Finskej Finskej komentáře u knih

Conan barbar Conan barbar Robert Ervin Howard

"Divošství je přirozeným stavem lidstva. Civilizace je nepřirozená. Je to jen momentální shoda okolností a souhra náhod. Divošství a divochům však bude patřit konečné vítězství." - nejlepší náš výbor conanovských povídek ever. V roce 1991 to byl dokonce malý zázrak, ale skvěle se to čte pořád. Samozřejmě, je třeba mít na paměti, o jaký žánr jde - když ne, není to chyba autorova.

Vládci loutek Vládci loutek Robert A. Heinlein

Až k neuvěření stručná pecka jinak obvykle velice užvaněného, pardon, rozvláčného Heinleina. A snad proto asi jedna z jeho nejlepších knih.

Divoké děti lesů Divoké děti lesů Ernest Thompson Seton

Nádherné a zároveň nevyhnutelně tragické příběhy ze života divokých zvířat. Kdo si potrpí na šťastné konce, ten bude trpět. Seton rozhodně byl bystrý pozorovatel a skvělý vypravěč. A ač je tento titul méně známý než jiná jeho díla, v klasické knihovničce pro děti a mládež by chybět neměl. (V té knihovničce, do které se pak tajně plíží i dospělí a rádi.)

06.02.2014 5 z 5

První Američan První Američan C.W. Ceram (p)

O dějinách předkolumbovských Amerik toho obecně víme dost málo a když se vyčerpají pojmy "Aztékové - hromada zlata" a "Inkové - hromada zlata", zpravidla už pak nevíme nic. Jenže ona zbývá ještě celá hromada dalších zajímavých skutečností, poznatků i záhad. Ceram nám je předkládá v kultivovaném pojednání.

06.02.2014 4 z 5

Oživená minulost Oživená minulost C.W. Ceram (p)

I věda o dějinách má své dějiny. Vyplatí se je znát a poznat a v tomto ohledu je přečtení Ceramova klasického díla vhodným a zároveň dobře stravitelným začátkem.

Nejkrásnější brouci tropů Nejkrásnější brouci tropů Jaroslav Mareš

Dodnes báječně čtivé vyprávění o honbě za nejkrásnějšími živými klenoty hmyzí říše na této planetě. A nádherné fotografie.

Býkárna Býkárna Ivan Wernisch

Snáší se soumrak
je chladno mrholí
na prahu blázince
pozoruješ ptáka v letu
nozdrama vyfukuješ dým
taháš jednu za druhou
je ti tak strašně smutno
jakási kunda
žvaní cosi o čakrách
a dceři na Floridě

Antologie Divoké víno 1964-2007 Antologie Divoké víno 1964-2007 Ludvík Hess

Úplné, souhrnné a vyčerpávající. Plejáda dnes už slavných jmen i autorů širšímu povědomí již ne tak známých, ale o nic méně zajímavých. Po technické stránce plnohodnotná publikace na kvalitním papíře s dobře čitelným tiskem. Pro čtenáře a příznivce moderní české poezie jedna ze dvou nutných základních součástí knihovničky.

06.02.2014 5 z 5

Antologie české poezie II. díl (1986–2006) Antologie české poezie II. díl (1986–2006) * antologie

Docela progresivní počin. Jednak takový přehled současné české poezie v moderní literatuře již nějakou dobu chyběl a druhak je to snad vůbec poprvé, co se někdo v antologii tak oficiální kromě autorů "papírových" zabývá i těmi "internetovými". Pro čtenáře a příznivce české poezie jedna ze dvou nutných základních součástí knihovničky.

Paleontologie Paleontologie Zdeněk V. Špinar

V podstatě populární učebnice základů paleontologie určená širokému okruhu laických čtenářů s bohatým obrazovým a fotografickým materiálem. Je to už o trochu náročnější, než bývají obvyklé "knihy o pravěku".

Krvavý Bill a viola Krvavý Bill a viola Miloslav Švandrlík

Klasické čtení na dovolenou, neurazí, ani v hlavě neuvízne. Pobaví a třeba jednou, po letech, čtenář s lehkou nostalgií zalistuje znovu. Anebo taky ne. DODATEK: výše uvedená recenze platí pro původní verzi knihy, která vyšla ještě za socialismu – autor totiž knihu zjevně předělal, dodělal a doupravil, a tak existuje ještě „moderní“ verze, která je tak vylepšená, že se původní svěžest vytratila, vtip s ní a nastoupila otravná nezábavná nuda. Vůbec nechápu, jak mohl někdo tak znatelně pokazit vlastní a původně vtipné vyprávění tím, že ho po letech „vylepší“, ale v tomto případě k tomu došlo a je to velká škoda. Stará verze: 4 *. Přepracovaná „moderní“: stěží 2*. Takže když si budete chtít přečíst Krvavého Billa, sežeňte si, pokud možno, vydání ještě z minulého 20. století.

06.02.2014 3 z 5

Nesmrtelná dívka Nesmrtelná dívka Egon Bondy (p)

V kontextu většiny Bondyho básnické tvorby až ojedinělá a překvapivá sbírka a lze jen zalitovat, že se tak špatně shání. Jinak by totiž daleko víc lidí vědělo, že mimo různě krátkých a leckdy jízlivých věcí napsal i tuto prazvláštní poetickou feérii s magickým ústředním středobodem kteréhosi pozdního podzimního večera v křivolakých uličkách na Hradčanech. Bondy jak ho obvykle neznáme.

Drahé kameny kolem nás Drahé kameny kolem nás Vladimír Bouška

Bible každého, kdo se o drahé kameny tak či onak zajímá. Vyčerpávající, informacemi a barevnými fotografiemi nabitá, překvapivě i čtivá... Lepší kniha na dané téma snad u nás ještě nevyšla. + kapitoly věnované historii českých drahých kamenů, našim korunovačním klenotům, našim sbírkám a klenotnicím a, nikoliv nejméně zajímavě, výrobě umělých drahokamů. Zkrátka nezbytnost.

06.02.2014 5 z 5

...a to je blues : antologie textů blues a o blues ...a to je blues : antologie textů blues a o blues Michal Šanda

Jen bych doplnil, že autorem řady variací na klasická blues uvedených v knize je Michal Bystrov - a modří okamžitě vědí.

Paul Simon Paul Simon Marc Eliot

Snad vůbec první životopis světoznámého písničkáře vydaný kdy u nás. V kvalitním překladu Michala Bystrova, patrně nejlepšího hudebního publicisty současné generace. Lze říci, že než se tato kniha objevila, nevěděli jsme vlastně o člověku, jehož písně zná téměř každý, téměř nic. Čas to napravit. (Ani poté nebudete vědět vše, ale rozhodně víc.)

06.02.2014 3 z 5

Draculův švagr Draculův švagr Miloslav Švandrlík

Velice vtipné dílko a Švandrlík v té nejlepší formě. Některé povídky se dočkaly zpracování v podobě mluveného slova a poslech rovněž stojí za to.

Tichá hrůza Tichá hrůza Tomáš Korbař

Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se jednoho dne oficiálně vyhlásilo: nejdokonalejší antologie hororů, která u nás kdy vyšla. A naprostá klasika, pro ctitele žánru povinnost. Každý si v ní najde to své.

Ztracený svět Ztracený svět Josef Augusta

Knihy o pravěku Josefa Augusty jsou v kontextu české literatury poněkud unikum: čtivé povídky z pradávného světa, jejichž obsahem jsou - v kontextu dobových znalostí vědy - události tak, jak mohly být a jak se mohly odehrát. A s věru zvláštními hrdiny... Praobojživelníci, prakrokodýli, mořští dinosauři, třetihorní šelmy, pravěcí jeleni... Naučná literatura kamuflovaná za zábavnou dobrodružnou a to vše v harmonickém celku. Jako vždy ilustroval Zdeněk Burian.

Zavátý život Zavátý život Josef Augusta

Ze všech Augustových knih o pravěku, které jsou dobré, tato je snad nejlepší. Protože... veleještěři. Veleještěrů není nikdy dost. A zde je jich ještě o něco více než v ostatních Augustových knihách. Jako obvykle čtivé a ilustrace Zdeňka Buriana nesmrtelné. Je jedno, jestli vám je 10 nebo 50 - z některých věcí člověk nevyroste nikdy. + ta naučná hodnota.

Z hlubin pravěku Z hlubin pravěku Josef Augusta

Knihy o pravěku Josefa Augusty jsou v kontextu české literatury poněkud unikum: čtivé povídky z pradávného světa, jejichž obsahem jsou - v kontextu dobových znalostí vědy - události tak, jak mohly být a jak se mohly odehrát. A s věru zvláštními hrdiny... Ptakoještěři, dinosauři, třetihorní býložravci, šavlozubé šelmy, mamuti... Naučná literatura kamuflovaná za zábavnou dobrodružnou a to vše v harmonickém celku. Ilustroval Zdeněk Burian.