hs777

Tři kamarádi z univerzity se sejdou poprvé po čtyřiceti letech. Kromě vzpomínání na staré časy možná trochu doufají, že se jim vyjasní záhada ohledně dívky, do které byli tenkrát všichni zamilovaní. Když jsem přežila dost rozveklý a rozvětvený úvod (naštěstí asi jen 50 stran), byla jsem hodně zvědavá, proč a hlavně jak Jacy zmizela - a upřímně - takovéhle rozuzlení jsem nečekala. Není to nezapomenutelná kniha, ale bavila mě.

Nečekaně dobré, minimalistické nekomplikované ... o jednom skrytém domácím násilí a božích mlýnech.

Agatha Christie a Hercule Poirot je spojení, kterému nikdy neodolám, a to jak ve filmové, tak knižní podobě. Díky čtenářské výzvě (téma č. 19 - na obálce srdce) jsem si užila další vynikající kousek královny detektivek.

Paolo Giordano má úžasný talent vyprávět a stejně jako Osamělost prvočísel, Čerň a stříbro i Dobývání nebe mě dokonale polapilo. Tato rozsáhlá generační sága čtyř přátel mi připomněla jiné romány jako Malý život, Tajná historie nebo Domov na konci světa, které mi hodně dlouho zůstaly v paměti. Příběh vypráví Terese, která se seznamuje na letním bytě u babičky se čtyřmi chlapci z místního statku a zvlášť s jedním z nich - Bernem, naváže komplikovaný, silný, vášnivý, ale i zničující vztah, který je navždy spojí. Smutná, ale nádherná kniha.

Četla jsem od autora už Africkou zimu a Misi Haiti, takže na jeho styl jsem byla připravená a jadrný jazyk mi nevadí. Mise Afgánistán je dost podobná, každodenní zápisky z polní nemocnice, pro nás, zmlsané civilizovanou evropskou lékařskou péčí, neuvěřitelné a šokující. Tomáš Šebek je velký frajer a borec.

Nejsem cílová skupina, přesto jsem záhadu kolem tajemné Prašiny četla se stejným zaujetím jako před lety foglarovky. Tohle se Vojtěchu Matochovi povedlo.

Krásná kniha. Pro mne neznámá krutá událost z konce války v malé vesničce u Přerova zásadně ovlivní další život a osud malé Helenky. Celé vyprávění se sice neslo ve smutném duchu, ale takový konec jsem teda nečekala.

Skvěle napsaný a promyšlený příběh, nevšední námět, spojení fantasy prvků, židovského náboženství a detektivky, atmosféra temného metra, záhadných stínů, černých vran - všechno naprosto výborné. Přesto hodnotím jen čtyřmi hvězdičkami, ale jen proto, že nevysvětlitelným jevům prostě neholduji. K přečtení ale rozhodně doporučím.

Léty prověřená excelentní detektivka, a i když člověk zná, stejně je napnutý jako kšandy.

Nemohla jsem si vybrat lépe pro začátek roku než další případ Kim Stone. Je neuvěřitelné, že je to desátý díl a hodně vysoko nastavená laťka pořád nespadla. Marně bych hledala další superlativy k této sérii, takže je nehledám a moc se těším na další díl.

Teda ... šest set stran a jen to zasvištělo. Není to Harry Hole, ale je to Nesbo - temný, nekompromisní, chladnokrevný, k tomu hory, norská zima, výborná atmosféra, oba bratři perfektní .... prostě další prvotřídní kniha napínavá od první kapitoly a jedna z autorových nejlepších (aspoň pro mne).

Zkomírající manželství po sedmnáctiletém vztahu, o který nikdo nepečoval. Obyčejný, jednoduchý jazyk jen podtrhnul postupný úpadek. Myslím, že každý se v nějakém okamžiku zahlédl... Čte se lehce, i když lehké to teda není.

Bohužel jsem zklamaná. První část jsem se ještě chytala, ale čím dál jsem pokračovala, tím míň jsem chápala a na konci jsem se v tom docela utopila. Mrzí mě to, dočetla jsem jen proto, že to napsala Anna Bolavá.

Knížky Tess Gerritsen mám hodně ráda, ale u tady jsem se vyloženě trápila. Duchařina není můj šálek a abych řekla pravdu, ani nevím, proč tam tato linka vlastně byla a jak si ji vysvětlit. Příště snad budu moct dát víc než tři hvězdy.

Martin Goffa - to je vždy dlouhé čekání na další knihu, potom zběsilé přečtení a nakonec hořký, málokdy dobrý konec. Stejně jako v životě ...happyendů jako šafránu.

Nevinný flirt, který se trochu vymknul a zvrhnul ... docela příjemná oddechovka a nečekaný konec.

Excelentní psychodrama. Vysněná narozeninová oslava, dvě tajemství a obrovské dilema - svěřit se a sdílet, nebo mlčet a ochránit... a přitom obojí je špatně. K přečtení mě nalákal komentář Šánky a i já vřele doporučuji.

Chris Carter i Robert Hunter v obvyklé, to znamená vrcholné formě. A i když s některými situacemi by měl i Superman problém, po infarktově vyšponovaném závěru stejně nemohu dát míň než pět hvězd.

Třešnička na dortu. Předposlední případ neobjasněné vraždy z Raffinova seznamu mého oblíbeného charismatického Enza přinese mnohá překvapení. Vyřešení předchozích případů se neslo v poklidném pátrání, kde byl prostor pro přírodu, degustaci vín nebo gurmánské recepty, kdežto tady to byl nervák od začátku do konce, protože do rozuzlení byla úzce vtažena i Enzova rodina. Přečetla jsem v rekordním čase, přestože nebyl víkend a stejně tak jako maris123 varuji - čtěte až po přečtení předchozích dílů.

Další perla mezi thrillery a znovu v hlavní roli vyšetřování stojí žena - agentka FBI Sayer, která se specializuje na zkoumání mozků psychopatů. Pamatovat si jaké trauma má za sebou právě oba a podrobnosti jejího života mi popravdě mezi těmi Erikami, Kim, Lacey, Kate, Kathryn nebo Katie dělá už trochu problém, ale přesto úžasné čtení a doufám, že subjekt 037 neřekl poslední slovo.