Haloon Haloon komentáře u knih

Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

V hlavní roli romantický hrdina s citlivým srdcem a neotřelou myslí. Jeho svět je jiný než svět ostatních a nešťastná láska spolu s nekonečným trápením otevírá téma, jež tehdejší konvenční katolické myšlení jednoznačně odsuzovalo.

22.07.2022 5 z 5

Bouřková sezóna Bouřková sezóna Andrzej Sapkowski

Báječný návrat do světa Zaklínače. Nabízí více informací, víc lokací a mnoho nových postav. Z poutavého vyprávění, které Sapkowski obohacuje jakousi intelektuální svěžestí se nic nevytratilo, jen mu tentokrát možná trochu ujela ruka s latinskými výrazy. Ale to mi radost z nového Zaklínače rozhodně nezkazí.

18.01.2022 5 z 5

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

V posledním díle se autor svým vypravěčským stylem překonal. Nebo spíše utrhl ze řetězu. Na každou scénu deset odlišných pohledů od deseti různých postav. Nápadité, avšak někdy možná trochu rušivé. Vyžaduje bedlivou pozornost, jinak se mezi řádky lecos ztratí.
Zaklínač je skvělá fantastika a krásný příběh. Takový, u kterého bych si přál, aby nikdy neskončil. Jednou však musí, aby něco jiného mohlo začít.

07.12.2021

Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Už nějakou dobu jsem si přál, udělat si procházku panoptikem naší domácí politiky. Tato publikace mi přání splnila. Text opírající se o elementy politické slušnosti a poctivosti, jak by to mělo správně být, vás vezme za ručičku a udělá vám exkurz po muzeu kauz a přešlapů, které vás možná pobaví, možná rozpláčou. A možná obojí.
Kniha má však i větší přesah, ve kterém se snaží vyložit naše místo v Evropě a ve Světě, a to způsobem čtivým a poutavým.

27.05.2021 5 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Závěrečný díl byl vůbec první, který mne místy nebavil. Téměř bezúspěšné a zdlouhavé putování z místa na místo způsobilo, že jsem knihu častěji odkládal. Přesto hvězdu odebrat nemůžu, neboť jsem byl spokojen s koncem, který tuto báječnou sérii završil.

10.04.2019 5 z 5

Jurský park Jurský park Michael Crichton

Crichton je mistr příběhů, ve kterých jsou hlavní postavy nahnány do jakési arény a následně je na ně vypuštěna horda příšer, kvůli kterým musejí náhle bojovat o holý život. Vždy to v jeho podání působí skvěle.
Jurský park je zřejmě jeho nejúspěšnější dílo, které svou originalitou a nápaditostí, všechny ostatní zastiňuje. Žádný div, že se toho chytnul sám Spielberg.
Kniha je skvělou jízdou napětí, dobrodružství a tvorů, kteří byli dávno pryč, ale už nejsou. A tak tu dvě tězké váhy evoluce stojí proti sobě.

09.04.2019 5 z 5

Jakmile stařík vylezl z okna, aby zmizel, měl jsem díky obrovské popularitě tohoto díla velká očekávání. To bylo pravděpodobně to, co mi knihu nejvíce pokazilo.
Stařík se četl svižně, byl vtipný a uvolněný, ale bohužel jsem zkrátka čekal více. Kapitoly o Alanově životě byly, až na drobnější rozdíly, dost podobné a já už zhruba tušil, jak dopadnou. Mnohem více mě bavil hlavní děj. Postavy zde byly příliš ploché, ale humor mi seděl. Nejvíce pak vtipný osud šrouba a kýbla. Na prázdninové počtení je ale stařík dobrou volbou.

20.01.2019 3 z 5

Divočina Divočina Cheryl Strayed

Působivý příběh o cestě za novým začátkem. Autorka a zároveň hrdinka příběhu si v životě prošla nejednou zkouškou a ať už ji litujeme, či odsuzujeme za její životní volby, přichází s upřímným svědectvím.
Divočina je příběh o odvaze, návratu k přírodě a očistě skrz útrapy, jenž autorka na pouti prožívá. Něco co někde uvnitř, chce jistě prožít každý z nás, ať už je ta část jakkoli hluboko. Na Divočině se mi líbilo, že právě toho dobrodruha v nás na malou chvíli probudí.

05.01.2024 5 z 5

Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

S přebalem souhlasím, autor je vážně skvělý vypravěč. Potisk jasně naznačuje, v jakém duchu se kniha ponese a to byl bohužel největší problém, jaký jsem s příběhem, či autorovým světem obecně měl. Zdálo se, jako by mimo boj a válku nic jiného neznal. Ani svět a postavy v něm mi nepřišly tak plastické jak bych si přál.
První polovina byla hodně poutavá a čtivá, ale v té druhé, kde de facto přecházíme jen z jednoho boje do druhého, si najednou přeju, aby si postavy pro jednou jen povídaly o něčem normálním a přestaly už s tím věčným mordováním, které často ani nemá své opodstatnění.

19.02.2023 3 z 5

Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Krásné příběhy legendárních severských mýtů, které v posledních letech nabraly dost na popularitě. Vlastně se tomu ani nedivím. Je to mé první setkání se severskými bájemi a nemám tedy srovnání, ale vyprávění bylo skvělé, čtivé a přehledné.

16.07.2022 5 z 5

Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Styl Nesba (snad to skloňuji správně) se neztrácí ani v povídkové formě. Valná většina, ne-li všechny, se týkají žárlivosti a dílu opět vládne ta neuvěřitelná promyšlenost v detailech.

11.06.2022 4 z 5

Fantastická zvířata a kde je najít Fantastická zvířata a kde je najít Mlok Scamander (p)

Dodatková knížečka s množstvím zvířat a potvor ze světa HP. Řadu informací zná čtenář již z příběhových řad, jiné jsou zas moc dobře známé z mytologie, takže nových informací tam není tolik, kolik by napnutý fanda čekal. Ale i tak umí obohatit a zaujmout.

25.05.2022 3 z 5

Nana Nana Émile Zola

Příběh o Paříži, kde vládne dvojí morálka, ale především o Naně. Dívce, která má moc zkazit vše počestné, brát a brát až nezbývá nic a ona pak jde zas o dům dál.
Jak by v případě Zolova díla mohlo jít o něco jiného, než o naprostý úpadek hlavní hrdinky, postav okolo, celé Paříže… Kromě pocitu zmaru ve mně zůstává tolik k zamyšlení. Autor měl holt přehled o tom, jak společnost jeho doby fungovala.

24.02.2022 5 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Čas opovržení nám představuje skvělé postavy a dialogy, pestrý svět, ale především kotel politiky. Je jí daleko víc než v předchozím díle a není těžké se v ní ztratit. Jestli si dobře vzpomínám, tak se mi to na poprvé povedlo. Čtenáře však zajímají především postavy a jejich příběh a když je politiky moc… Proto je za mne tento, jinak opět mistrovský díl o něco slabší než předchozí.

18.09.2021

Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Autora velmi obdivuju. Desítky postav s vlastními příběhy se zde prolíná a střetává zcela bez problému a nudných pasáží. Charaktery jsou skvěle ukočírované a vždy se něco děje, co nutí čtenáře přímo zběsile běhat očima po stránkách.
Postavy jsou občas vystaveny přímo nelidským a krutým podmínkám, jsou mi blízké a vše s nimi prožívám. Série písně ledu a ohně nezná bratry a to doslova. Nešetří děti ani bezbrané. Surový svět lží, válek a intrik si nebere žádné servítky. A čtenáře bude svírat napětím až do pozdních raních hodin.

17.05.2019

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Absolvování pouti do Jeruzaléma je velmi obdivuhodný, leč nepříliš originální nápad. Napsat poté o své cestě knihu taktéž. Psát to však s humorem a odlehčením, na to jsem narazil prvně. Cesta i historky se mi líbily a stejně tak autorova strategie vetřít se k cizím rodinám na jídlo. Jen mě trochu mrzelo, že se autor vyhýbal památkám a jiným hmotným kulturním aspektům a spíše upřednostňoval lidi a jejich vztahy. Rozumím ale, že to byl jeho záměr a jeho volba. Autor si za svou cestu a odvahu zaslouží obdiv.

20.11.2018 4 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Velmi zábavná kniha, obvzláště v její prostřední části. Čtyři věkem stíhaní kamarádi, kteří si přiznají, že nežijí podle svých mladistvých představ. Nevzdají se však a celkem komickým způsobem se pokusí svou životní cestu zvrátit. Jako oddychovka to funguje skvěle.

05.10.2018 4 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Jestli jsou knížky jako je tahle, já zatím žádné nečetl. Příběh svižně vtahuje na jednu záhadu větší než druhou a čtení je hladový hon za odpověďmi. Vědecko-fantastický svět protkaný s dějinami komunistické Číny, kosmického programu, záhadných úkazů a to celé propojené s hádankou interaktivní hry, to je intro do série, která nemá obdoby.

18.10.2024 5 z 5

Perunova krev II. Perunova krev II. František Kotleta (p)

Tedy to bych ani nečekal, že ve mně Kotleta skrz vztah probudí nějaké emoce, stalo se a o to hodnotím lépe. Jinak je to stále jízda za zvuku střelby, s krvavou stopou táhnoucí se od expozice až do katarze, plná vtipů blbých i dobrých, ale na rozdíl od prvního dílu už vím, co si o tom myslet..., docela se mi to líbilo. O poznání větší hloubku postav, možná nějaký ten přesah a bylo by to fakt super.

17.03.2023 4 z 5

Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Už šestá kniha od této autorské dvojice a troufnu si říct, že už Keplera docela znám a vím, že bych je nejspíš znát nechtěl. Autoři se vyžívají v brutalitě, kterou popisují naivně nafouknutým způsobem, který vyvolává snad akorát nedůvěřivě pozvednuté obočí.
Příběh nemá logiku, nevěřil jsem mu, postavy jsou i nadále stejně nezajímavé jako v předchozích dílech, ale mírné zlepšení od Stalkera tam vidím. A nakonec, kolik erotických podnětů se jim tam povedlo nesmyslně nacpat? Proč rovnou nepíšou pornografii? Nejspíš by jim šla líp než thriller...

15.03.2023 3 z 5