Hadati komentáře u knih
Deadpool a agentka SHIELDu Prestonová stále v jednom těle, si konečně vyřídí účty s odpadlým agentem Gormanem, což se velmi dobře čte.
Celkový dojem tohoto čísla kazí jen vedlejší příběh, který je graficky nehezký, nezajímavý, neslaný a velmi nudný. Naštěstí je i celkem krátký.
Hazel se svými rodiči uvízne na nesprávném místě, ze kterého se nedokážou dostat, protože jim došlo palivo. K tomu své aktivity obnovili lovci odměn, kteří opět pátrají po Hazel.
Konečně se tu zase něco děje, kdy se opět bojuje proti nebezpečným emzákům. Stále však nepřichází nic nového, nic co by pořádně zaujalo.
V tomhle díle Kurono dojde k prozření, co by měl udělat, aby pomohl svým mrtvým přátelům. Pro čtenáře, kteří už po několik sešitů ví, jak to může vyřešit, žádný překvapivý zvrat.
Ve třetím komiksu se seznámíme zejména s troly žijícími nedaleko od města a potvrdíme si, že se většiny z nich není třeba bát. Většiny. Naneštěstí, tanhle díl má otevřený konec, takže budete nedočkavě čekat na pokračování.
Lobo mě potěšil zejména komiksem Kontrakt na Boga nebo Kostějem nesmrtelným. Zajímavým počtením byl také omnibus Masky. Proto jsem byl plný očekávání, jak to zvládnou Lobo a Maska v jednom komiksu. A jako u většiny komiksů, kde se objeví více celebrit najednou, velké zklamání. Trochu zaspoileruji, když řeknu, že se komiks dá rozdělit do tří částí: 1. Lobo bojuje proti Masce. 2. Lobo spolupracuje s Maskou. 3. Lobo je Maska. První část je asi nejzábavnější, kdy se Lobo rozvtekleně snaží zabít Masku a pomalu dochází ke zjištění, že ten je nezničitelný. Druhá část sází na to, že Maska si prostě dělá srandu i ze spojenců a její kanadské žertíky bývají většinou smrtonosné. Třetí část je pak dokonalá nuda. Dá se to přirovnat k tomu, jako když ve filmu Maska od Stanleyho Ipkise získá masku hlavní záporák, který nemá smysl pro humor, a podle toho se taky Maska chová. Po tomhle zklamání mi asi bude nějaký čas trvat, než se odhodlám k otevření podobných komiksů.
Vhodné zejména pro ty, co by si alespoň něco málo chtěli dozvědět o Bibli, ale nemají chuť si ji přečíst celou. Dvě třetiny jsou věnovány Starému zákonu, zbytek Novému zákonu. Je to zhuštěné do 200 stran, takže komiks není nijak podrobný. Kresba neurazí, ale ani nijak zvlášť nezaujme. Očekával jsem špetku humoru, ale o to se autoři nijak nesnaží. Takže kromě toho, že byly biblické postavy vizuálně ztvárněny superhrdinsky, není komiks ničím výjimečný.
Příběhově se to dá asi trochu přirovnat k Watchmenům, když je přikořeníte humorem a parodií na superhrdiny. K mému zklamání se ale kvalitě Watchmenů vůbec neblíží. Pominu, že se tu nikdo ani nesnaží vysvětlit, jak zvláštní schopnosti hlavních hrdinů a záporáků fungují. Ve spoustě jiných superhrdinských komiksech tomu není jinak. Ale velmi mě zklamalo, že přestože přečtete pár stovek stran, nezjistíte, co za superschopnosti vlastně hrdinové přesně mají, zjistíte jen málo o jejich pohnutkách a jejich minulosti, a nic o jejich původu. Jestli si to autoři nechávají na další díly, tak si toho nechali příliš mnoho, aby mě to zaujalo číst další díl z této série.
Po předchozím díle zlepšení. Po většinu děje sice stále bojují s barbarskými obyvateli planety, ale v poslední třetině se už řeší i útok na kosmoport, tedy na civilizaci, která by mohla být pro prince a jeho vojáky tvrdším oříškem. Kniha pak má otevřený konec, kdy se princ vydává na cestu domů, kdy už ví, že jeho návrat nebude tak snadný, jak si představoval. Poslední díl této tetralogie naneštěstí v češtině nevyšel a zřejmě jen tak nevyjde.
Gaimanovi prostě jde vytvářet kvalitní komiksové příběhy. Tenhle mi sice vzdáleně připomínal Sandmana, ale styl vyprávění je zcela chronologický a není tak vůbec těžké se orientovat v ději (narozdíl od Sandmana, kde musíte být neustále pozorní, aby vám něco neuteklo). Mohlo by se říct, že je to komiks pro děti? Asi ano, pokud byste přistoupili na to, že pro děti je i Koralina nebo Zámek a klíč. Spíše je to tedy pohádka pro dospělé, se skvělým vypravěčským umem Neila Gaimana.
Příběh je svižný a velmi čtivý a stále se tam něco děje, kdy pozornost neustále poutá nejen osud hlavního hrdiny, ale také postupné odkrývání tajemství hřbitova a jeho obyvatel.
Princ Roger a jeho vojáci překlenou pohoří, jehož průnik je pro domorodce vzhledem k chladnému podnebí neproniknutelný. Tím se dostanou do civilizace, která je odstřižena od kultury za horami. I zde jsou barbaři podobní Kranoltům, kteří ohrožují civilizovanější městské státy. Hlavním rozdílem je tu vyspělejší technika měst, která vlastní primitivní děla a hákovnice, a pak také to, že tu existují větší a organizovanější města. Roger se však dostane do zrovna probíhající války o přežití mezi městy a barbary. Přestože se princovi vojáci nechtějí zaplétat do dalších vleklých bojů, které nejsou jejich starostí, okolnosti tomu chtějí jinak. Roger se potřebuje dostat na druhou stranu oceánu. A to nezvládne, pokud nezachrání místní vyspělou civilizaci.
Z pohledu od prvního dílu se vlastně toho moc nezměnilo. Stále to je čtivé, ale je to dost nastavovaná kaše. Navíc, konečná válka s Bomany byla pro mě dost chaotická, kdy jsem se často ztrácel, co se vlastně děje. Možná bych měl větší přehled, kdybych si začal kreslit nějaký vlatní plánek. Tento druhý díl neobsahuje žádné mapy, podle kterých by čtenář získal lepší přehled o pozicích vojenských jednotek.
Více se dozvíme o všech našich hrdinech a také o tom, co je zač organizace, která jde po Tomym. Musím říct, že jsem po dočtení tohoto dílu měl dojem, že ??? je ve skutečnosti stínová osoba, která věky tahá ze stínů za nitky své organizace, a jsem zvědav, zda se mi tato teorie potvrdí. Jeden z příběhů byl také vyprávěn formou gamebooku. Gamebooky mám rád, ale tady mě to dost rušilo. Je rozdíl neustále listovat v paperbacku a listovat v komiksu, kde se bojíte, abyste neustálým listováním nepoškodili stránky.
Přestože není pavoučí muž můj oblíbený superhrdina, tenhle komiks má určité kvality. Tentokrát se neklade důraz tolik na akci a souboje se superpadouchy, ale nad filosofickým zamyšlením, k čemu vlastně Peteru Parkerovi tyto schopnosti byly, odkud se vzaly a kam ho mohly zavést, pokud by se nerozhodl je používat k „páchání“ dobra. V tomhle komiksu už není Peter Parker teenager, ale pracující třicátník, takže i jeho názory jsou vyzrálejší. Ale je pravda, že snaha vrazit do tohohle komiksu filosofickou diskuzi, zda bylo dříve vejce nebo slepice, mi moc nesedělo. Bylo to jako si plést kozu s vozem.
Jak nemám moc v oblibě Daredevila, tak musím říct, že jako záporák mi byl sympatičtější. Bylo také zajímavé sledovat, kdo všechno ze superhrdinů bude proti Daredevilovi zmobilizován. Množství superhdinů však bylo zároveň i nevýhodou, protože jich tam nakonec bylo tolik, že většina ani nedostala prostor k dostatečné prezentaci.
Poslední oficiálně česky vydaný díl konečně odkryje více o původu Zrzavých. Naneštěstí ne dost, aby vás zakončení této série uspokojilo. O dost se posunul i vztah mezi Jdrienem a Liensunem. Další díly již v češtině nevyšly.
Obálka tohoto dílu je velmi zavádějící, více než obvykle. Osobně bych uvítal, kdyby se děj série zase o něco posunul. V dějové lince Yeuze a Guse se toho zase tak moc neděje důležitého a ani se nic pořádného nedozvíte. O mnoho zajímavější není ani linie Obnovitelů slunce.
Přestože byl tento díl pokračováním útrap Yeuze v obklíčení vlkodlaků, hodně mě nudil. Dokonce i pornografická část mi už přišla značně přehnaná a ani mi tam neseděla. Jakoby si někdo autorovi postěžoval, že tam už dlouho žádná taková pořádná scéna nebyla a on se rozhodl, že ji tam násilně vrazí. Postupně si pak můžete všimnout, že příběhové linie Yeuze a Guse se k sobě přibližují a vy jen už očekáváte, kdy se protnou, a zda se spojí nebo jen překříží.
Příběh se opět soustředí na Gusovo pátrání po Conrete Station a na Yeuze, která pátrá po stopách piráta Kurtse a Liena Raga. Také se začíná nepatrně hýbat i příběhová linie o Jdrienovi a Obnovitelích slunce.
Velmi dobrý díl, kdy zejména Žabí princ neskutečně překvapil, kdy se z největšího nýmanda Mýtova stal během jednoho komiksu tím nejdrsnějším Mýtem vůbec. A to si vybral vlastní cestu boje s Císařstvím, která byla velkým zpěstřením při několikasetleté válce mezi Mýtovem a Císařstvím. A také to je cesta, která konečně pořádně rozhýbe dění.
V Londýně budoucnosti, který má fašistické zřízení, existují tzv. vidoucí, osoby s nadpřirozenými schopnostmi, kteří zejména dokáží rozmlouvat s duchy a manipulovat s nimi. Shannonová tyto vidoucí rozdělila podle schopností do různých skupin a druhů. Praktické užití to ale moc nemá. Z Londýna se pak podíváme do utajeného Šeolu. Daleko víc mě bavil začátek v Londýně, než zbytek příběhu v Šeolu. Přestože nutná lovestory nechybí ani tady, není to tak hrozné jako v jiných Young Adult knihách. Daleko více mi přišlo nelogické chování některých postav, které se nedá omluvit ani tím, že se v některých případech jednalo o nelidi, kteří by mohli mít jiný způsob uvažování. Na další díl se už nechystám.
Pobavilo mě však dělat při čtení příměry ke světu Harryho Pottera (většina příběhu se odvíjí na pozemcích školy, kam se dá dostat prakticky jen vlakem, který jezdí z Londýna, a obyčejní „mudlové“ nemají ani potuchy, že tento svět existuje).