ilicka ilicka komentáře u knih

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Jednoduché, ale nesmírně úderné. Kniha se nedala odložit. Body navíc získává Olsen za netuctové vyšetřující trio.

22.11.2015 5 z 5

Prasopolis Prasopolis Martin Klusoň

Námět románu je zajímavý, grafické zpracování luxusní (křídový papír, ostrý kontrast bílé a červené, obrázky), bohužel vyprávěný příběh zůstává za očekáváním, příliš mnoho zápletek a motivů je jen lehce nahozeno a nedořečeno, a bohužel nikoli v prospěch díla. Škoda.

26.02.2019 3 z 5

Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Pentagram spolu se Spasitelem považuji za nejlepší Nesbův román - je úžasně napínavý (dobře vybudované základy v Července a Nemesis), přitom nezapadá do škatulky spotřebního čtiva, prolínání motivů (historie města, stoupající teplota, různé úrovně hry), hra s perspektivami a členěním textu mě velmi bavila. A pokud jsem to dosud nezmínila, Harry je tady, ve středu série, skvělá postava.

22.11.2015 5 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Tady už Nesbo kombinoval možná už trochu přes čáru. I když je Sněhulák pořád působivě vystavěn a promyšlen, především s přesahem do hororu, nemám tento Nesbův román příliš ráda.

22.11.2015 3 z 5

Felidae Felidae Akif Pirincci

Mrazivá alegorie, krutá kočičí detektivka s jasně ekologickým podtextem.

17.09.2014 5 z 5

Z deníku kocoura Modroočka Z deníku kocoura Modroočka Josef Kolář

O kočkách a jejich lidech, o zklamání, přátelství a odvaze. Jednoduchým a působivým jazykem s dokonalými ilustracemi. Kočku Zelenoočku s jejím přístupem k životu miluju dodnes.

17.09.2014 5 z 5

Národní třída Národní třída Jaroslav Rudiš

Depresivní báseň v próze. Poezie všedního dne.

26.02.2019 4 z 5

Ještě není konec Ještě není konec Michal Sýkora

Jako již sedm let olomoucká mám Sýkorovy svérázné detektivky ráda, tahle se navíc nedala odložit - ač se vymyká předchozím příběhům detektivů od Trojice, udržela mou pozornost po celý večer, kdy jsem ji četla. Ukázalo se totiž, jak moc funguje kouzlo starých nevyřešených případů, propletených rodinných vazeb a fakt, že narozdíl od filmové verze, je Marie Výrová zábavná a životná postava.

21.04.2016 5 z 5

Vězněná Vězněná Pavel Renčín

Ač se dá odhadnout velmi rychle, jak se do sebe linie Máji a Drásta budou zaplétat, tuhle Renčínovu novelu nelze odložit, ať už kvůli působivé atmosféře či hledání světla na konci pořádně depresivního tunelu.

17.01.2016 4 z 5

Přízrak Přízrak Jo Nesbø

V sérii takový komornější, tišší díl, po epickém a poněkud přepáleném Levhartovi se s Harrym vracíme do Osla a ke kořenům - k Rachel a Olegovi. Zároveň Přízrak buduje základnu pro velké finále - opět strhující Policii. Jako takový mě ale dostatečně nezaujal. Dám mu ale ještě určitě šanci.

22.11.2015 3 z 5

Evangelium podle Jidáše Evangelium podle Jidáše Simon Mawer

Těšila jsem se na epický klenulý příběh, jaký se mi u Mawera líbil ve Skleněném pokoji. Bohužel množství introspekce (nesympatické) hlavní postavy mě dost zklamalo.

21.04.2016 3 z 5

Zlatý kříž Zlatý kříž Pavel Renčín

Nápad za milion, skvělé koncepty pro postavy: Praha, Itivan, vlastně i Vašek. Dost jsem ale klopýtala přes literární realizaci, pročež jsem se nemohla bezezbytku začíst. Nakonec mě ale Renčín přesvědčil a nelitovala jsem, že jsem se do Městských válek pustila.

17.01.2016 4 z 5

Pohádky po telefonu Pohádky po telefonu Gianni Rodari

Vyvážená kombinace poučných, nonsensových i dospělých pohádek. Jako dítě jsem si nejvíce užívala třeba Palác na rozbíjení, o patnáct let později mě svou brutální upřímností rozsekal příběh Tety Ady. K Pohádkám po telefonu se opravdu ráda vracím.

26.09.2015 5 z 5

Hrdinové Hrdinové Joe Abercrombie

Deprimující nefantasy s antihrdiny, kterým se dá fandit (Calder, Dávivec, Beck). Historie jedné války se vší malostí a nesmyslností a sérií špatných rozhodnutí. O text jsem při čtení sice chvílemi zakopávala, ale začetla jsem se.

17.06.2015 4 z 5

Vyměněná tvář Vyměněná tvář Åke Edwardson

Mimořádně slabý překlad, i kvůli tomu se tato detektivka tak špatně čte.

11.06.2015

Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Povídka za pět, román za tři. Za rozmělnění geniální, znepokojivé povídky by se mělo trestat.

09.12.2014 5 z 5

Inkoustové srdce Inkoustové srdce Cornelia Funke

Povinná četba pro všechny knihomoly, skvělý původní nápad se včítáním se do fikčních světů. Výborné a zajímavé postavy - Mortimer a Dustfinger, napínavé zápletky a úžasná atmosféra. Má první celá anglická audiokniha, která mi naprosto zavřela dveře k českým doslovným překladům.

17.09.2014 4 z 5

Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

Výborný origin série Stín krkavce. Zajímavé postavy, především řádových bratří, a pozvolné odhalování informací a motivací postav pro další rozvoj série.

10.07.2018 5 z 5

Lučištník Lučištník Bernard Cornwell

Je to dost plochý, na druhou stranu ale poměrně čtivý román.

22.01.2016 3 z 5

Simonův kocour na toulkách Simonův kocour na toulkách Simon Tofield

Pro majitele koček nedocenitelná zábava - i když kvalita stripů mírně kolísá, tak některé z kocourových eskapád mi přivodily záchvaty smíchu.

17.01.2016