HŠ komentáře u knih
Nic jsem netušila o knize, ani o filmu. Ze začátku jsem byla nadšená, jak se čtenář očima malého chlapce dozvídá, co se děje, kde se nachází, kam putuje. To bylo super. Ale pak už to bylo naivní, naivní a naivní. Konec očekávatelný. Naštěstí to byla jen povídka na jedno odpoledne, takže není pořádně nad čím hloubat a hledat v knize něco, co tam opravdu není. Ale nevím, co tím chtěl autor říci. A hlavně komu, protože děti to zajisté z narážek nepochopí.
Seriál mě minul, neměla jsem s čím srovnávat a ani po přečtení knihy seriál nevyhledám. Kapitoly se mi zdály na sebe nenavazující, nedokázala jsem se začíst, vžít do postav. Něčím mi vyprávění připomínalo Aničku Frankovou, která se taky na útrapy války koukala dětskýma očima, takže pro mě to není nic zásadního. 7 let se prostě do 270 stránek (i s velkými fotografiemi ze seriálu) shrnout nedá.
Dle mého názoru slabší díl než první, některé pasáže se už moc táhly, byly pro mě nezajímavé, nemělo to takový spád, jako první kniha. Slabší 4 hvězdičky.
Ze čtyř hvězdiček jsem musela jednu strhnout za ukvapený závěr. Cca 50 stránek od konce už čtenář tuší, kde je zakopaný pes. Pak to jde tak strašně rychle, nepravděpodobně a vlastně všichni jsou magoři.
Už toho bylo na mě moc. Celkové shrnutí je za mě na 4 slabší hvězdičky.
Oproti předchozímu dílu je to lepší, není to tak utahané.
Na můj vkus se to už moc táhne.
Moc se mi líbí ta doba, o tom bych mohla číst cokoliv i bez zápletky.
Prvními dvěma třetinami prvního dílu jsem se docela prokousávala, pak už to má spád. Těším se na pokračování.
Asi stárnu (asi určitě), přišlo mi to jako pro pubertální chlapce, tím nechci urazit žádného čtenáře. Všechno mi přišlo tak strašně ohrané, že se divím, že to vůbec autor hodil na papír. A to jsem kdysi dávno Bratrstvo zhltla.
Moje oblíbená autorka, ale tohle se jí moc nepovedlo. Předvídatelné, plné klišé, jediný, kdo mě bavil, byla Melanie.
Pro mě to byla pěkná slátanina. Jako by už autor nevěděl co psát, tak do jednoho románu nacpal snad všechno. I kdyby byl další příběh s HH, tak já už o dokonalém alkoholikovi, po kterém jedou všechny ženy, číst nechci.
Prvních 100 stran nuda, pak se začalo něco dít, ale vše bylo víceméně jasné od začátku. Poznámka k překladu: nejsem si jistá, zdali vysloužilý voják chtěl, aby se mu říkalo Colonel. V překladu to nejspíš mělo být "plukovník".
Za prvé bych to cestopisem určitě nenazývala. Za druhé kdyby každý, kdo ztratí rodiče, podnikl podobnou cestu, tak jsou cesty plné, nepochopila jsem důvod této cesty. Ty 3 hvězdičky jsou pro ni za odvahu, že vyrazila s těmi vědomostmi, které měla. Knihu jsem přečetla, vyloženě nudná nebyla, ale že bych ji doporučila se říci nedá.
Zajímavé, ale nic mimořádného. Ze začátku je Casanova sympatický dareba, později člověk, který jen bere, ale nic nedává. Nevím, jak hodně je dílo autentické, pokud je to opravdu jeho životopis, tak měl Casanova v životě hodně štěstí.
Jednu hvězdičku dolu za to, jak nám autorka neustále připomínala to, jaká je inspektorka nerudná ženská, jak se neumí chovat, nezdraví, nepředstavuje se do telefonu a podobně. Jsem zvědavá, jak ji popisuje v předchozích dílech, na která se těším.
Skvěle vykreslené postavy, vyprávění bez zbytečného patosu. Obě ženské hrdinky jsou ale řádně na pěst:)
Tento typ knih řadím mezi těžké knihy (když mi při čtení na zádech vyklouzne z ruky, je z toho přinejmenším modřina), přitom by to tak být nemuselo, kapitoly krátké, dvoustránkové, zbytečně natahané na 500 stránek. Po 50 stránkách jsem to chtěla vzdát poprvé, při 100 podruhé, při 250. straně jsem si řekla, že už to přece nevzdám. Pro mě dějová linka s Lisou zcela zbytečná, některé kapitoly s Jonasem také. Já tedy jdu proti proudu a nedoporučuji.
Kde jsem skoro 40 let byla, že jsem o téhle knize nevěděla vůbec nic, snad kromě toho, že existuje a kdo ji napsal? Krásná klasika, líbil se mi styl psaní, doba, ve které se děj odehrával, prostě všechno.
Čtivé to je, to se musí nechat. Ale tak strašně nereálné, překombinované, hlavní hrdina samolibý, všechno ví, všechno zná, všude byl, vařil z vody. O jeho charakteristice a "úžasnosti" už tu psali jiní. Ten jeho tým tam byl tak nějak do počtu, vše jim předkládal, vlastně je k ničemu nepustil.