Gustik5 Gustik5 komentáře u knih

Přežít s vlky Přežít s vlky Misha Defonseca

Kdyby se to nevydávalo za pravdu a zůstalo u beletrie, půjdu s hodnocením výš. Ale vymýšlet si něco takového a tvrdit že se to skutečně stalo, je podle mne hnus. Příběh je ovšem jinak velmi dobrý.

10.11.2017 3 z 5

Batman: Kameňák a další příběhy Batman: Kameňák a další příběhy Alan Moore

Kameňák, podobně jako kultovní a právě tak ne nepodobně kontroverzní Vrána (The Crow), je už jen kvůli tomu, jakým způsobem je vyprávěn a k čemu v něm dojde jedním z těch komiksů, kterým buď totálně propadnete, nebo vás příliš neosloví. Já se řadím do první skupiny.

Potulný rytíř (adaptace) Potulný rytíř (adaptace) Ben Avery

Potulný rytíř je nadprůměrným komiksem s líbivou, byť mainstreamově laděnou kresbou, jenž snoubí příběh prosycený rytířstvím, zlem, fantasy nádechem a turnajovými kláními, jejichž výjevy jsou v komiksovém podání pastvou pro oči. Dílo funguje perfektně jako prequel a doplněk, ale obstojí výborně i jako samostatný příběh, jenž navíc velmi věrohodně převádí knihu do barvitých obrázků. Jedná se o zajímavý náhled do historie Sedmi království, a ať už jste fanouškem knih či seriálu, či ani jedno neznáte a máte zkrátka rádi dobré rytířské příběhy, nelze než tento sympatický počin nedoporučit.

10.11.2017 4 z 5

All you need is kill - Stačí jen zabíjet All you need is kill - Stačí jen zabíjet Rjósuke Takeuči

Tento komiks je nesmírně poutavou, zábavnou četbou s řadou ikonických scén, právě tak jako s hlubším příběhem a výbornou, gradující zápletkou. Složitý děj, v němž figurují časové smyčky, jež jsou jeho hlavním vyprávěcím motivem je pak dokonale promyšlený a nutí čtenáře k opakovanému čtení, aby mu došly všechny souvislosti či detaily, jež mohl poprvé přehlédnout. Navíc se jedná o celkem uzavřený příběh s velmi líbivou kresbou, jenž je tak velmi dobrou první volbou pro seznámení s japonským komiksem. Zároveň však potěší i čtenáře protřelejší.

Daredevil: Rok jedna Daredevil: Rok jedna Frank Miller

Frank Miller a John Romita Jr. vytvořili jeden z nejlepších příběhů s Ďáblem z Hell´s Kitchen. Krom atmosféry příběhu, dobře napsaných postav a zajímavé, místy jednoduché, nicméně jisté a výborně provedené devadesátkové kresby, tu je samozřejmě nezbytná, pro někoho možná až nesnesitelně koňská dávka patosu. Což však dle mého skromného názoru k superhrdinskému komiksu patří. Zvlášť když jde o příběh, popisující jeho zrod.

Batman: Supertíha Batman: Supertíha Brian Azzarello

Batman: Supertíha ukazuje všechny klady a zápory mainstreamového komiksu v plné kráse. Dává na odiv, že se můžete dočkat zdánlivě velkých zvratů jen proto, aby se vše následně pohodlně navrátilo do statutu quo. Což je nemírně únavné. Přesto se podařilo přijít s novými prvky a nápady, které jednoduše stojí za to. Kresbu Grega Capulla si tradičně nemohu vynachválit a jeho standart je tak nenarušen. Nicméně i tentokrát stojí za zmínku zejména perfektní závěr, v němž se nová záporná postava předvádí opravdu v perfektně brutálním hororovém stylu a dokazuje, že je skutečnou hrozbou. Vlastně to dokazuje po celou dobu, kdy se čtenáři odhaluje na pozadí hlavního děje, aby nakonec své hrůzné květy rozvinula v plné nádheře. Zkrátka a dobře, byť zde došlo po předchozím „finálním“ (je jasné že bledý muž se zase jednou vrátí) střetu s Jokerem k značnému vystřízlivění, stále se jedná o komiksovou řadu, která baví a má rozhodně co nabídnout. Proto jí nemůžu dát slabé hodnocení. Lhal bych, kdybych tvrdil že jsem se čtením nebavil, byť jsem cítil značné zklamání z předvídatelnosti a dlouhodobé neměnnosti směřování příběhu. Zkrátka i kdyby kvůli ničemu jinému, už jen proto že jde o komiks zábavný, kvalitní, komiks u kterého chcete vědět co bude dál, stojí Supertíha za pozornost. Fanouškům Batmana opět nejde Snyderův run než pouze a jistě doporučit jako to nejlepší, co u nás z ucelených příběhů s dočasně ne až tak temným Temným rytířem vychází…

Batman: Rok nula - Tajné město Batman: Rok nula - Tajné město Scott Snyder

Red Hood a jeho gang byl super, ale celkově se mi to zatím z celého Snyderova runu četlo nejhůře. Možná to je trochu dáno tím, že některé věci (hlavně začátek) dávají smysl až po přečtení knihy páté... Každopádně se stále jedná o těžký nadprůměr, kde všechno funguje. Už jenom fakt že tu máme zase Batmanovy začátky, a pořád se to suprově čte. Za mne naprostá, v rámci Snydera zatím nepříliš klesající spokojenost.

Batman: Soví město Batman: Soví město Scott Snyder

Pakliže se v první části rozeběhl děsivý, svízelný příběh plný záhad a pochybností, nesoucích ve svém středu i zvrat, jenž otřásl samotnými základy dosud pevně dané představy o městě Gothamu (který do té doby nejen Batman sám, ale i jeho fanoušci dokonale znali), je druhá kniha jakýmsi jeho dozníváním. Krystalizují zde motivy, které Soví tribunál započal. Pracuje se tu s děním, jež má sice dalekosáhlé následky a stále se jedná o silný, v rámci komiksu perfektně zpracovaný a značně nadprůměrný příběh. Přesto tu už trošku chybí jakási osudovost a síla z předchozí části.

Batman: Soví tribunál Batman: Soví tribunál Scott Snyder

Tohle je jednoduše Batman tak, jak ho chceme číst. Temný, drsný, místy až znepokojující, ale přesto vítězící, byť mnohdy celkem draho a rozhodně ne bez trpných následků. Batman a Bruce Wayne zde navíc fungují v ideálním poměru…

JLA: Svoboda a spravedlnost JLA: Svoboda a spravedlnost Alex Ross

Tohle je zkrátka, jak už bylo jinde řečeno, superhrdinská epopej. A kvalitní komiks! JLA: Svoboda a spravedlnost je úchvatným dárkem od nakladatelství Crew nejen fanouškům společnosti DC, ale i superhrdinského komiksu jako takového. Alex Ross a jeho kresba/malba, skládající poctu stříbrnému věku komiksů je sázkou na jistotu. A když se ještě sejde uchvacující umění s fungujícím a skvěle rozvrženým a napsaným scénářem, není co řešit. Postavy totiž i na tak malém prostoru dokáží zaujmout, mají v příběhu své role, tu menší, tu větší a jsou charakterově věrné tomu, co mají představovat. Zajímavé je i to, že Superman zde je upozaděný na úkor právě Martian Manhuntera, jak pro vzájemnou paralelu (která se projevuje i v úloze postavy v dění), tak pro pozici vypravěče. A byť jde co do délky opravdu o jednohubku, doporučuji se pozastavit a jednoduše se obdivovat jednotlivým panelům, protože obří formát k tomu přímo vybízí. Málokde uvidíte tak živého Batmana, Supermana, Aquamana, Wonder Woman, Flashe a řadu dalších…

01.08.2018 5 z 5

Terorformace Terorformace Robbie Morrison

Autorům se celkem dobře podařilo zachytit nahláškovanou spolupráci mezi dvěma ústředními postavami, ačkoli to samozřejmě na papíře, ruku v ruce s poněkud zjednodušující kresbou plně nezachycující mimiku, není úplně ono. Já si tak neustále říkal, jak by to bylo o mnoho lepší v podobě seriálové epizody. Musím přiznat, že celý komiks je u mě spíš lehkým zklamáním a jen lehounkým nadprůměrem, kde má šanci nadchnout hlavně barvitost a nápaditost prostředí. V případě prvního příběhu pak i celkem zajímavá nová rasa a její historie, v případě druhého příběhu zase trošku svérázněji (rozuměj mimozemsky) pojatá indická mytologie. Proč ne. Komiks jako takový celkem věrně odráží podstatu seriálu.

Fanoušky celá věc patrně potěší, lidi předlohy neznalé pak minimálně zaujme a třeba i přiměje se o výchozí látku zajímat, nebo jim to celé nic neřekne. Ani jednu skupinu ale, troufám si tvrdit, dílo vyloženě nenadchne. Dvanáctý Doctor Who: Terorformace, je především lehce nadprůměrnou a celkem povedenou žánrovou jednohubkou, která mi jako fandovi seriálu udělala ohromnou radost. Nic víc, nic míň. Nicméně těším se na další komiksy s Doktorem a doufám, že budou kvalitativně mnohem výš a budou mít úspěch, aby Crew třeba sáhla hlouběji, třeba i ke starším kouskům s jinými představiteli Doktora.

3 a půl *

08.05.2018 4 z 5

Red Nails / Rudé hřeby Red Nails / Rudé hřeby Robert Ervin Howard

Je to svižné, odsýpá to a vůbec to není špatné... Asi tak. Není to sice nejnáročnější čtení, ale vůbec to není "nasteroidované béčko," jakého jsem se obával. Postavy nejednají zcestně a dává to smysl. Děj s celým finálním odhalením je docela nápaditý. Sypu si proto popel na hlavu, a chystám se na další Howardova díla. Mé první setkání s Conanem tak dopadlo výtečně.

Sandman Slim Sandman Slim Richard Kadrey

Nahláškovaná, krutopřísná akce, jejíž hluboké směřování, bych osobně shrnul do jednoho jediného slova, které jsem ostatně od knihy očekával; Zábava...

10.11.2017 4 z 5

Mourrison - hrdina bez kázně a hany Mourrison - hrdina bez kázně a hany Lukáš Fibrich

Pro mě srdcovka... Krásná vzpomínka na dětství a listování ábíčkem. Mourrison byl pro mě osobně jedním z důvodů, proč jsem měl časopis tak rád. Takže nostalgicky plný počet bodů tuto perfektní knížku nemine.

Zlo v Sethanonu Zlo v Sethanonu Raymond E. Feist

Až mi bylo líto, že čtu poslední díl... :) Bylo to poutavé a plné nezkrotné autorovy představivosti. Určitě se poohlédnu i po jeho dalších sériích z Midkemie či Kelewanu.

Stříbrný trn Stříbrný trn Raymond E. Feist

Jak už jsem psal u dílu druhého, Silverthorn má pomalejší rozjezd, zvlášť v první polovině, kde se kniha převážně zabývá Aruthou. Ale jakmile se do děje přidá Hvězdno a celé se to trošku více zamotá, (včetně Pugova/Milamberova "dojemného" návratu na Kelewan, o jeho objevení nižší stezky a následujícího epického útěku ze zajetí Vojevůdcem nemluvě), může se tato kniha směle zařadit po bok svých předchůdců. Potěšilo mne plné začlenění Jimmyho Ručky do děje. Těším se, co přinese opětovné přečtení Zla v Sethanonu, které si pamatuji asi nejméně. Mám jediný dotaz: "Kde je Amos Trask?" :)

Dlouhá pouť do Santa Cruz Dlouhá pouť do Santa Cruz Michael Ende

Zajímavá kniha, která, ačkoliv je pro mladší čtenáře, potěší, a má v sobě i něco víc. Mohu jen vřele doporučit pro začínající čtenáře.

10.11.2017 4 z 5

Vlčkův sešit špatností Vlčkův sešit špatností Ian Whybrow

Jedna z prvních knih, co jsem jako malý četl. Má dosti originální a napínavý děj, který si určitě získá mnoho dětských čtenářů.

10.11.2017 4 z 5

Čarodějův synovec Čarodějův synovec C. S. Lewis (p)

Já Narnii prostě příliš nemusím, zvláště díky přílišné "dětskosti," filmové podobě (za kterou však autor ani náhodu nemůže) a poslednímu dílu, kde Lewis čtenáři přímo vnucuje myšlenku křesťanství, nehledě na prapodivné zakončení celé série. Přesto se však jedná o kvalitní knihy se zajímavým nápadem (propojení světů) a příběhem. A právě Čarodějův synovec se mi z celé sbírky knih líbí nejvíce.

Národ Národ Terry Pratchett

Hezké počtení. Pan Pratchett výborně skloubil fikci se skutečnou historií, a mne nezbývá, než tleskat. Dokonce se v knize dá nalézt i zajímavý balistický údaj.