gretl74 gretl74 komentáře u knih

Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Jedna z nejsilnějších a nejpůsobivějších knih, jaké jsem kdy přečetla. Nechtěla jsem věřit, že byla napsána před tolika lety, je naprosto současná a doba jí na síle neubrala, spíš naopak.

13.11.2018 5 z 5

Terror Terror Dan Simmons

Co si asi tak počít s knížkou, která vás na několik dlouhých večerů připoutá do křesla a rozechvěje vás chladem až do morku kostí? Co s knížkou, která vás přenese do nehostinných arktických plání, kde společně s posádkou bojujete o život? Co s knížkou, která vás nutí hledat v mapách a pídit se společně se strýčkem Googlem po dalších a dalších detailech?
... No přece - dát jí 5 hvězdiček :)

Úžasné čtení, bylo by dostatečně strašidelné i bez mystické vsuvky, ale respektuji autorovu verzi.

22.05.2024 5 z 5

Nezbytné věci Nezbytné věci Stephen King

Už po pár stránkách je jasné, že dílo vyšlo z rukou mistra, který dokonale ovládá své řemeslo a přesně ví, kam a jak své čtenáře povede. Horory úplně nevyhledávám, od Stephena Kinga jsem četla pouze sérii Temná věž. Tady se také v podstatě o horor jako takový nejedná, na pěti stech stránkách je brilantně rozehraný psychologický thriller, jehož gradace je pozvolná a neúprosná.
Hodnotím 4,5*, sražená půlhvězda je za pár posledních stránek, které mi zase tolik nesedly. Jinak jsem ale nadšená. Brilantně napsáno, základní nosná idea je v pravdě geniální a rozhodně donutí pár lidí popřemýšlet a pokusit se nahlédnout na dna svých dušiček (včetně mě).
Děkuji čtenářům na Databázi, že mě svými hodnoceními k této knížce přivedli.

revize hodnocení o pár dní později - plných 5* :)

12.01.2023 5 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Nemám moc v oblibě knihy, kde jednotliví aktéři vyprávějí ze svého pohledu po kapitolách, mě to většinou ruší a narušuje celistvost a plynulost děje. Po pravdě mi také ani jeden ze čtyř hrdinů nebyl zpočátku moc sympatický. Jenže asi tak po třetině knížky do sebe začínají jednotlivé věci a informace zapadat, nabalují se detaily a s postavami jsem se začala sžívat, což byla vzhledem k předem danému osudu samozřejmě "chyba". Nakonec mě celý příběh strhl - autorka měla vše do detailu promyšlené, některé malé pointy bych přirovnala třeba k těm v Haně od Mornštajnové. Veskrze originální, napínavé, depresívní čtení, od kterého se v posledních kapitolách nemůžete odtrhnout, a i když znáte předem osud celé lodi a strašlivé statistiky, do poslední chvíle doufáte a držíte palce.

18.07.2023 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Jedna z mých nejoblíbenějších - když je mi smutno, stačí otevřít na kterékoli stránce a začít číst. Univerzálně platná "moudra" o manželském životě, úžasné charaktery jednotlivých postaviček (bábinka, sousedka), divoká příroda ... Chápu, že třeba pro pány to úplně čtení není, ale já tuhle knížku miluju!

12.11.2018 5 z 5

Malevil Malevil Robert Merle

Mám ráda knížky, které mě hned od prvních stránek vtáhnou do děje a kde je už od začátku znát, že autor vážně psát umí. Netvrdím, že to nemá své mouchy, ale jako temná pohádka pro dospělé i po padesáti letech funguje naprosto dokonale. Teď si jen přát, aby to bylo doopravdy jen sci-fi ...
4,5* (ale tentokrát zaokrouhluji nahoru :)

12.02.2024 5 z 5

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Tahle knížka mi prostě sedla, vtáhla do příběhu, krásně se to četlo. No a přiznávám, že jakmile se někde bádá v knihovnách, listinách či archivech, neodolám, sama jsem jednu chvíli uvažovala o podobném živobytí. Nebýt posledních pár stránek, bylo by to možná i za 5*, takhle mi tam něco málo chybělo / vadilo ... nevím. Rozhodně ale stojí za přečtení. Optika dvou pohledů na jeden příběh, přesvědčení o té své pravdě, některé věci se budou zřejmě opakovat co bude lidstvo existovat. Trestat děti za chyby rodičů a přenášet nenávist přes generace dál a dál je běžné, ale děsivé. A za sebe mohu jen říct, že mě by nenávidět určitě naučili...

13.12.2021 4 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Děkuju! Děkuju! Děkuju! ... za skvělý příběh a za tu možnost strávit na Schiermonnikoogu alespoň těch pár dní, než jsem knížku přelouskala. Jasně, jen obrazně a v duchu, ale případnou návštěvu ostrova rozhodně do budoucna nevylučuji :)

16.01.2021 5 z 5

Café Groll Café Groll Jan Štifter

Nečetla jsem asi v nejvhodnějším rozpoložení a plánovala přidělit 3*. Druhá rovina příběhu mě ale trochu nahlodala. A po zjištění, že je to jedna z těch knížek, které ve vás ještě chvíli doznívají, i když už máte dočteno a odloženo, přideluji 4*. Určitě zkusím od autora další!

08.10.2022 4 z 5

Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Na knížku jsem se moc těšila a zklamaná určitě nejsem - je to neskutečně čtivé, stránky letí jak splašené. Jako vždy dokonale propletené osudy lidí, jen přiznávám, že jsem se párkrát musela hodně zamyslet, o kom že to zrovna čtu. Popisy krajiny a celkově prostředí jsou brilantní a možná do Beskyd přilákají víc návštěvníků než nějaké předražené billboardy centrály cestovního ruchu...

01.10.2021 4 z 5

Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Nedopatřením jsem knížku uložila mezi přečtené do poličky. Až teď po pár letech jsem zjistila, že si nějak nemohu vzpomenout, o čem to vlastně bylo ... a ejhle, já to ještě vůbec nečetla. Okamžitě napraveno a zařazeno mezi skvosty. I když netvrdím, že se mi všechny Murakamiho knížky líbí (třeba opěvované Norské dřevo nebo Podivná knihovna mě zrovna nenadchly), některé zanechaly v mé čtenářské dušičce pořádné otisky (třeba 1Q84, Hon na ovci nebo Komturova smrt). Miluji jeho styl, nadpřirozené se objevuje tak přirozeně, že to čtenář automaticky přijímá a ani se moc nediví (mluvící kočka? ok, plukovník Sanders? proč ne), a i když u jiného autora bych se možná podivovala, co to při psaní šňupal, u "mistra" se nepodivuji a jen přijímám a žasnu. Vždycky mě ohromí jeho neskutečný rozhled co se týče nejen hudby, ale i celé západní kultury. Po každé přečtené knížce mívám seznam několika skladeb, které se v příběhu objevily a které si plánuji přehrát, a nebývám zklamaná.
I já bych asi v některých explicitních scénách ubrala, ale většinu připisuji autorovu japonskému původu ... a k jeho knížkám to prostě patří (rozervaný hrdina, tajemná kráska, zástupce nadpřirozena, troška nechutného násilí, sex tak nějak po japonsku a spousta hudby). Asi to není čtení pro každého, ale já jsem nadšená. Děkuji za zážitek!

06.11.2023 5 z 5

Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě Amor Towles

Líbilo se mi. Moc. Hotely miluju (ve skutečnosti i na papíře ,)
a kdyby bylo víc Rusů jako hrabě Rostov, možná bych měla k jejich národu o hodně vřelejší vztah. Moc pěkný příběh, vykreslené postavy, gentlemanství starých časů, temné události naštěstí jen tak naznačené v pozadí. Samotný závěr byl už přeci jen trochu moc, ale i tak dávám plný počet hvězdiček. (OK, jindy by to bylo za 4*, ale pořád mám tu vznešenou hotelovou náladu :) )

28.10.2020 5 z 5

Velmi osobní kniha o zdraví Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimáková

Za mne trošku zklamání a rozpaky. Některé věci jsou notoricky známé, ale uznávám, že pokud se zdravějším životem někdo začíná, spoustu informací upotřebí. Pár studií je určitě zajímavých. Co mne ale štvalo: 1) Velká část textu už se objevila na autorčině blogu. 2) Reklama v textu (pod maskou toho, kde autorka nakupuje). Nejprve zkritizuje pana doktora Jonáše kvůli prodejům a reklamám na výrobky, aby se pak sama ubírala velmi podobnou cestou. Já to naprosto chápu, je to jedna z významných "influencerek" (bože, to je slovo), tak proč si nevydělat, ale ... 3) Pak mne ještě vždycky dostanou tipy na zdravé svačinky do školy - ráda bych to viděla v praxi - náctiletého školáka, který vyfasuje na svačinu skleněnou lahvičku s jogurtem a pár oříšky ... 4) Také rady do života typu dělejte co máte rádi - pracujte u kafíčka v kavárně či v parku - tak to už žádného doktora, úředníka, prodavačku či dělníka na svém místě nenajdeme - hezky se to píše, ale ta realita bude asi trošku jinde. 5) A ve finále - z mé strany naprostý nesouhlas s otázkou domácích porodů a očkování.
A jdu si dát čokoládu ... bio :)

06.10.2019 3 z 5

Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Tak jsem právě doputovala až k oceánu a na pár posledních stránkách jsem měla skoro slzy v očích. Nechci se ještě loučit ... chci jít ještě kousek dál ... i když jenom na papíře. Jsem strašně zvědavá na autorův další počin, protože tímhle si nastavil opravdu hodně vysokou laťku.

12.04.2024 5 z 5

Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

Těžko napsat něco, co tu ještě napsáno nebylo. Murakamiho styl mám ráda a je to další z jeho velkých románů, které vás vtáhnou do naprosto jiného světa, pokud tomu dáte čas a příležitost. Atmosféra opuštěných hor v kombinaci s hudbou a obrazy, navíc okořeněná zvukem tajemné rolničky, to v ruce mistra prostě musí fungovat. Netvrdím, že jsem všechno pochopila, mezi metaforami a idejemi jsem se spíš ztratila úplně. Jinak jsem si čtení ale užila moc, se všemi těmi zdlouhavými popisy, typicky japonskými dialogy, nejasnými hranicemi mezi snem a realitou a s nevšedními postavičkami (tentokrát Komtur místo Ovčího mužíka). Za velmi urychlený konec a tolik nezodpovězených otázek snižuji o půl pomyslné hvězdičky. 4,5*

18.02.2023 4 z 5

Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Moje první setkání s autorkou - a bingo! Příběh napínavý tak akorát, věrohodné postavy i kulisy, mile "starosvětský" - tedy že tam chyběly potoky krve a jiné detailně popsané "lahůdky", kterých jsou dnešní detektivky a thrillery plné. Tuhle knížku jsem si vážně užila, závěr možná trochu rychlejší a jsem raději, když si na něco můžu přijít i sama, ale určitě si pět hvězd zaslouží.
Teď rychle něco veselého a změnu žánru ... a pak ... šedí mniši, těšte se!

01.12.2020 5 z 5

Sběratelka parfémů Sběratelka parfémů Kathleen Tessaro

Knížku jsem jen tak přihodila za pár drobných k nákupu v bazaru a vůbec nic od ní neočekávala. Ale teď musím přiznat, že mě naprosto dostala. Nepřeslazený dobový román s velmi působivě vykreslenou atmosférou. Proměna ošklivého (ale chytrého) káčátka, elegantní hotely a kasina a to vše obestřeno alchymií vůní a parfémů. I když byla hlavní linie příběhu víceméně jasná, stejně jsem nemohla přestat číst.
No a taky jsem oprášila pár flakónků v koupelně a objednala několik vzorků vůní, jen tak pro jistotu ...
4,5*

01.01.2024 4 z 5

Vévodkyně a kuchařka Vévodkyně a kuchařka Ladislav Fuks

Vůbec jsem netušila, do čeho jdu ... a teď jsem naprosto nadšená! Vzhledem k letošnímu výletu do Vídně jsem se nechala do atmosféry snadno vtáhnout a společně s vévodkyní si užívala nejen vyhlídku do zahrad Belvederu.
Skvostný jazyk, dokonale vymyšlené postavičky, perfektní znalost doby, prostředí a samozřejmě i lidských charakterů. Pohřební téma ani tentokrát nemohlo chybět, ale tady se tak nějak odbylo v lehčích tónech a nenavodilo depresivní nálady.
Určitě to není knížka pro každého, ale vy, koho nevyděsí pár stránek navíc a nepřeskakujete "nudné popisné pasáže", dejte jí šanci vás okouzlit, možná objevíte drahokam.

12.10.2023 5 z 5

Židovka z Toleda Židovka z Toleda Lion Feuchtwanger

Krásné a přitom tak strašně smutné. Knížka, která vám zanechá v duši otisk. Navzdory svému roku vydání je pořád neskutečně aktuální, ukazuje, že historie se bohužel neustále opakuje a že mocným hybatelem mohou být úplně malicherné lidské pohnutky.

26.12.2023 5 z 5

Stezka Českem Stezka Českem Martin Úbl

Naprostá nádhera! Celou Stezku v plánu určitě nemám, ale doufám, že k malým kouskům alespoň přičichnu...
Moc hezký počin, díky všem, kteří k celému projektu přispívají.

20.03.2023 5 z 5