátka nemožné. Intenzívny a hlboký príbeh, ktorý mi každou stránkou lámal srdce a vtiahol ma do bolesti a utrpenia postáv. Hoci som čítala množstvo kníh o druhej svetovej vojne a najmä o holokauste, zakaždým ma šokuje krutosť človeka. Aj početné scény opisané v tomto príbehu opäť zdôrazňujú neľudskosť, ktorej boli vystavení muži, ženy, ale predovšetkým deti, ktoré sa previnili tým, že sa nenarodili ako Árijci.
Oceňujem, že sa autorom tohto diela podarilo napísať síce fiktívny príbeh, ktorý však na čitateľa dokáže zapôsobiť veľmi autentický i napriek určitým nepresnostiam.