honajz honajz komentáře u knih

Z archivu Sherlocka Holmese Z archivu Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Jsem tak nějak na rozpacích. Některé povídky jsou vyloženě slabé, třeba i proto, že se v nich neřeší žádný případ (Lví hříva, Podnájemnice v závoji), jedna je z oblasti sci-fi (Šplhající profesor), případně samotná zápletka je hodně slabá, nebo řešení poněkud přepísknuté či podivně melodramatické (Dům U tří štítů, Barvíř na penzi, Vznešený klient, a vlastně i Mazarinův diamant). Zbývající povídky (Voják bílý jako stěna, Upír ze Sussexu, Tři Garridebové, Záhada na Thorském mostě a Na starém zámku v Shoscombe) mají kolísavou úroveň, ale aspoň nadprůměrnou. U některých brzy odhalíme, jak vše bylo (vodítek je příliš mnoho na příliš málo postav a možností), jinde nás může překvapit, že povídku vypráví sám Sherlock nebo je dokonce jedna psána v erformě. Asi nejlepší povídkou - i když podle literárních historiků údajně opsanou - jsou Tři Garridebové, realisticky, věcně podanou, s určitou dávkou napětí již od úvodu, postupně mírně navyšovanou.

17.05.2013 4 z 5

Poslední poklona Sherlocka Holmese Poslední poklona Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Hodně nevyrovnaná série povídek - některé se dokonce opakují v námětu, v jiných je část již starších povídek, jiné jsou však velmi vtipné i tajuplné. korunu všemu nasazuje 60letý včelař Sherlock, který se v předvečer první světové války prokáže i jako špion světového kalibru.

11.05.2013 3 z 5

Zpěv lamie Zpěv lamie Jan Hlávka

Na úvod asi musím konstatovat, že patřím k té menšině, kterou série JFK moc nebere, a ostatně ani Žambochovy a Kulhánkovy knihy. Můžete se tomu divit, můžete o tom diskutovat, ale to je asi tak jediné, co se s tím dá dělat. Na Zpěvu lamie se mi líbí, že je jiná. Ne tedy zcela, i zde dojde na krvavé orgie, ale je vtipná. Má spoustu vtipných postřehů, rýpanců a dokáže dobře popsat prostředí i určité situace. Dokáže pracovat s nadhledem a jiným úhlem pohledu na nám známé věci, třeba auta a drogy. A víc vtipnější je paradoxně u lamie, než u Fenyho a Mikeše, pardon Matese. Až jsem si říkal, kurnik, tenhle člověk by měl napsat knížku ne fantasy, ale realistickou ze života, protože by byla správně ironická, plná zajímavých postřehů, možná i krapet cynická, ale byla by k věci. Zde je hrozně svázán prostředím, mytologií světa, série samotné, a je znát, že to prostě není ono. Že ten svět má rád, ale nesedí mu. Skutečně bych rád od Hlávky četl jeho vlastní knihu, s jeho vlastním náhledem na svět a život, aniž by ho cokoliv svazovalo. Abych se vrátil ke knize - žel mi vadilo, že obsahuje spoustu vaty, hlavně na začátku. Prostředí je zajímavé, postavy svým způsobem taky, ale příběh je nalajnovaný jak z Columba. Jen čekáme, kdy se Feny dozví o lamii, a kdy lamie zaútočí, o nic víc fakt nejde. A to je málo. Být tam něco o trošku víc, nějaký twist, nevím, ale potěšilo by mne to víc. Takhle je to "jen" dobré. O to víc mne mrzí, že v tom je znát Hlávkův talent, nadhled, ironie, znalosti, ale dostanou se ke slovu jen občas.

06.05.2013 3 z 5

Údolí strachu Údolí strachu Arthur Conan Doyle

Jednoznačně chronologicky nejslabší Sherlock. Jako kdyby Doyle potřeboval vydat nějakého Sherlocka, ale měl v šuplíku jen tenkou novelku o brakýřích. Tak nahonem dopsal úvodní pátračku, mimochodem rovněž velmi slabou, která je jen odvarem předchozích atributů. Samotný dobrodružný příběh není rovněž žádné terno. Už jsme to zde měli při podobné první dělené knížce s mormony, ale také v povídce s Ku-klux-klanem. Skoro jsem se nudil, jak předvídatelně jsou Brakýři napsaní - opět něco romantiky, drsný muž, zlí protihráči z velkého spolku. Pro mne osobně je kniha velkým zklamáním.

06.05.2013 3 z 5

Afterdark Afterdark Haruki Murakami

Hm, vypadá to, jako kdyby Murakamiho někdo požádal o filmový scénář, a Murakami chvilku předtím odkoukal 24hodinový maratón filmů Jima Jarmusche. Opět dovedné vykreslení prostředí a atmosféry, dobré popisy, ale to je tak vše. Příběh žádný, postavy nezajímavé, a typické Murakamiho atributy mne až tak neberou.

01.05.2013 2 z 5

Průvodce apokalypsou Průvodce apokalypsou Richard Scheuch

Čekal jsem od knihy nějaký větší a hlubší rozbor. Sice je Zjevení sv. Jana uvedeno s poznámkami skoro větu po větě, maximálně odstavec po odstavci, ale často jsou části novozákonního textu jen znovu opsány jinak, zopakováno, co jsme si přečetli, odkazuje se občas na jiné texty Bible, a jen sem tam se dozvíme nějaké věci navíc (např. přesnější překlad Slunce, které se zatmí, nebo co znamenají v židovské liturgii trouby). Celkově tedy zklamání. Po úvodu knihy jsem čekal srovnání textů z oněch tří různých pohledů (historický, nebo apokalyptický, či něco mezi) vykladačů této knihy, ale celkově je to vlastně jen takové delší převyprávění bez náznaků hlubších vysvětlení.

11.04.2013 2 z 5

Rok, tradice a svátky Rok, tradice a svátky Nigel Pennick

Přehledný soupis pohanských svátků celého roku s historickým popisem. Protože těch svátků není mnoho, hraje zde velkou roli grafika a větší členění textu. U některých exponovanějších svátků by však přece jen chtělo, aby bylo heslo více propracováno.

30.03.2013 4 z 5

Vzpomínky na Sherlocka Holmese Vzpomínky na Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Hodně povídek si je podobných, a skoro zde chybí atmosférické příběhy první povídkové knihy. Některé mají náběh být zajímavé, zápletka začíná slibně, ale pak dojde na useknutý nebo nedořečený konec. Navíc Doylova záliba v dobrodružně-milostných prvcích je chvílemi směšná.

22.03.2013 4 z 5

Podpis čtyř / The Sign of the Four Podpis čtyř / The Sign of the Four Arthur Conan Doyle

Ačkoliv se zde vlastně odehrávají jen dva příběhy (v první půlce návštěva u podivného muže a následně noční až ranní stopování, ve druhé půli pak honička na řece) rámované třetím příběhem z minulosti a z Indie, je kniha napínavě napsaná a sevřenějšího tvaru než předchozí Studie v šarlatové. Některé věci sice mi i tak přijdou zvláštní (chlap s dřevěnou nohou šplhající po baráku), ale dejme tomu. Navíc díky třetímu příběhu je zde dobrodružný romantický prvek, tentokrát naštěstí ne jako samostatný příběh.

01.03.2013 4 z 5

Případ ztraceného suchoplavce Případ ztraceného suchoplavce Ludvík Souček

Trochu ne-akční (ne že by mi chyběly střelba a krev, ale statičnost prostředí a dějů, i těch popisovaných, kdy třeba návštěva pankráckého hřbitova mohla být ústředním motivem, tak dobře, napínavě a atmosféricky podaná), ale na seznámení se Součkovým neobvyklým detektivem dostačující. Je poznat, že si Souček tuhle formu teprve oťukával, takže se více soustředil na to faktografično, než příběh. Ale i tak jde o nadprůměrný a napínavý příběh.

19.12.2012 4 z 5

Dobrodruh Dobrodruh Zdeněk Vopat

Takový sen socialistického autora po dobrodružství ve stylu Jamese Bonda. I když se sem tam objeví prvky pátrání, celkově to působí ploše, jako když si člověk něco podobného sní sám po nějaké té zhlédnuté bondovce a s vidinou zítřejší rachoty ve fabrice. Ale ono je to v té své naivitě vlastně hezké - český rodák z Ústí nad Labem umí perfektně několik řečí a vyzná se v chemii, při první akci v zahraničí (kdy mu francouzští kolegové stihnou vystavit falešný pas na americké občanství) udělá chlapec botu, jde po něm mafie, zaplete se s dobrodružnou a na drogách závislou kráskou, s níž musí prchat z Itálie, v patách je jim nejlepší americký zabiják... Dost mě štvalo neujasnění vypravěčského stylu. Každou chvíli příběh vypráví jiná postava, někdy jsou používány holé věty nebo dokonce skoro jen výkřiky, samotná slova, do toho nějaké svodky, něco z encyklopedie, a zas chvilku děje...

05.12.2012 2 z 5

Putování za jantarovým drakem Putování za jantarovým drakem Vlado Ríša

Nemůžu si pomoct, ale celé mi to přišlo takové - nezáživné. Nápad není špatný, ale nedokáže to zaujmout. Všechny ty erotické narážky jsou navíc podány tak pubertálně, až bolí. Ono je to celé hodně pubertálně podané - jestli tohle autor psal ve svých 15 letech, dá se nad tím přimhouřit oko. Navíc docela špatné vykreslení prostředí (oproti detailním popisům vnad žen), a mizerné vykreslení postav, které jsou mi tak nějak ukradené, protože se o nich dozvím jen, jak přemýšlejí v oblasti sexu, a sem tam tedy i něčeho navíc. Příběhy jsou navíc špatně dramaturgicky zpracovány, nudně, nezáživně, bez nějaké větší zápletky, a tím pádem i pointy, vyšumí do prázdna.

01.12.2012 2 z 5

Karneval světů Karneval světů Malcolm McLaren

Přes velmi slibný potenciál nakonec velké zklamání. Nakonec to celé připomíná herní manuál k nějaké politicko-morfní adventuře. Spousta věcí je nakousnuta a nedotažena do konce, jindy se dozvídáme o tom, co se vlastně děje, jen v náznaku – nebo dokonce vůbec! (Třeba to s tou ohořelou mrtvolou. Asi si autor myslel, že takhle je to napínavější, ale jen zbytečně a často čtenáře mate, a úplně zbytečně). Zato nepodstatným detailům, zbytečným dialogům a zbytečným popisům věcí a zbytečných dějů (jako natahování kalhotek) jsou někdy věnovány dvě tři stránky. Pořád jsem čekal, kdy se jednotlivé načrtnuté motivy spojí, zda za tím vším ještě něco je (co třeba ten tajemný radní?), ale on je to nakonec skutečně jen popis mocenského boje v nijak nevysvětleném „deskovém“ světě s nijak nevysvětlenými průchody a Branou. A co doprčic měl znamenat ten snad homosexuální vztah učitele a žáka? Nekonzistentní, rozhárané jak fena, se spoustou náznaků na dobrý příběh, který se však nakonec nekoná.

20.11.2012 2 z 5

Hypotézy o Ježišovi Hypotézy o Ježišovi Vittorio Messori

Tak nějak jsem nepochopil, oč autorovi jde. Místo přehledného celku nabízí hrsti myšlenek rozházené na všechny strany. Někde v těch hrstích se najde určitá zajímaost, ale jako celek to na mne působilo velmi zmateným dojmem, neuspořádaným, kdy jsem se vlastně o hypotézách o Ježíšovi dozvěděl jaksi bokem a jen ve zkratce.

07.11.2012 2 z 5

Opšlstisova nadace (nepravidelný román) Opšlstisova nadace (nepravidelný román) Stanislav Komárek

Opět to samé, černé vidění světa, z každé věty i jejího sestavení kape neředěný cynický pesimismus. Navíc věty jsou tak složitě vystavěné, že je někdy problém jednu jedinou učíst.

26.10.2012 2 z 5

Muž v mlze Muž v mlze Agatha Christie

Cekově mi přišly některé povídky nevyvážené. A některé dokonce nudné (třeba Záhada na regatě) a utahané. Jsou zde povídky vtipné, s vtipnými bonmoty a postřehy, kde vlastně na zločinu a záhadě ani nezáleží, ale některé jsou takové nijaké, povrchnější, případně zbytečně ukecanější. Celkový dojem je tedy nakonec rozpačitý, ne všechno mě chytlo za srdce nebo bavilo. Co mě ale tedy chytlo za srdce a bavilo, tak pan Quin.

17.09.2012 3 z 5

Tajemství strašidelného zámku Tajemství strašidelného zámku Robert Arthur jr.

Slušný rozjezd a autor ví, jak udržet napětí. Žádné zbytečné odbočky, nástrahy z těch běžných (snad jen tu baterku ztratili až mockrát), nechybí vtip, nadhled, a i když závěr je tak nějak očekávaný, dobře se to čte.

13.09.2012 4 z 5

Štvanice na ďábla Štvanice na ďábla André Wiesler

Opět skáčeme mezi dějem v minulosti a dějem v současnosti, popisy jsou opět působivé, a opět to hapruje dějově. Tam, kde by normálnímu autorovi stačily dvě stránky, tady trvá stránek dvacet, a třeba jen jízda na vrakoviště trvala v knize tak dlouho, že mít kniha dálkové ovládání, tisknu tlačítko pro rychlé přetáčení. celkově opět roztříštěné, bez jednotící linky, bez vztahu k postavám, stát se může prakticky cokoliv, vždy se dá někde objevit nějaký zrovna potřebný amulet. Přitom ten nápad (opajcnutý tedy z filmu Van Helsing s Hugh Jackmanem, co si budem povídat) není marný, i ten atypický pohled na husity, který je ale ostatně hodně objektivní, jenže co je to platné, když kniha nedokáže zaujmout ani postavami, ani jednolitým a jasným dějem.

26.08.2012 2 z 5

Advokát Advokát Michael Connelly

Zas jeden hype. Advokát, který se chová jako puberťák, ale co je horší, i podobně uvažuje. Jak se takový týpek mohl stát advokátem a přežít alespoň dva rokmy praxe, je mi záhadou. K tomu utahaný způsob vyprávění. Nevím, Connellyho styl mě ne a ne chytit. Zkusil jsem Černou ozvěnu, teď Advokáta, když ho i zfilmovali, a přijde mi to takové, já nevím, nesympatické? Ukecané? Machoidní? Cynické až nadmíru a jednostranně? Zbytečně protahované s minimem zvratů? Hlavní postava mi přišla tak free, cool a in, jak vším proplouvala s rukama v kapse, že jsem ani neměl důvod se o ni bát. Vlastně mi ten člověk byl ukradený. Přes znalost soudních řízení mi přišlo, že to celé plave po povrchu.

17.08.2012 2 z 5

Soumrak na Worlornu Soumrak na Worlornu George R. R. Martin

GRR Martin dokáže navodit atmosféru příběhu a nastavit uvěřitelné kulisy a prostředí, k dobru hraje i jednota místa, času a děje... Ale co je to platné, když kniha je vyplněna zbytečnými popisy a nedůležitými odbočkami, kdy nakonec sám příběh je prostý a čirý a vlastně tak fantasy, že vše, co doposud nabízelo alespoň zčásti sci-fi motivy, je přehlušeno a zatlačeno. Přitom mohlo jít jen o nostalgické vyprávění o ztracené lásce a mělo by to větší grády.

14.08.2012 2 z 5