IHT IHT komentáře u knih

Křížová palba Křížová palba Štěpán Kopřiva

Stepane, dekuji!
Rychlopalba se mi moc libila, ale Krizova palba je urcite jeste lepsi! Zatimco Rychlopalba byla nekdy trosku prvoplanova (treskuty humor, drsnacke sceny, popisy z posilovny), Krizova palba na me pusobila ponekud civilneji. A to se vyplati! :)
Nas no-name hrdina proste zraje jako vino, pomaloucku dospiva a moralni dilemata resi konzistentneji. Jen houst a vetsi kapky - tesim se na pokracovani! Urcite si oba dily jeste poslechnu jako audioknihy (ci nekdy se k nim vratim).
Jo, a Vas, Stepaen, pridavam k oblibenym autorum! Budete tam ve skvele spolecnosti :)

13.02.2021 5 z 5

Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Yuval Noah Harari

Dost lidi tu pise, ze jim pripada knizka precenena, interpretace vycucane z prstu a poznamkovy aparat nedostatecny. Nu, poznamkovy aparat je obvykle docela fajn, clovek pri nejake zajimavosti muze sahnout po puvodnim zdroji, ale ruku na srdce - kdyz poznamkovy aparat v nekterych knihach zabira klidne 30 % stran, neprijde Vam to prehnane? A kdyz se v nem autor odkazuje na jine popularne naucne knihy, neprijde Vam to bezzube?
Precetl jsem si Sapienta s jistym vahanim po hodne dlouhem odkladani, obaval jsem se, ze to bude presprilis nabubrele. Ale byl jsem docela mile prekvapen! Ano, interpretace jsou casto docela primocare a nekde autor alternativni nazory bud opomiji, nebo jen lehce nacrtne, nicmene to delaji vsichni historici a koneckoncu na tom cela historie jako veda stoji ;) Nektere kapitoly mi pripadaly skvele (= inspirativni: Sjednoceni lidstva a prvni polovina Vedecke revoluce), jine v pohode (= bud pomerne zname, jako je prvni pulka knihy, nebo jako cira utopie v zaveru knihy).

Jedinou vytku, zato vsak zasadni, mam proti prekladu - neni dobry. Je hezke, kdyz prekladatel umi anglicky, ale mel by umet i cesky - vcetne ustalenych terminu v odvetvich, jichz se prekladane dilo tyka. Psat o potravinove pyramide ci potravinovem retezci je doklad hlouposti - potrava neni totez co potravina. Potravinovy retezec je tudiz spise Kaufland nebo Lidl... Podobnych nedostatku tam je povicero a (ne)sklonovani slova Sapiens je trestuhodne. (Urcite stalo za dukladne zvazeni, zda nazev knihy i tento termin neprelozit do cestiny, pracovat s terminem "moudrý" jako substantivem by vubec nemuselo znit spatne.)

13.12.2019 4 z 5

Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Waw, parada!! JKR absolutne nezapre svuj rukopis - monumentalne monstrozni dilo s atmosferou, napetim, prokreslenymi vedlejsimi postavami atp.
Vadila mi neschopnost Robin prohlednout chovani manzela? V situaci, kdy se hlavne snazi kolem nej zlehka naslapovat a nepopouzet ho? Kdy se snazi prezivat ze dne na den a nesklouznout k hadkam? Ja Robin naprosto rozumim!
Rada lidi tu take nadava, ze to bylo moc dlouhe a plne zbytecnych peripetii - ja si to nemyslim. Ja si tyto odbocky a vedlejsi dejove linky vychutnaval. Koneckoncu - tak nejak si predstavuji i kriminalistickou praci - mit radu hypotez a postupne je prozkoumavat podrobneji a vylucovat. Bylo to tedy moc dlouhe? Pro me ne, ja byl smutny, ze uz to skoncilo (stejne jako kazdy dil HP a hromada jinych skvelych knih). Ctu pro poteseni ze cteni, nikoliv pro pocet prectenych knih - nimrat se v sedmi stech stranach krasneho pribehu je radost a pozitek. Postavy se stavaji mymi prateli a ja jsem rad v jejich spolecnosti (proto nerad ctu soubory povidek). Uz se tesim na dalsi dil a jsem zvedav, jak se vyvinou osobni zivoty hlavnich protagonistu ;)

27.10.2019 5 z 5

Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Mam Backmana moc rad (Ove, Babicka, Britt-Marie) a "Syna" jsem zacal poslouchat jako audioknihu. Dost me to otravilo, vubec me to nebavilo.... :( (Ac muz, nejsem zrovna zastance fekalniho humoru a prvni kapitola mi zase tak vtipna neprisla.)
Nejaky cas jsem to nechal ulezet a ted si knihu precetl sam. A nelituji!!
Backman je niterny a opravdovy. Na rozdil od predchozich knih tato nema pribeh, ale jedna se o radu zamysleni nad podstatnymi vecmi v zivote. I proto si myslim, ze vlastni cteni s vlastnim tempem, pauzami na premysleni a konfrontaci s vlastnimi nazory je tu hodne dulezite.
Nedokazu (po)soudit, ale nedivil bych se, kdyby nekteri ctenari s relativne prikrymi komentari byli bezdetni... ci nezamilovani... :)

S ohledem na tema se primo nabizi srovnani Dominika Landsmana (Denicek moderniho fotra atd.) s Fredrikem Backmanem. Oba se snazi zpracovat totez, oba jsou vtipni, ale kazdy je uplne jiny. Zatimco u Landsmana jsem se chechtal o 106, Backmanuv humor je mily, dojimavy. Pritom jsou oba sebeironicti, inteligentni a zaujimaji stejny (ci hodne podobny) postoj. Coby otec si nachazim svoje u obou autoru :)

02.10.2018 5 z 5

Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

(SPOILER) podarene!! :)
nicmene pozor - kdyz se v knize objevi herec, kazdy by mel zbystrit! umi se pretvarovat i menit hlas ;)

25.06.2024 5 z 5

Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Pekna prace. NIc zasadne prevratneho (mam mlhavy dojem, ze podobne tema uz jsem cetl), pachatel jde odhadnout celkem brzo (autorka poctive nechavala voditka), ale melo to zajimavy spad a potesilo me, ze rozuzleni nebylo rychle a odbyte.
moje prvni seznameni s autorkou a urcite planuji pokracovat :)

13.01.2024 5 z 5

Panenka Panenka Yrsa Sigurðardóttir

Posusnanicko :) Celou dobu jsem si lamal hlavu, jak spolu mohou jednotlive linie souviset a proto me rozuzleni velmi potesilo :) Tuto serii mam velmi rad a uz se tesim na dalsi kousek.
Yrso, diky!! :)

18.08.2023 5 z 5

Poprava Poprava Yrsa Sigurðardóttir

Spokojeny. Poslouchal jsem audio a nemohl se odtrhnout. Zaver se mi moc libil, fakt vtipna pointa. Akorat hlavni hrdinove se nejak neposouvaji...

06.08.2023 5 z 5

Katarze Katarze Yrsa Sigurðardóttir

Yrsa je moje srdcovka, tato serie se mi obzvlast libi. Propojeni socialniho tematu s vysetrovanim vrazdy je osvezujici, pritom je spojeni nenasilne a autorka netlaci na pilu (jak se obcas stava). Alespon mne ten apel prisel primereny.
Zapletka je sice predvidatelna, ale to ve finale prilis nevadi. Uz se tesim na dalsi dil :-)

19.07.2023 5 z 5

My My Jevgenij Ivanovič Zamjatin

Vyborne. Tema je relativne zname, tak jej nebudu popisovat. Ale musim vypichnout, ze cely dystopicky roman napsany v ich-forme je proste luxusni. Sice si autor musel pomoci drobnou obezlickou - hrdina pise zpravu/denik pro naivni ctenare, takze se uchyluje k popisum "beznych" a "samozrejmych" veci - ale i to je podano paradne a verohodne.
Mimochodem, poslouchal jsem to nactene (Martinem Veldou) a bylo to vytecne. Interpret to zvladal mistrne - nalehave, popuzene, prekvapene, dotcene, radostne... emoce z toho uplne srsely, prestoze slo videt, ze se je hrdina (i interpret) snazi drzet na uzde :)
proste skvela prace.

Jako vizual jsem si u toho predstavoval New Brave World, ktery jsem videl na Netflixu. Ten je tomuto romanu snad jeste podobnejsi, nez znamejsi 1984.

14.09.2022 5 z 5

Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

Cetl jsem Rychlopalbu i Krizovou palbu a byl jsem totalne nadseny. Do Asfaltu jsem se poustel "ostrazite", protoze to je preci jen jiny zanr. Na druhou stranu mam zkusenost s Kotletou (moc libi) i s Kulhankem (nuda). Tak pojdme na to.
Tohle bylo proste... silene. Nechapu, co zerete? Ta vizualni stranka, do detailu vykreslene peklo postavene z asfaltu, to je proste totalni schiza. Moc se mi to libilo!! :)
Je to hodne akcni, rychle to odsejpa (stridal jsem cetbu a poslech - cetba je rychlejsi, ale pri chuzi po meste se cte fakt blbe ;)) , postavy se pekne vyvijeji, jejich priority meni, proste lahudka. Oproti Kotletovi tu je malo sexu (a jedina sexualni scena je fakt popsana velmi stydlive :)), ale to vubec nevadi.
Palec nahoru, pet hvezdicek k tomu a tesim se opet na brzkou shledanou!

11.09.2022 5 z 5

Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Muj prvni Shusterman...
Zpocatku jsem byl ponekud zmateny - je to kniha pro dospivajici (Young Adult), nebo pro dospele? Priznam se, ze odpoved nevim ani po docteni. Byt uz nejsem nejmladsi, YA knihy si obcas rad prectu, ale radeji to vim predem, at se na ne "naladim".
Bez sance je dost kruty dystopicky roman s radou hlavnich postav. Je na jednu stranu mimoradne zajimavy nametem a filosofickymi otazkami, ktere z nej povstavaji (vubec neni cernobily, coz je naprosto skvele), na druhou stranu vsak pribehy a vyvoje jednotlivych postav jsou relativne jednoduche, sablonovite a konec je takovy "pohadkovy" (vsichni zili stastne az do smrti). Proto bych se spise priklanel k zarazeni do YA zanru.
Kazdopadne autor zaujal, tema se mi moc libilo, otazky k zamysleni me chytly (popis rozpojeni je fakt sileny - tuhle pasaz si budu pamatovat hoooodne dlouho) a urcite si prectu dalsi autorovy pociny :)

11.07.2022 5 z 5

Stalingrad Stalingrad František Kotleta (p)

Jan Bezzemek opet v plne sile! Precteno za den, skvele jsem se u toho odreagoval i bavil. FK je proste zaruka morbidniho, uchylneho, pornografickeho, vulgarniho a nesmirne zabavneho textu. Dle meho (obcasneho) gusta :-)

26.10.2021 5 z 5

Lovci Lovci František Kotleta (p)

Poslouchano jako audiokniha - skvely text, skvely prednes, skvely zazitek :)
Skoda, ze tohle nikdo nenatoci jako film... Kdo by asi hral Zevlu?

23.09.2021 5 z 5

Život na našej planéte Život na našej planéte David Attenborough

Lze ji charakterizovat jednim slovem - NALEHAVA!
Pomerne depresivni cteni, ale presto zaver vyzniva dosti optimisticky. Sir David si v pravy cas rozhodl sepsat alarmujici vyzvu obyvatelum teto planety. Je to osoba nejpovolanejsi, protoze sira Attenborougha zna cely svet. A take vsichni vedi, ze on zna cely svet jako malokdo. A uz hodne dlouho! Proto je jeho osobni svedectvi o celoplanetarnim niceni prirody naprosto verohodne. Navrzena reseni jsou overena (vetsinou) a dosazitelna. Tak snad tato alarmujici kniha nebude oslysena.
povinna cetba pro mlade dospele lidi!

21.09.2021 5 z 5

Rozchod s Bohem Rozchod s Bohem Richard Dawkins

Velmi pekne napsany text pro ateisty a pochybovace ve vire. Pripadne pro pochybovace v nevire, kteri zvazuji priklon k vire :)
Ocenuji, ze se Dawkins zdrzel vetsiny svych jizlivych a ironickych poznamek, byt troska jich tam zbyla. Co se fakticke stranky tyce, jde o velmi pekny prehled argumentu a logickeho vysvetlovani. Moc se mi libilo vlastni vysvetleni vzniku nabozenstvi a vzniku moralky. Palec vzhuru, Richard ma stale vsech pet pohromade, tak lze ocekavat, ze jeste neco sepise (jeho matka zemrela ve 103 letech) :)
Preklad je kvalitni, byť obsahuje nektere drobnejsi chyby ci nepresnosti. S pojmem leopard ceska zoologie už pracuje pouze jako s privlastkem (pancernicek leopardi, tulen leopardi, ...), leoparda spolecne s pardalem a panterem povazujeme za (anglismy a) synonyma levharta. (Podobne uz se v dnesnich textech nepotkavame se skorpiony, vytlacili je cesti stiri.) Nesmysl je uvadet, ze pred 9 tisici lety zacali Papuanci pestovat obili (v originale "crops") - v Melanesii byly domestikovany banany, taro (kolokasie), jamy (smldinec) a snad i cukrova trtina. Podobnych preslapu je vsak v knize snesitelne mnozstvi :)

20.08.2021 5 z 5

Její konec Její konec Shari Lapena

(SPOILER) Pekny pribeh, ale Shari sepsala i mnohem lepsi. Na "Jejim konci" mi vadilo, ze postava, ktere celou dobu "vidime do hlavy", na 250. strane uplne otoci a stane se z ni dost nesympaticky zaporak. To by se asi dit nemelo... :( Take dejova linka kolem Devina byla hodne bezzuba. Ve finae byl cely pribeh plny nesympatickych pokrytcu, az clovek litoval, ze jich nezemrelo vice... ;)
Na druhou stranu vyvoj Stephaniina mysleni byl zpracovany moc pekne - to je dle me hlavni silna stranka, za kterou (a za ctivost) davam tri hvezdy.

07.06.2021 3 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Vynikajici thriller. Neni v nem zadne explicitni fyzicke nasili, coz je velke plus :) Velmi zajimava a strhujici je stavba vypraveni - strida se vypraveni hrdinky v soucasnosti se vzpominkami na minulost. (Logika sice trosicku pokulhava, protoze zpocatku to vypada, ze dej zacina "vprostred", cili ze hrdinka vyklada, co se deje "tady a ted" a do toho vklada sve vzpominky na zacatek vztahu, nicmene ke konci knihy se do "minulosti" dostavaji veci, ktere byly v "pritomnosti" preskoceny kvuli vypointovani pribehu. Celkove to vsak nerusi a naopak to skvele graduje. :)) Kazdopadne je nutne vyzdvihnout styl psani, ktery je strohy, potlacujici emoce, temer uzkostlive telegraficky, coz vyborne podtrhava mrazivy dojem ze cteni. Jednoznacne 5 hvezd! :)

18.08.2019 5 z 5

Jak se dělá evoluce – Labyrintem evoluční biologie Jak se dělá evoluce – Labyrintem evoluční biologie Jan Zrzavý

V posledni dobe vyslo nekolik ucebnic evolucni biologie. Nektere z nich nejsou spatne, pokud vsak hledate tu nejlepsi - volba je jasna, sahnete po teto. Je v ni vsechno, opravdu vsechno. (Po docteni me skutecne napadlo: "42"... ;))
Kniha je fundovana, naslapana fakty, prehledne organizovana a hlavne zabavna! Nu, tato kombinace vyustila v narocne cteni, ktere si clovek bude dlouho pamatovat. A o to jde ;)

Toto opus magnum ceske evolucni biologie ma jen dve chyby:
1) Chapu ze v Dokoranu z teto perly chteli udelat rodinny diadem a proto knihu vydali na kridovem papire - je vsak pekelne tezka (a pri kazdem otaceni strany jsem si pracne kontroloval, zda nahodou neotacim dva listy).
2) Snaha snizit rozsah knihy na "udrzitelne" minimum (zde mysleno prakticky doslova) vedla k volbe mensiho fontu, (zvlaste boxy jsou opravdu tezce citelne) coz v kombinaci s lesklym papirem umoznuje knihu cist jen pri kvalitnim svetle dopadajicim pod spravnym uhlem - docela vopruz.

Za tu reholi pri cteni to vsak stalo! Knihu by meli cist nejen studenti biologie, ale i zajemci o prirodu. A hlavne ti, kteri maji dojem, ze ta evolucni "teorie" je vlastne jenom nejaka teorie a vedci poradne nevedi, jestli je vubec spravna.
Vedci to vedi a moc dobre.

25.03.2019 5 z 5

Mizení Mizení Jiří Březina

Pan Brezina mel trosku pomalejsi rozjezd (prvni pripad T. Volfa byl pomerne slaby - slusny pribeh, ale neuveritelny a neprilis zdatne postaveny dej), nicmene kazdou dalsi knihou se fakt zlepsuje. Mizeni je skvele a opravdu vydarene. Ocenuji vyvoj postav, ocenuji prijemne naznaky, kdy mate dojem, ze uz vsemu rozumite, abyste se o par stranek dal chytli za nos :)
dekuji a atesim se na dalsi dily!

01.12.2024 5 z 5