Filomena1961 Filomena1961 komentáře u knih

Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Ode dneška mám úplně jiný pohled na stromy a les. Knížka mě obohatila o spoustu informací. Po celou dobu svého žití jsem to nějak uvnitř cítila a Peter Wohleben mi svou knihou otevřel oči. Ano, tak to je, tak to funguje a my bychom tento systém neměli ničit. Procházka lesem teď bude mít pro mě zcela jiný rozměr. Doporučuji nejen zájemcům o přírodu.

25.01.2025 5 z 5

Soumrak a prsten Soumrak a prsten Ivana Vízdalová

Toto období využívám k znovu osvěžení bájí, pověstí, pohádek. Všichni jsme začínali pohádkami, to byl start našeho duchovní života. Báje a mytologie nás vedou k porozumění kultury a mentality daného národa. Kniha má dvě části. Ta první je o času, v němž vznikal svět a lidé a ta druhá obsahuje ságy o hrdinech. Druhá část nám pomáhá chápat souvislost mezi světem bohů a lidí. Co je sympatické, že dobro je odměněno štěstím a zlo je potrestáno. Jsem ráda, že jsem na knihu narazila a leccos si o germánských bozích a hrdinech doplnila.

24.01.2025 5 z 5

11 pokladů Čech a Moravy 11 pokladů Čech a Moravy Milena Blažková

Nádherná publikace, která svou výjimečností upoutá snad každého. Proč jedenáctka, tento počet je zapsán na prestižním seznamu UNESCA. Kniha je perfektně uspořádána. Hned při otevření na nás vykoukne mapa České republiky a na konci knihy se s námi loučí mapa Prahy. Knihou nás provázejí jednotlivé lokality, poskytující informace a jsou bohatě doplněny fotografiemi a ilustracemi. Některé jsou pro mě hodně známé např. studentské město Olomouc, jiné jsem navštívila v rámci výletů - Český Krumlov, Telč, Kutná Hora, Litomyšl, Kroměříž, Lednicko-valtický areál a samozřejmě mezi ně patří Praha a její jednotlivé části. Ráda bych si doplnila Holašovice, Zelnou horu a vilu Tugendhat. Závěr knihy nám dává odpovědi zvědavých a zvídavých, opětovně nám osvěží paměť, kteří panovníci u nás vládli a obsahuje seznam použité literatury. Je neskutečné jaké dědictví nám předaly předchozí generace, kolik nádherných památek je koncentrováno na tak malém prostoru . My bychom je měli chránit, protože si to zaslouží.

22.01.2025 5 z 5

Náhodné svědectví Náhodné svědectví Thomas Andresen

Žárlivost, peníze, pomsta, záměna identit, to všechno figuruje v detektivce Náhodné svědectví. Obsahuje nejen psychologické vykreslení jednotlivých postav, ale má v sobě i náboj napětí, takže je stále čtivá.

22.01.2025 3 z 5

Špalíček veršů a pohádek Špalíček veršů a pohádek František Hrubín

Špalíček pohádek patří rovněž neodmyslitelně nejen k mému dětství, ale i k dětství mé dcery a vnučky. Tato knížka se svými básničkami, pohádkami, říkadly a Trnkovými ilustracemi získala oblibu napříč generacemi. Básničky se lehce učí a zanechávají už navždy v nás nesmazatelnou stopu. Stačí začít prvním veršem a automaticky naskakují další verše a sloky. Milovaná knížka, která vždy pohladí na duši.

21.01.2025 5 z 5

Nejkrásnější pověsti Severní Moravy a Slezska: Příběhy z Beskyd a Valašska Nejkrásnější pověsti Severní Moravy a Slezska: Příběhy z Beskyd a Valašska Taťána Polášková

Moc pěkné čtení vhodné i pro děti. Tajemno a kouzla mě vždy přitahovaly a s touto knížkou jsem si jich náležitě užila. Připomněla jsem si jednotlivými pověstmi místa, která jsem v minulosti navštívila. V některých okamžicích mi zabylo líto, že se mi knížka nedostala dřív do rukou. Ale, co mi brání navštívit uvedené lokality opětovně a vydat se znovu do okolí Lysé hory.

20.01.2025 5 z 5

Povídání o pejskovi a kočičce Povídání o pejskovi a kočičce Josef Čapek

Kdo by neznal povídání o pejskovi a kočičce. Tu knížku si po přečtení zamiluje každé dítě a knížka tím, že je tak laskavá a milá, připoutá své čtenáře navždy. Vzpomínám, jak jsem se svou vnučkou pekla dort / dle pana Čapka / a běda, když jsem se spletla v ingrediencích. Problém byla husí hlava, ale vyřešili jsme obrázkem. Knížka je skvělá a zaslouží si víc jak pět hvězdiček.

19.01.2025 5 z 5

Nejkrásnější pověsti Severní Moravy a Slezska: Příběhy z Ostravska a Karvinska Nejkrásnější pověsti Severní Moravy a Slezska: Příběhy z Ostravska a Karvinska Taťána Polášková

Pověsti z mého kraje doplněné ilustracemi Michala Riedla. Oddychové čtení z vybraných částí Ostravy / Slezská Ostrava, Heřmanice, Muglinov, Kunčičky, Landek, Nová Ves, Poruba, Radvanice /, pověsti z Orlové a jejího okolí, Karviné, Stonavy, Havířova a okolí a Těšína. U těchto pověstí jsem strávila příjemné chvilky a jsou určeny nejen dospělým, ale i také školním dětem.

17.01.2025 3.5 z 5

Slavík a růže Slavík a růže Oscar Wilde

Pohádka, která mě v dětství překvapila a dohnala k slzám tím, že neskončila tak, jak má pohádka skončit. Dobro má zvítězit nad zlem. Ano, láska je nejkrásnější hodnotou a také nejvyšší hodnotou, ale tím máme na mysli lásku opravdovou a ryzí. Nejde v žádném případě o rozmary krásné sebestředné egoistické dívky pro kterou slavík obětoval to nejcennější - vlastní život. Dojemně a bolestně smutné a bohužel v pohádce není ani kapka živé vody.

16.01.2025 5 z 5

Velká obrázková knížka pro malé děti Velká obrázková knížka pro malé děti Milena Lukešová

Podle této knížky se naučila má dcera v pěti letech číst, aniž by ji v tom někdo pomáhal. Zvládla i ř, k tomu ji pomohla motivační říkanka :
Řádek, ředkev, řepa, Říp,
kdo z nás umí ř říct líp ?
Ř ve slově řeřicha
nekouše a nepíchá.
Tak to zkus a věř, že vyslovíš eř.
Celkově se knížka s ilustracemi Heleny Rokytové povedla.

14.01.2025 5 z 5

Andělé smrti Andělé smrti Michael Shaara

Musím se přiznat, že o občanské válce v Americe jsem toho věděla pramálo. Kniha od Michaela Shaary mě motivovala k tomu, abych si zjistila, které státy bojovaly v Unii a které v Konfederaci. Důvod občanské války mi byl znám. Tento román mě velice překvapil tím, jak objektivně a s nadhledem vypráví autor o bitvě u Gettysburgu, která sehrála ve válce Jihu proti Severu /1861 - 1865 / důležitou roli ve prospěch Unie. Plně souhlasím s příspěvkem Rihatamy, že občanská válka je to nejsmutnější, co můž národ potkat. Autor dokázal jednotlivé postavy ve vedení perfektně psychologicky vykreslit a vystihnout jejich charakter. A nejen to, uvádí, jak je důležité se v pravý okamžik správně rozhodnout a k tom je třeba nejen inteligence, znalost správné taktiky a strategie, ale rovněž i té neuchytitelné intuice. A tak jsem si vryla do paměti velící generály a důstojníky, jak ze strany Unie, tak ze strany Konfederace. Kniha se mi moc líbila, perfektní dílo.

14.01.2025 5 z 5

Eva tropí hlouposti Eva tropí hlouposti Fan Vavřincová (p)

Natašu Golovou a Oldřich Nového mám ve filmu Eva tropí hlouposti moc ráda, viděla jsem nesčetněkrát. O Vánocích jsem se konečně dostala ke knize a nezklamala. Klidně se k ní vrátím. V dnešní době si člověk rád oddechne a zrelaxuje. Laskavý humor, vtipnost a ztřeštěnost Evy přenáší do pohody a tu každý z nás potřebuje. Že já jsem si tu knížku nepřečetla už dřív.

09.01.2025 5 z 5

Osudy dobrého vojáka Švejka 3. a 4. díl Osudy dobrého vojáka Švejka 3. a 4. díl Jaroslav Hašek

Hašek i v dalších dílech má smysl pro komiku, nadále odhaluje groteskno v lidských vztazích, používá stále satiru, v některých případech i černý humor. Jeho oblíbenou metodou je koláž, jde o to, že konfrontuje dva pohledy. Jako bonus u všech dílů beru ilustrace Josefa Lady. Poslední díl je torzem, i když působí ukončeně.

09.01.2025 3.5 z 5

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl 1-2 Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl 1-2 Jaroslav Hašek

Pídila jsem se po knize, která vyšla v roce 1923, kdy se narodili mí rodiče. A ejhle, nemusela jsem chodit daleko, je to kniha, která je známá celému národu. Četla jsem ji, už je to delší doba a vytáhla jsem ji z knihovny pro osvěžení některých pasáží. Kdo by neznal Švejka ? Tento český voják z lidu oblečený do rakouské uniformy se vyznává ze své poslušnosti z lásky k nadřízeným oficírům, ovšem podtext je ironický a ujišťování věrnosti groteskní. Švejk horlivě plní nesmyslné rozkazy a příkazy, směšně opakuje běžné fráze, zdůrazňuje tím svou hloupost, ale ve své podstatě zrcadlí hloupost společenského systému. Autostylizuje se do úředně uznaného blba a při tom přechází do satirického útoku proti všemu, co odporuje lidskému rozumu. Je to snad jediný válečný román, u kterého jsem se zasmála. Klasika.

09.01.2025 4 z 5

Nemusí být vždycky kaviár Nemusí být vždycky kaviár Johannes Mario Simmel

Díky čtenářské výzvě 2025 jsem se setkala s originální knihou Simmela " Nemusí být vždycky kaviár " Kniha je úžasná, plná dobrodružství, vtipu, zápletek a také kuchařských receptů. Hlavní hrdina je neodolatelný, miluje krásné ženy a dobré jídlo, jak napovídá již obálka knihy a navíc je tajným agentem. Slaska 77 vybrala ze závěru knihy krásný citát, se kterým plně souhlasím a zároveň svým komentářem mě inspirovala k přečtení. Tak tedy zvedněme sklenky a připijme na ten lidský rozum.

07.01.2025 5 z 5

Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles Agatha Christie

Ke knížce je napsáno nespočetné množství komentářů a já se k nim přiřazuji. Perfektní kniha, přesně podle linie Agathy Christie - venkovské sídlo, uzavřený okruh podezřelých, jed a rozluštění, které jsem jako většina z nás vůbec nečekala. Geniální.

06.01.2025 5 z 5

Receptář pátera F. Ferdy Receptář pátera F. Ferdy František Ferda

Dostal se m i do rukou Receptář pátera F. Ferdy a okamžitě jsem do něho nahlédla a samozřejmě se ihned začetla. Narazila jsem na zcela nové informace, které jsem neznala např. brambory vařit s mrkví, účinky dubové kúry, co lze užít proti plísním z čokolády a neuvěřitelné množství dalších informací. Je to neskutečná kniha obsahující recepty na léčivé čaje, obklady, bylinné koupele, životosprávu a čerpaní bioenergie stromů. Zároveň upozorňuje na škodlivé a nebezpečné potraviny. Je to prostě skvělá kniha.

05.01.2025 5 z 5

Deník z Hirošimy Deník z Hirošimy Mičihiko Hačija

" Když se člověk zamyslí nad minulostí a budoucností, má o čem přemýšlet."
Šestý srpen se zapsal nejen do paměti přeživších atomový útok v Hirošimě, ale do paměti lidstva na celém světě. Podrobnosti o všech hrůzách, utrpení, bolesti, beznaději nám podává kniha japonského lékaře, která je přímým svědectvím těchto událostí. Kniha je deníkově zpracována od výše uvedeného data do 30. září 1945. Je neuvěřitelné, co všechno je schopno lidstvo proti sobě použít.

05.01.2025 5 z 5

Atlas jedlých rostlin - 120 jedlých druhů Atlas jedlých rostlin - 120 jedlých druhů Aleksandra Halarewicz

Dárek pod stromečkem, který moc potěšil. V knížce jsem si přečetla nespočet informací, které mě zaujaly a zcela jistě se k ní budu vracet a čerpat z ní rozumy. Text doprovázejí barevné fotografie a závěr atlasu je opatřen rejstříkem českých a latinských názvů. Naopak úvod nás seznamuje s dějinami jedlých divokých rostlin, s aktivními látkami v bylinách a koření, se zásadami sběru a uchovávání bylin, pěstováním bylin.
100% využiji.

26.12.2024

Oko Oko Bernard Minier

Tak jsem si přečetla osmý, zatím poslední díl detektivní série s Martinem Servazem. Kniha vás doslova vtáhne v samotném počátku a pak drží a drží a nepustí. Na můj vkus bylo v knize drsnosti, brutality a temna hodně. Na druhé straně Minier svým jazykem, skvělým vypravěčským talentem pro napětí - doslova děsivé, hororové situace, svými promyšlenými scénami, zaujme čtenáře tak, že knihu nejde odložit.

17.12.2024 4.5 z 5