haannyys komentáře u knih
Knihu jsem začala číst a po cca 40 stránkách odložila. Asi tak na rok. Že si k ní určitě jednou najdu cestu. A to z ničeho nic, mezi záplavou jiných knih, bylo teď. A nelituji, byla jsem jinak naladěná a to prospělo, přečetla jsem ji jedním dechem, skvělé dílo! Málokdy se pustím do knihy, která má přes 300 stran, ale tahle, ta za to rozhodně stála!
Mám pro české autorky slabost. A slabost mě také postihla, když jsem viděla, jak je tahle knížka tlustá, myslela jsem, že ji budu číst věky. Je to dobrý, zvládla jsem to na svoje poměry slušně. Prvních sto stran jsem se nezačetla. No a mezi stranami 250 a 260 jsem měla v jednu chvíli neuvěřitelnou změť pocitů (překvapení, úzkost, na zvracení a lítost), což mě hodně překvapilo, to se mi dlouho nestalo. A pak se mi četlo samo. Až na nějaké drobnosti jsem závěr knihy tušila tak od třetiny, za což je tedy ta jedna hvězda dolů, ale rozhodně to knize neubírá na kvalitě! Za mě lepší než Žítkovské bohyně, ale Vyhnání Gerty Schnirch u mě vede.
Někde jsem četla recenzi, že je to hezká kniha pro děti. No, pro děti určitě taky... Není od věci vnímat svět taky jinýma očima, trochu se zamyslet nad sebou a nad ostatními, nad pocity, nad přátelstvím. Hodně jsem se u knihy zasmála, hodně jsem se dojímala.
Pět hvězd za krásné zpracování, otevřenost a ilustrace. Ačkoli jsem extrovert, kousek introverta v sobě mám (a mám ho ráda), takže jsem se sama sobě nad několika situacemi z knihy od srdce zasmála.
Četla jsem po Heřmánkovém údolí, a opět jsem nesáhla vedle, čtivé, se zápletkou.
Někomu se Tolkien nečte dobře, já k těmto lidem nepatřím. Skvělé zakončení trilogie. Jsem fanda filmového zpracování, ale tady jako běžný čtenář a zdaleka ne znalec oceňuji ještě kapitolu o návratu do Kraje.
Jak je mým zvykem, nejdřív jsem viděla film, teď jsem četla knihu. Samozřejmě je kniha košatější, mnohem více výpravná a také mnohem více vysvětluje mnoho věcí, které mě ve filmu zaujaly, ale nebyly vysvětleny. První polovina se mi četla lépe, nicméně druhá byla stejně skvělá
Musím dát 5 hvězd. Naprosto krásné zpracování, FAMÓZNÍ (ano, použila jsem vážně CAPS LOCK) ilustrace, boží papír, skvělý font. Citáty mohou vyznít jako klišé, ale není od věci si je čas od času připomenout.
Sázka na jistotu, opět skvěle vykreslený děj. Občas smích, občas úzkost u srdce. Příběhy o životech, které se dějí.
Po sledování StarDance jsem měla na autorku lehkou averzi, knihu jsem odkládala dlouho. Poměrně mile mě překvapila, protože jsem raději neočekávala nic. Styl psaní je čtivý, ale v půlce jsem si vzpomněla na Cimrmana: 'Jakej Vavroch, prosim vás, vy tam máte figur jak na orloji..'. Ztratit se v množství propletených osudů je víc než snadné. Zároveň mi chyběla mezi ženami ta, která by byla šťastná a spokojená.
Propojování linek se mi u téhle autorky líbí. Nebrala bych knížku jako případovou studii s pohledem do budoucna, spíš jako povzdech nad tím, jak s přírodou zacházíme a co tím jí a sobě způsobujeme. Četla jsem i předchozí knihu, u téhle jsem ale víc využívala rychločtení, tolik netáhla, nicméně jsou obě čtivé, sloh není náročný.
Mám ráda styl Hanišové, byla jsem nadšená, že má novou knihu a hned jsem si pro ni šla. Styl jako vždy čtivý, příběhy věcné. Brala bych knihu delší, ale i za těch necelých 200 stran jsem ráda
A mně se to líbilo. Asi jde i o to, v jakém životním období vás kniha potká. Faktem je, že knížka může na někoho působit ploše, nicméně je plná ztrát, nálezů, pochopení, odpuštění, smíření, životního nadhledu a humoru. Doporučuji teda nejít jen "po ději", ale po sdělení. A přitom je to napsané lehce, přečíst se to dá hned. Zasloužené čtyři hvězdičky.
Uf, no byla to síla. Jednou jsem knížku odložila, dvakrát se mi zvedl žaludek. A rozhodně bych tuhle knížku doporučila všem. Ne tedy asi maminkám malých holčiček. Ale pak všem.
Trvalo mi dlouho, než jsem se začetla, i proto, že jsem byla fixovaná na filmové zpracování. Ale postupně se děj od filmu liší, a to bylo mnohem lepší. Dokonce se těším na pokračování. Líbilo se mi i zpracování knihy s ilustracemi a příjemným tmavě modrým tiskem písmen.
Poměrně trapná záležitost, dočetla jsem ji jen proto, že jsem ji dostala a knihy nerada odkládám. Takže jsem zatla zuby, abych se na konci rozčílila, že je to jen první z dalších knih. Děkuji nechci.
Nečekala jsem, že vyjde další kniha z této řady, ale víc jsem nečekala (asi naivně - pozor, malý spoiler), že se touto knihou připraví spisovatel na řadu dalších dílů. To mě trochu mrzelo (aby autor nešel jen po penězích, neochudil děj...), nicméně kniha je po vlažnému začátku dobře čtivá, rozvíjí dál oba světy, objasňuje, vytahuje kostlivce ze skříní. Ve výsledku se na další díly těším.
Málo známá kniha s velmi dobrou zápletkou, rozhodně stojí za přečtení! Sehnala jsem ji zde v prvním výtisku, takže i zažloutlé stránky dodávaly na dramatičnosti :)
Bavila jsem se - takže dobrý. Kdo trochu zná Krobotovu tvorbu, není stylem překvapen. Umocnila jsem si zážitek z knihy tím, že jsem ji dočítala v Olomouci, kde jsem (nejspíš díky Divadelní flóře) autora dvakrát potkala, a taky jsem mohla okusit atmosféru Ponorky, o které v knize padla zmínka. Každopádně doporučuji i bez návštěvy Olomouce.