GoodGames komentáře u knih
2000 CREW je návrat v čase do roku 1997, kedy začal vychádzať kultový komiksový magazín Crew a viacerým z nás vtedy ukázal svetové komiksy, ktoré sme dovtedy ani nepoznali. Crew oslavuje 25 rokov tento rok a vydali si naozaj parádny darček plný drsných humorných príbehov s postavami ako Sudca Dredd, Sinister a Dexter či Devlin Waugh. Až na posledný príbeh s Devlinom som sa perfektne bavil a dúfam, že tu niečo podobné ešte vydajú. Musím dať plné hodnotenie, urobilo mi to totiž radosť.
Perverzní páprda je veľmi špecifický komiks plný perverzného drzého humoru. Rozhodne to každému nesadne a veľa čitateľom to nepríde vôbec vtipné, to však neznamená, že to nie je dobre vymyslené. Na viacerých epizódach som sa usmial, ale asi polovica so mnou ani nepohla. Odporúčam však všetkým, ktorí hľadajú nekorektný humor, taký už v dnešnej dobe veľmi nevidno.
Ďalší vydarený komiks z obľúbeného Star Wars univerza. Tentokrát je v hlavnej úlohe Darth Vader a príbehy s ním sú poriadne akčné, plné súbojov a výbuchov. Na svoje si prídu hlavne jeho fanúšikovia, ale samozrejme scenáre aj vkusne dotvárajú už známe príbehy z filmov či seriálov. Ak máte radi Star Wars, určite nebudete sklamaní.
Síce sa nejedná o nič zásadné a kultovému dielu Kasta metabaronů sa to nevyrovná, ale pre fanúšikov tohto drsného sci-fi univerza to ponúka zaujímavé príbehové rozšírenie. Hlavne Castaka je poriadne brutálna a krvavá a má aj vydarenú kresbu v štýle legendárneho Juana Giméneza.
Druhá kniha Zabij, nebo budeš zabit je finále príbehu o vysokoškolákovi Dylanovi, ktorému nakáže samotný diabol, aby každý mesiac zabil jedného človeka, inak zomrie on. A finále je to perfektné! Značne nepredvídateľné, prekvapivé a veľmi drsné. Je to jedna z najlepších prác od dvojky Ed Brubaker a Sean Phillips a je vidieť, že to oboch naozaj bavilo. Ak máte radi drsné kriminálne príbehy, je to povinnosť. Jeden z najlepších komiksov roka.
Zatiaľ síce najslabší diel série, no aj napriek tomu stále perfektná akčná fantasy zábava s hororovými prvkami. Síce je prvá polka knihy trochu nudná a príliš sa v nej vysvetľuje príbeh a motivácie, našťastie sa v nej na chvíľu objaví zábavný Zelený rytier a v druhej polke knihy je to už znovu dynamické ako to mám rád. U mňa sa jedná o jednu z najlepších sérií, aké u nás vychádzajú. Kresba a farby sú ako vždy úžasné.
Štvrtý zväzok ponúka tentokrát len dva príbehy, všetky predošlé totiž ponúkli tri. To však vôbec nevadí, scenáristicky sú dostatočne zaujímavé obidva a v čom vynikajú je hlavne veľmi kvalitná kresba. Hlavne príbeh Hodina draka má fantastickú kresbu od Valentina Séchera (jeden z autorov kresby v Metabaronoch od Crew) a je rozhodne hlavným ťahákom celého štvrtého zväzku. Celkovo však fanúšikovia príbehov Barbara Conana určite nebudú sklamaní.
Šiesty diel bol plný intríg, politikárčenia, bližšieho pohľadu na postavy a bol takmer bez akcie. Bavil ma však prekvapivo viac, ako výrazne akčný siedmy diel. Vlastne sa jedná o dve veľké akcie zlepené krátkou oddychovou časťou v tábore. Aj napriek tomu, že je to tu hlavne celé o máchání mečem je to však stále TOP kvalita a Miura perfektne zvláda dynamickú kresbu a stále vie zaujať aj dejom.
Prvý diel, v ktorom je akcia výrazne upozadená a do popredia sa dostávajú mocenské intrigy, politikárčenie a prehlbovanie vzťahov. A ono to ide aj bez krvavej akcie a hnusných monštier na veľmi vysokej úrovni! Scenár je veľmi dobre napísaný, má to silné postavy a je tu viacero prekvapivých scén. Berserk ma ešte nesklamal.
Crueler than Dead je zombie horor plný brutálnych šťavnatých nechutností a ja osobne som ešte v žiadnom komikse či mange nevidel lepšie nakreslené zombie. Autor sa s ich výzorom naozaj pohral a celkovo je kresba na veľmi vysokej úrovni. Svojím štýlom sa podobá na Masasumi Kakizakiho (autor Skrýše či Green Blood) a je určite vysoko stráviteľná aj pre nemangistov. Vadilo mi pár skokov, inak má však dej spád a je akčnejší ako by ste možno čakali. Teším sa na ukončenie príbehu, ktoré by malo vyjsť už budúci mesiac.
Příběh čarodějky je český fantasy komiks s čarodejnicou v hlavnej úlohe. Autor Jan Mareš sa nebojí akcie a epickejších momentov, vybudoval si vlastnú mytológiu a celkovo sa jedná o sympatický počin. Samozrejme sa tu nájdu aj veci, ktoré by sa dali do pokračovania zlepšiť a to hlavne zaujímavejšie vedľajšie postavy a viac sa vyhrať s prostrediami. Inak však príjemné čarodejnícke fantasy.
Aj s piatym dielom sa stále jedná o vysoko kvalitnú manga sériu. Tony Valente jednoducho zvláda ako bláznivé humorné scény, tak aj tie vážne emotívne. Je to séria so sympatickými hrdinami, peknou kresbou, prehľadnou akciou a milým bláznivým humorom. Ak ste ešte stále nenaskočili, urobte to! Jedna z najlepších manga sérií čo tu vychádza.
Výrazne komornejšie ako veľkolepý prvý diel. Ten bol plný epickej akcie, tu je to skôr zamerané na psychológiu a minulosť postáv. Aj samotného Venoma je tu menej ako by ste možno čakali. Napriek tomu je to však po scenáristickej stránke stále vysoká kvalita, komiks baví aj keď je tu minimum akcie a kresba je perfektná aj napriek tomu, že to tentokrát nekreslí Ryan Stegman sám.
Aj druhý diel tejto kultovej série má veľmi pútavý scenár, jednoducho keď som to začal čítať, knihu som neodložil až kým som ju celú neprečítal. Plné silných momentov a výrazných postáv. Lemire to píše neskutočne chytľavo, záleží vám na postavách, dokáže vytvoriť naozaj pekné momenty ale aj poriadne nepríjemnú atmosféru. Pre mňa majstrovské dielo.
Druhý diel je stále fajn zábava, ale už mi vadilo, že sú tie príbehy výrazne dlhšie a tým pádom im chýba väčšia sviežosť.
Veľmi hravý komiks plný vtipných a nápaditých momentov. Krátke stripy tomu veľmi sedia a páči sa mi, že hlavný hrdina rieši okrem súbojov so zločincami aj bežné problémy obyčajných ľudí. Samozrejme rieši všetko svojsky a pomocou svojej superschopnosti pohybovať sa medzi komiksovými panelmi. Veľmi svieže.
Humor je dosť špecifický a baviť sa určite všetci čitatelia nebudú, je mi ich však úprimne ľúto. Prečo? Lebo prišli o sakra skvelú zábavu! Ja som sa chytil už od prvej strany s pobehujúcou jaštericou a bavil som sa náramne až do konca. Je to tak natrieskané humornými nápadmi či už slovnými alebo vizuálnymi, že som sa v jednom kuse uchechtával. Plno bizarných situácií, skvelo preložené hlášky a perfektná detailná kresba. Veľmi dobre som sa bavil a málokedy sa mi po dočítaní komiksu stáva, že si ho dám hneď s radosťou celý znova. Tu sa to stalo.
Údolí zrůd je takou neškodnou hororovou poviedkou. Veľa sa tu toho nenarozpráva, je to skôr taká pocitovka so síce peknou, ale veľmi často použitou myšlienkou o tom, aby sme nesúdili človeka podľa jeho vzhľadu. K tomu pochmúrna farma, záhadné znetvorenie, nenávisť a nepochopenie ľudí, ale aj dobro, ochrana a láska. Mne osobne kresba od Grega Rutha nesedí, ale dokáže občas nakresliť naozaj pôsobivé scény. Kniha ako taká však vypadá veľmi pekne.
Dokončenie príbehu od Jasona Aarona o smrti Barbara Conana. Scenár napísal Aaron pútavo a je tu pár zaujímavých udalostí a to v prvom rade Conan naozaj umrie, v druhom rade si to následne v súboji rozdá so samotným Cromom. Rozhodne dve najvýraznejšie udalosti komiksu a okolo toho je ešte naviac pár podarených poviedok. Bavil som sa a aj keď je to v konečnom dôsledku stále o tom istom, hnevať sa za to nebudem aj kvôli príjemnej kresbe od Mahmuda Asrara.
Piaty diel Berserka už neobsahuje tak enormne veľa akcie ako naposledy a dokonca sú tu aj výrazne dlhšie pasáže, ktoré sú kľudné a uvoľnené. V poslednej tretine knihy však na scénu nastupuje Nosferatu Zod a Miura tu perfektne zvláda temnú, až hrozivú atmosféru. Finále knihy je jednoducho fenomenálne a ten súboj so Zodom patrí k tomu najlepšiemu, čo som vôbec v komiksoch videl. Berserk je skvelá dospelá fantasy a všetci fanúšikovia žánru by mali túto sériu skúsiť aj keď neholdujú mange.