heavy66 Online heavy66 komentáře u knih

Jako z lásky Jako z lásky Ed McBain

Podivný případ sebevraždy milenců, která možná sebevraždou není. Vážený čtenář nepochybuje, že jde o vraždu, ale zkušeným detektivům se nedaří najít důkaz, že tomu tak skutečně je! Dokonce to vypadá, že případ skončí ad akta, mezi nevyřešenými pomníčky 87.revíru.
V nouzi nejvyšší Cotton Hawes pochopí tajemství ženského spodního prádla a objeví stopu k pachateli!

15.04.2022 4 z 5

P jako pivo P jako pivo Tom Robbins

Když ve slově PIVO čtyři písmena změníš a páté přidáš, dostaneš slovo LÁSKA. To nemůže být náhoda!

02.03.2022 5 z 5

Zrušený rozsudek Zrušený rozsudek Michael Connelly

Haller se v kauze zrušeného rozsudku stane žalobcem, což je jeho štěstí, protože obhajovat usvědčeného vraha malé dívky je práce pro někoho, kdo nemá doma stejně starou dceru! Filuta Clive je na podobný úkol více než kompetentní, ale i on se bude divit, jak svérázného klienta se rozhodl obhajovat.
Hallerovi kryje záda Maggie Terrorsonová a slečna Bramborová, takže vás provede bez zaváhání napínavým příběhem od vzájemného ping pongu v soudní síni, přes aktivity speciální policejní jednotky, až po závěr, který je na hony vzdálen standardním hollywoodským klišé.

11.12.2021 4 z 5

Jericho Jericho Christopher Hyde

Jericho? Že nevíte, co to je?
Kdyby Stephen King zkrátil Svědectví o filozofické úvahy, nadpřirozené jevy, zbytné postavy, dlouhé cestování a budování nové civilizace, zůstalo by Jericho, thriller ostrý jako břitva! Když jsem ho četl poprvé, několik hodin jsem napětím nedýchal, a vejce nejedl několik týdnů!

18.08.2021 5 z 5

Když teče krev Když teče krev Stephen King

Stephen King dospěl do věku dědečků, a jako každý správný dědeček vypráví svým vnoučatům – váženým čtenářům pohádky. Kdepak horor, milé děti, jen zábavné, napínavé příběhy, ve kterých dobro vítězí nad zlem! Dědečkovy příběhy nejsou o nic děsivější než ty, které vyprávěli svým vnoučatům Andersen, Erben nebo bratři Grimmové, a pořád se dobře čtou, protože když milujete pohádky, nevadí vám, že jsou si podobné, moc dlouhé nebo málo strašidelné, prostě dáte svému oblíbenému vypravěči plný počet*!

12.06.2021 5 z 5

Leningrad Leningrad Anna Reid

Nemohu pochopit, jak Leningraďané přežili blokádu? A když přežili, jak si zachovali zdravý rozum? A pokud je milosrdná pomatenost mysli nezbavila zlých vzpomínek, jak dokázali žít dál? Ano, vím, že statisíce nepřežily, tisíce ztratily zdravý rozum a mnozí nedokázali žít dál!
Jako dvanáctiletá Táňa Savičeva, jejíž deník, zmíněný v knize, je pro mě symbolem utrpení lidí v Leningradu.
Tánin deník má devět stran. Prvních šest obsahuje jméno a datum úmrtí Tániny sestry, babičky, bratra, dvou strýců a matky. Na zbylých třech jsou tato slova - "Savičevovi umřeli...Všichni umřeli...Jediná Táňa zůstala."
Je těžké představit si fyzickou a duševní trýzeň malé holky, která zůstala sama ve válkou zničeném městě. Přečetl jsem hodně knih o válce, ale málokterá je tak působivá jako devět stránek Tánina deníku!
Vysílenou Táňu nalezla v jejím bytě sanitární služba. Spolu s dalšími sirotky ji evakuovali z obleženého města. Lékaři se jí snažili pomoci, ale Táňa zemřela na následky tuberkulózy, podvýživy a hlubokého smutku

06.12.2020 5 z 5

Jizerské ticho Jizerské ticho Jan Suchl

Kniha plná krásných fotografií jizerské přírody doplněných lyricko epickými texty. Úvod Lubomíra Štrougala (!) je poplatný době, ale co byste čekali v roce 1978? Lidé se mění, režimy se mění, ale hory jsou stále stejně krásné, tenkrát jako dnes!

10.08.2024 4 z 5

Údolí strachu Údolí strachu Arthur Conan Doyle

(SPOILER) Moje tři oblíbené doylovky – Pes Baskervillský, Studie v šarlatové a Údolí strachu - další americký příběh z pera legendárního anglického detektivkáře. Holmes s Watsonem ve spolupráci s tajným agentem Pinkertonovy agentury čelí bandě nelítostných vrahů, kterou podporuje sám profesor Moriarty! Velmi zdařilou televizní verzi natočila Československá televize v roce 1983, s Vladimírem Kratinou v hlavní roli, a Zdeňkem Rytířem v roli zpívajícího bandity.

28.07.2024

Studie v šarlatové Studie v šarlatové Arthur Conan Doyle

Moje tři oblíbené doylovky - Pes baskervillský, Údolí strachu a Studie v šarlatové - napínavá kombinace anglické detektivky a westernu. Dr. Watson, válečný veterán z Afghanistánu (!) se seznamuje s Sherlockem Holmesem a společně řeší případ, který začal před dvaceti lety na pustých pláních amerického Utahu. Na konci dojde na slova inspektora Trachty, „Tak je to, Hlaváčku, na tom světě zařízeno, že jedni orají a vláčí, a druzí sklízí!“

28.07.2024 5 z 5

Kozel 150 let Kozel 150 let Eva Wasková

Krásná kniha ke 150. výročí založení pivovaru ve Velkých Popovicích. V knize najdete, kromě zajímavého textu, spoustu historických i současných fotografií pivovaru, etikety, reklamní kampaně, plus jednu raritu, o které jsem dosud neměl tušení - ilustraci Káji Saudka s motivem velkopopovického Kozla!
A samozřejmě pivo - pro oslavy 150 let sládci uvařili speciální várku Kozel Majstrštyk, polotmavou třináctku, k dostání v pivovarské restauraci a shopu. S ochutnávkou si pospěšte, brzy bude pryč!

23.06.2024 5 z 5

Velká kniha správného Čecha Velká kniha správného Čecha Michal Vaněček

Základní informace o Česku, jeho přírodních a historických pamětihodnostech, významných osobnostech a vynálezech jsou pěkně a přehledně srovnány a stručně popsány. Kniha správného Čecha je určena hlavně starším dětem, ale přiznávám, že úplně všechno jsem taky nevěděl.
S chutí jsem knihu prolistoval a občas se začetl.

09.06.2024 5 z 5

To veliké zlé město To veliké zlé město Ed McBain

Další skvěle napsaný román, plný vulgárních vtipů o jeptiškách a proticírkevních hlášek. Parta cynických poldů 87.revíru doplněná kámošem Ollie Weeksem řeší tři zapeklité případy, z nichž každý v pohodě stačí na samostatnou povídku. Všechny tři kauzy nakonec vyřeší, i když ne vždy je úspěch stoprocentní!

19.05.2024 5 z 5

Jedenadvacet detektivů Jedenadvacet detektivů * antologie

Jedenadvacet detektivů stvořených jedenadvaceti klasiky detektivního žánru. Některé povídky jsou staré sto let i více let, přesto se jedná o čtivé a napínavé kousky. Přečtěte si Záhadu rudých rtů, Podezření nebo Vraždu v neexistujícím pokoji .... jedenadvacet důkazů, že žádný zločin nezůstane bez trestu!

18.04.2024

Slovník nespisovné češtiny Slovník nespisovné češtiny Jan Hugo

Výborně sestavený slovník, od kriminálního argotu zpočátku minulého století až po (pro mě) nesrozumitelný slang dnešní mládeže. Ještě, že mi synové občas něco přeloží! Je zajímavé, jak složitý a seriózní původ mají některé nespisovné výrazy! Například vulgární označení ženských ňader prý pochází z němčiny a cikánského, tedy chci říci romského, argotu. Slovník doporučuji všem obdivovatelům našeho krásného jazyka!

26.12.2023 5 z 5

Chytrému napověz Chytrému napověz James Hadley Chase (p)

Akční zábavná jednohubka plná cool hlášek!
("Všechno vypadalo jako scéna vystřižená z filmu Bratří Warnerů. Už jenom dobře mířený výstřel Humphreye Bogarta a připadali jste si jako doma.")

Vic Malloy, Služby všeho druhu, doprovází bohatou klientku do opuštěného dolu, kde má zaplatit výkupné za uneseného manžela.
("Je to místo, kde se může přihodit cokoliv, a taky se často přihodí.")

Děj sviští jak namydlený blesk, jen místo benzínu se používá whisky!
("Podal mi sklenici s dávkou, která by ženě pomohla pod stůl a muži na koně.")

Závěr by neměl číst nikdo trpící klaustrofobií nebo musofobií!
("Máme dva kamiony narkotizovaného kuřiva a šestnáct mrtvol.")

14.12.2023 5 z 5

Ken Ward v džungli Ken Ward v džungli Zane Grey

Kena Warda v džungli měli v Místní lidové knihovně také. Byl stejně dobrý jako jiné greyovky. Letní horké a dusné počasí evokovalo pobyt v džungli a jihočeští ovádi a komáři žrali stejně nelítostně jako mexická klíšťata!

07.12.2023

Ostrov Fulakona Ostrov Fulakona Eric Lambert

Doktor M'Glennon, americký lékař a misionář vede kolonii malomocných na ostrůvku ztraceném uprostřed Tichého oceánu. Do pozemského ráje přichází válka v podobě japonské okupační armády a doktor bude muset čelit situacím, na které nebyl v dosavadním životě zvyklý. Hlavní hrdina, křesťanský humanista, mi svým chováním a neochvějným morálním postojem připomíná doktora Galéna z Bílé nemoci. Ostrov Fulakona, spolu s romány Dvacet tisíc zlodějů a Veteráni patří mezi autorova vrcholná protiválečná díla.

26.11.2023 5 z 5

Slovo proměny Slovo proměny Květa Sokolovská

Prázdninový příběh pro zamilované mládence a dívky. Kniha vyšla, když mi táhlo na patnáct, a u babičky na vsi jsem byl zahleděný do slečny, která trávila prázdniny v sousední chalupě. Pocházela z Německa, domluva byla složitější, ale když se chce, jde všechno. Nebylo to takové drama, jaké prožíval hlavní hrdina příběhu, ale vzpomínky mám zalité sluncem, a na tu pusu, kterou jsem na rozloučenou dostal, si pamatuju dodnes. Uvítal bych nějaké slovo proměny, abych mohl vrátit čas, alespoň na pár dnů!

10.08.2023 4 z 5

Prostopravda / Paměti Prostopravda / Paměti Mikuláš Dačický z Heslova

Poezie Mikuláše Dačického z Heslova je, v souladu s pověstí proslulého bouřliváka, frejíře a vína pitele, inspirována ženami a chlastem. Nabízí se srovnání s Francois Villonem, ale to byl lepší básník. Dačického verše obrážejí množství vypitého vína a některé, psané zřejmě v depresi po opici, připomínají mravoučná kázaní k poddaným v kostele!
Tuhle recitují v Cechu panen kutnohorských - "Ó, nebozí mladíkové i moudří filozofové, zvláště ženští otrokové, páni, rytíři, měšťáci, mistři, bakaláři, žáci, nebuďte ženští poddáci!"

19.05.2023 3 z 5

Brutalita Brutalita Josef Klíma

Starší ukázka Klímovy investigativní novinařiny. Rozebírá různé případy násilného chování mládeže v 80.letech, s komentáři odborníků a vrstevníků. Spartakiádní vrah Straka nebo požár Ústavu sociální péče v Měděnci patří mezi ty nejznámější. V dnešní době se situace zhoršuje, agresivity mezi mládeží přibývá, ale výše jmenované případy se vymykají i dnešním poměrům.

04.03.2023 3 z 5