evickakyticka evickakyticka komentáře u knih

Kočičí host Kočičí host Takaši Hiraide

Taková jednohubka, na které se nešetřilo papírem... Ale jako příběh pro milovníky koček to nebylo špatné. Taky se mi líbil popis japonského bydlení a zahrady. I když krátké, výstižné.

29.03.2018 4 z 5

Norský dandy Norský dandy Jan Guillou

Oproti prvnímu dílu je tento docela slabota. Až na posledních pár stranách (které mohly být i delší) se něco děje. Jinak nemastné neslané. Další díl ale i tak hodlám číst.

28.03.2018 3 z 5

Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Katarzyna Surmiak-Domańska

Jako "reportérská kniha" to vůbec nebylo špatné. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací, ale taky jsem si potvrdila to, co už jsem dávno věděla. (Na Američany mám svůj názor...) Místy jsem přemýšlela, jestli je vůbec možné, že je to pravda. Šílené...

25.03.2018 4 z 5

Chřiby - po hradských cestách Chřiby - po hradských cestách Jiří Jilík

Chřiby mám ráda. Ne všechna místa jsou v mém dosahu, ale některé znám a navštívím. Zajímavé čtení. Určitě si půjčím i další díly. Jak jinak se dozvědět o zajímavých místech o kterých jsem neměla ani tušení?

25.03.2018 4 z 5

Modrý mauricius: Honba za nejcennějšími známkami světa Modrý mauricius: Honba za nejcennějšími známkami světa Helen Morgan

Nejsem ani v nejmenším sběratelkou známek, ale Modrého mauricia zná snad každý. Tak proč se nedozvědět něco blíž. Zpočátku knihy se dozvídáme, jaké byly počátky pošty na ostrově. Zaujala mě historka s lodníky, kteří věšeli svou poštu do lahví obrácených dnem vzhůru a zavěšených na stromech v naději, že je někdy někdo vezme a doručí. Taky že zpočátku dopisy hradil adresát, nikoliv odesílatel. Potom se dostáváme ke vzniku známek jako takových a také k Modrém mauriciu. Tady už mě zaujalo jen, že nejprve známky začly sbírat zřejmě dámy, které si s nimi tapetovaly stěny šaten a pokojů.... Do dalších debat, kde se všude známky objevily, kde ztratily, kdo je vlastnil a za kolik je prodal, už šly mimo mě. Ale sběratele by snad příběh mohl zaujmout.
Sice jsem slovo od slova nepřečetla, ale dovolím si knihu ohodnotit z pohledu laika a čtenáře, který se chtěl něco málo dozvědět a také to dostal.

23.03.2018 4 z 5

Kejklířova žena Kejklířova žena Philipp Vandenberg

Moje třetí kniha od autora a zatím nejlepší. Zajímavý děj i prostředí mě nutilo číst pořád dál a zvědavost přemáhala spánek. V doslovu se dozvídáme i skutečnou historickou souvislost.
PS: Možná bych trochu ubrala titulů z klášterů, ale to je jen můj problém. Na modlení nejsem:)

23.03.2018 4 z 5

Temná věž Temná věž Stephen King

Dlouhá byla cesta k Temné věži.
Ne všechny příběhy mě bavily (i když teď vím, že se určitě vydám i na druhou cestu - někdy v budoucnu), na druhou stranu - hlavní postavy ke mně přilnuly. Proto jejich konec cesty byl tak trochu bolestivý.
Nechci moc kritizovat, i když jsem si občas říkala, že v závěru to dám Kingovi pěkně sežrat... Nakonec jen vyzdvihnu to pozitivní - svět, kterým jsme prošli, ať už ten reálný či ten za dveřmi, byl skvělý. Jeho postavy rozmanité, proto si každý najde tu svoji oblíbenou skupinu (pistolníci, upíři, roboti, humáci, brumláci...).
Věřím, že se vše stalo, jak se mělo stát a proto říkám díky.

18.03.2018 4 z 5

Lapuťák a kapitán Adorabl Lapuťák a kapitán Adorabl Dominik Landsman

Docela fajn knížka pro děti i dospělé. Najdete zde dobrodružství, piráty, různé jiné postavy i postavičky, potvůrky, záporáky, vtípky....tedy ne všechny jsou úplně pro děti, že. Ale i přesto kniha děti bavila a to je hlavní. Já bych vynechala vtipy typu synáček Blbeček, ale o.k., kniha má bavit i dospělé. Veliké plus za moc hezké ilustrace.

11.03.2018 4 z 5

Muriel a andělé Muriel a andělé Miloš Macourek

Protože kniha byla v knihovně jen na prostudování, sedla jsem si a četla. Mám teda radši, když si knihu mohu vzít domů a v klidu si ji vychutnat. Docela mě rušilo prostředí a dvě babky, které klábosily o Třeštíkové... Proto jsem si komiks moc neužila... Bylo to takové zamilované sci-fi, bych řekla. Saudek jako takový samozřejmě super, ale co se týče obsahu, nic extra, co bych opět vyhledávala.

06.03.2018 3 z 5

Kniha hřbitova Kniha hřbitova Neil Gaiman

Moc fajn kniha. Klidně bych ji zařadila i do oddělení dětské knihovny. Na pár stránkách jsem našla vše, co bych na hřbitově mohla čekat. Líbily se i ilustrace a po zjištění, že je kniha zpracovaná jako komiks, se moc těším, až se do ní opět začtu.

05.03.2018 4 z 5

Nadějné vyhlídky Nadějné vyhlídky Charles Dickens

Dickens asi nebude autor pro všechny. Vyžívá se v popisech, které občas nudí. Začátek na blatech mě moc bavil, byl takový strašidelný...potom jsem se trochu nudila, ale nakonec příběh začal pěkně do sebe zapadat a jsem celkem ráda, že jsem si autora po těch letech zase připomněla. Celkem tedy tři plus.

03.03.2018 3 z 5

Piercing Piercing Rjú Murakami

Měla jsem chuť na něco opravdu silného. A taky japonského. Tady jsem dostala obojí. Opět velká spokojenost, i když jsem už knihu jednou četla. Moc se mi líbilo, jak postavy uvažovaly, tak drasticky, tak bez obalu - jako by to bylo normální - chtít někoho seknout sekáčkem... Dostala jsem chuť na další výlet do Japonska.

20.02.2018 5 z 5

Město slávy Město slávy Beverly Swerling

Opět skvělý příběh. Trochu jsem se bála, že politická stránka věci mi nebude moc po chuti, ale nakonec mi vůbec nevadila. Skvěle popsané prostředí mě opět zaneslo do té doby. Všechny postavy měly zajímavý příběh, byly mi sympatické - i záporáci měli šťávu. Taky se mi líbily přezdívky a celkově styl vyprávění nebo možná i překladu. Oproti minulému dílu je tady míň "lékařských" věcí, což je trochu škoda - docela mě baví. Skvělá oddychovka. Už se těším na další díl.

19.02.2018 4 z 5

Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Foxteriéři se mi nikdy zvlášť nelíbili. A tato kniha mě minula - v dětství. Ale myslím, že večerníček jsem viděla a ten se mi líbil. Nekonec jsem ji četla dětem a těm se líbila. Ale osobně na knížce nevidím nic moc zajímavého a to i když psy mám moc ráda...

15.02.2018 3 z 5

Bůh pouště Bůh pouště Wilbur Smith

Po douhé době jsem se vrátila k Řece bohů. K Taitovi. Ale nenašla jsem to, co jsem hledala. Zajímavý byl pouze příběh princezen, zbytek mě vůbec nebavil. O Taitovi jsem se o moc víc nedozvěděla, ničím novým mě neupoutal. Musím říct, že za mě - nic moc teda...

14.02.2018 3 z 5

Císařský oheň Císařský oheň Robert Lyndon

Jen o chlup slabší než první díl. Ale opět skvěle popsané prostředí, cesta i postavy. Za takové klady odpouštím autorovi některé pasáže v knize (milenky a získání střelného prachu). Určitě se k příběhu vrátím a opět si ho vychutnám - tak jako teď. Bylo to moc příjemné čtení.

10.02.2018 5 z 5

Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Edgar Allan Poe

Poe umí. K této sbírce se budu ráda vracet. Ne všechny povídky mi sedly, ale ty, které si zaslouží plný počet převažují. Líbí se mi Poeův jazyk, působí starobyle - tudíž strašidelněji. Příběh většinou graduje až do poslední věty. Některé povídky mají i slušně namluvené mluvené slovo, které při čtení v pozadí slyším a o to je můj zážitek lepší.

08.02.2018 5 z 5

Hlouběji do podzemí Hlouběji do podzemí Roderick Gordon

Do podzemí jsem se ráda vrátila. První díl byl fajn. Tady jsme se ocitli hlouběji a pocítili sílu podzemí. Líbily se mi popisy prostředí, spousta zajímavých tvorů, průlezů, jezírek...vše co si jen člověk dokáže v podzemí představit. Potud skvěle. Co se mi ale nelíbilo už bylo jednání postav. Jejich ustavičné "zmrtvýchvstání" už mě ke konci docela štvalo. A co nejvíc zabilo moje dvě hvězdy hodnocení je vývin postavy Rebeccy. Kdo dočetl až do konce, ví proč. Taky dost nechápu, proč se k povrchu chová tak, jak je v knize psáno. Příští díl už asi číst nebudu. Škoda. Kniha měla spoustu plus, ale přes její mínusy se nedokážu přenést.

07.02.2018 3 z 5

Mendelův trpaslík Mendelův trpaslík Simon Mawer

Tak tohle jsem nedala. Od začátku jsem se nudila. Jó, kdyby tam bylo víc příběhu - o Benedictovi jsem se chtěla dozvědět víc, jeho příběh je určitě zajímavý, ale prokousávat se tou genetikou...to je jako číst učebnici programování. Nedočteno, škoda.

31.01.2018

Šachový Turek Šachový Turek Robert Löhr

Trochu jsem měla strach, jestli mé znalosti šachů budou stačit, ale nakonec se ukázalo, že o strategii zas tak nejde. Nápad s šachovým automatem byl opravdu zajímavý. O to víc, že Turek opravdu existoval. Také se mi líbil příběh Tibora, jeho život nebyl lehký. Zajímavé počteníčko. Čtyři plus.

29.01.2018 4 z 5