Filomena1961 komentáře u knih
Když otevřu tuto publikaci vracím se v čase, vracím se na Šumavu k prameni Vltavy . A tak si s knihou postupně společně vzpomínám na nádherné chvíle a zastavení u řeky Vltavy, kterou mám tak ráda. Doprovodné slovo Františka Kožíka a černobílé fotografie Karla Plicky. Kniha jako stvořená pro dlouhé zimní večery. Moc se mi líbí a hlavně mám ji kdykoliv po ruce. Doporučuji.
V knize se uplatnil mix autorů - Alfonz Bednár, Vladimír Mináč, Jaroslava Blažková, Dominik Tatarka, Ján Johanides. Novely mě nijak neoslovily, měla jsem co dělat, abych se prokousala knihou. Snad bych se pozastavila u první, situace na vesnici a ve městě - 50 - léta, vzpomínky na hrůzu války, žal a bolest, také i zlo, boření starých hodnot, neúcta k náboženským symbolům v tomto případě kříž v poli, kolektivizace, nucené vystěhování lidí spojených s půdou. Knihu posunu dál.
Kniha obsahuje nejen poezii, ale i prózu.
Poezii je psána volným veršem a v těch volných verších jsou uloženy hluboké myšlenky. Svým pojetím víry v člověka, pokorou, laskavostí, toleranci, obdivem k přírodě, pojetím smrti, někdy až hodně naturalistickým, mi autor nabídl jiný úhel pohledu na svět. Ke knížce se časem určitě vrátím, doporučuji a hodnotím všemi hvězdičkami.
Trvalo mi nezvykle dlouho než jsem se dokázala do knížky začíst. Druhá polovina knihy se mi za to odměnila v podobě napínavého děje, zápletek i rozuzlení s vidinou míru nejen na Měsíci, kde se děj odehrává, ale i v celé sluneční soustavě. Určitě doporučuji k četbě a navíc jsem motivována sáhnout po dalším příběhu pana Clarka.
Velice poutavé a milé čtení, které poskytuje pan Petiška ve vzpomínkách na své dětství a lidi, které měl rád. Obzvlášť se mi líbilo, jak vzpomínal na své tety a pratetu Fany. Knížku jsem si doslova vychutnávala. Děkuji.
I když kniha vyšla téměř před padesáti léty je pozoruhodná. Kniha manželů Douglas- Hamiltonových zaujme hloubkou pohledu , v knize odhalují tajemství života afrických slonů, jejich společenských vztahů, vývoje mláďat, putování, individuálních povah slonů. Kniha obsahuje množství fotografií ze života slonů. I když se budují národní parky a vynakládají nemalé prostředky na ochranu zvířat, na druhé straně je člověk největším nepřítelem slonů. Autor prezentuje myšlenku, že k záchraně slonů je nejdůležitější získat sympatie lidí, kteří s nimi sdílejí zemi a politiků, kteří tyto lidi reprezentují.Kniha určitě stojí za přečtení.
Obdivuji pana Zikmunda, který si udržel do tak vysokého věku vitalitu, energii a tím pádem mládí. Jelikož jsem v dětském věku četla jeho cestopisy, tak jsem si nenechala ujít cestopis, který vyšel k jeho neuvěřitelným kulatinám. Knižku jsem si opravdu užila, přečetla jsem ji v jednom zátahu a moc se mi líbila. Někdy si ji jen tak otevřu, prohlížím si krásné fotky a začtu se do jakékoliv kapitoly a je mi s ní dobře. Doporučuji k četbě.
Tak jsem si některé informace osvěžila, jiné získala. Zdařilá publikace s množstvím fotografií, kreseb map, která láká k pozornému čtení nebo jen tak k listování. V encyklopedii jsou události, které změnily svět od počátku dějin po pád komunismu . Moc se mi líbila a určitě se k ní budu ještě vracet. Zcela jistě doporučuji ke čtení.
Knihu jsem si přečetla podruhé, jedná se o příběh ze zápisků čínské císařovny. Autor nás provádí uzavřeným světem, kde jsou běžné popravy, poukazuje na střet rozdílných kultur - západní a východní, přibližuje nám život vládkyně, na jedné straně inteligentní, senzitivní ženy, na druhé straně intrikářky, která pro svou moc a vládu byla schopna udělat cokoliv. Zajímavý historický román. Doporučuji.
Tentokráte pan Sheldon zabrousil do právnického prostředí. Hlavní hrdinkou je žena- právnička, inteligentní, úspěšná, krásná, pohybující se ve světě protipólů. V knize je napětí od začátku do konce a četla jsem ji jedním dechem, je plná zvratů, dramatických zápletek, prostě skvělé čtení. Doporučuji.
Mám ráda Jane Austenovou, mám ráda ten pocit, když se můžu v knize přenést do minulosti, tentokráte na počátek 19. století a k tomu všemu na anglický venkov. Připadám si, že všechno prožívám s hlavními hrdiny, vidím venkovská sídla, usedlosti obklopené zelenými trávníky a rozlehlými parky. Tak jsem poznala pokojného pana Beneta a také ženichy pro jeho dcery - dobrosrdečného pana Bingleyho, hrdého pana Darcyho a zlotřilce pana Wickhama. Oblíbila jsem si vtipnou Liz a něžnou křehkou Jane. Určitě doporučuji k přečtení.
Dost dlouho mi trvalo než mě kniha vtáhla do děje. Četla jsem Zapomenutou zahradu a ta byla top. V tomto případě souhlasím s hodnocením Micha-Él. Život odehrávající se na šlechtickém sídle vzdáleně připomínal panství Downton. Kate Mortonová má bezesporu vypravěčský talent, který se uplatnil hlavně v druhé polovině knihy. Po těch všech smutných osudech, jsem byla ráda, že Grace si splnila svůj životní sen, našla si svou cestu a prožívala krásný vztah se svým vnukem.
Nádherná vazba, která upoutá pozornost. Jedná se o recepty lidové medicíny, které jsou zaměřeny na oblasti trávení, léčbu cukrovky, pohybové ústrojí, ledviny a močové cesty, trápení s revmatismem, kožní nemoci a rány, srdce a krevní oběh, nervy, nádorová onemocnění, bolesti uší , nosu a krku. Kniha nabitá informacemi a opatřená množstvím fotografii daných bylin. Nabízí podpůrnou a preventivní léčbu. Recepty jsou účinné. Kniha se stala součástí mých knih a receptů v kuchyni.
Rozsáhlá krásná naučná publikace, která mi přinesla spoustu nových informací nejen ze starověkého Řecka a Říma, ale také ze zemí Předního východu, Egypta, Sýrie, Malé Asie, Mezopotámie. Ocenila jsem obrazovou přílohu a opětovně jsem žasla, co všechno zmíněné civilizace ve své době dokázaly.Text mimo fotografie je opatřen kresbami a mapkami, což mi umožnilo se lépe orientovat v uvedených civilizacích. Hodnotím - perfektní dílo a zcela jistě doporučuji k četbě.
Malá knížečka psaná s humorem a nadhledem, doporučující ženám, aby lépe chápaly mužskou část populace. Vhodné k rozptýlení.
Skvělé čtení, tři časové linie se promítají v rámci jednoho století, napříč několika generacemi. Knihou se prolínají pohádky, které nejsou vůbec nahodilé a mají svůj smysl a záměr. Dvě propojené lokality Cornwal a Austrálie. To všechno souvisí s tajemstvím rodu, jenž čtenář postupně odhaluje. Román perfektně napsaný, čtivý se strhujícím dějem. Doporučuji k četbě.
Autor rozvíjí zajímavý děj s detektivní zápletkou, v němž jsou napínavé nejen osudy hrdinů a jejich konflikty vnější, ale i vnitřní ve kterých řeší své vztahy. Greene je geniální ve vykreslování lidských charakterů a povah a to se mu podařilo vystihnout u vraha poznamenaného zaječím rtem. Jeho cesty se protínají s mladou herečkou, která je vnímavá a empatická a stává se jedinou bytostí, které vrah odhalí své nitro. U knihy jsem se nenudila, doporučuji ke čtení.
Kniha je v podstatě manuálem jak se vypořádat s fyzickým i emocionálním nepořádkem, abychom se cítili lépe. Pomůže nám tak nabýt svobody, získat energii a žít život naplno. Tak jsem vstřebala teorii, ale nevím, jak to bude s předvánoční praxi.
V knize mě zaujala úvaha Jaroslava Seiferta, informace o původu česneku, úryvek Karla Čapka - Jak vzniká zahradník, informace o čokoládovém stromu a časovém údobí, kdy vznikly zahrady. Jednotlivé květiny, byliny a stromy jsou abecedně seřazeny, jsou popsány a zároveň informují o léčivých účincích a způsobech užívání. U každé květiny je kratičká poznámka ke květomluvě. Musím napsat, že i když se dlouhodobě věnuji zahradnictví, v knize jsem našla hodně nových informací.
Krásná knížka pro adventní čas. Vždy mě lákaly hrady, zámky a romantické zříceniny mají v sobě něco tajemného. Navíc okořeněno pohádkami, pověstmi, dávnými historkami, vybájenými příběhy, to už má něco do sebe. K tomu fotografie, mapky, krásné ilustrace, co víc si člověk může přát. Takže jakmile se oteplí mám tipy na perfektní výlety. Už se moc těším. Určitě doporučuji.