Fuksinka Fuksinka komentáře u knih

Bílá věž Bílá věž Juraj Červenák

Kdyby někdo chtěl vědět, jak má vypadat závěrečný díl trilogie, nechť si laskavě přečte Bílou věž. Vůbec mě nenapadá, co bych měla vytknout.
Příběh vyprávěný jak ze strany dobyvatelské armády, tak ze strany dobývaných, vás tak rozseká, že vlastně ani nevíte, komu fandit. Rozhodně ale víte komu nefandit. Je zde záporák tak odporný (všichni tuší o koho jde), že nutí čtenáře se skoro otřásat odporem.
Červenák je opravdu mistrný vypravěč. Skoro cítíte pod nohama dunění kopyt Varjažské jízdy, zvedá se vám žaludek nad válečnými hnusy, propadáte zoufalství s Iljou, nebo se strachujete o Davida a Semiru. Klidně snese srovnání s vypravěčskými schopnostmi Sapkowskiho.
Díky za super zážitek

10.01.2015 5 z 5

Nadchází ráno Nadchází ráno Sergej Lukjaněnko

Druhý díl je v dobrém slova smyslu hodně ukecaný. Už není jenom o dobrodružném útěku. Příjemnou a čtivou formou se zde debatuje o náboženství, dobru, zlu a štěstí. Ilmar se svou přemýšlivostí a specifickou "zlodějskou" ctí je pro mě zatím nevýraznější postavou Lukjaněnkových knih. Konec je úchvatný (i když se dá částečně odhadnout). Je mi z něj smutno, ale příjemně smutno. A co vy? Brali byste raději radost nebo štěstí?

Na začátku každé kapitoly je zase pár vět, o tom, co se v kapitole stane. Příšernost. Takže nekoukejte na tučný text, nekoukejte na tučný text, nekoukejte...

06.01.2015 5 z 5

Dračí carevna Dračí carevna Juraj Červenák

Střety armád v prvním díle byly fajn. Ve druhém díle se skoro nekonají, ale zato je zde o mnoho víc pověstí. To mi vyhovuje. Pověsti jsou výborně začleněné do napínavého děje. Přibylo pár nových sympatických postav a nechybí ani vtip a zajímavé dodatky na konci knihy. Musím říct, že něco takhle dobrého jsem dlouho nečetla. Z močálů mám depku ještě teď. S Koščejem si asi ještě užijeme srandy, co?

04.01.2015 5 z 5

Nohy z jílu Nohy z jílu Terry Pratchett

Skvělá detektivka s mořem přidané hodnoty. Tentokrát převládá téma svobody. Všechno již tradičně ukryto pod nánosem zdánlivě jednoduché srandy. Opět perfektně napsaná a bravurně přeložená. Některé věty jsou tak skvělé, že máte chuť vzít si je domů a příležitostně se s nimi mazlit. Pro mě jedna z nejlepších pratchettovek.

...Je to snad hrozné být svobodný?
Řekl jste to sám.
Vy říkáte lidem "Střeste své okovy" a oni sami udělají nové okovy?
Ano. Jak se zdá, to patří k základním lidským činnostem...

03.01.2015 5 z 5

Chladné břehy Chladné břehy Sergej Lukjaněnko

Příjemná dobrodružná fantasy. Děj se odehrává v "alternativní realitě", která odpovídá částečně našemu konci 18. století, částečně 19. a částečně 20. (parní stroj, kluzáky, tvrzené sklo...) S tím jsem měla na začátku trošku problém. Nic jiného, než to vzít jako hotovou věc mi nezbylo a hned se mi četlo lépe..
Po prvním díle bych Chladné břehy spíš šoupla do škatulky pro mládež, ale to jí neupírá nic na atraktinosti. Chvilkama je děj sice předvídatelný, ale i tak je kniha napínavá. Postavy jsou zábavné a náboženská linka zajímavá. Těším se na další.

31.12.2014 4 z 5

Přišla z moře Přišla z moře Miloš Urban

Detektivka se strašně průhlednou zápletkou. Zachraňuje ji styl psaní, celkem zajímavé postavy a aspoň malinko ulítlý "urbanovský" konec. Já jsem docela zklamaná.

28.12.2014 3 z 5

Willard a jeho kuželkářské trofeje. Perverzní mystérium Willard a jeho kuželkářské trofeje. Perverzní mystérium Richard Brautigan

Skvěle napsaná nálož absurdní depky.

Jako kuželkářské trofeje?
Jo, kuželkářské trofeje.
A co s nima dělá?
A proč ne?

A co sestry Loganovy?

18.12.2014 5 z 5

Tracyho tygr Tracyho tygr William Saroyan

Pohlazení pro duši. Nic víc, nic míň.

17.12.2014 4 z 5

Krev prvorozených Krev prvorozených Juraj Červenák

Atraktivní prostředí rudolfínské Prahy, předsudky, Golem, náboženská nesnášenlivost, Jarošova záhada, Barbaričův důvtip a Steinova upjatost na pozadí skvělého a napínavého příběhu. Já jsem spokojená.

15.12.2014 4 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Potkají se homosexuální malíř, šovinistické prase, mladý narcis a plkají spolu o ničem. Ne, to není začátek anekdoty, ale můj pocit z první poloviny knihy. Pokud měla být postava Henryho provokující, tak se povedla, hnul mi tedy pěkně. Pokud měla popisovat mistrného manipulátora, tak se nepovedla. Nevěřila jsem mu to. Rádoby vzletný sloh mě neokouzlil. Pokud měla kniha nastínit prázdný život aristokratických povalečů, tak zůstala na půl cesty. V těch nudných kecech se ztrácela jakákoliv myšlenka a atmosféru jsem nenašla vůbec.
Druhá polovina knihy po letech, je o stupeň zajímavější. Postrádám zde ale postupné chátrání Dorianovy duše. Postrádám popis toho, jak se stalo, že na své přátele měl tak zhoubný vliv. Ničil je schválně? Místo toho se dozvíme, jaké měl doma hudební nástroje, drahé kameny a gobelíny.
Oceňuji popis Dorianova zvrhlého uvažování a sem tam, nějakou zajímavou myšlenku. Samozřejmě i tehdy originální námět. To je asi všechno.
Ať si jsem klidně za ignoranta, ale tahle klasika mě neokouzlila. Ve své době jistě vzbudila spoustu emocí. Já mám ale pocit, jako bych četla prvoplánově provokující dílko.

03.12.2014 2 z 5

Oněgin byl Rusák Oněgin byl Rusák Irena Dousková

Nesrovnávala bych knihu a Hrdým Budžesem. Helenka je prostě dospělejší, tak je taková i kniha. Je vtipná i smutná. Veselá i depresivní. Poetická i věcná. Je o potřebě žít i přes hnus okolo. O sketách i malých hrdinech. Moc se mi líbila. Děkuji paní Dousková.

29.11.2014 5 z 5

Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

Zaklínač po tolika letech? Počítej s nejhorším, doufej v nejlepší. Řekla jsem si a zakousla se do knihy. Čekala jsem asi jako spousta ostatních víc filozofie, víc akce, víc politiky, víc vtipu, ale hlavně víc překvapení. Jenže tohle je jedna kniha, ne 5. Všechno se do ní nevejde. Příběh mohl být vymakanější. Nicméně zklamání se nekoná. Sapkowski napsal důstojné "pokračování".

"...Doposud se nám pokrok spíše snaží namluvit, že temnota je pouze pověra, jež zastiňuje světlo a vlastně není čeho se bát. Jenže to není pravda, je se čeho bát. Protože vždycky bude existovat temnota. A vždycky se bude v temnotě skrývat Zlo, vždycky v ní budou tesáky a drápy, vražda a krev. A vždycky budou zapotřebí zaklínači. Aby se objevovali všude tam, kde budou užiteční. Tam odkud se nese volání o pomoc. Aby přispěchali s mečem v ruce. S mečem, jehož lesk proniká temnotou, jehož záře rozhání stíny. Pěkná pohádka mám pravdu?..."

Doprkýnka, proč zase ta Nimue???!!!

25.11.2014 4 z 5

In Nomine Sanguinis In Nomine Sanguinis Miroslav Žamboch

Určitě o několik vlkodlačích chlupů lepší než Visio in extremis. Nejsou zde do očí bijící nelogičnosti, jak v předchozím díle. Postavy jsou sympatické, akční scény zábavné, příběh je fajn, boj "o Radhošť" vynikající, závěr a nástup Majera téměř epický. Nepatří ale mezi nejlepší Žambochovky, první třetina mě moc nebavila.

08.11.2014 4 z 5

Ocelové žezlo Ocelové žezlo Juraj Červenák

Tohle je opravdu povedená "pohádka". Vymazlené postavy, popisu akorát, skvělé akční scény. Jazyk vtipný a přizpůsobený postavám. Krev a střeva? To přece k té době naprosto neoddiskutovatelně patří.

07.11.2014 4 z 5

Zábavný mix Švejka, Forresta Gumpa a Cimrmana. Kdo má rád lehce absurdní humor, má kladný vztah k alkoholu a nevadí mu pár vulgarismů, jistě si u teto knihy odpočne a pobaví se.
Problém je, že na 400 stran má Stařík stále opakující se děj, jenom země a politická situace se mění. Od poslední třetiny už docela nudí, chybí tomu něco, co by vás přimělo zajímat se o to, jak to s Alanem dopadne, protože už to vlastně víte.
Stoletý stařík je dost přeceňovaná kniha, ale jako čtení do vlaku se mi osvědčila.
...Jmenuju se Dolary, sto tisíc dolarů! Promiňte mohl byste zopakovat vaše křestní jméno?....

09.10.2014 3 z 5

Tovaryš Tovaryš Alex Drescher

Z eurobordelu se stal euroseptik s v pravdě orwellovskou špionážní sítí, vybudovanou ve jménu boje proti terorismu. Richard je euroobčan druhé kategorie, který se jaksi dostane na pozici katovského tovaryše. Mistr ovšem není z tohoto světa. Richard se musí popasovat jak se špionážní sítí, tak s homosexuálními i heterosexuálními elfy a navíc i s magickými bytostmi, které ještě nepochopily, že jejich dlouhověkost jim nezaručuje autoritu. Teda aspoň u bývalého ochlasty, kterého někdo dost nasral a který považuje "...střelit někoho dvakrát do stejného oka za zbytečnou frajeřinu...". Tovaryš se vydává na typickou cestu za pomstou a hláškuje u toho tak, že by chvílemi i mistr Tobiáš přemýšlel, jestli nebyl překonán. (......Nerad bych vypadal jako šovinista, ale zamířili jsme tam, jako jeden muž...). Parádně vykreslený svět (vlastně 3 světy) ale až tak typické nejsou. Spojení budoucnosti s nadpřirozenými bytostmi je super. Jako bonus je děj odehrávající se převážně v ČR a fajn hlášky o jejích občanech. Moji duši euroskeptika ještě potěšila vize Eurosajuzu. Za mě 90% s prémií.

30.09.2014 5 z 5

Zmije Zmije Andrzej Sapkowski

U Zmije měly být vysvětlivky na konci stránky a ne až na konci knihy (samozřejmě jsem si jich všimla až za polovinou knihy). Je otravné neustále přetáčet stránky a hledat pojmy, nehledě na to, že jich tam spousta není. Takže lekce ruštiny se nekoná a můžete se domýšlet, co kdo asi řekl.
Další slabinou je snaha přiblížit 3 bojovníky z různých časů na tak málo stránkách. Z těch pár slov si o nich představu neuděláte a tak mě vlastně při čtení otravovali, nejraději bych jejich části přeskočila a vrátila se k Levartovi. Jenže ani o Levartovi se toho moc nedovíme, škoda potenciál by měl velký.
Nemá cenu se rozepisovat víc, plně souhlasím s Covenantem.
Jenom dodám, že kniha má pár opravdu dobrých částí (citace Orwella při pitce, rozhovor o autobusu atd...), jenže ani Sapkowskiho vypravěčský um nezachrání všechno.
Jinému autorovi bych možná dala 3*, ale Andrzeji, na tebe mám jiné nároky.

09.09.2014 2 z 5

Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

Moc detektivek načtených nemám, takže nemůžu porovnávat v rámci žánru. Čistě tedy pocit z knihy od laika:
Barbarič je supersympatická postava, sukničkář a "pařmen", Jaroš má sice nechutné řemeslo, ale taky mě dost baví. Se Steinem mám trochu problém. Moralista až na půdu, ale zase je docela tajemný. Těším se, jestli se o něm v dalším díle dozvíme víc.
Bavilo mě, jak kolem sebe Stein s Barbaričem kroužili jako dvě vosy, jak se vzájemně oťukávali. Bavil mě velmi čtivě napsaný děj s mírně hororovými prvky, bavily mě akční scény, mrtvoly na každém rohu. Bavila mě zajímavá, těžko prokouknutelná zápletka i suchý humor. Další díl? Proč ne?

Pochvala za dokonalou obálku Pavla Růta (Argo 2014). Pokud se nepletu má prsty i v "Urbanovkách".

01.09.2014 4 z 5

Konkurenti Konkurenti Sergej Lukjaněnko

Když vám někdo bude říkat, že vás skutečně pošle do vesmíru a není to žádný vtip, bylo by radno mu věřit :-)
Postavy jsou výborné, děj originální. Ostatně co taky od Lukjaněnka čekat, že? Kniha by snesla klidně i víc stran a "přidaná hodnota" tady není tak velká jako u Hlídek, stejně ale můžu doporučit.
Potěšila mě i obálka, na kterou se konečně dá koukat.

03.08.2014 4 z 5

Rebelka - Odvrácená strana islámu Rebelka - Odvrácená strana islámu Ayaan Hirsi Ali

Ayaan měla ve svém životě spoustu "štěstí". Štěstí, že její otec byl v Somálsku psanec a ona se dostala do Keni, kde se dostala aspoň částečně k západní kultuře. Měla štěstí, že ji provdali za muže, kterého nechtěla a ona mohla utéct do Holandska.
Neuvěřitelně silný příběh ženy, která za 35 let přeskočila myšlenkově celá staletí. Od podřízené a týrané dívenky přes přemýšlivou muslimku až po urputnou bojovnici za lidská práva a významnou političku.
Uvědomme si, že v i Evropě se vraždí ze cti, že ženy jsou týrané a zneužívané, že zde žijí lidé, kteří mají svým náboženstvím v podstatě zakázáno myslet.
Nemůžeme přece tolerovat kulturu, která má nařízeno námi opovrhovat, bít nás a vraždit. Proberme se a uvědomme si, že pokud se nezmění muslimské myšlení, nemá u nás v Evropě islám, co dělat. Pošlapává naše hodnoty a opovrhuje našimi zákony. Přestaňme zavírat oči a važme si lidí jako je Ayaan.

20.07.2014 5 z 5