Evkae36
![Do posledního dechu Do posledního dechu](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373979/do-posledniho-dechu-4TG-373979.jpg?v=1521017367)
První kniha od tohoto autora, kniha se velice dobře četla, ději měl spád, pořád se něco dělo, a i přesto že Čtenář ví kdo je vrahem již z první poloviny knihy, nepřestane se nudit a je stále nucen číst až do konce.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zajatci Zajatci](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432062/zajatci-kdP-432062.png?v=1594286913)
Anotace mi přišla velice zajímavá, ale po dočtení knihy Jsem tak akorát zmatená co to vlastně chtěl autor říci. Minulost prolínala přítomnost, Ale dost nešikovným způsobem, záblesky vzpomínek plesknuté doprostřed kapitoly, přišlo mi to vcelku zmatené a nesouvislé. Nebylo to dobré. Knihu jsem dočetla jen proto, že nejsem zvyklá knihy odkládat, a že jsem pořád tak nějak čekala co bude. O závěru ani nemluvím…
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Není úniku Není úniku](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428875/neni-uniku-2sA-428875.jpeg?v=1576879644)
Zápletka knihy byla skutečně výborná. V samotném závěru mi přišla trošičku překombinovaná, Ale bez toho by to asi nebylo ono.
Kniha se dobře četla, dej rychle ubíhal, A čtenář je stále udržován v napětí a Do poslední chvíle vlastně neví, jak to dopadne.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Katova schovanka Katova schovanka](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392101/katova-schovanka-1DJ-392101.jpg?v=1539873473)
Příjemná oddechovka, ale víc od této knihy nečekejte.
Ze začátku jsem se nějak vůbec nemohla začíst, od poloviny knihy už to bylo lepší.
Už jsem toho bohužel přečetla moc na to, abych hodnotila více jak 3 hvězdami
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Vzorná chůva Vzorná chůva](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448853/vzorna-chuva-NmE-448853.jpg?v=1601483547)
Kniha se velmi dobře četla, styl psaní je dobrý. Ano, děj je předvídatelný, i jsem knihy na podobné téma už četla, ale proč ne, za mě dobrá oddechovka
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Milé dítě Milé dítě](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431473/mile-dite-tMZ-431473.png?v=1630149459)
Na knihu jsem se moc těšila, ale byla pro mne zklamáním. Nemohla jsem se poradně zacist, ani jedna z postav mi nebyla blízká, zajímavé mi přišly jen kapitoly Hannah..
nicméně závěr byl celkem překvapivý a nejlépe napsanou částí knihy.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Pokoj pro hosty Pokoj pro hosty](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434889/pokoj-pro-hosty-nWS-434889.jpg?v=1596738606)
Úvod-první kapitola – začalo to velice dobře, pak tak nějak člověk pořád čeká, co se bude dít, přijde mi, že je tam snaha o napětí, ale do knihy jsem se nemohla vůbec začíst, ani jedna z postav mi nebyla blízká, a knihu jsem dočetla jen proto, že nejsem zvyklá knihy odkládat, a abych se teda dozvěděla co tam autorka vlastně vymyslela za zápletku a závěr.
Pro mne jedna z nejslabších knih co jsem v posledních letech četla.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278507/porodni-baba-od-reky-hope-ODx-278507.jpg?v=1454885232)
Kniha se velmi dobře četla, děj pěkně a svižně ubíhal, pořád se něco dělo a zaujalo mě propojení s veterinárním lékařem. Příjemná oddechovka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Slepá mapa Slepá mapa](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363903/slepa-mapa-7BH-363903.jpg?v=1513005069)
Druhá kniha od této autorky která se mi dostala do ruky. První byla Hana a ta zatím stále vede.
Autorčin styl psaní je tak zvláštní, že vás úplně obyčejný příběh tak vtáhne do děje, Že se cítíte být jeho součástí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mráz pod kůží Mráz pod kůží](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450509/mraz-pod-kuzi-5I6-450509.jpg?v=1598956478)
Kniha mě upoutala hned od začátku, pořád jsem byla v očekávání co se bude dít dál a hezky mě vtáhla do děje.
Nejsem zimní sportovec, takže téma snowboardingu pro mě bylo úplně neznáme, ale o to zajímavější.
Nicméně později mi přišlo, že se děj trošku táhne. Závěr po dlouhé době byl celkem příjemně překvapivý a ani né moc přitažený za vlasy nebo zbytečně vyumělkovaný.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Matčina hra Matčina hra](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423669/matcina-hra-V7p-423669.jpg?v=1571680262)
(SPOILER) Přečteno na jeden zátah, děj vtáhl a nepustil.
Je neuvěřitelné, co člověk dokáže vytrpět, když miluje. Ale já bych teda vzala nohy na ramena hned na začátku, na takové baby jsem přímo alergická, a ejhle, ono to bylo úplně jinak...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dokonalé ticho Dokonalé ticho](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291663/dokonale-ticho-xrn-291663.jpg?v=1471452965)
Zajímavý příběh, mohl být klidně trochu více podrobnější a rozvitý. Konec trochu slabší.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hranice věčnosti Hranice věčnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238342/hranice-vecnosti-fBB-238342.jpg?v=1521360975)
Poslední díl byl hodně náročný, ale pomohl mi pochopit celou tu dobu. To dlouhé poválečné období, kdy se všichni těšili, že válka skončila, ale ono začalo možná ještě něco horšího, co trvalo mnohem mnohem déle. Je neuvěřitelné, že dokázali tuhle hrůzu udržet tolik let a obdivuji lidi, kteří v ní byli nuceni žít a přivést do ní své děti.
Amerika sice byla vyspělejší nesrovnatelně, ale černoši měli i v tomto vyspělém státě víceméně práva otroků....
je pro mě neuvěřitelné, že ta doba nebyla vlastně tak dávno, vždyť jsem se díkybohu až ke konci ní narodila... celé to století bylo století hrůzy a nelidskosti..
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Schindlerův seznam Schindlerův seznam](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353918/schindleruv-seznam-Y0D-353918.jpg?v=1504782836)
Tohle byla teprve čtvrtá kniha za celou mou čtenářskou éru, kterou jsem odložila nedočtenou. Málokdy to dělám a většinou dám knize i druhou šanci, nerada knihy nedočítám. Tady mi ale vůbec nešlo se do knihy začíst, ponořit se do děje, i když filmové zpracování považuji za velice zdařilé a téma druhé sv. války je mi velmi blízké. Možná to bylo jen autorovým stylem, ale nesedla mi prostě. Škoda, chtěla jsem porovnat, kolik toho ve filmu chybělo.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Temný stín noci Temný stín noci](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451307/temny-stin-noci-aYg-451307.jpg?v=1602156309)
Kdo bude i v této knize hledat Mauru a Jane, bude zklamán. Námět je dobrý, kniha chytne hned od začátku, ale později mi děj přijde takový utahaný, nudný, nepřinášející nic nového. Cekem dlouho čtenář neví, co se v knize vlastně doopravdy odehrává a kdo to má na svědomí. Závěr mi přijde takový laciný a - vzhledem k tomu, že tento styl příběhu je autorčin první, po sérii detektivních příběhů, chybí mi tam vysvětlení, jestli ten duch byl "skutečný" nebo jen výplod fantazie..
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Pád titánů Pád titánů](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366606/pad-titanu-b48-366606.jpg?v=1515100459)
Nejprve jsem se trošku zalekla velkého počtu postav, který je uveden hned na začátku knihy ale úvod do děje je velmi pozvolný, s postavami se seznamujeme postupně a důkladně, takže člověk ani nepostřehne, že za chviličku zná v podstatě všechny osoby.
Dalo by se říct, že se v knize nic moc neděje, ale příběh vás stejně vtáhne dovnitř ať chcete nebo nechcete.
Je zde velmi podrobně popsáno, co vlastně způsobilo první světovou válku, co všechno tomu předcházelo než vůbec vypukla a jak málo stačilo k tomu, aby byla válka odvrácena.
Sice jsem se chvíli ztrácela, co se týče politické stránky, politika mi nikdy k srdci nepřirostla bohužel, ale spousta informací je detailně popisována i opakována z hlediska propojení postav, takže toho člověk dost pochopí.
A na konci vám dojde, jak je lidská rasa hloupá a zbytečně se do tohoto konfliktu pouštěla...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sochař smrti Sochař smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360830/sochar-smrti-yxx-360830.jpg?v=1574320346)
(SPOILER) Od půlky knihy, možná i dřív se detektivové honí za určitou osobou, kterou pokládají za vraha, pátrají hluboko do minulosti, nenacházejí žádné souvislosti...a nakonec je všechno jinak. To rozuzlení mi přišlo zvláštní, škoda toho, že se čtenář nedozvěděl spoustu detailů, které by ho samotného dovedly také k vrahovi. Sice ten závěr byl překvapivý, ale víc se mi líbí, když můžu pátrat s nimi spojovat si souvislosti a hledat tu pravou osobu a důvod.
![Fotograf z Osvětimi Fotograf z Osvětimi](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288376/fotograf-z-osvetimi-xdE-288376.jpg?v=1457381736)
Velmi poutavě napsaná kniha. Z tohoto prostředí jsem přečetla už spousty knih, ale v žádné nebyla takto podstatná zmínka o vzniku spousty fotografií. A zároveň mě zaujalo, že se hlavní hrdina setkal s tolika "lidskými" osobami z řad SS, kteří neměli potřebu ubližovat každému na potkání.
V knize víceméně chybí popisy typického týrání, bití a zabíjení vězňů, jehož jsou ostatní knihy s touto tematikou plné, ale i tak vás kniha chytne za srdce ledovou rukou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nenávist Nenávist](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408115/nenavist-wFe-408115.jpg?v=1565100093)
tyhle knihy prostě nemají chybu. Vtáhnou čtenáře do děje a nutí ho taky přemýšlet chvíli jako psychopat a chvíli jako vyšetřovatel. V tomhle díle jsem dost věcí uhodla dřív než oni což mě překvapilo, ale vůbec mi to nevadilo, že jsem "děj předvídala", teda až na ten konec. Ještě tedy nemyslím dostatečně jako psychopat :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zajímavě zpracované téma. Psychická porucha hlavní hrdinky je vlastně odkrývána po celou dobu knihy až do konce. A oceňuji, že na konci je napsané vysvětlení, co to vlastně za poruchu je. Je to k zamyšlení, čeho je naše mysl vůbec schopná..