hu_87 hu_87 komentáře u knih

Transsexualita a jiné poruchy pohlavní identity Transsexualita a jiné poruchy pohlavní identity Hanka Fifková

Zajímavě podané, možná bych ocenila trochu víc stránek věnovaných k diagnostice a diferenciální diagnostice, prostě ta "omáčka okolo". Naproti tomu je notná část publikace věnovaná té tzv. chirurgičtější části - prostě třeba jak se vytvoří penis pro FtM, jaké jsou možnosti a nevýhody využití kůže z předloktí vs ze zad (+množství fotek, pro slabší povahy možná ne moc pěkných). Potom jsou tu kapitoly věnované např. změně jména a těm právním stránkám věci.
Prostě a jednoduše-pěkně podané, ale zasloužilo by si ještě další, nové vydání, vyváženější z ohledu psychologie/psychiatrie a samotné medicíny.

06.09.2021 4 z 5

Hledání smyslu v zážitcích blízkosti smrti Hledání smyslu v zážitcích blízkosti smrti Mahendra Perera

Zajímavý sborník různých kapitol (např. psychologické souvislosti NDE, ale i fyziologické změny či stavy, které mohou NDE zdánlivě připomínat), začátek knihy je však takový nijaký a číst o různých designech nejrůznějších druhů studií se mi fakt moc nechtělo. Na konci je i návrh jakéhosi rozhovoru s člověkem, se kterým o jeho zážitku chceme mluvit a dokonce i formulář pro kódování tohoto rozhovoru. Takže se tím ztratila spousta stránek, ve kterých by autoři mohli projednávat mnohem víc zajímavých věcí o těchto fenoménech a bohužel valná část stránek byla tímto "promrhána". Proto dávám 4 hvězdy, ale přesto knihu doporučuji.

05.09.2021 4 z 5

Sebevraždy Sebevraždy Helena Haškovcová

Hezky sepsané, se všemi potřebnými psychologickými souvislostmi. Nechybí ani kapitola o době koronavirové.

05.09.2021 5 z 5

Kultura narcismu Kultura narcismu Christopher Lasch

Pravdivý pohled na civilizaci. A samozřejmě míří tím pádem také na jednotlivce. Pěkný filozoficko-psychologický pohled na tzv. kulturu narcismu.
Není to ale krátká knížka, dejte si s čtením na čas.

05.09.2021 5 z 5

Vojenská psychologie Vojenská psychologie Olga Dziaková

Na našem trhu nejkomplexněji podaná knížka, určitě doporučuji pro všechny zájemce o vojenství.

04.09.2021 5 z 5

Šílenství davů Šílenství davů Douglas Murray

Napsáno provokativně, depresivně a bohužel pravdivě.
Jak už psal uživatel thorir - kniha je členěna do kapitol - o homosexuálech, ženách, trans lidi a rasu. V nich autor, v této době téměř až drze ukazuje realitu (mnohdy směšnou a absurdní), co se všechno může dít - na základě zmiňování nejrůznějších případů z praxe.
Zkrátka všeho moc škodí a my jsme v době, kdy stačí skutečně málo a jste označeni za rasistu nebo transfoba.
Jak také zmiňuje, když je někdo obzvlášť vzteklý (tudíž i hlasitý), snadněji si ho někdo všimne a bere ho vážně. Což nejrůznější propagátoři "antirasismu" a dalších směrů umí dokonale.
Média, strach z označení rasisty nebo transfoba, co požadují od svých zaměstnanců giganti jako Google nebo Twitter a proč je rizikové sdělit svůj odlišný názor... a mnoho dalších.
Překlad je samozřejmě mizerný, některé věty moc nedávají smysl. Přes to všechno dávám 5 hvězd, nechci kazit hodnocení takhle důležitý knížky.

04.09.2021 5 z 5

Narozen v modrý den Narozen v modrý den Daniel Tammet

Úžasně pravdivý náhled na to, jak člověk s Aspergerem vnímá svět, jak myslí a co mu mnohdy nemusí docházet. Hlavně teda z oblasti sociální (třeba vnímání faux pax). Líbí se mi to propojení s jeho životem, zkušenostmi se synestezií a faktů (různé statistiky, ale není jich zas tolik, nebojte).

01.09.2021 5 z 5

Nesmrtelná duše Nesmrtelná duše Ervin László

(SPOILER) Jedna z podnětnějších knih na tohle téma, prostupují zde převážně kapitoly o věcech jako je EVP, zážitky blízké smrti; až teda na konci se autor více rozepisuje o akáše a takovém tom "vesmírném vědomí".
Viz např.:
-Vše v našem vědomí je úzce spjato s akášickou hlubokou dimenzí; je její nedílnou součástí.-
-Po smrti těla se spojení mezi naším vlastním vědomím a vesmírným vědomím nikterak nepřerušuje; z celé rovnice se pouze vyloučí tělo a mozek.-

Vědomí je zprostředkováno a vyjevováno mozkem.
Hluboká dimenze je vesmírné vědomí.
Vesmírné vědomí prostupuje a formuje fyzický svět.

01.09.2021 4 z 5

Krizová intervence Krizová intervence kolektiv autorů

Velmi užitečná a hezky napsaná příručka. Četla jsem Krizovou intervenci od p. Špatenkové, ale ta se s touhle knížkou nedá vůbec srovnávat. Prakticky zaměřené, čtivě napsané.
TOHLE je jediná povinná literatura ohledně krizovky, kterou kdy budete potřebovat.
Dobrá práce, paní Vodáčková! :)

31.08.2021 5 z 5

Budu vůbec někdy dost dobrá? Budu vůbec někdy dost dobrá? Karyl McBride

Kvalitně zpracovaný rádce pro dcery takových matek. Myslím, že se v tom můžou snadno najít i někteří muži, knížka určitě není určená jen pro ženy. Je zde hodně kazuistik, ve kterých se třeba najdete.

31.08.2021 4 z 5

Nebezpečný efekt Nebezpečný efekt Mary Aiken

Těžko říct, co bych si o knížce myslela, kdybych o kyberpsychologii už něco nevěděla.
Je to bichle, o tom žádná. Zajímavý to taky je, o tom žádná. Na konci knížky je dokonce slovníček pojmů, což je velmi užitečné. Čte se to taky dobře, všechny ty disinhibiční a jiné efekty jsou tu popsány přesně v souladu s populárně-naučnou filozofií.
Přesto mám z toho všeho pocit, že se to mohlo snadno vcucnout do mnohem méně stránek. Autorka se často opakuje (hlavně v souvislosti varování před nadměrným používáním internetu), ale zase tohle umí, takže to mnohým ani nepřijde; jako je to určitě nadprůměr, jsou tu zmíněný některý mnohdy až šokující kauzy a pro laiky je to výhodné čtení už jen z toho důvodu, že autorka i překladatel odvedli solidní práci.
A jak už bylo napsáno - knížka má poměrně jasnou a přehlednou strukturu.

31.08.2021 4 z 5

Ve stínu schizofrenie Ve stínu schizofrenie Eva Beránková

Příběh o matce a hlavně o dceři, která má schizofrenii... autentické vyprávění různých, mnohdy až děsivých zážitků s nemocí, jejíž projevy jsou zde pravdivě a autenticky popsané. Vysvětlení, proč se nemocní někdy chovají tak, jak se chovají. Za mě dobrý, přečtený na jeden zátah, klidně by to mohlo mít stránek víc.

30.08.2021 5 z 5

Generalizovaná úzkostná porucha v klinické praxi Generalizovaná úzkostná porucha v klinické praxi Ján Praško

Kvalitně zpracovaná publikace pojednávající o velmi časté psychické poruše. Kapitoly jsou zajímavé, informace zde obsažené rovněž. Autoři se na GAD dívají i z mnohem víc zajímavějších úhlů pohledu.

Držení těla Držení těla Christian Larsen

Super příručka s kvalitně zpracovanou grafickou stránkou. Mnoho fotografií usnadňující pochopení dané problematiky.

Pacient Pacient Jasper DeWitt

Kniha je psána formou deníku, styl psaní je v pořádku; stejně tak překladatelka odvedla solidní práci. Přečteno za cca 3 hodiny, čte se to opravdu dobře. Příběh je z počátku takovej napjatější, prostředí psychiatrické léčebny a jednoho problémového pacienta, kolem kterého existuje jakási temná aura - jo, proč ne, ostatně to bylo to, co mě i jiné čtenáře donutilo si knížku přečíst.
Ty poslední stránky - mělo to spíš nájezd na "čistej" horor, než na nějakej psycho-thriller. Otevřenější konec - celkem dobrý, udržuje to takovou tu pochmurnější atmosféru. Čekala jsem spíš, že se příběh bude držet v té rovině psychologické, než že to bude mít vyloženě hororovej styl.
Na to, že se jedná o autorovo první knížku, je to poměrně kvalitně odvedená práce. Takže až vyjde nějaká autorovo další knížka, ráda si jí přečtu.
Jednu hvězdu strhávám za celkem stručnej konec. Zrovna u týhle knížky by mi nevadilo, kdyby měla třeba o 100 stránek víc, takhle to bylo docela nevyvážený.

29.08.2021 4 z 5

Moudrost zvířat: Jak zvířata myslí a co cítí Moudrost zvířat: Jak zvířata myslí a co cítí Virginia Morell

Povedený souhrn různých zajímavostí o jednotlivých druzích zvířat (delfíni, šimpanzi, ptáci, i mí oblíbení hafani - i když těm se mohlo věnovat víc stránek; jako třeba autorka věnovala ptákům); pokud máte dojem, že o zvířatech víte všechno, možná se mýlíte a po otevření knížky změníte názor.
Některé pasáže byly poměrně zdlouhavé a možná by neuškodilo se dostat dřív k samotnému jádru věci. Ale to snad v příští podobně zaměřené knížce:)

Jak k nám tělo promlouvá Jak k nám tělo promlouvá Šárka Vávrová

Kdo má dojem, že zatím nenarazil na přehlednou a jasnou příručku z oblasti psychosomatiky, tady ta knížka by mu měla ukázat, že to jde.
Kapitoly jsou členěny ve smyslu "Co nám prozrazují bolesti hlavy/hemeroidy/zácpa" (+ další).
Některé informace jsou příliš obecné, ale to už u psychosomatiky bývá. Určitě stojí za přečtení.

28.08.2021 4 z 5

Váš kluk prostitut? Váš kluk prostitut? Cyril Valšík

(SPOILER) Silná knížka, ve kterých se rozebírá to, co se opravdu děje tam venku na ulicích, na pánských záchodkách nebo v gay klubech. Objevují se tu i vulgarismy nebo hovorový žargon těch chlapců (o čemž se autor zmiňuje už na začátku), případně pro někoho možná méně na čtení snesitelné scény z oblasti sexuálního života. Samozřejmě to nejde až tak daleko, že byste měli pravidelně dojem, že čtete o nějakém gay pornu, to zas ne. Slabší povahy by se ale knížce měly vyhnout. Příběhy zde jsou totiž inspirované skutečnými událostmi.
Některé osudy chlapců jsou pochmurnějšího rázu, protože takoví v podstatě vyrůstali v příšerném prostředí už odmala. A pak, na ně byl někdo chvilku hodnej a snadno přijali a souhlasili s různými věcmi.
Někteří na tom podle mého nebyli zas tak špatně, aby bylo nutné hned sklouznout k prostituci, další byli prostě vychcánkové a díky chlapecké prostituci si vydělali balík.
Prostředí toho, jak se třeba točí takové porno s mladými chlapci (kteří musí mít občanku, nebo jim přidělí občanku jejich bratra nebo příbuzného, aby z toho ti na "vyšších pozicích" neměli průšvih) nebo jaké jsou vztahy mezi jednotlivými kluky-prostituty; to je zde popsáno poměrně jasně, neformálně-místy je styl psaní takový nudnější, ale naprostou většinu knížky jsem se prokousala za poměrně krátkou dobu.

Styl psaní je teda takový neformální, obsahuje spoustu žargonu a různých přezdívek, které teda nejsou vždy voleny.... eh, jak to říct - prostě ty přezdívky můžou být pro někoho až směšný; každopádně to samotné prostředí té prostituce, by tu mohlo být popsáno obsáhleji. Bohužel ne, na úkor nejrůznějších dialogů atp., ale možná to byl záměr vzhledem k možnosti, že knížku bude číst někdo citlivější.

Oceňuji, že se jedná o příběhy inspirované skutečnými událostmi, místy mi některé zápletky či situace přišly podobné jako ve filmu Mandragora z roku 1997, který rovněž pojednává o chlapecké prostituci.

28.08.2021 4 z 5

Nemoc jako symbol Nemoc jako symbol Ruediger Dahlke

(SPOILER) Publikace má podobu abecedního "slovníku", ve kterých nejdřív rozebírá symboliku různých částí těla (třeba zuby, ruce...) a pak symboliku konkrétních neduhů.
Je to vhodné pro uvědomění si, co je třeba jádrem problému.
Bohužel to má nejen nádech psychosomatiky, ale i jakýchsi konstelací (což zmiňuje autor na konci každého neduhu, např. Jupiter-Saturn), tudíž je otázka, co brát jako psychologii/psychosomatiku a co už trochu odlišné obory.

Za mě je to spíš lepší průměr, ale vzhledem k mnohdy strohé oblasti věnované různým nemocem + ty zmiňované planety apod., knížce 4 hvězdy nedám...

27.08.2021 3 z 5

Kvantové léčení Kvantové léčení Althea S. Hawk

Hm, moc nevím, jak tuhle knížku hodnotit. Jsem v rozpacích - místy mi to prijde hůř stravitelný jak kdejaká učebnice biochemie, na druhou stranu je to hodně zajímavý, i když teda je to chvilkama těžší vstřebat. Autorka často používá moc odborných pojmů. Ale je to pravdivé. Zdraví je opravdu kolikrát v naší hlavě a našem přemýšlení. Autorka krom toho konkrétně zmiňuje to, jak se ke svým nemocem postavila a jaká kýžená změna nakonec přišla. Celkově se mi ta knížka líp četla zhruba v druhé polovině. Určitě si myslím, že by si to mělo přečíst víc lidí.

25.08.2021 4 z 5