Han-nah Han-nah komentáře u knih

Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

Píše se rok 1943 a "Německá Říše" se rozpíná. Příběh vypráví mladá árijská dívka, zdravotní sestra, Franka. Přišla o všechno a o všechny své blízké a v Černém lese, v jehož blízkosti měla její rodina osamělou chatu, chce ukončit svůj život. Tam její plány zmaří nalezení pilota Johna, pro jehož záchranu dělá vše.
Bílá růže byla v té době skutečně studenstská organizace, která bojovala proti Hitlerovi.
Tímto příběhem autor ukazuje pozadí války z pohledu obyvatel Německa, ať jsou to fašisté, antifašisté. Je zde boj Němců sami mezi sebou a svými rodinami, strach, udávání, jen aby si zachránili krk.
Některé pasáže se mi zdály trochu přitažené za vlasy.
Obálka knihy je krásná a pro mne zcela vyjadřuje krásu, hrdost,odhodlání a boj proti nacismu hrdinné Franky.

24.01.2024 4 z 5

Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Kniha je psaná formou Eliova vyprávění. Vzájemná přitažlivost a LGBT tématika. Láska a touha má různé podoby. Tady se mladý Elien setká se starším Oliverem. Krátká, vzrušující vášeň vzniká pozvolna zkoumáním, oťukáváním a čekáním něčeho..... Tajemství, intimita, ale i výčitky. Je to jen výstřelek nebo něco víc? Kniha zanechá ve čtenáři plno myšlenkových pochodů , ale i otázek. Velmi se mi líbil a potěšil rozhovor otce s Elienem a jeho slova . "To, jak žiješ svůj život, je jenom tvoje věc." Kéž by všichni rodiče stáli za svými dětmi a žít svůj život by měl každý sám za sebe.

07.02.2023 4 z 5

Ledová princezna Ledová princezna Camilla Läckberg

Knihu jsem vybrala na základě výzvy. Severské detekrivky mám ráda a tady kromě vyšetřování vražd nebo sebevražd je i romantická zápletka, tajemství z minulosti, které chce na povrch, ale i různé rodinné problémy i domácí násilí. Vše toto se protne v přímořském severském městečku.
Hlavní postava spisovatelka Erica a policista Patrik se podílí na vyšetřování. Kniha měla spád, vraha objasní až na závěr knihy. Určitě sáhnu po další ze série.
1* jsem ubrala, protože mi vadí, že na přebalu knihy je mi dopředu oznámeno, že Patrik a Erica se v některé další sérii vezmou. Ubírá to na překvapení.

26.01.2023 4 z 5

Sestřičky a jejich tajná přání Sestřičky a jejich tajná přání Donna Douglas

A je tu další díl této zajímavé série. Tento díl začíná před Vánoci r.1938. Jak to bude dál s prestižní nemocnicí Nightingale v Londýně? Opět nemocniční prostředí, ale i hodně lásky, jak naplněné, tak zklamání. Splní se jejich tajná přání, kdy převládají obavy nad začínající válkou. Frannie, Kathleen i Helen, každá zvládá svou profesi, ale v osobním životě je čeká těžké rozhodování. Stejně je na tom žákyňka Effie. Láska si zaslouží víc, než kompromis. I tak mají všichni strach o své blízké v blížící se válce.

26.09.2022 4 z 5

Sestřičky na příjmu Sestřičky na příjmu Donna Douglas

Další pokračování nám známých sestřiček z nemocnice Nightingale. Rozvíjí se jejich praxe pod dohledem přísných sester, dále se rozvíjejí jejich životy, lásky, trápení i tajemství. Při náročné praxi se setkávají, jak s nepříjemnými pacienty, ale i skrutou realitou života a to je smrt. Na povrch vyjdou i některá tajemství. Uleví si Dora i její sestřička. Objeví se i další sympatické dívky Effi a Jess. Z nepřátel se někdy stanou přátelé, když v těžké situaci pomůže ten, od koho to nejméně čekáte. Vše další v pokračování, už se těším.

21.08.2022 4 z 5

Pocit hanby Pocit hanby Linda Castillo

Amišská kultura mě velmi zaujala v hezké knize "Prostá pravda" od J. Picoult. Dost jsem si o ní načetla, v té době jsem ani nevěděla o její existenci.
Od této autorky první kniha a asi nevadí, že jsem nezačala popořádku.
Děj má spád, sympatická policejní náčelnice Kate při vyšetřování velice krutých vražd lidí z komunity Amišů,má výhodu , protože je bývalá Amiška, dobře zná jazyk a zvyky. Vražda ale k jejich zásadám snad nepatří?
Je to velká výhoda, ale zase ji vrací ve vzpomínkách k úvahám, z jakého důvodu ji ona sama opustila. Určitě si přečtu další knihu.

08.07.2022 4 z 5

Ferdův slabikář Ferdův slabikář Ondřej Sekora

Jéje, kde jsou ty časy, kdy jsem dostala svůj 1. " Slabikář". Mám jej schovaný na památku. Zavzpomínala jsem na svou první učitelku a jak k nám přistupovala. V této krásně ilustrované knize Ondřeje Sekory je abeceda, říkadla i pohádky. Např. Dvě kaňky. Přesná ukázka, jak jde doba dopředu. Moje babička psala na tabulku křídou, maminka měla na lavici ještě kalamář, já se začínala učit psát tužkou a pak teprve plnicím perem a dnes by nejraději, kdyby se psalo na PC. Kdysi jsme měli krasopis, dnes, když je ruka vypsaná, tak škrabopis. Přeji ale všem dětem, které soustředěně se špičkou jazýčku na rtu s velkým úsilím vytvářejí písmenka, milé učitele a i tuto knihu, jako vzor. Přece se říká, škola hrou.

30.05.2022 4 z 5

Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Mathilda a Thilbault, dva lidé, dva různé životy. Protne jejich život věštba kartářky Mathildě , kdy osudový den bude 20.5.? Oba žijí ve velkoměstě. Můžeme si položit otázku. Tolik lidí a já jsem sám? A ještě, když je zde krutá realita běžného života, každého všedního dne a hektická doba.
Mathilda je unavená žena, která ale od života ještě něco očekává. Po smrti manžela sama vychovává své tři děti, má dobrou práci, ale co jí má změnit život. V práci byla vždy šťastná. Dokud ovšem nezačla oponovat svému šéfovi. Bohužel, jeho ego to neuneslo a začíná ji pomalu , systematicky a účelově šikanovat. Cítí se vyhořelá. Čeká pomoc, nevěří., stále doufá. Tak, jak se ale říká "Kdo chce psa bíti, vždy si hůl najde."Od přátel a spolupracovníků čeká oporu. Nikdo se jí však nezastane, odvracejí se, každý si hledí svého. Mají přece svoje problémy, rodiny, hypotéky a práci potřebují. Proč by se měli pro někoho obětovat? Nikdo z nich si nepřipouští, že jej může potkat to samé.
Thilbaut je pohotovostní lékař v Paříži. Přistěhoval se sem, protože chtěl žít ve velkoměstě. Změnil svůj život, ale k lepšímu? Našel odvahu a aby mu zůstal zbytek důstojnosti, rozejde se s přítelkyní. To mu má ale po zbytek života stačit, aby se trápil v životě o samotě a žil jen pro práci?

Už u první čtené knihy této autorky "Pouta" jsem si uvědomila, že její knihy nebudou žádná velká romantika, ale strohý, holý, někdy až krutě depresivní, ale velmi otevřený průnik do života , vnímání a pocitů jejich postav.

24.05.2022 4 z 5

Zapomenutá vražda Zapomenutá vražda Agatha Christie

Mám velice ráda , hlavně brožované knihy do kabelky na cesty, této autorky. Doufám, že se dopracuji k přečtení její knihy "Vlastní životopis." Nyní běží i v TV série příběhů "Vraždy podle Agasthy Christie." Ráda si oživím různé příběhy.
Při čtení jejich knih, mě, jako čtenáře, velice baví , s pomocí slečny Marplové, podílet se na vyšetřování. A.CH. si dává záležet, aby příběh podala jako skládačku, kdy, když zjistím, kdo je vrah, tak jsem ráda, že jsem na to taky přišla.

04.04.2022 4 z 5

Mělké sibiřské hroby Mělké sibiřské hroby Michael Krupa

Stalinismus - krutý masakr, terorismus, čistky. Jsou to nejvěší zločiny v historii lidstva. Jakákoliv záminka nebo falešné obvinění a nevinní lidé byli příslušníky NVKD odesílání do vězení a následně do gulagů. O život přišly miliony lidí. Jak v mrazu, o hladu, vykonávali těžkou fyzickou práci a ještě přežili nebo dokonce uprchli? Tím vším si prošel i Michal Krupa, který nám svůj krutý příběh vypráví. V úvodu je mapa útěku a již po přečtení úvodu knihy mě mrazí a pociťuji úctu a obdiv. Mrtvým, všem, kteří přežili a i těm, kteří měli odvahu pomoci.
Při čtení jsem si vybavila drastický film "Útěk ze Sibiře". Můžu knihu doporučit, měla by to být povinná četba. Ale vždy se najdou ti, kteří nevěří, kteří chtějí změnit historii.
Já jsem ji s obdivem a úctou přečetla. Věřím a děkuji za tyto autentické příběhy.
Já bych určitě nepřežila ani tu cestu do gulagu.

18.02.2022 5 z 5

Eva tropí hlouposti Eva tropí hlouposti Fan Vavřincová (p)

Krásně napsaná oddychová kniha, kde nechybí láska ani kriminální zápletka . Při čtení se vybaví dobré filmové zpracování v hlavních rolích Nataša Golová a Oldřich Nový.
Na konci knihy je dvoustrana "Kdo je Fan Vavřincová?" . Tam se dočtete o spisovatelce , jejich pseudonymech a dost obšírné tvorbě. Určitě zkusím v knihovně ještě něco vyhledat.

07.02.2022 4 z 5

Tichý dech Tichý dech Jan Trachta

Již jsem četla knihu od Tomáše Šebka , Mise Afganistán. I lékař Jan Trachta, jako ostatní lékaři, jsou u nás přijímáni jako samozřejmost naší lékařské péče. Pro obyvatele afrického Konga nebo Haiti, kde bylo v roce 2010 zemětřesení, to samozřejmostí není a tito lidé jsou pro ně jako andělé seslaní z nebe, kteří jim přicházejí pomoci. Jan Trachta v knize účelně, kriticky s nadhledem, ale i s reálnou sebekritikou popisuje svůj , ale i životy kolegů na přidělených misích. Nemají tam vybavení, jak jsou zvyklí z domova, ale snaží se pomoci, jak nejlépe zvládají. Sami někdy na pokraji fyzických i psychických sil. Nechybí jim skromnost, pokora a víra, že svou práci nevykonávají zbytečně. Zápisky jsou doplňovány fotografiemi, které tyto pocity ze čtení ještě umocňují. Osvětlil i postkoloniální historii Konga. Bída, hlad, chybějící nemocnice je výsledkem nestálé politické situace, boj o moc, zkorumpovaný systém, takže zde MSF a jejich polní nemocnice pomáhají těm nejchudším. Největším darem je záchrana životů.
MSF je potřebná organizace a díky všem, kteří v ní pracují.

13.01.2022 5 z 5

Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Tato kniha se ke mně dostala teď po volbách. Robert Šlachta zde popisuje svůj život hlavně policejní, odkrývá a připomíná kauzy. o kterých se psalo, ale tak, jak bylo pro určité lidi potřeba. A těch kauz, co ani nevíme.
"Kdo chce s vlky žíti, musí s nima výti". Je dobře, že se pořád najdou lidé, kteří jsou čestní a jdou tzv. proti zdi. Ví, že jsou jim házeny klacky / spíše trámy/ pod nohy, ale nevzdávají se.
Škoda, že R. Šlachta svou politickou kariéru nezačal spíše, určitě by měl více hlasů a v tom jejich rybníčku by rozčeřil hladinu, když vidím, jak se začínají rvát o koryta. Vůbec se dle této krásné knihy nedivím, že vždy byl takový zájem o Ministerstvo vnitra.
Více takových v naší zemi.
Končím hláškou, která šla od srdce Kelišky z filmu Slunce, seno ..." Jdu blejt!!!"

19.10.2021 5 z 5

Ještě jsem to já Ještě jsem to já Lisa Genova

Pro tuto knihu je 5* slabé hodnocení, včetně nádherné obálky.
Velmi smutný příběh 50ti leté profesorky psychologie Alice, která přednáší na Harvardu. Je spokojená žena, které skoro nic nechybí, jenom občas něco zapomene, věc, slova, ale to se přece stává. Má úžasnou rodinu, 3 dospívající děti, s manželem si rozumí, je vědec, mají spokojený život, záliby, spojuje je práce a najednou šok - je jí diagnostikována Alzheimerova choroba. Jak to všichni přijmou? Při čtení cítíte lásku a podporu celé rodiny, ale i pocit strachu z neznámého, co mohou očekávat s touto chorobou.
Tuto emotivní knihu doporučuji všem. Umět se radovat z každého dne, který přije a jsme zdraví a vážit si tohoto daru. Ale naučit se i vnímat a pomoci těm, kteří toto štěstí už nemají.
Samozřejmě došlo na kapesníčky,
"Přála bych si raději rakovinu", dostal mě ale její soubor "Motýl"

28.06.2021 5 z 5

Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

Smutný příběh začíná tragickou smrtí mladé dívky na soukromé škole. Zasáhne to inspektorku Kim, která byla s kolegou blízko, ale nedojeli včas. Její instinkt jí napovídá, že to asi není tak, jak je jim to naznačeno. Se svou dravostí a obětavým týmem se pustí do vyšetřování.
Je zde mnoho psychologie, na povrch vyplouvají vztahy mezi dětmi, ale i tajemství z minulosti.
Systém školství je tam jiný, ale šikana vládne všude. Tady je hodně skrývaná, vyvolení jsou ve čtyřech skupinách, ukrytými pod názvy skrytých karet. Kdo je vyvolený, je to na celý život. Co ale, když odmítne? Co se děje pak? Vždy tu je mládež, která chce někam patřit a jedinci jsou schopni se úplně podřídit a plnit jen rozkazy.
Kim ve všetřování pomůže setkaní s lidmi , které známe z minulých dílů, aby se snažila pochopit, proč, ale hlavně, jak usvědčit vraha.
Tolik bolesti a pokrytectví a na závěr oběť největší.

09.12.2024 5 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Už jsem četla od této autorky knihu Svědectví o životě v KLDR a ta se mi líbila o něco více. Nic v životě není černobílé a v této zemi jde o moc, jako nástrojem manipulace.
Říká se " Obuj si mé boty, projdi se v nich mou životní cestou a až pak mě suď". Ve skutečnosti to nelze udělat, ale je možné zkusit se přiblížit této vizi. Jak bych se zachovala já? To si mohu představit, ale kdo ví, kdybych byla v kůži Severky a žila v tomto státě.
Proto nikoho nesoudím, ale jsem šťastná tady, kde jsem se narodila a žiju. Velmi se mi líbily do textu vsunuté dopisy jejího milovaného tatínka, který udělal vše, aby jeho dcera měla lepší život. Aspoň měl tu víru. Hodně mě dostaly trestanecké tábory, veřejné popravy a tresty tří generací. Děsné žít ve věšném strachu a obavách, že vás někdo, třeba i nejbližší udá.
Přesto se najdou lidé,kterým řád vyhovuje nebo to aspoň předstírají.

12.09.2024 4 z 5

Znamení jednorožce Znamení jednorožce Hana Marie Körnerová (p)

Čtivá historicko romantická kniha z 18. století. Z doby vlády Ludvíka XV, neustálé boje mezi Francií a Anglií. Příběh dvojčat ze starého rodu, Celine a Brian, které pojí od narození zvláštní, tajemné pouto, podoba a prsten s jednorožcem.
Krutý osud je na nějakou dobu rozdělí. Brian, o kterém si všichni myslí, že je mrtev, je v tajných službách Jeho Veličenstva. Celine její poručníci provdají na Sarnaux markýzi De Borbollovi, který tam žije se třemi dcerami. Je to pro ni těžká zkoužka, jediná spřízněná duše je její věrná služebná Marie. Je ale velká bojovnice.
V této knize , která je protkaná intrikami nechybí ovšem ani láska. Je toho hodně, s čím se musí osudově spjatá dvojčata poprat.

02.07.2024 4 z 5

Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy Lenka Chalupová

Celou tuto sérii mohu jen doporučit. U této knihy mi maličko něco chybělo. Doplnění života některých postav, takové neuzavřené, přesto krásné. I tak autorka završila tuto sérii, která se dá číst i samostatně, z poválečné doby a osudů lidí v okolí Přerova.
Každá z postav a, že jich tam není málo, je dobře psychologicky rozebrána. Některá se čtenáři líbí víc, některá méně.
Dluhonický svatojánský dům - prokletí generací, ale s pýchou dodržována tradice, která je násilně ukončená nařízením strany, tak jako plno dalších tradic.
Dnes některé žijí ve vzpomínkách, některé se snažíme obnovit a připomenout jak práci, ale i dobu.
A, jako vždy, jde i o charakter lidí.

07.02.2024 4 z 5

Krabička vzpomínek Krabička vzpomínek Kathryn Hughes

Jak je zvykem u této autorky , knihy s čtivými příběhy a krásnými obálkami. Opět dvě dějové linky a tajemství dřevěné krabičky, která pro stoletou Jenny hodně znamená. Žije v soukromém domově důchodců a život jí zpestřuje přítel Frank a sympatická, mladá ošetřovatelka Candie. S její pomocí se vydává na cestu do Itálie, aby konečně vyřešila minulost. Tato část knihy mi přišla dost zhuštěná.
Líbí se mi, jak autorka vystihne postavy i jejich povahy a tyto lidi si při čtení úplně představuji a snažím se je pochopit. Pořád ale žasnu, jací byli Nico a Beau manipulátoři a ženy, které s nimi žijí ,to nechtějí vidět. Každý si musí prožít to své.

05.11.2023 4 z 5

Mlčenlivé ženy Mlčenlivé ženy Kerry Fisher

Psychologický román s heslem: Za zavřené dveře jakéhokoliv vztahu není zvenčí vidět. Dobře popsány vztahy, ponižování, domácí násilí, tajemství, která, když vyplývají na povrch, pořádně zčeří klidnou hladinu.
Magie a Lara, obě druhé manželky dvou bratrů. Sňatkem přijaly i ostatní členy rodiny. Každá je jiná, jako i povahově rozdílní jsou oba bratři. A dát dohromady všechny, včetně dětí , to se nejlépe daří Beryl, matce Magie,sympatické, energické osobě, která s nadhledem řeší různé situace.
Je to čtivá kniha, plná emocí, která mnohým ženám a matkám dodá odvahu změnit svůj život.

09.08.2023 4 z 5