evaval evaval komentáře u knih

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Dočetla jsem, byla fajn. Musím říct, že začátek byl teda velké "wau" - hodně vulgarismů, na můj vkus by tam tolik být nemusely. Ale - kniha se četla dobře a opravdu se mi nakonec líbila. Dokonce jsem si některé pasáže musela přečíst dvakrát, protože ruku na srdce, takových příběhů jsem už kolem sebe viděla a nejspíš ještě uvidím... Ach jo, proč žijeme s psychopaty...

09.06.2023 3 z 5

Druhá žena Druhá žena Michael Robotham

Musím říct, že tato detektivní série mě opět nezklamala. Jedná se už o 9. příběh z pera autora Michaela Robothama s hlavním hrdinou profesorem Joem
O´Loughlinem. Je to stále muž s geniální myslí, bohužel jeho tělo ho pomalu zrazuje díky postupující nemoci. Ale to mu nic neubírá na jeho skvělé mysli a stále umí odhalit i ty nejhorší lidské pohnutky, protože mozek na rozdíl od jeho těla mu funguje stále naprosto skvěle.
S hlavním hrdinou se setkáváme v okamžiku, kdy mu zazvoní telefon a dozvídá se, že jeho otec byl napaden a z těžkým zraněním odvezen do nemocnice. Okamžitě se za ním vydá a u jeho lůžka najde cizí ženu. Ta o sobě tvrdí, že je jeho manželka. Joe je vyveden z míry, nechápe, jak může být o tolik mladší žena manželkou jeho otce? A co na tohle řekne jeho matka, až za otcem přijede? Jak bude reagovat a je vůbec možné, že o tom věděla a nikomu nic neřekla, nebo neměla o ničem tušení? Od tohoto okamžiku není nic takové, jaké by mělo být. Celý jejich rodinný život se hroutí a chvílemi to vypadá, že nikdo otce vůbec neznal. Doma chodil vždy v tvídovém saku, byl přísný, nepřístupný a vystupoval jako vážený lékař, který je zcela oddán jen své profesi. Ale kdo je ten druhý muž, který žil s mladší ženou, chodil s ní na večeře, hrát tenis, byl milý a společenský... Je vůbec možné, že by Joeův otec dokázal dlouhé roky obelhávat své nejbližší a žít v paralelním vztahu s další ženou? Je možné něco takového vůbec utajit? Nebo tahle druhá žena lže z důvodů, kterým Joe prozatím nerozumí? Jeho otec na tom není vůbec dobře a může se stát, že po celém tomto incidentu zemře a druhé ženě jde jen o to, dostat se k jeho penězům. Nebo je všechno trochu jinak? Co je pravda a kdo lže a sleduje jen své zájmy? Je možné, že je tu ještě někdo další, kdo tahá za nitky?
S každou další stránkou se odkrývají nové okolnosti a rodinná tajemství. V této knize se dozvídáme další detaily ze života Joa, nahlédneme do jeho komplikovaného vztahu s otcem a také jsme svědky jeho postupného vyrovnávání ze ztráty manželky a matky jejich dvou dcer. Na vše zůstal sám a nejen on se musí vyrovnat s novým životem. Starší dcera odešla na vysokou, mladší Emma vypadá, že se s úmrtím své matky vyrovnala poměrně dobře. Jenomže zdání klame. Přesto že Joe lidské psychice rozumí, jak nikdo jiný, u své dcery je slepý a vůbec netuší, čím si Emma prochází a jak moc trpí ze ztráty své matky.
Tato je kniha součástí série a určitě je lepší, číst jednotlivé díly postupně a seznamovat se životem hlavních hrdinů, určitě se ale nic nestane, když si přečtete jen některé. Všechny jsou opravdu povedené, skvěle napsané a budou vás bavit. Já dávám plný počet hvězd a už teď se těším na další pokračování, protože autor opravdu umí a nedovolí vám knihu odložit, dokud ji nedočtete.

04.06.2023

Bella Donna: Kráska z Florencie Bella Donna: Kráska z Florencie Catherine Aurel

Kdo by nechtěl nahlédnout do historické Florencie, která byla od nepaměti centrem evropského umění. Právem je toto město nazýváno romantickým, neodolatelným a okouzlujícím nejen dnes, ale i v roce 1469, kdy se odehrává děj této historické knihy.
Jednou z hlavních hrdinek je mladá dívka šlechtického původu Simonetta, jejíž rodiče se chtějí dostat mezi přední florentské rodiny. Proto se dceru rozhodnou provdat za Marca Vespucci, jenž je skvělou partií díky svému bohatému strýci, významnému florentskému kupci.
Simonetta vstupuje do manželství plná ideálů a očekávání. Velmi brzy však zjišťuje, že všechno je jinak, než si vysnila. Její manželství je pouze formální, zcela bez lásky a porozumění. Manžel je pro ni cizím člověkem, ke kterému si neumí najít cestu a nechápe, co vlastně dělá špatně. Cítí se svými rodiči zrazena. Je jí jasné, že se stala pouze jejich nástrojem, jak se dostat do lepší společnosti. Na jejích pocitech a celém jejím životě nikomu nezáleží, nemá se komu svěřit, kde hledat útěchu. Přesto že nebydlí jen s Marcem - svým manželem, ale i s jeho rodinou, nenajde v celém domě nikoho, kdo by s ní ztratil jediné vlídné slovo.
Ve svém zoufalství se rozhodne navštívit stárnoucí kurtizánu Cosimu Bellani a požádá ji o pomoc. Potřebuje někoho, kdo má životní zkušenosti a tou jistě Cosima je. Pro Cosimu je Simonetta darem z nebes. Už dávno je jí jasné, že není tou mladou dívkou, kterou bývala a její zákazníci ji postupně opouštějí a tím také ztrácí přísun peněz. Každým dnes si uvědomuje, že pokud nenajde nový zdroj obživy, skončí brzo na ulici. Tím, že se rozhodne Simonettě v jejím životě pomáhat, získává i pro sebe nový směr. Stane se pro ni oporou, naučí ji, jak se má líčit, jak česat, jak zaujmout a získat muže, jak je okouzlit. Pomůže tak Simonettě stát se nejkrásnější ženou celé Florencie.
Cosima postupem času zjišťuje, že většina žen hledá způsob a prostředky, jak být krásné, jak zdůraznit své půvaby a zachovat si co nejdéle své mládí. Proto své životní zkušenosti zúročí a začne vyrábět a prodávat kosmetické přípravky, které tohle všechno ženám nabízí. Nejdříve je prodává na tržišti a protože se jí daří a o její výrobky roste zájem, otvírá si i malý obchod. Jenomže získat a udržet si krámek pro ženu není vůbec jednoduché, obchod je v této době výhradně světem mužů. Proto se také dlouho nerozmýšlí a přijme nabídku ochrany od významné rodiny Pazziů. Není to však zadarmo, stává se součástí mocenských bojů dvou bohatých a mocných florentských rodin Medičejských a Pazziů. Cosima souhlasí, že bude dodávat informace ze světa bohatých a tím získá nad svým podnikáním ochrannou ruku.
Obě ženy se se svým životem perou, jak umí. Simonetta se utvrdí, že pro manžela nebude nikdy nic znamenat a získává srdce muže z významného rodu Medicejských - Guliana. Jeho rodina je vysoce postavená, je nejbohatší a nejmocnější z celé Florencie. To je také důvod, proč Simonettě její manžel i jeho rodina milence tiše trpí. Ani mladý malíř Sandro Botticelli, který se pohybuje v těchto kruzích a maluje pro bohaté mecenáše ji nenechává chladnou.
Udrží si Simonetta lásku Guliana? Nebo ji zláká mladý okouzlující malíř Sandro Botticelli a bude to ona, kdo se stane jeho múzou a hlavním tématem obrazů, které jsou známé do dnes? Otevírá ženská krása mužské srdce, nebo je spíše pro ženy prokletím? Tohle vše se dozvíte v knize od nakladatelství Moba. Kniha se vám líbit a nebudete ji chtít odložit, budete chtít vědět, kam osud hlavní hrdinky zavede.
Upozorním ještě, že nakladatelství Moba vydá v červnu další knihu autorky pod názvem Bella Dona - Paní Mantovy, určitě se máme na co těšit.

17.01.2023 4 z 5

Kouzelné pírko pro Gwendy Kouzelné pírko pro Gwendy Richard T. Chizmar

Moc hezký příběh, četl se skvěle a užila jsem si ho. Klidně bych si dovedla představit, že kniha bude delší.

Iluze pravdy Iluze pravdy Michal Vaněček

Opravdu skvělá a dobře napsaná kniha českého autora. Musím říct, že po přečtení Mlýna jsem věděla, že i tohle bude parádní čtení. Jen mě trochu děsí, že se to klidně může stát reálně. Knihu doporučuji, svižné, skvěle napsané.

29.12.2022 5 z 5

Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady Stephen King

Povídka se četla dobře, co oceňuji na jakékoliv tvorbě Kinga je to, že nám autor dává nahlédnout do psychologie postav, do jejich dětství, předchozího života. Je pak lépe pochopitelné jejich jednání a chápeme, proč se rozhodují určitým způsobem. To je nejspíš to, co mi mnohdy u jiných knih chybí.

04.02.2022 3 z 5

Kadanland Kadanland Stanislav Dvořák

Detektivní příběhy psané českými autory mě vždy potěší. Odehrávají se ve známém prostředí a české postavy jsou mi blízké.
Kniha Kadanland od Stanislava Dvořáka nám dá nahlédnout do života v malém městečku Duppau nebo-li Doupov v bývalých Sudetech. Už samotné místo děje slibuje mnohé.
V ději se prolíná minulost, kdy ve městečku žili čeští obyvatelé spolu s německými, jsme svědky událostí na konci války. Sledujeme, jak je většina německého obyvatelstva násilím odsunuta. Někteří starousedlíci vzpomínají na události na konci války, jak byli jejich němečtí sousedé vyvlečeni z domovů a někteří z nich na místním hřišti ubiti. V českých lidech tehdy vzkypěla dlouho potlačovaná zlost proti německým vojákům, jejich útlakům, kdy kradli a vraždili v Čechách a po celé Evropě. Bezmoc a zoufalství nahromaděné během války se změnilo v zuřivost. Každý měl spoustu důvodů, proč se Němcům pomstít.
Všichni Němci odsunuti nebyli, někteří chtěli zůstat, stále Doupov považovali za svůj jediný domov. Jedním z takových byl i Otto Huber, který měl Doupov rád a chtěl zůstat. Žít a pracovat tam, kde se narodil.
Hlavními hrdiny románu jsou Robert a Ozzy, dva muži, kteří se znali od dětství a oba vyrůstali v osmdesátých letech na místním šedivém sídlišti. Spolu chodili do školy, společně poznávali život a dospívali. Spousta jejich spolužáků se z městečka odstěhovala, ale oni dva zůstali. Robert si vzal svou spolužačku Ivu, tvrdě pracoval, aby vybudoval malou firmu a knihkupectví, které mu sice téměř nic nevydělává, ale má ho rád a nerad by o obchod přišel. Sice podniká, ale zdaleka nevydělává tolik, aby si mohl dovolit zahraniční dovolené, nebo vlastní dům. Žije se svou manželkou a synem v bytě na sídlišti a do práce jezdím starým autem.
Ozzy je vnuk Otty Hubera, pere se životem, u ničeho nevydrží, nic nedokázal. Žije se svou matkou, která je z něj nešťastná a neví si s ním rady. Ozzy denně pije, v žádné práci nevydrží, peníze nevydělá a protlouká se ze dne na den. Jednoho dne se osudy Ozzyho a Roberta spojí, když se potkají se svým dalším spolužákem v místním hospodě. To co pak následuje, jim zasáhne do života a všechno se změní. Jejich společné tajemství je neustále pronásleduje a není dne, kdy by Robert o všem nepřemýšlel. Postupně ho to užírá a začíná se měnit, večer jde spát s hlavou plnou nepříjemných myšlenek, ráno s hořkostí na jazyku vstává. Myslel, že se dá zapomenout, jít dál, ale není to zdaleka tak jednoduché. Co se stalo, ho nenávratně změnilo. Už není tím, kým býval. Odcizuje se svému okolí, v práci je nepříjemný, domů k rodině se netěší. Ozzy celou situaci zvládá zdánlivě lépe vzhledem k tomu, že se vždy pohyboval tak trochu na hraně a okraji společnosti. Ale i na něho toho všeho začíná být moc. Jak daleko budou chtít oba zajít? Je možné se z celé situace ještě dostat a žít dál normální život? Mají ještě šanci tohle všechno ustát?
Víc se dozvíte v knize Kadanland od Stanislava Dvořáka. Udělejte radost sobě nebo svým blízkým koupí původní české detektivky od nakladatelství Moba.

22.01.2022

Vzdálená místa Vzdálená místa Filip Klouda

Knížka mě rychle vtáhla do děje a nedala mi vydechnout, dokud jsem nedočetla. Svižně napsané. Moc skvěle se četlo, můžu jen doporučit.

27.10.2021

Žhářka Žhářka Stephen King

Skvělá Kingovka, z které jsem byla nadšená a ještě dlouho ve mě doznívala.

06.10.2021

Rybář Rybář John Langan

Na knížku jsem se těšila, už proto, že získala cenu Brama Stokera. Moc se mi líbila, pomalejší rozjezd s popisy mi vyhovoval, čtení jsem si užila. Doporučuji.

06.10.2021

Tchyně Tchyně Sally Hepworth

Kniha se čte velmi rychle a musím říct, že jsem myslela, že to bude "typická" tchyně, ale pozor. Nepodlehněte předsudkům. Nakonec jsem musela svůj názor přehodnotit a četbu jsem si užila.

16.09.2021

Pusa z Albertiny Pusa z Albertiny Vincent Riva

Milý oddychový příběh z prostředí jazykového kurzu ve Vídni vás pohltí a nepustí. Škoda, že jsem nenašla nějaké info o autorovi tohoto příběhu, jasné je jen to, že pochází z českého prostředí a kniha je jeho prvotinou. Musím říct, že se čte velmi lehce a zejména čtenářky dostanou velkou porci lásky.
Hned na začátku se seznámíme s hlavní hrdinkou, mladou Amalií, která vystudovala práva a již tři roky pracuje v jedné advokátní kanceláři v Barceloně. Nezná volno, dovolenou neměla od doby, co začala pracovat. Zastupuje klienty u soudu, v obchodních jednáních, kupuje pro ně nemovitosti a pozemky. Pro svou práci žije a moc ji to baví. Denně se vrací za tmy domů, kde na ni čeká její přítel a dva kočičí kamarádi. Na firemním večírku se dozví, že si její práce nadřízení váží natolik, že se stane nejmladším partnerkou v jejich advokátní kanceláři a bude se starat o důležité německé klienty. To vše má ale jeden háček. Musí se zdokonalit v německém jazyce. Proto ji firma vyšle na celý měsíc do Vídně, na intenzivní kurz německého jazyka. Pro Amalii je to velká výzva a ona ví, že svoji šanci využije naplno.
Václav je vysokoškolák z Prahy, také on se chystá na jazykový kurz do Vídně. Žije v malé garsonce, kterou mu rodiče vybudovali z malé prádelny. V bytě rodičů měl málo soukromí, neměl prostor pro sebe, studium, ale také pro svou dívku Veroniku. Ta by se k němu nejraději nastěhovala na stálo, nejen na občasné přespání. Václav je milý a hodný kluk, u kterého by měla zázemí a unikla tak neutěšeným podmínkám, v kterých žije. Její rodiče holdují alkoholu, denně se u nich pije, pak přijde křik a pro facku už není daleko. Bohužel jednou z podmínek Václavových rodičů bylo, že mu garsonku zařídí, ale Veronika se k němu na stálo nenastěhuje. Přece jen mají před sebou oba ještě několik let studia a všechno má svůj čas. Veroniku celá tahle situace moc mrzí a Václava také, oba ale doufají, že se časem všechno změní a jejich společnému bydlení nebude nic bránit. Teď Václava čeká měsíční jazykový kurz ve Vídni a s Veronikou se dohodnou, že za ním ke konci kurzu přijede a společně si užijí pár dní ve Vídni.
Ale osud zamíchá kartami a vše bude trochu jinak. Ve Vídni se na jednom kurzu sejde devět lidí, různého věku a z různých koutů země. V jedné studijní skupině se setká Amalia a Václav, dále pak mladá studentka z Říma, dvojice mladých lidí z Francie, jeden mladík z Varšavy a jedna Američanka z Bostonu, dále pak student z Budapešti a celou skupinu uzavírá starší muž z Tokia. A rozjede se intenzivní jazykový kurz.
Kniha se čte lehce, stránky letí a je moc fajn, že každá z postav dostane svůj prostor. Čtenář tak má možnost poznat všechny, kteří se v příběhu vyskytují, není to jen o vášnivé lásce mezi hlavními hrdiny. Poznáme tak skvělé lidi, kteří se na kurzu sešli. Moc hezky je vykreslená Vídeň, její historie a památky. A jak už název knihy napovídá, celý příběh velké lásky a vášně začne jednou pusou v galerii Albertina v samém srdci Vídně. A na závěr dám čtenářům dvě rady: za prvé příběh je opravdu návykový a budete chtít vědět, jak to celé skončí a za druhé, nedoporučuji zkoušet vše, co si v knize přečtete, ano, myslím tím scénu s dárkem, ale víc už neprozradím. Jinak směle do čtení, příběh vás vrátí do studentských let a užijete si jedno vášnivé léto.

29.09.2024 4 z 5

Čas madon Čas madon Naďa Horáková

Poslouchala jsem jako audioknihu a vůbec nebyla špatná. Milá detektivka s českého prostředí. Moc se mi líbil náhled a historické vyprávění týkající se obrazů s Madonami.

26.04.2024 3 z 5

Úsvit Úsvit Jiří W. Procházka

Zajímavá knížka, která stojí za přečtení. Bavila mě a těším se na film.

20.10.2023

Rozbité světy Rozbité světy Markéta Prášková

Na úvod musím říct, že knihy s válečnou tématikou příliš nevyhledávám, protože nejsou lehkým čtením, jsou plné lidského utrpení, zmaru a bídy. Proto si knihy s tímto námětem pečlivě vybírám a musím si je dávkovat s rozvahou. A tentokrát jsem si vybrala opravdu dobře.
Příběh začíná v lednu roku 1939 v Žilině, kde se seznamujeme se strýcem Karolem, židovským majitelem prosperující firmy, který si začíná uvědomovat nejistou situaci židů v zemi. Vidí stahující se mračna nad jejich osudem a je mu jasné, že situace se bude stále zhoršovat. Po těžkém zvažování svých možností se rozhodne zemi opustit. Je mu jasné, že pokud zůstane, bude jeho budoucnost nejistá. Jeho cílem se stane Londýn a začne s přípravou prodeje své firmy. Rozhodne se s pomocí nežidovských přátel uschovat všechny rodinné cennosti, šperky a peníze pro svoji rodinu, která s ním vycestovat nechce. Karol věří, že se jednou poměry v jeho vlasti změní a ti, kteří z jeho rodiny přežijí se pomocí jím zanechaných indicií dostanou k tomu, co jim zanechal.
Hlavní dějová linka se týká Karolovy sestry a její dcery Danielky. Společně žijí ve válečné Praze. V roce 1942 přijde Danuška o babičku s dědou a její matka o své rodiče, kteří jsou jako židé deportování do koncentračního tábora. Otec Danielky je poté zatčen a nasazen na nucené práce do Německa. Protože se odmítl rozvést se svojí židovskou ženou, byl za to potrestán. Tak zůstává 12-letá Danielka se svoji maminkou v Praze sama. Obě se snaží přežít, jak se dá. Všeho mají málo, protože je její matka židovka, dostává poloviční potravinové lístky a prakticky nemá žádné práva. Ale mají ještě jedna druhou. Bohužel transporty židů do koncentračních táborů stále pokračují a jednoho dne přijde dopis i její matce. Musí si připravit kufřík s předepsanou váhou, zabalit to nejnutnější a přihlásit se do transportu. Čas, který jim zbývá se snaží využít a předat své dceři maximum informací, aby přežila a dočkala se konce války. Nejdřív zkouší najít někoho, kdo by se Danušky ujal a postaral se oni, bohužel časy jsou zlé a nikdo není ochotný se dívky ujmout. Obě tedy volí jediné, Danielka musí zůstat v jejich bytě sama a snažit se přežít. Matka se jí snaží v krátkém čase co jim zbývá předat a ukázat maximum, aby to zvládla. Na okraje starých novin ji napíše instrukce, jak vyzvednout potravinové lístky, jak zatopit v kamnech a další potřebné věci. Nakupovat Danielka umí, protože nákupy obstarávala vždy sama, její matka jako židovka by moc jídla domů nepřinesla, židé směli nakupovat až v odpoledních hodinách a to už žádné zboží k prodeji nezůstávalo. Když matka nastoupí do transportu, zůstává Danuška na světě sama. Sama ve studeném bytě, na den ji musí stačit jedna brambora a krajíček chleba. Potravinové lístky ji brzy dojdou a nové nedostane, protože je může vyzvednout jen dospělá osoba a ona žádnou nemá. Občas se ji podaří prodat něco cennějšího, co ještě v bytě zůstalo. Ale i tak je to těžké, protože potraviny se dají koupit jen na černém trhu a jejich ceny neustále rostou. Kilogram sádla stál za války 1800 korun, kilo kávy neuvěřitelných 9 000. Proto také kávu za války nikdo nepil a legálně nesměla být prodávána vůbec. I za obyčejný chleba se platilo téměř malé jmění. Přežívala den za dnem a vyhlížela konec války a návrat rodičů.
Kniha je skvěle napsaná, je to krásný příběh o lidské odvaze a velké touze přežít. Kdo z nás by si uměl představit nechat své dítě ve válkou zmítané zemi samotné?
Tento příběh ve mě vyvolal velké množství pocitů a já jsem hltala každou stránku. Danuška mi hned přirostla k srdci a já ji fandila na každém řádku. Je to skvělý příběh na pozadí války, plný napětí, zvratů a taky velké lásky. Mě nezbývá, než vám knihu doporučit a říct, že autorka Markéta Prášková má své místo na knižním trhu a já věřím, že o ní ještě uslyšíme.

23.04.2023 5 z 5

Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Kniha vás rychle vtáhne, čte se dobře, i když mi nebyla hlavní příliš hrdinka sympatická. O to víc mě možná lákalo, jak to celé dopadne.

29.12.2022 2 z 5

Ghost story Ghost story Peter Straub

Dlouho jsem se na knihu chystala. Za mě super, přesto že obsahuje na můj vkus hodně postav a je potřeba se v nich nejdřív zorientovat. Já jsem spokojená, čtení jsem si užila. Dala mi to, co od hororu očekávám - mystika, ponurá atmosféra, pomalý plíživý strach. Skvěle napsané, škoda jen, že kniha už dlouho nevyšla a jen tak se k ní nedá dostat. V knihovně jeden kousek a poslední strana z části zalepená neprůhlednou páskou, co dodat, knihovnice asi svoji práci nemá moc ráda.

Májové růže Májové růže Dot Hutchison

Protože jsem nečetla první díl, nejdřív jsem se trochu ztrácela v ději, ale myslím, že i tak se dá vše pochopit. Zajímavá detektivka, vraha jsem neuhádla a do poslední chvíle to bylo pro mě napínavé.

29.12.2022 3 z 5

Děs Děs David Hidden

Napínavé čtení, které vám nedovolí knížku odložit. Chvílemi až šíleně drsné popisy toho, co dokáže chorý mozek provézt druhému člověku. Šílené, až se mi dělalo zle. Dočetla jsem, protože jsem chtěla vědět, jak to dopadne.

29.12.2022 4 z 5

Píseň beze slov Píseň beze slov Veronika Černucká

Nejhorší jsou zločiny proti lidskosti.
Nikdy na ně nezapomeneme, nikdy je neodpustíme.

Irazim Klein (citát na soše Černého anděla v Olžince – koncentračním táboře)

Na začátku knihy se seznamuje s dvanáctiletou Miriam, která je deportována do koncentračního tábora v Olžince, který byl vybudován pro židovské děti. Tento tábor úzce spolupracoval s nedalekým koncentračním táborem v Osvětimy, kde byli umísťováni pro změnu jen dospělí. Dívka nás seznamuje se strastiplnou cestou ve vagonu určeném pro zvířata, kam jsou všechny děti nacpány a převáženy do Polska do Olžinky. Nikdo z nich netuší, co je čeká, děti jsou plné strachu a obav ze své budoucnosti. Některé mají sebou malé kufříky, jiné cestují jen s tím, co mají na sobě. Všechny ale mají jedno společné, neví, co bude zítra a zda se někdy se svou rodinou ještě uvidí. Miriam se po příjezdu do tábora seznamuje s dvojčaty Rebecou a Sárou a na toto první setkání už nikdy nezapomene, navždy se jí vryje do paměti. V táboře je to mnohem horší, než v tom nejděsivějším zlém snu. Nikdy si žádná lidská bytost nepředstaví, co je schopný udělat člověk člověku, kam až se dá zajít. A v tomto případě je to o to horší, že se jedná o děti. Hned na začátku jsou roztříděny, sourozenci roztrženi a nelidským zacházením odsouzeni k postupné smrti. Ty, které mají nějaké zdravotní postižení jsou umístěny do laboratoře a vydány na milost krutému zacházení místního doktora, který na nich zkouší, co vydrží dětské tělo. Celému táboru velí Heinrich Ginter, kterému se právem říkalo „Bestie z Olžinky“. To samo osobě vypovídá o mnohém, navíc v té době nebyl dospělý. Ginter měl v době založení Olžinky pouhých 14 let. Do tábora se nejdříve dostal jako řadový dozorce, po roce se za zásluhy stal hlavním dozorcem a brzy na tom byl povýšen a stal se velitelem celého tábora. Co to ale bylo za člověka, který ve svém věku byl schopný zvěrstev na dětech, neměl v sobě kousek citu a neměl s nikým slitování? Do toho prostředí se dostalo spoustu židovských dětí, většina z nich tamní podmínky nepřežila, málo kdo se dožil konce války. Ten kdo přežil, si nesl vzpomínky celý celý život, ty mu nedaly spát, protože jsou události, na které nikdo nemůže jednoduše zapomenout. Ani kdyby měl život tisíc let.
Druhá dějová linka je ze současnosti, kdy se seznámíme s hudebním skladatelem Dominikem Rédlem a jeho manželkou, která stojí v čele židovské organizace Juda. Dominik navštívil židovské muzeum vybudované v Olžince, aby se tam seznámil s historickými nálezy, které tam byly učiněny. Mezi nálezy je i fotografie, která zasáhne do osudu spousty lidí, na fotografii je totiž zachycen samotný Henrich Ginter. Od té chvíle se roztáčí kolo osudu a první mrtví na sebe nenechají dlouho čekat.

Kniha mě okamžitě vtáhla do děje a zaujala hned o začátku, přesto, že mě Tara nebyla příliš sympatická. Četla se velmi dobře a musela jsem číst dál, abych věděla, jak to celé dopadne. Je moc fajn, že se na závěr dozvíte, kdo, proč a jak a co ho k tomu vedlo. Protože je tohle už desátá kniha ze série s Tarou a věřím, že přijdou další s touto vyšetřovatelkou, přála bych Taře, aby měla vedle sebe lidi, kteří ji obohacují a posunují dál. Policejní vyšetřovatel Vykoupil by měl být člověk na svém místě, proto se mi nechce věřit, že by měl tak omezené schopnosti. Ale lidi se mění a třeba v příštím pokračování se postavy posunou a budou se při cestě za pravdou vzájemně více doplňovat a spolupracovat, alespoň já bych to ocenila. A co říct na závěr, čtení si užijete a kdo neví, tak od nakladatelství Moba se můžeme každý měsíc těšit na nové detektivky od českých autorů.

15.11.2022 2 z 5