hanzmb komentáře u knih
Pořád velmi solidní detektivka, která určitě stojí za přečtení. Proti minulým dílům tady je ale jeden zádrhel. Alespoň pro mě, Pokud budu chtít krimi z Kanady, určitě sáhnu po Penny nebo jiném jejich autorovi. Když si otevřu Kozmona, chci číst něco situovaného do dnešního Slovenska. Tam je doma, tam to zná nejlépe. Nevím nakolik je odborník na policii a mafii v Montrealu.
Už to bude tak 7 let, co jsem naposledy četl od Šlechty něco z Pohraničí. Takže jsem měl strach, jak se zase do tohoto prostředí dostanu a jak si budu vybavovat souvislosti. A po pár stránkách jsem si připadal, jak bych ho nikdy neopustil. Rázem jsem se ocitl o více než 20 let zpět, kdy jsem hltal každou novou autorovu knihu. Částečně se to dá vysvětlit tím, že základ knihy vznikl dle autorova doslovu okolo roku 2006. Ale zkrátka - kdo umí, ten umí.
Třetí kniha a po třetí zcela jiný příběh a systém vyšetřování. Autor je zatím strašně tvárný a není možné mu přiřadit nějakou pevnou nálepku. Navíc zvolené téma zápletky je vynikající. Přiznám se, že tentokrát jsem pachatele vůbec netrfil. Od začátku jsem měl zcela jiného favorita. A už se to dost blížilo noir krimi. Vedle Dána další bomba-spisovatel ze Slovenska.
Tak tuto autorovu knihu jsem si po letech zase užíval. Nejspíš proto, že je především o Koniášovi, kterého jsem vždy preferoval. Ale tentokrát byl docela čitelný i Bakly. Ty šílenosti s ním spojené se objevily až v úplném závěru a nebyly nosným tématem příběhu. A podle závěru to vypadá na další pokračování. Tak se těším.
Jestli byl minulý díl hlavně o Catovi, tak to autor musel srovnat a tento díl věnovat Macrovi. A pokud se věnuje jemu, je to opravdu vynikající čtení, navozující pocity z první poloviny série. Bohužel v poslední čtvrtině se na scéně objeví i Cato a úroveň nevím proč jde úroveň dolů. Je to rázem uspěchané, zápletky a řešení jsou spíš o náhodě. Uvidíme co bude v dalších 2 již napsaných dílech. Udělám si přípravu přečtením série Boudica od Mandy Scott,
Tak tohle je opravdu nářez. Autora jsem měl zatím zařazeného spíš v historické alternativě. Tady dokázal, že umí i perfektní scifárnu. A nemusí to být z daleké budoucnosti a odehrávat se v USA. V pohodě si po většinu času vystačí se současným Česko-Slovenskem. A vezme to z Mumlavy přes Karvinou na jižní Moravu a odtud do Banské Bystrice. Přitom to má pořád logické návaznosti, napínavý děj a i nějaký ten typicky český fórek. Zkrátka nádhera.
V poslední době jsem četl spoustu výborných krimi, kde mě vysloveně zklamal závěr. Tato kniha je absolutním opakem. Vůbec jsem se do ní nemohl začíst. Připadala mi strašně chaotická. Především časové přeskakování v ději bez jakékoliv logiky. Pak ale přišlo fantastické vyvrcholení a vše odpuštěno. Opravdu stojí za přečtení.
Takže jsem dočetl prakticky 11. díl této obrovské historické ságy. Četl jsem ji chronologicky, takže jsem začal fantastickou pentalogii o Rudovousovi. To bylo obrovské štěstí. Pomohlo mi to překonat první 2 díly Báby, které jsou spíš historickou romancí. Věděl jsem, že ten přerod na vynikající spisovatelku historických románů musí přijít. Dobře jsem udělal. Od 3. dílu se to začalo lámat a každý další byl lepší a lepší. Tento 11. díl možná původně nebyl ani psán do série o Bábě. Je zde 100 let skok a klidně se dá číst samostatně. Přitom byl napsán mezi 3. a 4. dílem Báby. Zatímco mezi pentalogií a Bábou 1-5 přecházelo velké množství postav, zde je poutem jen rod Wettinů, kteří postupně prochází všemi 11 díly. Se zbylými díly Báby pak to, že jedna z hrdinek je údajně její potomek. A taky dnešní autorčino bydliště město Freiberg.
Nádherná kniha. Především perfektně rozvržená. Začíná jak prvorepublikový román, dokonce s lehkým nádechem červené knihovny. Postupně se objevují první náznaky nestandardních schopností hlavních hrdinů v kombinaci se skoro detektivním pátráním. Teprve ve 2/3 knihy se začíná prosazovat fantasy/hororová složka, gradovaná k logicky vystavěnému závěru. Není to přitom žádný mišmaš, ale perfektně okořeněná duševní potrava mistrem kuchařem (tedy spíš mistrnou spisovatelkou). Obrovská naděje naší fantastiky. Nezapomeňte si přečíst i závěrečné poznámky. Klobouk dolů před tím co prostudovala, aby reálný obraz Prahy 20. let minulého století byl co nejpřesnější.
Tak tohle je asi ta přelomová kniha. Autorka přestává psát historické romance a stává se spisovatelkou (kvalitních) historických románů. Je to až neuvěřitelný skok. To její schéma, které dokola opakovala v minulých 3 dílech se najednou objeví až v poslední třetině knihy a navíc silně zredukované. Mimoto se prolíná s opravdu realistickým popisem křížové výpravy. Zatímco první 3 knihy jsem přetrpěl jen z důvodu zjistit další osudy hrdinů Meče a koruny, tak nyní se na další díl Porodní báby opravdu těším. Snad už autorka z nastoleného stylu a úrovně neuhne.
To jsem zvědav, o čem budou další díly. V těchto prvních 2 už zkombinovala co se dalo a 2x to protočila. Ten rozdíl proti fantastické pentalogii je velký. Minimálně ale ještě 2 díly zvládnout musím, abych se dozvěděl konečné osudy hrdinů z pentalogie. Ale třeba už to bude lepší a nastane přerod této historické romance na historický román.
Další resuscitace mladého Oldřicha. Ani při započítání toho, že kniha se odehrává v mém oblíbeném regionu, který mám za humny, mě k velkému nadšení nedonutí. Doby, kdy autorovy romány byly skutečně historické, tj. zrcadlila se v nich doba jsou zjevně pryč. Tohle se mohlo odehrávat vlastně kdykoliv. Takže spíš jen další dílko v soutěži s Bauerem, kdo toho vydá co nejvíc. Nejzoufalejší je pak závěr. Připadá mi, že autor volně fabuloval, až zjistil, že je dost stránek. Pak si hodil korunou, kdo bude vrah a pak k tomu dopsal zdůvodnění.
Autorka zvládla fantasticky udržet vysoký standard jak v čtivosti, tak v přísunu historických informací po celých 2300 stránek této pentalogie. Bohužel u nás se tomuto období více věnuje jen Ludmila Vaňková. Autorka si v závěru pojistila čtenářský zájem i pro další své knihy. Vzhledem k tomu, že porodní bába je ale starší série, tak se nejedná o žádný marketingový trik.
Každá série by měla končit v nejlepším. Tady už to autor protahuje přes čáru a je to znát. Částečně se snaží to zachránit spoluprací s bratrem, ale není to nijak znát. Nevím, kdo z nich může za tuto "počítačovou" zápletku, ale tohle mi do Reacherova světa nesedí. Navíc ty souboje tajných služeb a odkazy na poslední prezidentské volby taky nic moc. Kdyby býval Reacher raději zůstal v Nashville a udělal pořádek v muzikantském prostředí.
Další autorův skok do minulosti. Tentokrát ale mnohem podařenější než předchozí 2 díly.. Především vlastní krimi případ a jeho řešení. Jiřímu Adamovi tentokrát pomáhají 2 amatéři a je to ku prospěchu knihy. Stejně jako další čtenáře mě zaujala situace v uzavřeném městě a postava katovy dcery. Jen nechápu autorovo lpění na této sérii a odstřelení mnohem zajímavějších Sklářů.
Nepochopím, proč pořád vychází tolik nových westernů. Nic krásnějšího než obsahuje tato kniha už v nich být nemůže. Tady snad není jediné slabší místo. A že těch stránek je pořádný příděl. Přesto pořád budete v napětí a na konci budete litovat, že jich není alespoň jednou tolik. Nemá cenu rozebírat detaily, to si každý musí zažít sám.
Mám rád, když u historických románů je co nejvíce dobových reálií. A je jedno, zda jde jen historickou detektivku či čistě dobrodružný příběh. A autor jako amatérský historik jich poskytuje opravdu spoustu. Spolu s napínavým příběhem pak dostanete do ruky parádní čtení. A nezbývá než se těšit, že třetí díl bude na stejné úrovni.
Hodnotit srdcem je to 5*. Kniha vyvolává spoustu vzpomínek na krásné doby, kdy mi bylo náct. Bohužel jsem čekal spoustu příběhů a 2/3 knihy byly jen suchopárným popisem. Měl jsem tele, pak usárnu a nakonec podle ní doma šitou variantu US. Ale ty detailní popisy jsou pod mojí rozlišovací schopnost. A vodácká část mě vysloveně nudila. Na druhou stranu obdivuji autora, že si tohle dokáže po 50 letech ještě vybavit. Ale 1 chybu jsem objevil :-). Boty se žlutou podrážkou neměly v roce 1975 název farmy. Ten dostaly až mnohem později. V té době se jim říkalo nafťáky, asi podle nápisu oil resistent na podrážce. Říkalo se, že to je vrácená exportní zakázka. Já si je pořídil někdy v roce 1972 za 140 Kčs na Václaváku v Domě obuvi.
Perfektní thriller, který zpracovává velmi drastické téma zajímavým způsobem. Je to takové klidné, civilní. Ani si neuvědomíte, že mrtvolami vlastně přitom vůbec nešetří. Ale vše je podáváno decentně. Navíc to přivede k logickému závěru ve stylu celé knihy. Úžasný kontrast k předtím čtenému Ptáčníkovi od Mo Hayderové. Asi je to dáno tím, že my chlapi jsme ta jemnější polovina lidstva :-) .
V minulém dílu jsem byl nadšen z resuscitace Sáry a doufal jsem, že se ještě někdy znovu objeví. A ejhle tady je díl Wll Trent 4 a Grant County 7. Nádherně jsem si toto spojení užíval. A ani mi moc nevadilo to proti jiným dílům ošizené vyšetřování a popisy postupného objevování důkazů. Závěr trochu horká jehla. Nezbývá než se těšit na WT 5. Bohužel GC už je definitivně pohřbené bez možnosti vzkříšení.