IHT IHT komentáře u knih

V melounovém cukru V melounovém cukru Richard Brautigan

zacatek me ponekud odrazoval - byl az prilis poeticky, az prilis amorfni.
ale pak se objevil "dej" a kniha dostala urcity smer. Ani ty poeticke obraty uz nebyly uplne bizarni. Nebo jsem se proste do knihy dostatecne ponoril :)
Bylo to jimave, bylo to kouzelne, bylo to snive, bylo to melancholicke, bylo to ... smutne

smutne v tom, ze v knize neni nikdo ani dobry, ani zly - vsichni jsou vlastne svym zpusobem ... neprijemni, nejednoznacni, tajemni. takove mnohovrstve to bylo - nekdy usmevne, nekdy poklidne, nekdy znepokojive

11.01.2023 4 z 5

Vražda v lázních Skalka Vražda v lázních Skalka Jarmila Pospíšilová

pekne postavene, sympaticke realie, uveritelne postavy. urcite si prectu dalsi knihy od pani Pospisilove

10.01.2023 4 z 5

Trhačka zubů Trhačka zubů Franz-Olivier Giesbert

Myslel jsem si, ze to bude zabavne, ale tech opravdu zajimavych casti tam bylo opravdu malo.
Dejepis me ve skole hrozne nudil, protoze byl plny zplostelych marginalnich postav, o jejich motivech a dilematech jsme se vubec nic nedozvedeli. Proste prehlidka povrchnich strucnych charakteristik nezajimavych postav...
Autor se pokousi vykreslit ponekud plasticteji radu historickych postav, ale ruku na srdce, nedari se mu to. Jeho popis Velke francouzske revoluce me neskutecne otravoval - porad se v textu objevovaly (spise knihou mihaly) nove a nove uplne zbytecne postavy, ktere byly zcela zbytne. Rada informaci se v knize ponekud utrpne opakuje (treba slozeni masti na zuby, ci duvody pro vegetarianstvi), coz nesklerotickeho ctenare muze ponekud obtezovat.. Zkousel jsem pretrpet nektere dejove linky, abych se dostal zpatky k tem zajimavym, ale byla to fuska.
Nektere skutecnosti mi pritom prisly dost neverohodne - treba ze by Napoleon prozradil svuj prekvapivy vojevudsky zamer lehke holce? Vyliceni Thoreaua mi take prislo prekvapive (jsem cetl, ze mu do jeho samoty prinasela jidlo matka, zdaleka pry nebyl tak sobestacny, jak se to v jeho knihach zda). A psat v 99 letech otevrene o svem bohatem dosavadnim sexualnim zivote a pak pri popisu mladych let znovu sklouznout k divci upejpavosti a ostychavosti? To mi taky prislo dost nekonzistentni (cekal bych spise shovivavy nadhled nad tehdejsim ponekud posetilym chovanim).

Celkove me to vubec nenadchlo a autorovi uz zrejme dalsi sanci nedam. Srovnani se stoletym starikem mi prijde ponekud usmevne - tohle neni psano ani vtipne, ani lehce.

10.01.2023 3 z 5

Netuctový případ a Zločin v nočním expresu Netuctový případ a Zločin v nočním expresu Ivo Hudeček

Prijemne. Sice protahovane, ponekud nesourode a neprilis dokonale sestavene, ale hezky psane.

08.01.2023 3 z 5

Vražda ze zdvořilosti Vražda ze zdvořilosti Jiří Štefl

Pekny pribeh, poutave napsane, ale verohodnost nulova - u "profesora etikety" (ci etiky?) bych ocekaval vyssi citlivost a alespon zakladni empatii.

06.01.2023 4 z 5

Lepší polovička: Proč jsou ženy geneticky silnější Lepší polovička: Proč jsou ženy geneticky silnější Sharon Moalem

Treti kniha tohoto autora prelozena do cestiny. Podle meho nazoru z tech tri je tato nejslabsi - a presto stoji za precteni :)
Kdyby to nebylo na tlustem papire a nebyly u toho poznamky a seznam literatury, tak by to byla utla knizecka - precetl jsem ji behem dvou odpoledni. Poznatky jsou velmi zajimave, ale ruku na srdce, zakladni poselstvi se az moc casto opakuje. V nekterych kapitolach autor opakuje dokonce i faktograficke informace (rakovina ledvin).

Celkove je kniha poucna, zajimava a stoji za precteni - pocitejte vsak, ze Vas muze iritovat neustale opakovani zakladniho poselstvi ;)

02.01.2023 4 z 5

Fakt Fakt Tomáš Komárek

Miluju podobne knihy, mam jich doma spoustu.
Diky tomu mohu rici, ze tato je spise pro "zacatecniky". Rada veci v ni je pomerne bezne znama, radu jsem cetl v jinych knihach, videl v dokumentarnich serialech, ci slysel ve skole (treba zrovna tu o vode z kokosu). Nektera fakta nejsou prilis prekvapiva a jsou lehce dohledatelna - treba (relativni) velikosti jednotlivych kontinentu a oceanu jsou zakladnim ucivem fyzicke geografie. Podobne notoricky zname jsou informace o velikost zornice s ohledem na rozpolozeni cloveka (siroke zornicky prozrazuji zajem - proto si divky rozkapavaly oci atropinem, aby byly pritazlivejsi), nebo nejvyssi hora sveta (havajska Mauna Kea, sest kilometru vysky je pod hladinou oceanu), ruzove zbarveni plamenaku souvisejici s jejich potravou atp.
Krome toho jsou nektere veci zastarale ci prilis zjednodusene (prumerna delka zivota je 72 let), ci zmatecne ("muzi pachaji sebevrazdu 4x casteji nez zeny"....? lze spachat sebevrazdu vicekrat? pokud jde o pokusy o sebevrazdu, tak tam je vyssi vyskyt u zen, pokud jde o dokonane sebevrazdy u muzu jako celku, tak je mnohem vhodnejsi napsat "sebevrazdY" - protoze jde o hodne muzu a hodne sebevrazd). Podobnost rostliny s organy, ktere leci, je bizarni z prstu vytazena souvislost - rosltinne alkaloidy ovlivnuji biochemicke deje, ktere se projevuji v rade organu, mezi jinymi i v tech citovanych.
S terminologii jsou autori obcas nastiru :"potravinovy retezec" neni totez, co retezec potravni, oznaceni "aminokyselina glutamova" rozesmeje nejen chemiky...

Autori tvrdi: "V knize si najde sve uplne kazdy, kdo se zajima o svet, chce vedet vice...". No, ti, kteri se takto chovaji uz nejaky ten rok, toho v knize az tak moc nenajdou. :(

Hvezdicku pridavam za graficke pojeti knihy. Bez nej by slo o tenoucky sesitek, ale tlusty papir, pekna grafika a pouzity font vyrazne zvysuji hodnotu knihy.

31.12.2022 2 z 5

Suma sumárum Suma sumárum David Eagleman

Zpocatku jsem byl zklaman, protoze jsem knihu kupoval kvuli autorovi. Bohuzel se vsak nejedna o odborny neurologuv nazor na "zivot po zivote", ale spise o filosofizujici dilo o ruznych moznostech, ktere by hypoteticky mohly po nasi smrti nastat.
Pribehu je 40 a vetsina z nich je opravdu zajimavych ci usmevnych, ale nekolik mi prislo zcela nenapaditych ci "obslahnutych" (protoze na podobne tema uz jsem nejake povidky cetl). V ramci tech neotrelych byly nektere opravdu velmi zajimave a inspirativni - napriklad bych vyzvedl "Kdybych byval", ktera ma velmi peknou pointu.
Kapitoly jsou kratoucke (98 stran knihy na 40 kapitolek), ale dilko je treba rozumne davkovat, aby mel ctenar moznost trochu o jednotlivych "navrzich" premyslet.

28.12.2022 4 z 5

Morová rána Morová rána Betty MacDonald

Pani Medveckou mam moc rad, ma velmi prijemny hlas. Sice se tak uplne nehodil k predstave "obezni" Betty (beztak nebyla vubec tlusta), ale byl velmi mily.
Vlastni pribeh ze sanatoria patri do pomerne dlouhe radky podobnych - dojemnych a desivych. Betty mela velke stesti.
Ponekud rusive na me osobne pusobily jen doslovne citace a casove udaje z doby po nastupu, kdy Betty nesmela psat, tudiz ani si delat poznamky.... Kdyz o radu stranek dal priznava, ze ani nevedela, jaky je den, je to dost nesourode. To je ale jen hnidopisska poznamka k jinak velmi pusobive knize :⁠-⁠)

27.12.2022 4 z 5

Mendelův trpaslík Mendelův trpaslík Simon Mawer

Dekuji Ceskemu rozhlasu za audioverzi a Igoru Baresovi za pekny prednes.
Libi se mi Maweruv zapal a prace na resersich - ve skole jsme se ucili, ze Mendelova prace nezapadla kvuli obsurnimu periodiku, ve kterem ji publikoval (tehdy casopisu celkove moc nebylo a velke knihovny je mely prakticky vsechny podchycene) - dokonce vytisk zaslal i Darwinovi (v jehoz knihovne se nerozrezany nasel). Skutecne byl Mendel nedoceneny a nepochopeny a Mawer jej v knize vyborne vykreslil.
Postava Benedicta Lamberta je osou dejove linky, ktera cely roman zpristupni beznym ctenarum. Na pozadi jejiho neuteseneho osudu jsou podavany obecne informace z genetiky. Tato linka je cirym zoufalstvim velkeho muze v malem tele. Velmi poutave, nuti k zamysleni.
Nejsilnejsi pasazi pro me osobne byl Benyho prispevek na konferenci v Brne - mazec!

21.12.2022 5 z 5

Na povrchu Na povrchu Martin Martinka

Filosofujici text vystaveny na pozadi zoologickych realii. Delsi dobu mi trvalo se do textu ponorit a s postavami se seznamit. Ale pote uz text plynul lehce, postavy byly plasticke, motivy verohodne, dobrodruzstvi napinava. A pointa je proste krasna :⁠-⁠)

Misty mi to pripominalo Flauberta a jeho Byli jednou dva pisari. Nikoliv zfilmovanou verzi se Sovakem a Hornickem plnou humoru, ale tu puvodni filosofujici predlohu ;⁠-⁠)

19.12.2022 4 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Uf...
No, aspon, ze jsme si odpocinuli od Jurka. Misto nej jsme dostali noveho "padoucha", ktereho si budu fakt pamatovat, byt vyznat se v nem je fakt fuska...
Skoro mam dojem, ze autoři detektivek uz jen procitaji psychiatricke ucebnice a hledaji nejvetsi bizarnosti k jejich zakomponovani do svych knih... ;⁠-⁠)

Celkove to bylo az do bizarniho finale dobre :⁠-⁠)

19.12.2022 4 z 5

Až na ten konec dobrý Až na ten konec dobrý Pavel Tomeš

Poslechnuto na Ceskem rozhlasu - naprosta lahudka. Smekam pred protagonisty (Jana Stryková, Dušan Sitek a Coco Rafajová). Stylem vypraveni (stridani osob s typickou poetikou - ocenuji kvalitni literarni praci!!), humorem i smutkem mi to hodne pripomina Fredrika Backmana a jeho Úzkosti a jejich lidé. Akorat ten pribeh je takovy "cestejsi", bez zasadnich prekvapeni a rozuzleni. Presto autorovi moc dekuji a jdu si sehnat nejakou jeho dalsi knihu ;)

12.12.2022 5 z 5

Stigma Stigma Karin Slaughter

Ctu serii postupne, ale v tehle mi zpocatku dost nesedelo stridani dvou casovych linek. Zpocatku to ponekud drhlo - v linkach se hodne lisil vztah Sary k Jeffreymu. Ke konci se to vsak sladilo a uznavam, ze to bylo promyslene dobre a take finalni gradace byla velmi prijemna a ctiva.

02.12.2022 5 z 5

Proč muži po sexu usínají? Proč muži po sexu usínají? Mark Leyner

tak tohle bylo hodne slabe... :(
mam rad knihy tohoto typu - sbirky bizarnosti a podivuhodnych faktu, obvykle se v nich snoubi pouceni a zabava. Tohle je druhy dil (prvni mam nekde v knihovne taky, ale jeste jsem ho necetl) a autori zjevne v USA dosahli jiste popularity a snazi(li?) se z ni vytezit maximum. V tomto dile se kombinuji odpovedi na polozene otazky, fiktivni scenky z fiktivni ordinace (aspon doufam, protoze jsem je fakt moc nepochopil - respektive jsem nepochopil, proc tam tyto absurdni, obvykle neprilis vtipne, vsuvky vubec jsou) a zjevne doslovne zaznamy z internetove komunikace mezi autory. Ta by mohla byt vtipna, ale nikoliv prekvapive je nezazivna - autori pouzivaji "interni" mluvu, neboli pouzivaji narazky a forky, jez jsou srozumitelne jen jim samotnym, navic je fura veci ztracena v prekladu. (A propos - preklad je slaby, text je misty klopotny, obcas gramaticky spatne, editace ceskeho textu je fakt mizerna.)
Stezejni cast by mela byt ta faktograficka - odpovedi na zvidave a zajimave dotazy. Bohuzel, se autori (asi?) rozhodli odpovedet na vsechny dotazy, ktere dostali. A velka cast z nich je fakt pitomych. Kniha je diky tomu spise svedectvim mizerne urovne americkeho vzdelavaciho systemu (myslim zakladniho a stredoskolskeho stupne). Navic je na hodne otazek odpoved ve stylu "no, zjistili jsme, ze to jeste nikdo nezkoumal, takze to asi bude proto..." pripadne "tohle hodne souvisi s hormony v lidskem tele, ale jeste tomu poradne nerozumime..."
Celkove me vetsina odpovedi neuspokojila, protoze casto byly odpovedi spekulativni, ci staticky popisne. Nekdy to fungovalo (viz nazev knihy - muzi maji orgasmus temer vzdy a po nem se vylucuji hormony, ktere maji konejsivy ucinek, navic se u toho vic nadrou a spotrebuji vice glykogenu ve svalech), casto to vsak k pochopeni neprispelo, respektive ctenari naskakovaly dalsi a dalsi souvisejici dotazy. Absenci pouceni autori nahrazovali svym pokusem o humor, ktery ale prilis nefungoval...
Dve tretiny knihy se mohly klidne promazat a ctenar by o nic zajimaveho ani duleziteho neprisel.

25.11.2022 2 z 5

Mrazivý strach Mrazivý strach Karin Slaughter

Neni to spatne.
Je tam sice spousta vaty (vic mi vadila v predchozim dile) a nektere narazky nedoresene (Carlos), ale dej ma docela smysl a v druhe pulce i spad. Zapletka je pekna, nicmene nutno priznat, ze nejlepsi je uplne finale ;)

Jen si rikam, ze timto tempem a s temito zapletkami bude za chvili v poctu mrtvych i vrahu mestecko Grant slapat na paty mestecku Midsommer!!

19.11.2022 5 z 5

Nedostižný Jeeves Nedostižný Jeeves Pelham Grenville Wodehouse

poslouchal jsem jako audioknihu, byt jsem kdysi (nadsene) cetl.
Musim rict, ze z vlastni cetby mam lepsi pozitek - uz jen proto, ze ctu (pro sebe) podstatne svizneji, nez to dokaze interpret nacist. To je pochopitelne, alezaroven me to u znamych knizek ponekud rozciluje. Sviznejsi tempo by tomu sluselo vic.

Wodehouse je pro me klasika, po ktere rad sahnu, kdyz mam chut na inteligentni, lec nenarocny humor. Musim vsak uznat, ze vetsina zapletek s Bertiem a Jeevesem je dost predvidatelna - byt je pointa obvykle zabavna.

15.11.2022 5 z 5

Smrtící polibek Smrtící polibek Karin Slaughter

ctive, napinave, ale nechutne. odmitam verit, ze by to mohlo byt pravdepodobne - v takovem svete bych nerad zil :(
urcite prectu dalsi dily!

14.11.2022 4 z 5

Ústav Ústav Kamil Vondrášek

Bizarnost misty prevysovala dej samotny. Brano jako mozaika - nektere kaminky byly dobre, nektere brilianty, nektere pomerne vsedni/predvidatelne.
Vtipne a groteskni urcite ano, ale zrcadlo nastavene "všem politickým režimům" jsem v tom tedy nenasel. Presto libilo :)

07.11.2022 4 z 5

Nejhezčí mezi krávami Nejhezčí mezi krávami Zuzana Hubeňáková

Precelt jsem Denicek moderniho paru (parada) i "bratra albatrosa" (moc libilo) a se zajmem jsem se pustil do "kravy".
No, zpocatku jsem byl ponekud rozladeny - fejetony psane pro casopisy me zjevne prilis neberou - prisly mi dost podobne (coz pri tydennich rozestupech nevadi, pri cteni na jeden zatah jo), porad sebeironie zamerena na pocet brad, pretekajici speky, chut na poharek vina (schvalne spocitejte, kolikrat se knihou mihne hrosik)... docela otravne misty... zvlaste ty reportaze mi prisly nezajimave.
Nicmene posledni tretina byla fajn - nevim, jestli byla lepsi, nebo uz jsem snizil ocekavani, ale v zaveru jsem se skutecne bavil :)

04.11.2022 3 z 5