hanzmb komentáře u knih
Bomba. Myslel jsem, že budu číst knihu od nového mladého autora. Po cca 100 stranách fantastického čtení jsem se podíval na životopis. A on to je nový sedmdesátník. Asi proto je v knize víc závažných myšlenek než ve zbytku naší scifi produkce za posledních 10 let.
Nečekejte žádnou divočinu. Je to takové civilní z dnešní doby, žádní emzáci ani války světů. Trochu thriller nebo i psychologický román. Ale vše odvažované na lékárnických vahách a dotažené k absolutní dokonalosti.
Pupíky nazýval jeden bývalý kolega své podřízené, kteří ho rozčílili. Před koncem kariery byl ale z firmy odejit. Že by už byli mezi námi?
V roce 1982 jsem vystál čtvrteční frontu na Ragtime. To byla v té době neskutečná bomba v knižní nabídce. S každou další knihou mě autor překvapuje obrovskou pestrostí a šíří záběru. Ať to je gangsterka, kovbojka či historický válečný román. Stejně to dopadlo i po přečtení této knihy. Více méně komorní příběh s minimem postav mě držel celý den v napětí, než jsem ho na 1 záběr dočetl. Autor dokázal perfektně přepracovat do literární podoby základní příběh skutečných postav.
Tahle série nemá chybu. Jestli jsem minulému dílu chtěl dát 6, tak teď určitě 7*. Autorka mě zcela vyvádí z míry. Z důležitých postav z poloviny 1. dílu je jich najednou většina ze hry. Nevím, jestli to byl od počátku záměr, ale tohle si může dovolit jen opravdu špičkový autor. Závidím Němcům, to se jim to nenásilně studují národní dějiny. A u nás pořád jen omíláme Lucemburky,
Asi nejlepší díl série. Po nejslabší trojce úroveň zase stoupá. Perfektní zápletka se spoustou zcela neotřelých nápadů. Napětí od první do poslední stránky. Mark má novou parťačku, která přináší osvěžení. Co chtít od podobné literatury víc. Hlavně, že už je tu další díl.
Jako skalní fanda pana Vondrušky mu leccos toleruji. Hlavně, že se mohu vrhnout na další Oldřichův příběh. Jako obvykle jsem si užíval osudů hlavních hrdinů i dobových reálií. Co však je slabší, je tentokrát krimi složka. Příliš vyumělkovaná a dotažená do naivního konce, založeném vlastně na náhodě. Nevím, jestli by nebylo lepší než tyto neustálé výlety do minulosti, nechat hrdiny v klidu stárnout a sérii postupně přivést k Moravskému poli.
Čekal jsem, kdy autorce při její známé plodnosti, nebude stačit jen jedna řada a stejně jako ostatní autoři historických detektivek se rozhodne otevřít si další. Aby se při styku se stejnými hrdiny při psaní nenudila. Pokud jsme se loni seznámili se znojemskou partou, tak nyní se přestěhovala do Čech na Nymbursko a Boleslavsko. Zůstala věrná období Václava II., za což velký dík. Každý autor, který se vyhne Lucemburkům má u mě * navíc. Navíc nový hrdina není ani soudce ani rychtář (to by mělo být taky za *), ale prostý hradní zbrojnoš. Za každý čerstvý závan v naší historické literatuře dík. Pokud byste chtěli poznat i místa děje navštivte kromě hradu Mydlovar i památný ujkovický dub, třetí největší v republice. Třeba si na Vícka ještě pamatuje :-).
Označit tuto knihu jako detektivku jí nejspíš hodně uškodilo. Ano, je zde nějaká krimi zápletka, ale až někde ve 4. plánu. Především to je o perfektním prokreslení postav, vztahů mezi nimi a o popisu stavu irské společnosti doma i za mořem v USA. To zvládl autor perfektně a je to černější čtení než spousta vychvalovaných noir detektivek. A ta detektivní část to jen lehce podmalovává.
Je vidět, že zkrácený útvar povídky autorovi až zas tak nevyhovuje. Většina řešení spíš vyšší moc, než logické vysvětlení. Nejlepší povídky jsou asi ty z Reacherova dětství a mládí. To je příjemné doplnění celé série. Na druhou stranu jsou zde povídky, kdy by mohl místo Reachera vystupovat i nějaký Lojza z Horní Dolní. Je v nich jen použito jeho jméno bez hlubšího propojení na postavu.
Velké nádherné téma, bohužel asi přesáhlo literární schopnosti autorky. Přes počáteční, až často zbytečně detailní popisy výchozí situace, se pak přežene finále na několika stránkách. To propojení osudů si zasloužilo mnohem osobitější přístup.
Na to, že to je teprve 3. autorova kniha, tak klobouk dolů. Bezvadný rozjezd, po kterém přichází trochu slabší pasáž, kdy jsem měl strach, že z toho bude něco ala poslední žambošiny. Dostal se z toho ale s elegancí a rázem jsem si vzpomněl na doby nejlepší Kotletovy tvorby. A možná i trochu starý dobrý Kulhánek. V popisech válečné situace i částečně Kotouč. Tohle si zkrátka každý český milovník sci-fi musí parádně užít.
Dosud jsem četl v rámci výzvy pouze Celu. Moc se mi líbila a tak jsem se rozhodl k postupné chronologické četbě série. A vůbec toho nelituji. Vynikající kniha, i když ne přímo detektivka. Spíše thriller. Perfektní spřádání 4 dějových linií, které se postupně začínají prolínat. Seriozně a nejenom černobíle podaný obraz práce esenbáků. Vedle stvůr i normální chlapi, kteří se snažili opravdu pomáhat (a neměli to nikde napsané). Snad jen ne zcela doladěný závěr. Takže nečekám a jdu na Básníka. Snad se tam ty otevřené věci dotáhnou.
Nádherný příběh - drsný a přitom poetický. K tomu nádherný jazyk včetně těch nářečí a dopisů. Navíc jsem si to mohl vychutnat jako panic - bez znalosti seriálu. Leta jsem se přesycen socialistickou propagandou tomuto období vyhýbal, ale se stářím se k němu čím dál víc vracím. Samozřejmě dnešní knihy mají jinou úroveň. Nejsou jen černorudé. Ostatně i moje matka utíkala jako desetiletá v roce 1938 z Ústí.
Trochu mne zklamal poslední Oldřich a tak jsem se moc těšil na skláře. Oprávněně. Tohle je bomba. Ty minulé kroniky byly také vynikající, ale přece jen poplatné popisovaným osobnostem a historické době. Tady se pustil do období Temna a udělal z něj Jasno (cituji autora). Kniha plná nádherného lidství. To jak ukazuje, že člověk může dosáhnout velkých věcí bez toho, že by to bylo na úkor svého okolí, by mělo být povinnou četbou každého politika.
Zkrátka : Vondruška na hrad (a tím nemyslím Bezděz)
Nechápu jak může autor tak skvělé prvotiny jakou byly Rukopisy klesnout až na tuto úroveň. Vůbec mě nenapadá důvod, proč byla tato kniha sepsána. Snad jen, aby se autor pochlubil, jak má naštudovaná stará slovanská božstva. Alespoň, že není zařazena mezi historické knihy. Přece jen mám už od mládí k těmto i když vymyšleným postavám naší historie úctu.
Nejsem žádný velký milovník severské krimi, ale Larsson mě chytil hned na poprvé. Velmi se mi líbilo i Lagercrantzovo pokračování. Proto jsem ani chvíli neváhal a vyzkoušel i tuto pokračovatelku. Bohužel kvalit předchozích zdaleka nedosahuje. Vlastní krimi zápletka není špatná. Asi bych dal i 4*. Ale to, že tam zapracovala hrdiny z Milénia beru jako komerční podpásovku a snahu přiživit se na této populární sérii. Vytvoření klonu Lisbeth ( její neteř není nic jiného) naznačuje, že toto parazitování bude mít i další pokračování.
Mám poslední dobou štěstí. Po Brabcovi jsem narazil na dalšího vynikajícího autora historických románů, který navíc píše o Přemyslovcích. Je to po velkoprodukci těch našich 2 guru vysloveně pohlazení po duši. Nejde o detektivku, i když určitá zápletka tam je také. Spíš takový starý dobrý historický dobrodružný román, kde muži jsou stateční chlapi a ženy krásné a chytré. Ale je zde i spousta historický reálií, především co se týče historie Landštejna a kolonizace tohoto jižního Trojmezí. K tomu nějaká ta bitka s bandity, případně válka s Rakušany. Jako perličku vidím rozbory aktuální situace a dalšího možného vývoje od hlavního hrdiny. Je vidět, že autor jen nepíše, ale opravdu nad každým slovem přemýšlí a má to v hlavě dobře srovnané.
Ty 4 * je za 1. polovinu knihy. Tam to ještě vypadalo, že se autor vrátil k stylu svých prvních knih a opustil od těch posledních šíleností především s Baklym. Samozřejmě to na knihy s Koniášem nemělo, ale mělo to určitý smysluplný dějový vývoj. Pak najednou jak když mávneš proutkem a je tady jak od flašinetáře kolem dokola omílané téma nesmrtelného hrdiny a pobíjení stovek mrtvých. Zachrání to částečně alespoň normální závěr.
Dostal jsem přesně to, v co jsem doufal. Bezvadný historický příběh z Irska 7. století, plný zajímavých dobových reálií. Navíc okořeněný komplikovanou krimi zápletkou a jejím postupným odhalováním sestrou Fidelmou. Navíc se tentokrát neztrácel čas neustálým cestováním. Tyto irské reálie se mi nikdy neomrzí. A už se těším na příštích 11 dílů ( snad se těch posledních 6 taky přeloží).
Také jsem naletěl na uvedený žánr fantasy, se kterým tato kniha nemá nic společného. To by zde musel být alespoň náznak příběhu. Přitom se jedná jen o velmi volně spojované imaginace. Ale i ty by měly nějak navazovat. Tady jsou však založeny především na kontrastu. A to spíše drastickém. Jak když hladíte malé dítě a najednou na něj zařvete. Tak mi to připomíná spíše přechodové stavy chovance psychiatrie nebo absťák a rauš. I když se mi to absolutně nelíbilo, musím přiznat, že to je napsané krásnou češtinou. Za ni ty 3*.
Po neukončeném Červovi jsem se okamžitě pustil do tohoto pokračování. Bohužel se jedná o zatím nejslabší autorovu knihu. Krimi složka zcela minimální, jen trochu rozvíjí předchozí případ. A pak přijde ten příšerný závěr. Nedat si den odstup, bylo by to ještě o hvězdičku méně. Úplně ztrácím chuť v této minimálně 3x nastavované kaši pokračovat.