harena komentáře u knih
Podle očekávání se spisovatelce opět podařil dobrý thriller. Bez dlouhého odbočování jede příběh o sériových vrazích kupředu a protože nejsem přílišný hnidopich, jsem spokojená. Opět se střídá vyprávění z minulosti a současnosti a v závěru člověk jen žasne, kdo je vlastně vrah. Napínavé a čtivé, nudit se nebudete.
Stejně jako předchozí díly je i tento napínavý od první do poslední stránky, někdy se i malinko zasmějeme. Kim je stále sympatická a líbila se mi i linka s Frostovou a vyšetřování mělo pro mě nečekaně překvapivou pointu. Vyhlížím další díl.
Kniha mi připomněla úryvek od Karla Čapka:
" Ano, mnoho se změnilo, jen lidé zůstávají stejní. Jenomže teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky, kdo byl věrný, je věrný i teď, kdo se točí s větrem, s větrem se točil i dřív, kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždycky jen na sebe, nikdo se nestal přeběhlíkem, pokud jím nebyl vždycky, kdo mění víru, nemá žádnou. Národ nepředěláš, ledaže bys měl na to staletí. Jenom davy můžeš vést dnes tak a zítra tak."
Já jsem velice spokojená i s druhým dílem autora. Vše se opět odehrává v pohraničí ve vesničce Skláře, v letech 1947 - 1950. Jako kdyby mi před očima probíhal film, je tu popsáno vše, o čem K. Čapek hovořil. Příběhy mnoha lidí, pomluvy, měnící se vztahy mezi nimi, strach, fanatismus, ale i chuť nenechat se porazit, přátelství a láska. Za mě určitě doporučuji.
Moc pěkná kniha, kterou napsal člověk, který vlky má rád a zasvětil jejich zkoumáním velkou část svého života. Takový vlčí guru, jak se o něm zmiňuje jeho známý. Spolu s ním sledujeme a poznáváme jak se vlci chovají po vypuštění na svobodu, poznáváme jejich rozdílné povahy i život ve smečkách. Moc pěkné a zajímavé nejen pro milovníky vlků.
Údajně finální díl série, ale je to podle mne zvláštní zakončení. Jeden díl by si série ještě zasloužila, protože závěr mi neseděl. Jinak zpočátku je děj pomalejší, četlo se mi to pomalu, od poloviny to je taková jízda, že kniha nešla odložit. Sérii ale mohu určitě doporučit.
Zajímavý thriller pro ženy, muže asi nijak neosloví, ale mě bavil až do konce. Spisovatelka docela dobře spojila dva příběhy, často se střídá minulost a současnost, zviditelňuje problémy domácího násilí a ukazuje, jak lehce se člověk dostane do problémů třeba s drogami a jak záleží jen na nás, co vymyslíme a jestli dokážeme se z průšvihů dostat. Odpočinkové čtení na horké červnové dny.
Padesátiletý sebestředný miliardář unuděný životem se vydává do vesmíru a v jeho vzpomínání poznáváme jeho psychické a emoční a sexuální problémy. Hlavní postavu se Tevisovi podařilo popsat tak dokonale, že se jistě stala nezapomenutelnou. Druhá polovina je spíš politická a obchodní. Čtení je to spíš smutné, depkoidní.
Úvod str.7
"Nevnímejte prosím tuto knihu ani tak jako návod, jako spíš upozornění, že naše tělo a duše v sobě skýtají obrovský potenciál udělat nás nejen silně odolnými, ale také šťastnými. To jak ho využijeme, záleží jen na nás samých."
Určitě knihu doporučuji k přečtení, nezaškodí se dozvědět nové věci.Když se mi zdálo čtení až příliš odborné a zrovna ten problém mě až tak nezajímal, tak jsem odstavec či část kapitoly přeskočila, protože to bylo určeno pro čtenáře, kteří už o tomto oboru vědí víc. Ale v knize najde každý něco pro sebe, nad čím se může zamyslet a třeba pro sebe ještě víc udělat. Jinak se připojuji ke kritice na naprosto nekvalitní a rozpadající se vazby.
Tak především bylo překvapení, že kniha není pokračováním série o šíleném Theovi, která se mi líbila moc, ale Dívka pod hladinou také nemá chybu. Sympatická Sloan pracuje u policie a pomáhá při vyšetřování zločinů, kdy je třeba se potápět do moře či kanálů, nacházet důkazy nebo tahat mrtvoly. Průpravu má od dětství, neboť její otec a strýc jsou hledači pokladů na ztroskotaných lodích. Asi některé čtenáře potěší, že na rozdíl od série "Naturalista" tady Mayne nepoužívá příliš mnoho odborných termínů, politiku sem také neplete, stačí tu úplně federální žraloci a mafiáni, s kterými si Sloan musí poradit. Hlavní hrdinové jsou sympatičtí, dobrodružný příběh je napínavý, bez brutalit, občas odlehčený lehkým vtípkem a dobře se čte. A já budu vyhlížet další pokračování s PPP.
PS: doufám, že autor bude pokračovat také i v sérii o šíleném vědci Theovi
Stejně jako předchozí díly je i tento naplněn akcí od první až do poslední stránky. Nejsou tu jen zlí internetoví trollové a zločinecká rodina v sousedství, ale ještě musí Gwen se Samem a dětmi bojovat s mocnou, děsivou sektou. Hlavní hrdinové jsou stále sympatičtí, hlavně drží při sobě a Gwen je schopná pro záchranu rodiny třeba překopat celou planetu. Škoda, že paní spisovatelka už zemřela.
Jsou knížky, které můžete číst znovu a znovu, a se kterými souzníte, které potěší a pohladí. Sem patří i Nebeské pastviny. Je to soubor dvanácti krásných, poetických, čtivých a hluboce lidských povídek, které nás po přečtení neopustí, něco v čtenáři zůstane a vím, že když se budu třeba i v Krkonoších z Janovy Hory dívat dolů do údolí, vždycky si na Nebeské pastviny vzpomenu. Těším se, že si znovu po letech vezmu i další knihy, které Steinbeck napsal, je to už přeci jen hodně let, kdy jsem je naposledy četla. Doporučuji všem , kdo ještě nečetli.
Skvělá a opravdu obsáhlá "Kronika zániku Evropy" je rozdělena na dvě části. První začíná rokem 1984, Adam Wagner je přinucen vstoupit do KSČ, aby jeho syn Robert mohl dále studovat, jeho manželka Marta se s ním rozvádí, nechává mu na starosti malé děti a odchází pracovat do kanceláře k prezidentu Havlovi. Začíná skutečná kronika Čech a Moravy, pokračuje sametovou revolucí a končí v současnosti rokem 2019 . Tato část nemá chybu, pan Vondruška umí dát věci a skutky do souvislostí, navíc je vše psáno čtivou formou a tak si každý, kdo ta léta zažil, vše připomene. Podle mého to jsou objektivně a nekompromisně popsané naše dějiny.
Druhá část s názvem "Jak by to mohlo skončit" je děsivější než horory od Kinga, po pravdě jsem ani v noci spát nemohla. Je o islamizované Evropě, končí rokem 2054 a pan Vondruška tu popisuje jednu z cest, po které se lidé také mohou vydat. Určitě je akčnější, barvitější, ale mě, jako ženskou, už moc nebavily popisy bojů. S Adamem a jeho mnoha dalšími potomky budeme prožívat dobré i zlé, projdeme i mnoha boji, jenom na konci knihy nezbude než doufat, že tahle temná vize se v dalších 35 letech nenaplní. 800 stránek je hodně, pane Vondruško klobouk dolů, určitě doporučuji k přečtení.
II. světová válka a příběhy tří různých lidí, které ta válka semele, a kteří se ke konci spolu setkají. Tentokrát to není o hrůzách na bitevním poli, ale o dětech, které byly vyrvány z neárijských rodin a byly předběžně určeny k adopci k pravým Němcům.
První polovina knihy se velmi dobře četla, nemohla jsem se odtrhnout, druhá polovina mi připadala přeci jen už moc naivní a konec byl takový, jaký se dal předpokládat.
Nezapomenutelná, velmi dobrá a zajímavá kniha mladé norské spisovatelky. Nemusíte mít obavy, že je jen o včelách, opravdu jde o klasickou beletrii, je o vztazích mezi rodiči a dětmi, o emocích, ale včely tu hrají důležitou úlohu. Je skvěle napsaná, nejen že se dobře četla, ale v knize je také spousta témat k zamyšlení. K velkému zamyšlení. Výstižně tu byl popsán i život v Číně a zajímavé bylo jeho připodobení k životu včel. Nezáleží na jednotlivci, není důležitý, ale všichni pracují pro to, aby přežili jako společenství. Rozhodně to není kniha, kterou přečtete, a za půl roku nevíte, o čem byla. Protože představa, že by včely zmizely z našeho světa, je opravdu děsivá a vzhledem k tomu, jak se k přírodě chováme, není nerealistická. Knihu určitě doporučuji všem k přečtení!
Albert Einstein:
\" Pokud zmizí včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.\"
Nejprve si ujasníme, co je vlastně odolností, definici, společné znaky a dále MUDr. Koukolík pokračuje trochu náročnějším vyprávěním o genech, neuroendokrinním systému, o typech stresu a osobnosti. Pro mne byly zajímavé vazby mezi matkou a dítětem, dále také co je důležité, aby děti dovedly lépe čelit stresu. Jsou tu i příklady z Ugandy, kde byly děti násilně rekrutovány. Knížka je krátká, zajímavá, podnětná a dobře čtivá i pro laika, jako jsem já.
Inspirující věta na str. 55:
"Mimochodem: lidi je možné požádat, aby si několikrát do týdne napsali seznam toho, zač jsou vděční. Významně to zvýší pocit, že jim je dobře, neboli wellbeing."
Jsem nadšená, moje první setkání s Markem Epsteinem a můžu jen chválit. Perfektní povídky, napínavé, bez odboček, ať už byly o čemkoliv, každá také nutila k zamyšlení. Čteno jedním dechem, skvělé, mohu jen doporučit.
Skvělá kniha je o to děsivější, že je psána podle skutečných událostí. Příběh začíná v psychiatrické léčebně, kde detektivka Sarah začne vyšetřovat případ podezřelé sebevraždy. Pak už nejde jen o sebevraždu, musí také vypátrat, jaké pokusy na lidech se dějí a proč. Když zemře člověk, co se děje s duší? Napínavé čtení od prvních stránek je plné zvratů a po dočtení budu ještě dlouho, dlouho přemýšlet o vědomí, nevědomí a hlavně o černé hmotě. Snad si ještě přečtu něco od C. G. Junga. Knihu můžu jenom doporučit.
Opět se nám tu sešlo několik psychopatů, do kterých se policejní profiler Jefferson Winter dokáže dobře vžít a dokáže předpokládat jejich následující kroky. Smrti a zabíjení je tu také dost, ale není to tak morbidní jako Carter, Mendozová tu byla trošku upozaděná a pátrání už nemělo takový spád, jako předešlé díly. Ale na čtyři hvězdičky to určitě stačí, bude-li další díl, přečtu si ho.
Trošku jiný Connelly než s Harrym Boschem, ale stále dobrý. Stejně jako první díl s advokátem Hallerem je to napínavé čtení, slovní přestřelky u soudu jsem sledovala s napětím, zápletka byla propracovaná a perfektně napsaná. Určitě je to série, ve které budu pokračovat a super je, že zřejmě Harry bude i v dalších dílech.
Asi před šesti lety jsem si přečetla celou trilogii. Tento druhý díl se mi zdál zbytečně až moc romantický a konec nepravděpodobný. Na první skvělý díl "Měděný jezdec" to bohužel nemá.