Frizer Online Frizer komentáře u knih

Vyhnanství Vyhnanství Robert Anthony Salvatore

Úžasné Drizztovo dobrodružství kde se většinu knihy snaží vymanit ze spárů své rodiny a pavoučí královny Loth. Z Mezzoberenzanu se dostáváme do "hlubin" a potkáváma spoustu příjemných a sympatických obyvatel. Hlavní hvězda Drizzt má skvělé vnitřní myšlenky a pochody a nelze než mu celou knihu nefandit. Skvělé, odpočinkové DnD fantasy. Drizzt je sympaťák

29.06.2023 4 z 5

Princ bláznů Princ bláznů Mark Lawrence

Mám rád Fantasy kde je hlavním hrdinou "underdog" což Princ bláznů splňuje skvěle. Jalan si myslel že život profláká jako x-tý potomek královského rodu a nic než záplavy kurev a alkoholu ho nepotká. Jak moc se mýlil. Jako úvod do trilogie slouží dobře, akce je dostatečná a vztah mezi Jalanem a Snorrim (typický severský hrdina) je skvěle napsaný....knížku občas shazují "humorné scény" ale to se dá přežít.

29.06.2023 4 z 5

Sama čepel Sama čepel Joe Abercrombie

Druhé čtení po deseti letech bylo ještě lepší než první. Dějová linka není nijak zásadně rozvinutá či obsáhlá....jde přeci jen o první díl....v čem kniha ale exceluje jsou postavy a jejich charakter. Nikdo nepíše vnitřní myšlenky postav lépe než Joe Abercrombie. Glokta a Logan nemají nejen v grim dark fantasy knihách konkurenci...oni vlastně nemají moc konkurenci v jakékoliv Fantasy. Povinná četba pro každého kdo se považuje za fanouška fantasy příběhů, bez diskuze....neznat Abercrombieho je jako neznat Pratchetta, Tolkiena či Sandersona.

29.06.2023 5 z 5

Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Prumerne nudne fantasy spise pro mlade divky...spise ya....nenadchne, ale uplne asi neurazi. Ja se nudil...jo, a jsou tam draci. Nesnasim "draci" fantasy. Jedna hvezda navic za obalku, ta se povedla. Na vystavku do knihovny fajn.

29.06.2023 3 z 5

Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Kratky, odpocinkovy pribeh...cteno v originale. Jako jednohubka mezi složitějšími sagami poslouzi skvele. Postavy jsou sympaticke, budovani kavarno/pekarny je uveritelne a celkove se kniha cetla moc dobre.

22.06.2023 4 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Povinnost pro všechny, kdo nezná, neutrpěl základní vzdělání nebo učitel něco zanedbal. Film Brazil inspirovaný tímto dílem se skvělým Jonathanem Prycem je také výborný.

Z pekla Z pekla Alan Moore

Alan Moore si tímto dílem udělal Ph.D z Viktoriánské Anglie a my máme to štěstí že nás vzal na výlet s sebou. Atmosféra by se dala krájet a hlavním hrdinou na pozadí " Jackova mýtusu" je Londýn jako takový. Množství materiálu které se vám dostane za cenu pár šupů je bezprecedentní. Doporučuji číst stránku po stránce zároveň s dodatky.

Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

S Barvou kouzel jsem přifrčel z knihovny roku 1994. Obálka se mi vůbec nelíbila, ale tak řekl jsem si že zkusím. Přelouskal jsem pár stránek, moje osmileté já vůbec nechápalo....to neni jako Hobbit ani Jako Pán prstenů...hořící město, lasička, zavazadlo...divné postavy. Knížku jsem běžel vrátit. Náhodou jsem asi po roce výpůjčku zopakoval, že to musim dát. Od té doby jsem propadl Zeměploše a láska k ní trvá více než čtvrtstoletí. První díl je samozřejmě spíše parodie na klasické 70. a 80. Fantasy, ale už zde vidíme pod povrchem předzvěst něčeho jedinečného a neopakovatelného. Novým čtenářům bych ale tuto knihu jako první nedoporučil.

21.06.2023 4 z 5

Jimmy Corrigan: nejchytřejší kluk na světě Jimmy Corrigan: nejchytřejší kluk na světě Chris Ware

Jimmy je naprosto úžasné dílo, které nesedne každému. Každý stránka a každý panel využívá možnosti media. Je potřeba mít v rámci komiksu načteno a nemít preference, poté vás tenhle melancholický příběh o vztahu syna a otce může dostat do kolen. Mě se dílo líbí moc, ale určitě to není pro mainstream...což je naprosto v pořádku. Jarmuschovi filmy například též nesednou každému...ale fanoušků má spousty.

Moc Moc John Gwynne

Knizku jsem dnes docetl v AJ. Nemyslim ze bych byl zcela dusevne zaostaly, ale tohle se nedalo. Tok pribehu nesel zadnym zpusobem sledovat...autor vas zahlti mnoha postavami a skace z jedne na druhou tam a zpet, tam a zpet...aniz by vysvetlil proc by vas meli jakkoliv zajimat...nic, nada, nula. Zadna charakterizace nic. Svet je plochy a nudny, nedozvite se temer nic...lesy a baziny a hory...tot vse. Kralu je v knize tolik, ze se v nich neda orientovat. Po case zjistite ze je cela kniha vlastne jedno "fantasy klise". Kovar/posluhovac/ farmar se vydava na cestu...proti tomu nic...ale zatimco vsude jinde jde max. o tretinu knihy....zde je to cela kniha. Svet neni prokresleny, postavy ploche a zamenitelne....nic zajimaveho jsem nenasel a ze jsem se snazil. Lepsi pribeh si muzu kdykoliv napsat sam. Nicmene je to skoda, protoze druhy a treti dil jsou dle mnoha naprosto uzasne. Ja to bohuzel nezjistim...Hunger of Gods mela obcas podobne neduhy, ale tam uz je trochu souvisly pribeh.

21.06.2023

Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Pravděpodobně nejlepší Historický román jaký jsem kdy četl a měl tu čest číst. Sinuhet je tak sympatická hlavní postava že se s ní musí kdekdo ztotožnit. Poslání které si vybral je obdivuhodné a popisy "starověkého světa" nemají konkurenci. V podstatě se dostanete do té doby nejlepším možným způsobem. Práce na tomto románu musela být monumentální a na románu je to znát. Jedna z deseti knih které bych si vzal na pustý ostrov.

19.06.2023 5 z 5

Berserk 1 Berserk 1 Kentaró Miura

První díl Berserka může bohužel někoho odradit. Dostáváme se doprostřed příběhu, kdy čtenář nemá moc ponětí a informací o co se jedná. Je tu určitý náznak věcí budoucích ale na první dobrou jsem také nebyl u vytržení.....jakmile se ale člověk dostane k dalším dílům.. obávám se....že bude pohlcen. Volume 2-13 je jedna nekonečná, brutální jízda s občasným zábleskem štěstí....pro Anglicky čtoucí doporučuji Deluxe Edice, protože Berserk si zaslouží velký formát a co jedno okénko, co jedna scéna.....to umění bez příkras. Casca (Světlo světel), Guts a Griffith v epickém tanci temnoty a zoufalství. V žánru "komiksové" temné fantasy nic lepšího nenajdete.... ne nadarmo Berserk ovlivnil mnoho děl jiných tvůrců od her, přes knihy a další komiksy či Mangu. Pokud by byly Watchmen Magnum Opus západní "komiksové" tvorby....pak Berserk je té východní.

Ještě...volume 2-13 je vše pětihvězdičková četba bez debat. Slabší povahy mají ale tentokrát smůlu.

Barva z kosmu Barva z kosmu Howard Phillips Lovecraft

Už jen kvůli Barvě z kosmu a Věci na prahu stojí tato sbírka za to. Povídky obecně moc nečtu, ale jsem schopen je číst od pár mistrů...Lovecraft, Howard, Poe.... O kosmickém horroru, stylu psaní, ovlivnění popkultury a celkové atmosféře bych se tu mohl vypisovat do aleluja....takže jen doporučím každému a koho svět H.P. Lovecrafta chytne....ten mu propadne a nebude cesty zpět.

19.06.2023 5 z 5

Rudá moře pod rudými nebesy Rudá moře pod rudými nebesy Scott Lynch

"Dvojka" mě nenadchla tolik jako první díl...to ale neznamená že není velice dobrá. Z města typu "renesanční Benátky" se přesouváme na moře, do herny a jiných lokací. Duo Locke a Jeann táhne knihu ale kupředu a závěr byl docela překvapivý. Solidní fantasy...kvalit prvního dílu ale nedosahuje.

Draculův švagr Draculův švagr Miloslav Švandrlík

Oddechová sbírka horrorových povídek. Některé mě bavily více, některé méně, ale obvykle mají překvapivou či zajímavou pointu. Ideální četba do houpací sítě na chatu. A teď jsem sjel dolu a koukám že s tímto názorem nejsem osamocen...)

Cizinec v cizí zemi Cizinec v cizí zemi Robert A. Heinlein

Příběh Valentina J. Smitha může působit v dnešní době lehce naivně, já si ho ale nesmírně užil. Heinlein se musel inspirovat érou Hippies a na knize je to znát. Celá se nese v poměrně naivním duchu kdy se Valentine setkává s pro něj neznámou "civilizací" a pokusí se jí zlepšit. Naivita " Marťana" vs cynismus politiků nemá nakonec zas tak jednostranného vítěze jak by se mohlo zdát. Kniha je plná myšlenek a úvah které ale sledujeme z pohledu moc sympatického hrdiny....za mě jedno z deseti nejlepších sci-fi které jsem četl a zase budu číst.... možná mě ale jen láká v knize popsaný "kult".

16.06.2023 5 z 5

Daredevil: Rok jedna Daredevil: Rok jedna Frank Miller

Rok Jedna je jeden z nejlepších komiksů které jsem kdy četl. Dokonce bych ho zařadil výše než Dark knight returns a to mám Batmana za favorita. Scénář je naprosto výborný....svírající atmosféra Hell´s Kitchens podobně jako ve filmu Spáči nebo seriálu Black Donnellies z panelů teče. Jedna malá nehoda změní Mattův život, ale rozhodně ne k lepšímu. Sledujeme zrod jednoho z nej hrdinů Marvelovského vesmíru a jaký zrod. Daredevil je oproti klasickým hrdinům typu Spidey, Avengers, X-men mnohem více temný a zcela civilní....v tom je jeho kouzlo. I přesto co se Mattovi přihodilo, nenechává se zlomit a postupně se z něj stane hlavní Kingpinova Nemesis. Výtvarná stránka tohoto díla naprosto podtrhuje atmosféru a je naprosto úžasná. Daredevil a Miller v nejlepší formě a povinost pro každého kdo to s komiksy myslí vážně.

16.06.2023 5 z 5

Krv prvorodených Krv prvorodených Juraj Červenák

Velice dobře psaná "historická detektivka". Autor je vypsaný profesionál a jako jednoho z nemnoha "místních autorů" stojí za to jeho knížky číst. Tentokrát se naši dva hlavní hrdinové dostávají do Prahy která je skvěle napsaná. Zvláště Petřín a Jedová chýše potěšily. Celý příběh má nakonec trochu menší záběr než se zdálo ze začátku ale pro fandy historických dobrodružství skvělé dílo.

16.06.2023 4 z 5

Zaklínač: Stříbrný meč Zaklínač: Stříbrný meč Andrzej Sapkowski

Zaklínač jako celek je dobrá sága. Na počátku 90. let zde působil jako zjevení. Pořádné Fantasy ještě s nádechem "slovanské kultury", no kdo by to nebral. Od té doby jsem celou ságu v průběhu let přečetl asi třikrát a pokaždé jsem byl bohužel méně a méně nadšen. Čtenářská zkušenost rostla, světový "fantasy rozhled" taky a tak Zaklínač zůstává jak milá vzpomínka na dětství. V dnešní době ale nesnesou původní knihy s moderní fantasy srovnání. Například hra knihy překonává ve všech ohledech....bez nich by ale nevznikla, to je pravda. Každá druhá Fantasy kniha má propracovanější svět, postavy i příběh. Jediné co mi nejde na rozum, proč se tolik CZ autorů inspiruje tímto dílem a i mladí, když je nekonečně více možností z čeho vybírat. Asi nějáký fetiš k opilému staříkovi.

15.06.2023 4 z 5

Stín na písku Stín na písku Joe Dever

Za mě jeden z nejlepších dílů série. I po pětadvaceti letech si pamatuji pasáž s nákazou v kanalizaci a následné vynoření v lázních a hledání léku. Většina dobrodružství se odehrává v "pouštních oblastech" a to já můžu. Hadánky a zvraty kniha též obsahuje a celkově jde o parádní dobrodružství.

15.06.2023 5 z 5