HŠ komentáře u knih
Nic jsem nečekala a byla jsem velmi příjemně překvapená. Kniha je i po skoro sto letech aktuální. Nádherný náhled do duše hlavní hrdinky.
Po přečtení historického románu jsem dostala chuť na něco ze současnosti, něco nenáročného. Tohle byla ale síla. Bezduché, nudné, rádoby opředené tajemstvím, předvídatelné, rozvláčné, utahané. Všechny postavy kladné, pozitivní, přitom, dle autora, těžce zkoušené životem. K žádné jsem si nedokázala utvořit vztah. A ty dialogy! Dočteno silou vůle.
Nakonec dávám 4 hvězdičky, ale: orientace v postavách - síla. Spousta klišoidních vět - možná chyba překladatele. Navíc nemám ráda, kdy čtenáři nejsou předložena veškerá fakta, policisté už vědí, čtenář si holt musí počkat.
S bídou tři hvězdičky. Nebýt to King, tak už to dávno vzdám. Takhle jsem to dočetla.
Moje první setkání s panem Vondruškou a to jen proto, že pocházím z okolí Dobronína. Víckrát už po něm nesáhnu, děj přeplácaný, trošku neuvěřitelný. A že se vše vyšetřilo za 3 dny???
Potřebovala jsem narychlo sehnat něco nenáročného v elektronické podobě. Nenáročné to opravdu bylo. A navíc se to od půlky strašlivě táhlo.
Obsahuje spoilery: První dvě třetiny knihy mě nadchly. Holčička se prala s osudem, se vším okolo. Udivilo mě, když viděla, jak se gejši v podání Hacumomo dřou, že se rozhodla, že bude gejšou. Gejši nebyly ani chytré, ani vzdělané, stačilo, že byly hezké. a jestli opravdu bavily muže tak, jak je popsáno v knize, tak u mě Japonsko hodně kleslo. Čekala jsem výpověď gejši, která něco dokázala. Ale ona byla jen jako všechny ostatní živena a sponzorována muži. Nikdy neměla žádný svůj majetek. Až do konce života žila z peněz svého milence. Nedokázala jsem se do ní vžít, cca od 12 let neudělala nic sama, dělala to, co se po ní vyžadovalo. IMHO, být gejšou není žádné umění.
Konečně jsme se dostala k tomu, abych si přečetla Poea. Nedočetla jsem. V půlce jsem to vzdala. Než se autor dostal k tomu, o čem chce vyprávět, předcházelo tomu předlouhé popisování a na to jsem neměla nervy.
I já čekala více, respektive něco jiného, hlavně co se týkalo vyšetřování. Celá kniha byla vyloženě proamerická, to mi nejvíc kazilo dojem. A jestli je Sully opravdu takový, jaký ho líčí kniha, tak jen více takových lidí.
Jelikož jsem od knihy nic nečekala, neměla jsem s čím srovnávat. Zbytečně moc vulgarit, ale krásně psané, místy malinko děsivé.
Na tři hvězdičky málo, na čtyři moc. Nese na tom vinu i množství překlepů a chyb. Cca od stránky 600 jsem již trpěla. Dvoustránkový popis hlavní hrdinky, proč si koupila fíkus, byl na mě moc. Ale Knihu 3 si chci přečíst.
Úžasné, ničím nepřikrášlené, Messner nesoudí, jen popisuje.
2 a půl hvězdičky.... Úžasná, skvělá, nebojácná, chytrá, hezká doktorka (trošku vlezdoprdelka) proti teroristům!
Velmi obsáhlé, až zbytečné. Navíc pro české batůžkáře nepoužitelné. Český batůžkář má jiné finanční možnosti, než anglický turista.
Vůbec jsem netušila, o co jde, což je samozřejmě ostuda, ale byla jsem příjemně překvapená.
Přistupovala jsem ke knize skepticky, protože má tak vysoké hodnocení. Byla jsem velmi příjemně překvapená. O holocaustu toho bylo napsáno již hodně, nijak to nevybočuje z řady.
Náhled do toho, jak funguje americký právní systém. Mohu doporučit. Ale těch překlepů....
Při prvních 100 stránkách jsem to chtěla několikrát vzdát, netušila jsem, o čem je v knize řeč, mytologie prolínaná s přítomností, na mě moc pověr, mýtů, legend, duchů... Ale je zajímavé, čemu všemu Číňané věří.