Horselen komentáře u knih
Upíři nejsou zrovna něco, na čem bych vyloženě ujížděla a musela o tom hned číst, ale tohle mě strhlo s sebou.
První díl byl průměrný - dobrý, ale ne dost dobrý. Druhý byl lepší, ale při třetím se mi na konci málem zastavilo srdce.
Čtvrtý díl mi ho zlomil. Fakt mě štvalo "vidět" Dimitrije v tomhle stavu.
Dobrá kniha má vyvolat emoce a téhle se to vážně povedlo. Celá série je mnohem lepší, než jsem čekala.
Ačkoli je kniha cílena spíše na mladší čtenáře, mě neskutečně bavila! Skvěle jsem si při jejím čtení odpočinula, děj plyne s lehkostí, stejně tak stránky a nechybí ani nějaké to napětí. Naproti tomu identita Secrecy nám zůstává nadále utajena.
Já si nemůžu pomoct, ty dějové linky se mi prostě pořád pletou. Bylo to sice lepší než v prvním díle, ale ne o tolik. I když to je hlavně můj problém.
Knize se nedá upřít, že je opravdu čtivá a vaši pozornost udrží i přes ty méně zábavné části. Bohužel mi vůbec nesedlo to nadpřirozeno kolem Mary, podle mě se to do středoškolského příběhu nehodí.
Drsný konec knihu povznesl na úplně jinou úroveň. Jsem zvědavá na poslední díl.
Tohle byla vážně psycho knížka. Někdy mi už i v normálním životě běžela hlavou myšlenka: "A co když si tohle za chvíli nebudu pamatovat?". Jsem ráda že mám tenhle příběh za sebou, znovu už bych ho číst nechtěla.
Flora mi přišla extrémně naivní, obzvlášť ve svých 17 letech, i přesto co se jí stalo. Druhá polovina knížky byla o poznání záživnější, ale velkou část děje jsem odhadla dopředu.
Páni, husí kůži mám ještě teď. Byl to silný příběh, plný emocí, nespravedlnosti a obviňování.
Teda kdyby se moji rodiče chovali takhle a do toho na mě zanevřeli i kamarádi, tak nevím, nedokážu si představit, že bych se s tím vyrovnala. Kolikrát jsem měla chuť křičet, že je to vůči Val vážně nespravedlivé.
Očekávání jsem od knihy neměla moc velká a o to víc mě překvapila.
Obálka překrásná! Když jsem knihu otevřela, trošku mě zarazilo, že autor chce psát den po dni, téměř celý rok. Říkala jsem si, co asi tak může vymyslet. Ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Občas v knize byly sice trochu hluché momenty, ale celkový příběh byl parádní.
Celou dobu jsem čekala, kdy se tam objeví nějaká "levárna" nebo zabíjení. No bohužel až ke konci, ale i tak byla kniha super.
Dechberoucí, strhující a legendární oživlá historie s těmi nejmenšími detaily, kde máte pocit, že žijete v minulém století s postavami. Určitě za ní stojí spousta trpělivosti a hledání a já jsem autorce neskutečně vděčná, že si s tímto příběhem dala takovou práci.
První co mě hodně překvapilo, byl počet stran. Ale vzhledem ke kvalitě je dostačující.
Ze všech stránek na mě vyskakovaly depresivní pocity, i v momentech, kdy se postavy smály.
Dějově jsme se vůbec nikam neposunuli, klidně bych se bez této knihy obešla.
Nejvíc mě mrzí, že tam bylo tak málo Amren! V předchozím díle jsem si jí zamilovala a teď se tam mihla jen okrajově.
Doufám, že další díl bude lepší.
Prvně zmíním, že mě kniha velice mile překvapila, přestože českým autorům moc neholduji. Autorka nám zde představila srozumitelný svět ještěrů, Zarnu, jakožto dračí město a vzadu slovníček pojmů, o kterém je dobré vědět dopředu.
Jako velké plus beru to, že jsem se místy i zasmála. A překrásná obálka je jen bonus.
Hlavní hrdinka 18-letá Jana je knihomol, který nerad chodí do klubů a miluje draky. Na druhou stranu mě hodně překvapilo, jak rychle se vyrovnala se svou situací a zvykla si na ni (připadalo mi to tak z jejích myšlenek, i přes popisované pocity).
Zpočátku jsme přeneseni do typického školního světa, až později se objevíme v novém prostředí. Knížka mě bavila už od počátku, především Janiny vzpomínky na celou událost. Dokonce obsahovala poučení, abychom si dávali pozor na své myšlenky.
Konec pro mě znamenal překvapení, autorka se tedy rozhodně nebojí pořádné bitvy, která zahrnuje i smrt.
Věci, které bych vytkla:
1) Janina touha po Ondrovi mi do knihy nezapadla a dokonce mi překážela. Přece pokaždé nemusí vzniknout pár z hlavních postav, no ne? O to hůř, když se pak dali dohromady a člověk skoro ani nepostřehl jak nebo kdy. O jejich "živočišné touze" ani nemluvím. Ondra mi nebyl zrovna sympatický.
2) Jak již bylo zmíněno, ještěři připomínají spíše upíry nebo krvelačné bestie, nicméně tohle nebyla hlavní věc, která mi vadila. Při čtení jsem to moc nevnímala, až později mě napadlo, že si s tímhle mohla autorka dát víc práce.
3) Chvílemi jsem si nebyla jistá, kolik uplynulo dní. V jednu chvíli jste měli oblohu stále jasnou a o pár řádků níže už se schylovalo k západu slunce. Prostředí Brna mi moc nevyhovovalo. Prostě to není místo, kde byste si představili utajený ještěří svět. Když fantasy, tak se vším všudy. Na druhou stranu ideální kniha pro čtenářskou výzvu.
Přesto knize dávám 5*, na začínající autorku skvělý příběh s potenciálem do budoucna. Snad se nedočkáme žádných velkých klišé.
SPOILER
Pochybuji, že by Jana tak dobře akceptovala, že už se neuvidí se svou rodinou a skoro vůbec na ni nemyslela.
Tuto knihu jsem četla jen kvůli čtenářské výzvě a je pro mě zklamáním.
Elena mi už od začátku byla silně protivná a v průběhu knihy se můj odpor k ní ještě zvýšil. Celý příběh mi přijde uspěchaný, povrchní, hlavní postavy se hned od začátku milují, přestože se znají chvíli.
Navíc jsme nebyli svědky absolutně žádného zdrcujícího a temného překvapení, které bychom nezjistili už z pouhého názvu.
Ze začátku jsem se nemohla vůbec začíst, hlavně proto, že jsem si moc nepamatovala, co se dělo v předchozím díle. Konec ale všechno mé zklamání vyrovnal. Nicméně podoba s knihami od SJ Maas se zapřít nedá. Už se těším na třetí díl.
Naprosto strhující příběh holandského emigranta Harryho de Leyera a jeho 80-ti dolarového šampiona, kteří se i přes nepřízeň osudu dostali na vrchol. Autorka přesně vykreslila atmosféru 50.-60. let minulého století se všemi autentickými detaily. Každý konec knihy je smutný, ale tento o něco víc.
Také moje první knížka od tohoto autora. A musím se přiznat, že detektivky nepatří do kategorie, kterou vyhledávám. Jinak řečeno, běžně je nečtu.
Přes počáteční rozpaky a poté, co jsem se prokousala neskutečně dlouhými souvětími, se mi kniha začala opravdu líbit. V napětí mě udržela do samého konce. Hodně oceňuji originální a promyšlené zločinecké taktiky a triky.
Kniha mě rozhodně zaujala netradičními jmény a pěkným námětem. Občas jsem se v tom slovníku ztrácela, ale určitě bych si chtěla přečíst další díly.
Autorka má neuvěřitelnou schopnost psát velice poutavě. Nemohla jsem se od knížky odtrhnout. Myslím, že mluví z duše spousty koňáků, kteří někdy toužili po podobném dobrodružství.
Ačkoli ne všechny věci byly zcela reálné, kniha se mi moc líbila.
Naprosto perfektní kniha pro všechny kočkomily! Je neuvěřitelné, co všechno kočky dělají a dokážou. Knize nechybí humor, nějaké to popíchnutí mužského protějšku, ani krásná obálka. Některá témata a otázky mohou být kontroverzní, nicméně každý si jistě udělá vlastní názor.
První polovina knihy mě popravdě moc nebavila, ale četlo se mi to samo. Ke konci jsem byla zvědavá, koho si Eadlyn nakonec vezme a jsem ráda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo :) Vsuvka s Maridem mě překvapila.
Ačkoli kniha neměla nijak originální děj - téměř vlastně skoro žádný, poměrně mě bavila. Hlavně se velice rychle četla. Opravdu jen oddechová četba, pokud čekáte světoborný román, který by trhal rekordy, tak ji nedoporučuji.
Myslím ze dvě erotické scény by bohatě stačily. Až mě zaskočilo, jak rychle se vyvinul vztah mezi Rushem a Blaire. A ten konec... no po všech těch tajnostech bych čekala, že mě závěr aspoň vyvede z míry, což se tedy nestalo.
Není to kniha, kterou bych nutně musela mít v knihovně.
Jak již bylo zmíněno český název prozrazuje značnou část děje, nebudu říkat ze jsem ho nepředvídala, ale nervozita mi vydržela až skoro do poloviny knihy, kdy se konečně začne dít něco pořádného.
Nicméně podle mého, na napětí to knize neubralo. A závěrečné stránky jsem přečetla velice rychle.
Na začátku měla kniha pomalejší rozjezd, ale od posledních stránek mě nikdo nedokázal odtrhnout. Tenhle díl je založen více na pocitech a vysvětleních. Překvapilo mě, že Maeve je zde vyložena jako záporná postava a líbilo se mi ztvárnění situace při setkání se Celaenou v Doranelle.
Spoustu nedokončených scén (situací) mě nutí si co nejrychleji přečíst další díl.