hemrbinladin
![Divokým Kurdistánem Divokým Kurdistánem](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306/divokym-kurdistanem-Geq-306.jpg?v=1683896535)
Tuhle knihu nelze hodnotit zvlášť, ale jako součást celé série. Myslím si, že společně s Vinnetouem se jedná o zlatý autorův počin. Jedno napínavé dobrodružství střídá druhé a třetí a vše nakonec spěje k velkému vyvrcholení. Kara ben Nemsí se jeví jako lidský a téměř nepřemožitelný hrdina, který se dokáže svou chytrostí a silou dostat z jakékoliv šlamastyky. Navíc má celá série i vysoký morální kodex.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pouští Pouští](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305/pousti-2yV-305.jpg?v=1559335606)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Klub nenapravitelných optimistů Klub nenapravitelných optimistů](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136745/klub-nenapravitelnych-optimistu-XlV-136745.png?v=1544520380)
Dlouhý, dlouhý, dlouhý. Spousta stránek úplně o ničem. Ale hecnul jsem se a dočetl až dokonce, a ten byl teda perfektní. Já osobně bych vyhodil 400 stránek a byl to opravdu luxusní román!
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Malý princ Malý princ](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/606/maly-princ-1a9-606.jpg?v=1566229658)
Malého Prince jsem přečetl až v pokročilejším věku (jako adolescent) a bylo to lepší, než kdybych se do ní pustil už v dětských letech, spoustu věcí bych totiž asi nedokázal pochopit správně a nehodnotil bych tak vysoko. Jednoznačně jedna z nejlepších knih vůbec.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Děvčátko, rozdělej ohníček Děvčátko, rozdělej ohníček](https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/8231/devcatko-rozdelej-ohnicek-3jG-8231.jpg?v=1553157251)
Nevím, jak je to možné, ale vypadá to, že pan Šmaus musel mezi cikány snad žít, protože to, co napsal naprosto přesně sedí. Navíc je to opravdu silné a kvalitní počtení, nezbává než dát plnej počet a doporučovat dalším chtivým čtenářům.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zemí Škipetarů Zemí Škipetarů](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309/zemi-skipetaru-QGu-309.jpg?v=1581523153)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V balkánských roklinách V balkánských roklinách](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308/v-balkanskych-roklinach-mig-308.jpg?v=1584634448)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Z Bagdádu do Cařihradu Z Bagdádu do Cařihradu](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79848/z-bagdadu-do-carihradu-cff-79848.jpg?v=1596704254)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dvanáctý anděl Dvanáctý anděl](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26570/dvanacty-andel-26570.jpg?v=1299439498)
Tuhle knížku jsem dostal půjčenou od přítelkyně. Myslel jsem si, jestli to nebude nějaká trapná dívčí romance, ale nebyla. Přesně tyhle druhy románů mám rád. O síle člověka se odrazit ode dna a neustálého boje s ne příliš příznivým osudem. Knihu jsem zhltnul jedním dechem, velmi příjemné čtení. A navíc si člověk zase odnese něco i pro sebe, poučení pro svůj vlastní život!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ahriman Mirza Ahriman Mirza](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43930/ahriman-mirza-fTu-43930.png?v=1558431273)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vězeň bagdádský Vězeň bagdádský](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43929/vezen-bagdadsky-65c89879c7865.jpg?v=1707645049)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![V zemi černých stanů V zemi černých stanů](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41670/v-zemi-cernych-stanu-65c8973a23bf2.jpg?v=1707644730)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Teď vás asi zastřelíme aneb Mladá dáma na cestách Teď vás asi zastřelíme aneb Mladá dáma na cestách](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32126/ted-vas-asi-zastrelime-aneb-mlada-d-cgn-32126.jpg?v=1566128834)
Opravdu vynikající kniha dost podobná trilogii Lidé od Mileny Holcové, také je psaná podobným stylem a čtenáři se jistě nebudou nudit. na každé stránce až se tají dech.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na hoře Alláhově Na hoře Alláhově](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43834/na-hore-allahove-65c873093d00d.jpg?v=1707635465)
Stejně jako u série "Ve stínu Padišáha", tak i zde musím hodnotit celou sérii. Ze začátku se děj krásně rozvíjí a slibuje i v dalších dílech spoustu překvapení. Téměř v každém díle zůstane něco nevyřešeno na potom. Děj krásně plyne a rozvíjí se v spoustu napínavých dobrodružství. Bohužel po dopadení pašeráků se děj pomalu začíná drobit a Kara už nevítězí silou a důvtipem při spoustě dobrodružných akcí, ale spíš své soky vyřídí tím, že je přemluví. Navíc jsem v posledních dílech musel spoustu stránek přeskočit, protože autor se zde sálodlouze zabívá křesťanstvím a smrtí, což u dobrodružné literatury nijak nepotřebuji. (tohle je z celé série nejslabší díl)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![V bažinách Ardistanu V bažinách Ardistanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43835/v-bazinach-ardistanu-65c893724f433.jpg?v=1707643762)
Stejně jako u série "Ve stínu Padišáha", tak i zde musím hodnotit celou sérii. Ze začátku se děj krásně rozvíjí a slibuje i v dalších dílech spoustu překvapení. Téměř v každém díle zůstane něco nevyřešeno na potom. Děj krásně plyne a rozvíjí se v spoustu napínavých dobrodružství. Bohužel po dopadení pašeráků se děj pomalu začíná drobit a Kara už nevítězí silou a důvtipem při spoustě dobrodružných akcí, ale spíš své soky vyřídí tím, že je přemluví. Navíc jsem v posledních dílech musel spoustu stránek přeskočit, protože autor se zde sálodlouze zabívá křesťanstvím a smrtí, což u dobrodružné literatury nijak nepotřebuji. (právě v této knize už se děj začíná trochu rozplizávat)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Růže ze Šírázu Růže ze Šírázu](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43836/ruze-ze-sirazu-65c8872c9533b.jpg?v=1707640620)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![V propastech Stínů V propastech Stínů](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43926/v-risi-stribrneho-lva-v-propastech--Que-43926.jpg?v=1412954145)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tajemství babylónské věže Tajemství babylónské věže](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43931/tajemstvi-babylonske-veze-65c889f263478.jpg?v=1707641330)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mapy končí nad Nordkappem Mapy končí nad Nordkappem](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37910/mapy-konci-nad-nordkappem-37910.jpg?v=1276169486)
Knihu jsem dočetl jenom kvůli zajímavému místu, jinak to bylo opravdu dost nudné.