GoodGames GoodGames komentáře u knih

Pérák: Oko budoucnosti Pérák: Oko budoucnosti Petr Macek

Pérák: Oko budoucnosti je vydareným domácim komiksom. Zasadenie do druhej svetovej vojny funguje skvelo, hlavný hrdina vtipne hláškuje, nacisti sú hnusní a má to aj veľmi fajn akčné scény. Príbehom je to trochu jednoduchšie, ale na druhej strane je to pútavé, sympaticky priamočiare a veľmi dynamické.

01.11.2021 4 z 5

Siegfried Siegfried Alex Alice

Siegfried je vynikajúce rozprávkové fantasy. Veľmi svieži pohľad na dobre známy klasický príbeh Piesni o Nibelungoch a musím povedať, že za mňa najlepší, aký kedy v komikse vznikol. Dobrodružné putovanie za drakom Fafnirom, ktoré je dostatočne napínavé, hravé a niekedy aj prekvapivo vtipné. Krásne kreslený komiks plný veľkolepých scenérií, kvalitný preklad a celkovo perfektné prevedenie knihy. Znovu výnimočné dielo v edícii ERB. Pred pár rokmi by som ani neveril, že tu tento perfektný komiks vôbec môže vyjsť.

26.10.2021 5 z 5

Šťastný kuchtík Šťastný kuchtík Christophe Arleston

Danthrakon 3: Šťastný kuchtík je posledným dielom tejto krátkej fantasy série. Finále má po druhom svižnom diely výrazne pomalšie tempo a takmer celé sa venuje tajomstvu malých chlpatých maznáčikov. Celkovo by som sériu a aj posledný diel hodnotil medzi 3* a 4*, zaokrúhlim hodnotenie smerom nahor, lebo v podstate sa jedná o príjemnú nenáročnú fantasy a celková téma silnej magickej knihy vtelenej do mladého kuchára sa Arlestonovi vydarila. Napísal už síce aj výrazne lepšie série, ale viackrát bol u neho problém ten, že síce boli prvé diely série veľmi zábavné a svieže, tie nasledujúce postupne strácali kvalitu a príliš sa opakovali. Danthrakon má tú svoju kvalitu v podstate vyrovnanú a aj keď by bol ešte nejaký ten diel navyše vhod (aby nebol dej tak uponáhľaný), musím povedať, že to tentokrát ukončil včas a je fajn, že sa dej zbytočne nenaťahuje. Dúfam, že bude predajnosť dobrá, aby sme sa dočkali aj iných sérií od Arlestonovho nového vydavateľstva Drakoo, tých zaujímavo pôsobiacich komiksov je tam viac.

26.10.2021 4 z 5

Vrtošivá Lyreleï Vrtošivá Lyreleï Christophe Arleston

Danthrakon 2 – Vrtošivá Lyrelei je druhým dielom trojdielnej série a musím povedať, že ma to bavilo o úroveň viac ako naposledy. Nepredvídateľné, hravé, svižné a zábavné pokračovanie a už úplne chápem, prečo si túto sériu Vybíral vôbec vybral. Som veľmi zvedavý, ako to celé Arleston ukončí.

21.10.2021 4 z 5

Punisher: Svět sovětů Punisher: Svět sovětů Garth Ennis

Punisher: Svět sovětů je skvelým Ennisovým návratom ku svojmu obľúbenému hrdinovi. Jedná sa o perfektne napísaný a poriadne drsný príbeh, ktorý ma svojou kvalitou veľmi milo prekvapil. Nepatrím medzi veľkých Punisherových fanúšikov, ale toto som si maximálne užil. Naozaj odporúčam.

20.10.2021 5 z 5

Batman: Černé zrcadlo Batman: Černé zrcadlo Scott Snyder

Batman: Černé zrcadlo je poriadne temný až hororový detektívny príbeh v hlavnej úlohe s Batmanom, za ktorého je prezlečený celý čas Dick Grayson (Robin). Príbeh je prepracovaný a na Scottovi Snyderovi vidno, že má bohaté skúsenosti s hororovými komiksami, čo už vidno hneď na prvej scéne, kde zmutované decko odhryzne staršiemu dieťaťu ruku. Drsný príbeh v ktorom je síce málo akcie, no na druhú stranu to má perfektnú temnú atmosféru.

Paper Girls 1 Paper Girls 1 Brian K. Vaughan

Paper Girls 1 nám predstavuje 4 hlavné sympatické hrdinky a úvod má veľmi vydarenú nostalgickú atmosféru. Po nájdení stroja času to začne byť ale riadne bizarná divočina a občas budete neveriacky pozerať a pýtať sa, čo sa vlastne deje? Scenárista Brian K. Vaughan rozhodne dokáže prekvapovať svojimi nápadmi, čo dokázal už aj v sérii Sága a celé to síce nedáva v prvom diely poriadne zmysel, no pútavosť tomu nechýba a aj dialógy sú veľmi dobre napísané. Naozaj je to také dievčenské Stranger Things a ak máte radi sci-fi príbehy a nevadia vám dievčatá v hlavnej úlohe, určite sa budete baviť.

Nešťastně až do smrti Nešťastně až do smrti Skottie Young

Nesnáším Pohádkov 4: Nešťastně až do smrti je posledným dielom série a musím povedať, že mi bude tento odľahčený svet plný čierneho humoru na našom trhu chýbať. Ako sa však hovorí? V najlepšom treba prestať a platí to aj tu. Už bolo cítiť, že postupne mal autor Scottie Young menej a menej sviežich a hravých nápadov a niektoré veci sa už začínali opakovať. Aj napriek tomu však spokojnosť a patrí to k tým najzábavnejším sériám, aké tu u nás kedy vyšli.

Přízračné kruhy (barevné vydání) Přízračné kruhy (barevné vydání) Jeff Smith

Kůstek 07: Přízračné kruhy je síce najslabším dielom série, naozaj je to tentokrát až príliš ukecané a príliš veľa sa tu putuje prázdnou krajinou, no aj napriek tomu je to stále dostatočne pútavé. Hlavní hrdinovia sú natoľko sympatickí, že to je jednoducho stále zaujímavé a zábavné čítanie.

Spirála Spirála Džundži Itó

Som fanúšik hororov a videl som už naozaj kadečo, preto ma veľmi baví autorova zvrátená hororová fantázia a jeho kvantum bizarných nápadov. Itó má síce aj tu už tradične nudnú a blbú hlavnú postavu, ale tá blbosť postáv k hororom tak nejak patrí a aj preto tomu neprikladám veľkú váhu. Aj tento jeho opus má slabšie momenty, ktoré nie sú až tak zaujímavé, no veľká väčšina mangy je nesmierne hororovo atraktívna. Rôzne nechutnosti, bizarnosti, fakt hnusné scény, obludnosti, to všetko poteší fanúšikov takých tých hnusnejších hororov. Autor však dokáže aj naozaj skvelo vybudovať atmosféru, doslova ju vybičovať až na maximum a občas človek má pri niektorých scénach aj jemné mrazenie. Má aj zmysel pre humor, taký ten zvrátený a viackrát vás dokáže naozaj prekvapiť vývojom scény. Za mňa je to maximálna hororová zábava.

29.09.2021 5 z 5

Deadpool: Klasické příběhy Deadpool: Klasické příběhy Mark Waid

Deadpool: Klasické příběhy sú jednoducho klasické retro príbehy zo začiatku 90. rokov. Postava Deadpoola ešte len začínala svoju púť a postupne sa formovala. Už od začiatku to však bol sarkastický, ukecaný a poriadne drzý superhrdina, ktorý sa vyžíva v zabíjaní. Neradím sa však k Deadpoolovým fanúšikom a naviac je táto zbierka dosť chaotická ako kresbou tak aj scenármi. Deadpool je však u nás veľmi populárny a preto chápem jeho zaradenie do edície Legendy Marvel, aj keď by som v nej radšej videl zásadnejšie a ucelenejšie príbehy. Pre fanúšikov Deadpoola sa však jedná o povinnosť.

28.09.2021 3 z 5

Blednoucí vzpomínky Blednoucí vzpomínky Bartosz Sztybor

Najlepší komiks so Zaklínačom, aký zatiaľ vyšiel a to ako scenárom, tak aj kresbou. Temný, drsný, s pútavou zápletkou a poriadne ponurou atmosférou. Podarilo sa to bez známych vedľajších postáv, nenájdete tu Yennefer, Marigolda a vlastne nikoho známeho okrem Geralta a je to takto komorné, osobné a vôbec v príbehu nechýbajú. Akcie je tiež málo, ale keď nejaká je, tak je rýchla, úderná a poriadne krvavá. Som veľký fanúšik kníh, hier a konečne ma potešil aj komiks so Zaklínačom! Veľmi vydarené.

28.09.2021 5 z 5

Batman / Fortnite: Bod nula (souborné vydání) Batman / Fortnite: Bod nula (souborné vydání) Christos N. Gage

Batman / Fortnite: Bod nula sa veľmi hodí pre mladších čitateľov. Je tu svet a pravidlá hry Fortnite, Batman a viaceré postavy z Gothamu, akcia na každej druhej strane a k tomu ešte aj kód do hry k špeciálnemu kozmetickému predmetu. Ak vám to stačí ku šťastiu, kľudne si jeden bod prirátajte k hodnoteniu. Jednoduchá zábava, ktorá neurazí.

27.09.2021 3 z 5

Spy x Family 1 Spy x Family 1 Tacuja Endó

Spy x Family 1 je príjemný úvod do série. Má dostatok hravých nápadov, humor, sympatické postavy a aj zopár dynamických akčných scén. Malá telepatka, špión a nájomná zabijačka prinesú v budúcnosti ešte určite veľa vtipných momentov a Crew má vo svojich rukách ďalší veľký manga hit.

27.09.2021 4 z 5

Moriartyho nástupci Moriartyho nástupci Olivier Legrand

Čtyřka z Baker Street 5: Moriartyho nástupci je znovu pútavo napísaným dielom, v ktorom sa na scéne objaví niekoľko nových postáv a na scénu sa vracia aj samotný Sherlock Holmes. Tentokrát nás čaká prípad únosu dieťaťa bohatej rodine a naši malí hrdinovia majú pozorne sledovať podozrivé postavy, zachytiť čo najviac informácií a pokúsiť sa vypátrať skrýš. Čtyřka z Baker Street ma baví a dúfam, že si táto kvalitná séria nájde stále viac a viac spokojných čitateľov, zaslúži si to.

15.09.2021 4 z 5

Shi. Kniha 1 a 2 Shi. Kniha 1 a 2 Zidrou (p)

Shi 1, 2 je prekvapivo drsný komiks, v ktorom sa mŕtve novorodeniatka hádžu do pece, kňazi sú poriadni úchyláci a krky sa podrezávajú alebo vykrúcajú. Perfektný scenár, dostatočne zaujímavé hlavné a aj vedľajšie postavy, skvelá gradácia príbehu a poriadne prehnitá atmosféra Londýna roku 1851. K tomu si prirátajte kvalitnú kresbu a máme tu ďalší skvelý výber do edície ERB a patrí to k tomu najlepšiemu, čo v tejto edícii vyšlo.

08.09.2021 5 z 5

Nenasytný grimoár Nenasytný grimoár Christophe Arleston

Danthrakon 1: Nenasytný grimoár je ešte len rozbeh série. Arleston však zvykol napísať pútavejšie a vtipnejšie prvé diely. Téma grimoáru, magickej knihy, ktorá vstúpi do hlavnej postavy je zaujímavá a finále prvého dielu sa vydarilo. Uvidíme čo prinesie pokračovanie. Ak hľadáte fantasy so štipkou humoru a máte radi čarodejnícke príbehy, určite Danthrakon skúste.

08.09.2021 3 z 5

Londýnští sirotci Londýnští sirotci Olivier Legrand

Čtyřka z Baker Street 4: Londýnští sirotci je výrazne temným dielom, ktorý už definitívne mení zameranie na dospelejšieho čitateľa. Aj keď sú tam hlavné postavy deti a je to celé pestrofarebné, nie je to detský komiks. Znovu sa jedná o veľmi svižný a pútavý diel, v ktorom sa tentokrát naši hlavní hrdinovia po hádke rozdelia a bude to pre nich poriadne nebezpečné, po krku im totiž pôjde ich starý známy. U mňa sa Čtyřka z Baker Street štvrtým dielom definitívne zaradila medzi najlepšie série, ktoré u nás vychádzajú.

07.09.2021 5 z 5

Orlové Říma. Kniha III & IV Orlové Říma. Kniha III & IV Enrico Marini

Orlové Říma patria k mojim najobľúbenejším komiksom a som nesmierne rád, že ich tu vydal Vybíral v kvalitnom prevedení, aké si aj zaslúžia. Pútavý príbeh, sympatické postavy, krásna kresba a tentokrát dôjde aj na poriadne krvavé bitky. Pevne dúfam, že sa k tejto sérii Marini čoskoro vráti.

07.09.2021 5 z 5

Dobyvatelé 1 a 2 Dobyvatelé 1 a 2 Sylvain Runberg

Dobyvatelé 1, 2 sú návratom kvality do edície Modrá Crew. Jednorožec bol príliš veľký guláš a Ekhö 7,8 zasa príliš jednoduchá zábava. Dobyvatelé sú historickým komiksom s prvkami fantasy, v ktorom nájdete veľkolepé bitky, rôzne bojové zvieratá, intrigy a veľa pekných ženských pŕs. Výsadou je pútavý dej, kvalitná kresba a som vážne veľmi zvedavý na ďalší diel.

02.09.2021 4 z 5