fvalek fvalek komentáře u knih

Batman: Svět Batman: Svět * antologie

Batman: Svět je zajímavá antologie, která nemá obdoby, a rozhodně by bylo dobré, kdyby podobných počinů bylo více (třeba s jinými hrdiny nebo dalšími zeměmi). Celkově ale musím říct, že to mohlo být velkolepější. Dalších sto stran by vůbec neuškodilo a klidně dát dvakrát tolik zemí! Ale minimálně jako první pokus skvělé a snad to inspiruje DC k pokračování.

Celé mi to přišlo tak trošku jako Eurovize - každá země předvede své číslo, kde více či méně uplatní své národní speciality a odrazí svou kulturu, pohled na Batmana a pohled na svět. Některé země se držely kánonu, některé experimentovaly. Některé země se držely vcelku při zemi, jiné do toho šly naplno. A v tom tkví krása antologie, kde není úplně negativem, že chcete některé příběhy přeskočit, jiné byste rádi četli v podobě celé knihy. Bral jsem to jako takovou hitparádu, kde si každý najde svého favorita. U mě osobně vede Čína (vtipné a krásně zpracované), Mexiko (hluboké a kulturní), Turecko (kanonické) a Francie (vtipné a "francouzské"). Česká republika... Já nevím, je to pro mě rozpačité, asi bych volil jiný příběh, tohle bylo takové zvláštní a řekl bych, že mnohem lepší obraz Prahy a Čech udělal Azzarello už v Batman: Evropa a Češi se zrovna moc nesnažili a vytasili něco, co svět asi neuchvátí a nevyobrazí Česko v jeho kráse a kultuře. Mezi podprůměrnější příběhy počítám asi ten ruský, který mi vůbec nesedl a ten americký, který nepřináší vůbec nic nového. V knize se pak objevuje spousta typů kresby a komiksových žánrů - hodně hezky zpracovaná japonská manga, kde má Batman masku ve stylu kabuki apod. Čína a jejich okaté figurky, česká kresba rozhodně nadprůměrná a pak různé další realističtější či karikaturnější kresby.

Celkově tedy musím říct, že přestože žádný příběh není nějak moc výpravný, tak antologie splnila svůj účel a já se nejen dobře pobavil a zabavil, ale zároveň jsem poznal různé části světa a jejich pohled na Batmana. Více takový sborníků a více mezinárodní spolupráce ve světě komiksu! :)

21.09.2021 5 z 5

Druuna 2 Druuna 2 Paolo Eleuteri Serpieri

Druhá Druuna pro mě byla poněkud stravitelnější než první díl. Sice neustále skáče v různých sférách (od reality? až po spánek či počítačový program), ale drží se konstantně v jedné časové linii, takže to je rozhodně plus. Nejsou tam takové protivné mezery, kdy se během jedné stránky vše úplně změní. Příběh se mi zdá lépe vysvětlený, a přestože si zachovává hodně tajemnosti, tak se někam konečně dostáváme. Oproti prvnímu dílu mi ale přijde, že je tu poněkud víc sexu, nebo je možná více bezúčelný než v první knize, takže to mi přišlo někdy až rušivé... Proč ze všeho hned dělat porno, ale taková Druuna prostě je. Je škoda, že tak kvalitní sci-fi potřebuje lacinou popularizaci erotikou. Více se mohli věnovat ekologickému tématu prvního dílu, proč lidé opustili zemi, kam směřují, jak se z lodi vyvíjelo Město apod. Důležité ale je, že mě přesvědčila k přečtení posledního dílu, rád bych už konečně zjistil, jaký je cíl celé téhle sci-fi série.

12.09.2021 3 z 5

Zaslíbená Země Nezemě 1 Zaslíbená Země Nezemě 1 Kaiu Širai

Manga je zkrátka extrémně originální žánr a těžko říct, jestli je to nějaká asijská mentalita, která dává vzniknout takovým parádním příběhům, nebo jestli jsem prostě jen narazil na něco fajn. Velkou výhodou mangy je, že je velice dynamická, a přestože se schovává za jednoduchou nebarevnou kresbu, děje se v ní tolik věcí naráz a může být natolik "překombinovaná", že se od čtení prostě nedá odtrhnout.

Osobně jsem přívrženec více fantasy a vyhovují mi hlavní postavy ženy, dívky nebo děti. Těžko říct proč, asi jsem prostě takový měkčí, že mě moc neberou souboje a násilí, takže Zaslíbená Země Nezemě pro mě naprostý ideál. Sice ještě trošku váhám, která dětská postava pro mě bude ta pravá na fandění, protože Emma mi přijde trošku kýčovitě talentovaná a kluci se ještě moc neukázali, ale je jasné, že jsem na straně dětí a hodně se těším, jak bude jejich příběh pokračovat, a jak se dokážou z domova dostat. Přestože nápad "farmy" docela kopíruje řadu jiných příběhů, tak mi přijde ve spojení s charaktery a prostředím dostatečně inovativní. Výskyt nadpřirozena jedině chválím a natěšeně očekávám, co se to vlastně se světem stalo.

Zaslíbená Země Nezemě je tak jasný adept na kompletování a moc rád se ponořím do dalších dílů. :)

31.08.2021 5 z 5

Batman: Tři Jokeři Batman: Tři Jokeři Geoff Johns

Musím říct, že na Black Label je to poměrně slabší, ale stále je to dost nadprůměrný komiks. Po přečtení anotace jsem mě trošku jiná očekávání, a tedy nějaké tajemno - kdo to vlastně jsou ti tři Jokeři, proč jsou tři, jak vznikli, kde se vzali. A ono to tak chvilku je, ale poměrně brzy se odhalí, jak to je. Zbytek knihy už je jen o tom zjištění, který je který, a co s tím. Johnsův styl jsem nějak nevypozoroval, i když jsem těsně předtím četl Hodiny posledního soudu, asi mi na něm nepřijde nic zase tak originálního, ale počet úmrtí, agrese a krve je jistě větší než u běžných DC komiksů, nic nového vedle Snydera.

Hlavními aktéry jsou Batman, Batgirl a Red Hood, i když na Batmana se příběh paradoxně zase tolik nesoustředí. To je docela dobře, protože příběh Barbary a Jasona, které vychází z kanonických komiksů jako Kameňák apod., jsou o hodně zajímavější než neustálé nimrání se v Brucovi, ale je nutné říct, že oživení vraha rodičů Wayneových je dost dobrá zápletka. U Jokerů mě jejich vyobrazení docela zklamalo. Dobrá zajímavost je navázání, jak už píšu výš, na staré známé komiksy, ale příběh se mohl více soustředit na samotný proces proměny a vedlejší účinky, které byly naťuklé u "rodinné večeře".

Takže celkově dobré, obohacující, zajímavé, ale úplně mi to nesedlo. V Black Label jsou i lepší příběhy, tohle je zápletka jak z nějakého lacnějšího kompletu než něco extra.

25.07.2021 3 z 5

Hodiny posledního soudu 2 Hodiny posledního soudu 2 Geoff Johns

Finále pokusu o velký příběh, který se snaží vysvětlit nejen celý Rebirth, ale i celkově multiverse a ještě se pokouší navázat na velké Watchmeny... Čtenáře asi rozdělí na srdcaře, co to vezmou a bude se jim takový konec líbit, protože přece jen lepší každé pokračování než žádné, a na konzervativce, co takové Watchmeny a nejspíš ani takové DC moc nevezmou. Musím říct, že přestože se mi konec líbil a byl jsem rád za jakýkoliv příběh z těchto dvou univers, tak to bohužel nebylo to "nejlepší z obou světů". První díl na mě asi zapůsobil lépe, ale druhý už pro mě neměl takové Watchmen vibes a už jsem v tom moc Watchmeny nepoznával, na druhou stranu ani DC se mi v tomhle stylu nelíbilo. Takže je nutné to víceméně brát trošku svébytně.

Hned na začátku vyvstává malý problém se znalostí DC universa, Johns pracuje opravdu se širokou škálou motivů - mnoho různých originů postav, události ze starých i nových komiksů a k tomu navíc vlastní pojetí. Když se tohle všechno zamíchá a do toho vstoupí Jon s tou svou všečasovostí, tak je z toho pořádný guláš, který se mi naštěstí na konci vcelku povedlo pochopit. Konkrétně k téhle všečasovosti... Byla to tak trošku parodie na Strážce, kde se tenhle styl dal snést v jedné kapitole, ale napsat takhle skoro celý druhý díl, to je fakt hardcore a možná to pak bylo už přehnané, když každý panel začíná jiným rokem, navíc ze dvou různých světů.

Dobré stránky byly hlavně ty, že se objevila spousta hrdinů, co jsou v moderně vydávaných českých komiksech téměř neznámé. Finále bylo opravdu hezké, a kdo četl nedávno Strážce, první díl a sem tam nějaké DC eventy, tak našel spoustu odkazů a různé hlubší věci. Mám ale dva naprosto zásadní problémy, se kterými úplně nemůžu žít - 1. Kolem Supermana se opravdu točí metaverse a všechny multiversy? Proč? Protože se to Johnsovi hodilo? A za 2. Opravdu bylo Jonovo velké životní zjištění to, že potřebuje Supermana? (Snad to není moc spoilerové, snažím se, aby z toho nešlo nic pochopit.) Takže já vážně nevím. Problém mám ještě s tím komiks nějak zařadit, protože jak se tam míchají všemožné časy, tak jsem čekal, že to je někdy v období pozdní studené války, ale pak tam je Medvěděv, Putin a moderní věci a já jsem zkrátka ztracený. Taky si to už neumím úplně zařadit k jiným komiksům (Znovuzrození hrdinů DC a další), ale paradoxně jsem po přečtení dostal nějaký vhled a vše mi zapadlo. Tak snad to tímhle dílem úplně neskončí a ještě se nějakého propojení dočkáme. Jen by se mi hodilo vědět, jaký ten Superman to teď tedy vlastně je v tom našem Rebirth universu?

17.07.2021 3 z 5

Doomboy Doomboy Tony Sandoval

Musím asi nejprve říct, že bych preferoval francouzské vydání, tedy na výšku, protože se mi kniha vážně špatně hodí do knihovny, k Vodnímu hadovi a i se mi špatně četla v různých čtecích polohách, ale to je jenom detail. :D

Celý příběh se nese v duchu ztráty a fantazie a jen těžko říct, co vyvolalo co. Jestli ID. přehnaná fantazie zhmotnila jeho představy a vytvořila jeho kouzelný svět, nebo jestli skutečně nějaká ochranná ruka ID. vedla a dodávala mu všechnu tu fantazii. Ale ono je to vlastně jedno, protože jde o to si to užít a ponořit se trošku do děje, pocítit prázdnotu, ale i všechen život okolo - a v tomhle příběhu může být živé úplně všechno. Škoda jen, že se do toho míchá realita, která je poměrně nudná a dá se říct, že mi zkazila finále. Ty bitky a celkově pátrání a nenávist byly hodně zbytečné, homosexuální linka by byla lepší, kdyby měla taky nějakou větší dohru, než jen Špagetkovu lítost na konci. A ono celkově je to takové bez nějaké závěrečné tečky, jako by mi něco na konci chybělo. A možná to tak být mělo, i když to osobně hodnotím jako hezké, ne velkolepé.

Sandovalova kresba je mi už známá z Vodního hada, kde se mi asi víc hodila, protože šlo o děti. V Doomobyovi mi to přišlo zvláštní, jednak se mi některé postavy pletly, protože tam snad nebyla postava, co by neměla ofinu, a jakmile měl někdo stejně barevné vlasy a nebylo tam více rozvedeno, kdo to je, tak jsem měl problém, dál mi pak přišlo zvláštní, když spolu postavy flirtovaly nebo měly sex (jeden orální sex tedy...), to mi přišlo dost děsivé v téhle kresbě. Jinak všechno parádní jako vždy, velmi jemné barvy, surrealistické obrazy (kterých mohlo být víc) a ohraničení rámečky, které některé fantazie vhodně překračují. Vcelku je to hezký komiks, který si zaslouží takovéhle krásné honosné vydání.

17.07.2021 4 z 5

Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo Češi 1918: Jak Masaryk vymyslel Československo Pavel Kosatík

Já mám teď nějaký slabý měsíc, protože mě opravdu nic nenadchlo, ba spíš zklamalo... Začnu pěkně z gruntu od obálky, která se mi líbí, až na nápadné "American Horror Story" písmo, které se mi úplně nehodí, ale jinak je to opravdu lákavé. Další skvělou estetickou věcí jsou úvody kapitol, které vypadají téměř až secesně, což mému oku lahodí. Nicméně zbytek kresby je jistě originální, ale po čase se přejí. Není tak sice nijak rušivá, ale postupně trošku nudí. Když už jsme u nudy, celý komiks je takový utahaný, opravdu mě nebavil, i když obsahuje zajímavé informace ze života Masaryka, které se běžně nikde nevyskytují.

Co mi přišlo trošku zvláštní je ta transcendentální rovina, se kterou autoři pracují. Masaryk tam mluví o bohu, ale objevuje se nad ním rohatá srnčí bohyně, že by ona "Prozřetelnost?" Jasně, ono se to vysvětlí, ale celé to je takové divné. Potom celá ta historická faktografie vypadá trošku vycucaně z prstu. Pak se těžko hledá hranice mezi vzdělávacím komiksem a takovým nezištným uměním. Nicméně na konci mě potěšil souhrn historických osobností a časová osa mapující období.

Takže já ve výsledku nevím... Je to tak 50:50, kdo hledá opravdu solidní informace, nemusí být úplně spokojený. Kdo hledá zábavné počtení, asi se spálí. Možná bych to opravdu doporučil hlavně fanouškům historie, kteří jsou ale ochotní ke kompromisu mezi faktem a fantazií. Pro mě to není a nebudu sérii vyhledávat. :/

No a co je hlavní, pořád mi vrtá hlavou ta kresba propiskou pod dopisem říkající: "Kuk na strejdu...", máte to tam taky? :D

05.05.2021 2 z 5

Jednorožec 1 a 2 Jednorožec 1 a 2 Mathieu Gabella

Jednorožec se mi četl poměrně těžce a vůbec mi neubíhal. Přemýšlím, jestli je to tou narací nebo krkolomnými texty? Těžko říct. Celkově jsem čekal něco trošku jiného a líbí se mi ten nápad, ale výsledek příliš ne. Opravdu hezká je kresba, která mi sedí. Dokonce i hlavní postava se mi docela líbí. Jen mám problém s ostatními postavami, mezi kterými se nevyznám ani na konci. Kdyby byl fantasy svět nějak lépe uveden a vysvětlen, tak by to nejspíš bylo stravitelnější. I když se některé věci později vysvětlí, je už pozdě na ty, co ze začátku byly nepochopené a něco je takové zvláštní a nesmyslné až do konce. Jestli mi to třeba po dočtení zapadne? Nevím...

Popravdě se na druhý díl příliš netěším, ale přečtu si ho zkrátka jen pro to finále. Většinu toho ale asi zapomenu, neudělalo to na mě moc dojem...

11.03.2021 2 z 5

Čarodějova nevěsta 1 Čarodějova nevěsta 1 Kore Yamazaki

Magií a kouzly opředené mangy jsou pro mě jako stvořené... Krásná kresba, japonský manga styl, i když jsme v Anglii, a docela sympatické postavy. Myslím, že u čtení je asi potřeba oprostit se od nějakého nešvaru prastarého kouzelníka a teenky, protože je to zkrátka fikce. Kdyby v příběhu vystupovaly dva třicátníci, asi by to úplně nevyznělo, to se nejspíš shodneme... Každá kniha má něco, máme tu sex nezletilých v Jeho temných esencích, máme tu vraždění nezletilých v Hunger Games, máme tu další a další nemorální věci, takže bych určitě knihu nesoudil jen proto, že tam někdo vydraží nezletilou holku, ale to opravdu není můj problém, to jsou reakce na některé komentáře pode mnou, protože mě překvapuje, jak realisticky někdy lidé fikci hodnotí.

Tudíž začínáme dražbou dívky, která má určitě schopnosti, které mi přijdou krásné. Dokonce i přístup čaroděje mi přijde vcelku dobrý, někdo by snad i řekl, že ji zachránil, a ne, že je úchyl, takže podle mě zajímavý netradiční start, který se brzy vyvine v pomalou magickou cestu. Potěšily mě všechny části s magickými bytůstkami, protože ty jsou opravdu krásné. Nicméně děj mi přijde lehce nudný, pomalý. Je to takový rozjezd, který možná mohl být maličko dynamičtější. Oproti třeba mé oblíbené manze Ateliér špičatých klobouků, se v prvním díle nestalo téměř nic, ani se nic neodhalilo. Pokud v takovém tempu poběží celá série, možná skončím po pár dílech, ale prvnímu se to ještě dá odpustit. Navíc autorčiny poznámky, které jsou také přeložené, ukazují, že je to opravdu takový pokus o nejistý začátek, tak snad se ustálí. Stejně tak lehké dějové chyby, nebo to tak vnímám jen já. Jako například "Až zemřu, vezmi si z mé větve hůl" bla bla "Jednou budeš mít hůl, teď letíme pryč" bla bla "Hmm, škoda že nemáš hůl" - samozřejmě nepřesné citace, ale chápeme se, čtenáři pochopí...

06.02.2021 4 z 5

Wonder Woman: Válkonoška Wonder Woman: Válkonoška Louise Simonson

Popravdě musím říct, že jsem se bál téhle nové young-adult verze, ale velmi příjemně mě překvapila. Začnu asi kresbou, které byla velmi osobitá, ale zároveň taková obecná, asi mi úplně neutkví a těžko bych na ní hledal nějaká specifika, ale postupně jsem si styl osvojil a líbil se mi. Barvy mě trošku děsily, když jsem knihu prvně otevřel, bylo to jako koukat na svět přes zimní filtr, zatímco u jiných komiksu (či na obálce Válkonošky), obzvláště Wonder Woman, jsem zvyklý spíš na sluncem osvětlené prostředí plné teplých barev. Nicméně postupně jsem si zvykl i na tohle a asi to neberu ani jako výhodu, ani jako nevýhodu. Nicméně po grafické stránce super, velmi nové pro mě.

Co se týče děje, tak ten byl úžasný, nejenže mě pohltila zápletka a příjemně překvapil nový start (i když na WW Rok jedna to rozhodně nemá!), ale líbil se mi i mytologicky pojatý a zakořeněný příběh, který měl hlavu a patu a bylo napínavé ho sledovat a zároveň luštit, kdo po nich jde. Teď z trošku primitivnějšího soudku, ale hrozně se mi líbila mentalita YA scénáře, která byla taková nenaivní, příjemně kritická, dráždivá, jako například "Jste ženský kult? Kult feministických survivalistů? Jste všechny lesby?" To bylo tak hrozně vtipné a neberu to jako nějakou neúctu ke klasickým komiksům, protože mě to královsky pobavilo a dávalo to smysl. Velmi drze se to ptá na otázky, na které se zeptá kdejaký čtenář - "Jak to mají amazonky se sexualitou? Proč nechtějí z ostrova pryč a radši žijí sto let za opicema?" apod.

Měl jsem už kdysi zálusk na Meru z této edice YA komiksů, ale odradil mě náhled na zešedlé barvy a teen drama zápletku, ale teď už vím, že tomu musím dát šanci, protože takováto kniha asi není pro každého, ale zrovna mě to potěšilo fakt hodně! :)

21.01.2021 5 z 5

Konce světa Konce světa Scott Snyder

Je fajn zjistit, jak si vedou ostatní záporáci, kteří jsou v rebirthech upozadění, navíc Scott Snyder je opravdu skvělý autor, který žene Batmana za hranice možností a ukazuje skutečně drsné výjevy. Takže kdo jiný by mohl vytvořit Konce světa, že?

Všechny příběhy mají propojení právě v tom onom konci světa, přesněji potenciálu zničit svět, a přesto jsou komiksy takové zvláštní a odcizené, jako by na sebe zdánlivě nenavazovaly. Je dost rozporuplné, jestli je pozitivní či negativní, že každý nic neokecává a jde rovnou do hloubky. Ono to pak ve finále nějaký smysl dává, ale možná bych chtěl ještě trošku dovysvětlit co jak bylo myšleno. Dr. Fries byl docela divoký a asi mě navnadil, ale jeho příběh zase tak extra nebyl. Poison Ivy už mi byla příjemnější, ale zase byla poměrně nudná. Mad Hatter už stál za to a musím říct, že jsem si chvilku říkal, že by byla bomba, kdyby měl pravdu. No a finále, to mě zase moc nechytilo.

Celkově mám asi problém, že mě All-stars Batman moc nebaví a nebere, a to už od prvního dílu, nicméně příběh a kresba je natolik kvalitní a vyspělá, že asi nejde nic moc namítat...

21.01.2021 3 z 5

Kapsy Kapsy Jonáš Ledecký

Asi nebudu úplně držet partu se zdejším publikem, ale jako velkému fanouškovi Karla Čapka, stejně tak studentovi a učiteli literatury, se mi komiksové zpracování příliš nelíbilo. Určitě ne po stránce kresby, ta byla skvělá a je hodně vidět jedinečný styl každého autora, který se podílel, pro mě nejlepší jednoznačně Jonáš, ale všechno mělo něco do sebe. Nicméně po stránce obsahu mi přišlo, že jsem si povídky vůbec neužil a asi bych je coby nečtenář psané verze tak úplně nepochopil. Čapek byl mistr psaní pro normální vzdělané lidi a uměl napsat text, který se snadno čte, ale zároveň poskytuje nějakou hlubší, téměř až filosofickou zápletku, případně ještě nějaké poučení nebo zamyšlení. To se mi tu vůbec nedělo a čtenářský prožitek se soustředil hlavně na kresbu a víc jsem nějak nemohl najít.

Nemůžu říct, že by Ledeckého scénář byl špatný, to vůbec ne, snaží se z povídek vycucat maximum, ale ono to asi pořádně nejde, ještě v délce jednoho sešitu na jednu povídku, to je hrozně málo, navíc tam absolutně chybí síla vypravěče, která je u Čapka to hlavní. Nejspíš záměrně jsou pak vybrané skutečně kraťoučké povídky, delší bych si nedovedl představit, jak by zpracovali. Nicméně i tak je to zajímavé dílo, které bych tedy asi nedoporučil školákovi, natož jím nahradit psanou verzi, ale jako takové malé doplnění pro čtenáře rozhodně. Bohužel se tu ukazuje, že kanonická díla prostě nejdou překreslit v plné síle a s možnostmi kompletní interpretace. Klidně by ale mohl vzniknout další díl, nezlobil bych se. :)

19.01.2021 3 z 5

Ateliér špičatých klobouků 1 Ateliér špičatých klobouků 1 Kamome Širahama

Po této knize konečně beru mangu jako něco, co bych mohl číst i já, protože v minulosti jsem se jí extrémně vyhýbal. Nicméně přitáhl mě příběh, který je úžasně kouzelný, zároveň to není taková rozjetá šílená manga jako některé bývají.

Není se čemu divit, že je v Japonsku docela oblíbená naše Arabella, protože co my vnímáme jako trošku blbou pohádku, to je u nich opravdu kultovní zážitek, a tak nějak tomu odpovídá i Ateliér špičatých klobouků, což je opravdu promyšlené a originální fantasy. Líbí se mi hlavně pojetí kouzel, které je skutečně nevídané a je to zajímavý nápad. Kniha se věnuje i podstatnému vysvětlení a zasvěcení do světa magie, což je skvělé.

Kresba mangy je dost specifická věc, vůbec mi nevadí černobílé zpracování a myslím, že vůbec není na škodu. Dynamika příběhu je hodně jiná než evropské a americké komiksy, ale je to něco nového a příjemného. Nedokážu přesně určit, co je to jiné, ale vnímám to tam. Překvapivě toho první díl zase tolik neprozradil a spíš pěkně uvedl do běhu událostí. Coco a její zážitek s kouzly, velice tajemný kouzelník, naoko nesourodá skupina studentek. Já myslím, že se máme pořádně na co těšit. :)

28.12.2020 5 z 5

Podzim Podzim Hubertus Rufledt

Kniha je to droboučká, ale moc působivá. Krásná úprava a kresba dělá efekt příběhu ještě zajímavější. Překvapivě je to těžko uchopitelné, nějak zatím nevím, co se vlastně děje, takže očekávání jede naplno a mám chuť číst další díly. Alisik vážně, ale i vtipně, kombinuje moderní dobu a starou magickou posmrtnou říši. Sama o sobě mi zase tolik zajímavá nepřijde, jako vypravěčka příběhu je dost nemastná neslaná, ale tak chápu, že je na rozpacích ze své smrti. Kdo knihu táhne, jsou ostatní postavičky ze hřbitova, které jsou vtipné a tak nějak komediální. Navíc jejich příběhy jsou mnohem působivější než ten Alisik, hlavně tedy proto, že se ještě nijak nerozjel. Paradoxně je možná lepší právě ta magická rovina, než započatá lovestory, která je poměrně klišé. Jsem zvědavý, jak se bude příběh vyvíjet dál a doufám i ve větší zapojení magie a posmrtných pravidel.

Co je opravdu úžasné je kresba, která je maličko Burtonovská, maličko sexy, ale hodně pohádková a moderní. Další plusovou záležitostí jsou krátké texty uvádějící nové kapitoly, i když kompozice na kapitoly, intermezza apod. je trošku matoucí. Kniha si ze sebe umí udělat legraci ,ale zároveň zpracovat velké téma, ale to se půjde dát pořádně posoudit až později. Bude opravdu velkolepé nějak důstojně ukončit tak vícestranně rozjeté zápletky, ale věřím jim. :)

23.12.2020 5 z 5

Kompletní průvodce světem postav DC Comics Kompletní průvodce světem postav DC Comics Melanie Scott

Musím se přiznat, že nemám rád tyhle encyklopedijky, které nedosahují úrovně pořádné encyklopedie a vychází jich 20 různých druhů (srovnejme např. s DC COMICS: Absolutně všechno, co musíte vědět). Ve výsledku dostane každý hrdina jednu stránečku A5, kde se akorát napíše pochybná tabulka s jeho výškou a dalšími věcmi, protože to je velmi potřeba, pak velice stručný, často nedostatečný popis schopností, mikroodstaveček o životě, a co je také důležité, nějaký drobný komentář k oblečení. Po tohle obsahové stránce jsem byl s knihou tedy extrémně nespokojený.

Viděl bych ale přesto dva plusy - grafická stránka, která je prostě úžasná a moc povedená, působivá. Za druhé pak fakt, že průvodce obsahuje i postavy, které jsem dosud neznal, takže to je veliké plus. Určitě tak nějaký smysl má, jen by to chtělo se jednou plácnout přes kapsu a vytvořit něco pořádného, ne pořád dokola tyhle malé šuntíky. Nicméně ještě musím uznat, že kniha je moderní a informace jsou relevantní pro aktuální český release order, takže pochvala a průvodce jistě na trhu své místo má. Takže jen... se víc posnažte příště.

Musím si trošku postěžovat na úzus překladu, je strašný. Řekl bych, že komiksy mají v ČR už nějaké své místo a styl překladu, nicméně jiná nakladatelství než přímo komiksová to prostě neakceptují a vznikají zvěrstva jako Donna Troyová (místo klasicky známé Donny Troy), dále pak šílené překlady jako Draví ptáci (Birds of Prey?) nebo Psanci (In justice?). Díky tomuto kouzelnému překladu často ani nevím, o čem se mluví, protože běžné komiksové překlady jsou dle mě mnohem modernější a nebazírují na zbytečném počešťování veřejně známých reálií. Nebo tu brzy budeme mít Supermuže a Netopýromuže? Čeština je krásná, ale necpěte ji, kam se nehodí. Slovart bohužel pak vypadá, že knihu jen vydává, ale o DC prakticky nic neví.

21.12.2020 2 z 5

Dechberoucí Zázrak: Kompletní první sezóna Dechberoucí Zázrak: Kompletní první sezóna Petr Macek

Já jaksi nevím, jak toto české dílko hodnotit. Na jednu stranu není tak špatné, na druhou stranu je to docela k naštvání. Ono totiž když vystavíte komiks na tom, že se odehrává v Česku, nacpete ho odkazy na historii a dáte tam krásné české scenérie, tak je to super zážitek. Jenže pak tam nasolíte reklamy na Blesk, Primu a další a začne to být otravné. Ono celkově to pochybné sponzorství Blesku je něco, o čem by člověk s chutí prohlásil, že to žádný autor nemá zapotřebí. Nicméně asi všichni víme, že bez penízků od Blesku by žádný komiks nevyšel, takže holt co se dá dělat.

Postavy jsou takové nic moc, David není úplně nejvýraznější hrdina, větší respekt u čtenáře má snad i magistr, a zbytek je spíš taková výplň. Co je super jsou pak camea jiných postav, ať už slavných historických, nebo třeba Pérák. Já osobně jsem si tedy Davida nijak nezamiloval, ani ho nevnímal jako nějaký superhrdinský vzor, ale ani mi nebyl protivný. Jako v každém správném komiksu tu máme ženu, co nic netuší, a to ani kdyby jí Zázrak vyšel v boxerkách z koupelny, a to je matka, jak je trefně popsána "se slepotou Lois Lanové". Ostatně tyhle narážky na světové komiksy mě bavily, za to plus.

Co se týče děje, je překvapivě dobrý, konzistentní, sice postavený na nějaké vlastenecké zajímavosti v každém díle, ale postupně jde k velkému finále, což taky není úplně všude. Závěr mě pak překvapil, protože byl moc hezky uvedený. Jsou takové tři možnosti závěrečného boje - (1) hrdina se postaví neřádovi moc brzy, dostane na zadek a následuje pozdější druhé kolo, (2) hrdina jde prostě bojovat a po lítém boji zvítězí, (3) hrdina je v totálním háji, padouch si dělá co chce a teprve v poslední okamžik to zachrání. No a u Zázraka se konec, který nevyzradím, hodil a povedl se úžasně (i když ten finální boj mohli trochu natáhnout).

Samotná kresba je pak taková neokoukaná, trošku ábíčková, ale originální a koukatelná. Není to top, detaily pláčou a někdy si říkám, kdo je ta rozmazaná šmouha, ale beru ji. Ono pak pro čtenáře abíčka je zase taková kresba obří pozitivum, takže kdo jsem já, abych proti ní něco měl.

Jediné, co mi na komiksu doopravdy hodně vadilo, je, že nemá žádný přesah. Je hezké psát o Česku, házet tam vlastenecké odkazy, sem tam nějaký vtípek na jiné komiksy a země, na politiku, na čecháčky, ale není tam žádná morální hodnota, ponaučení nebo prostě jen silnější emotivní zážitek, vůbec nic. Takže to beru jako takovou českou blbůstku no...

Takže ve finále shrnutí - pěkná kresba, průměrné postavy, kvalitní děj, klasická komiksová klišé, protivné ale nutné reklamy, minimální přesah a sem tam nějaké zajímavosti (těch jsem mimochodem odhalil víc než v závěrečné galerii rarit a bavily mě moc). Těším se na další díl, hlavně na válku s mloky. :3

04.12.2020 4 z 5

Thor: Vikingové Thor: Vikingové Garth Ennis

Tak tohle byla velmi brutální řežba, která je tak naturalistická a politicky nekorektní, že by v dnešní době už ani vyjít nemohla. Úžasná superdrsná kresba Glenna Fabryho posouvá příběh na úplně jinou úroveň a nevybíravý scénář Ennise je tím doslova korunován.

Samotná zápletka ohledně viking je asi dobrá, nemám nic proti, celkově to i v nějakých fantasy konotacích dává smysl. Co se mi ale opravdu líbí je ta premisa, že ne každý superhrdinský komiks je plný dobra, kdy přispěchá nějaký bůh nebo jiný suprák a zachrání situaci, takže se vlastně vůbec nic nestalo. Naopak, Vikingové vypouštějí do marvel universa jasný vzkaz, že co se může podělat, to se prostě podělá, a nepomůže ani vrátit se časem a všechny oživit, což jsem až do konce docela čekal a naštěstí se to nestalo. Tohle mi vyrazilo dech, opravdu jsem nečekal tolik mrtvol a násilí.

Když jsem mluvil o té korektnosti, když odhlédneme od nějakých d*vek a k*rev, tak by dneska asi neprošlo "b*zerantský čaroděj" a celkově by asi Američani kladně nepřijali komiks, kde jsou bezmocní a pomalu vymírají. Bless Česká republika, protože my si tohle dovolit můžeme a ještě si to náramně užijeme, bitch please.

Upřímně, zamiloval jsem se do časově ztracených postav, i když byl jejich příběh velmi krátký, protože Sigrid, Magnus i Erik byli velcí sympaťáci, i když každý měl nějaké své trable (nacistická armáda například :D ). Ve finále mi jejich osudů bylo líto, ale Valhalla volá, takže to vše dobře dopadlo... až na ty všechny mrtvoly a kostěný trůn, ale to se nějak poddá... Celkově pak musím říct, že to byla velmi podnětná jednohubka, nezlobil bych se za víc takových. :)

27.10.2020 4 z 5

Muž, který stvořil sám sebe Muž, který stvořil sám sebe Dan Slott

Já jsem tedy spokojený, a to jsem očekával něco mnohem horšího. Jak je to u Marvelu obvyklé, čtenáři domysli si a poraď si sám. Muž, který stvořil sám sebe... jak? Těžko říct. Ale výhodou je, že je příběh velmi intuitivní a dá se snadno zorientovat.

Tony není má top postava, ale tady je vyváženě vtipný, arogantní, ale i milý. Spíš jsem víc fandil Andymu než Tonymu, ale jelikož byli tým, tak to je jedno. U Tonyho mě potěšilo rýpání se v jeho znovuzrození, protože to nejen ukázalo jeho osobní rovinu ,ale také mi to lehce osvětlilo, co se vůbec stalo. Dobrá byla také Jocasta. Nejdřív jsem si říkal "Jéžiš, kam ti roboti zajdou", ale nakonec robotí etika nebyla nijak otravná a byla vlastně dost komická.

Co se týče děje, tak byl sice dost útržkovitý, ale všechny děje byly zakončené a navazovaly na sebe, takže nebyl problém vše pochopit, i když mi spíš nešly do hlavy určitá řešení problémů, třeba krádeže v SU vyřešit večeří se Sunset a ještě jí za to zaplatit? Rýsující se hlavní zápletka v pozadí s ovládáním mozků je něco, na co se těším. Jinak ze samostatných příběhů mě moc nebavil ten finální s Arnem, který je pro mě nový a moc mi tam nepasuje. Líbil se mi příběh s randěním, ten byl i hodně vtipný: "Čas na ukončení vztahu - není to tebou, je to mnou; není to tebou, je to mnou; není to tebou, je to mnou..." Jeden z lepších je i testování projektu Útěk.

Vcelku povedený komiks, i když jako obvykle poměrně zmatený startovací komiks, tady konkrétně ještě složený z více akcí, takže spíš takové ochutnávání nového Tonyho jedno po druhém než se rozjede silnější zápletka. Ale mně se to líbilo. :)

24.09.2020 5 z 5

Poslední návštěva Poslední návštěva Jason Aaron

Nejdříve musím zmínit tři klasické lamentace, které mám vždy - 1. kontextově vytržený příběh, který v českém vydávání ignoruje reading order; 2. bez okrajů, text leze do vazby, dvoustránkové obrázky nesmyslně deformovány; 3. některá kresba je tak šílená, že nevím, co na obrázku je.

Nicméně hned zkraje ke kresbě - je úžasná, jen taky úžasně nepřehledná. No a teď k samotnému ději, ten byl super, nabitý akcí, ale zároveň přinesl velké poselství a hrozně moc informací. Aaron se chopil otázky "Proč je zrovna Země tak speciální?" po svém a odpověděl velmi originálně. Celá komiksová kniha je jeden velký otazník, ještě v půlce jsem měl chuť ji odložit a nikdy nedočíst, protože čtenář prostě neví, co se děje a všechno je to tak zmatené. Teprve na konci se vše vyjasnilo a bylo to tedy překvapivé. Rozhodně se mi tenhle nápad s nákazou a vakcínou líbí víc než prosté vysvětlení, že je Země ve středu vesmíru apod. Navíc ani nejde říct, že by příběh byl jen tupou akcí, protože v tom nejlepším přestal - v odhalení a vysvětlení, finální držková vidět nebyla.

Mám trošku zmatek v postavách, hlavně proto, že, jak jsem již uváděl, není dodržován reading order (Tony Stark vyšel až teď, zničení Asgardu v ČR nemáme, Doctor Strange je ve vycházení pozadu apod.). Navíc některé postavy byly jiné než v jiných komiksech, třeba právě Doctor Strange, který je ve své sólovce fakt šílený a vtipný, tady byl dost na úrovni, moudrý a takový o ničem. Nemusí být šašek, ale prostě to nebyl ten, kterého znám. Thorovy aférky, Tonyho sarkasmus... nějak extrémně mě to neoslovilo, takže akce tu byla na místě, protože co mají dělat celý díl, povídat si? Potěšila mě ale Ódinova historie, tyhle historické exkurzy mám rád.

Velkově tak pro mě parádní start Avengers série, i když docela velké sousto na první díl. Možná by to chtělo trošku srozumitelnější dějovou návaznost a neposkakovat tak v příběhu, navíc ho ani pořádně nezakončit... No Marvel je v tomhle dost unikátní a zvyknu si, ale mám pak velké mezery, i když čtu díl za dílem.

23.09.2020 4 z 5

Válka říší se blíží Válka říší se blíží Jason Aaron

Válka říší se blíží je přesně ten typ názvu, který v ničem nelže. Válka se blíží, to je jasné, ale válka ještě nepřišla. Celý tenhle díl tak slouží spíše jako přípravka, která má za úkol uklidit a seskládat poslední dílky a motivy, než pravá válka nadejde. Dějově je tak slabší, rozházená, ale celkově dává smysl a poměrně logicky doplňuje řadu důležitých informací a je jako poslední příležitost ke zpracování všech nedořešených věcí.

Paradoxně nejméně prostoru tu má samotný Thor, který není vypravěčem, ale spíš řešenou skutečností. Nicméně příběhy Odina, Freyi, Lokiho a dalších postav byly natolik dobré, že absence Thora nebyla nijak na škodu. Celkově je ale tohle nově vydávané Marvel universum tak zmatené, alespoň pro mě... byl jsem rád za každý odkaz na staré díly a události, protože aspoň ty mě držely lehce nad vodou.

Velké plus za kresbu, která se tu už trošku uklidnila, protože v předešlém díle byla vážně šílená a někdy jsem vůbec nevěděl, na co to vlastně koukám. Tady je to vše stravitelnější, ale přesto tak nějak "boží" a kouzelné. Je to nádhera, tenhle umělecký styl mi sedí.

Zatímco první díl stihl útěk z Helu a odvrácení zániku vesmíru, druhý díl tak nějak rychle utekl a vlastně se nic nestalo. Zanechal ale pocit očekávání a natěšení na Válku říší, která prostě musí stát za to. :3

21.09.2020 4 z 5