Illaa
![Rituál Rituál](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25391/ritual-NsH-25391.jpg?v=1419841552)
Téma knihy pro mě nebylo zvoleno úplně nejlépe. Přišlo mi, že autorka chtěla, aby kniha byla až moc skandální, což na mě někdy působilo už trošku překombinovaně. Zasvěcování do afrických rituálů sice nebylo podle mé chuti, ale ani se nedalo říct, že bych se nudila. Kniha měla spád a dobře se četla.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zrozena k smrti Zrozena k smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126156/zrozena-k-smrti-661d753d49a31.jpg?v=1713206589)
Mně se kniha tedy moc nelíbila. Téměř vůbec jsem nebyla vtažená do děje. Hlavní zápletka se mi zdála přitažená za vlasy a stále jsem čekala, že se objeví něco, co mě posadí na zadek. Ale to se nestalo, děj pořád běžel takovým líným tempem a určitě nemůžu říct, že bych byla napnutá jako špagát, spíše jsem se nudila. Kniha byla rozsáhlá a téměř pořád o tom samém, žádné překvapení se tam neodehrálo.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ostrov sviní Ostrov sviní](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25386/ostrov-svini-V4Y-25386.jpg?v=1419841446)
Kniha za přečtení určitě stojí. Podle komentářů, které se zde objevují jsem očekávala, že závěr bude něco nevídaného. Bohužel jsem asi očekávala až moc, nakonec mi závěr nepřišel taková senzace. Jinak první půlka byla o mnoho lepší než zbytek knihy. V půlce knihy jsem se chvilkama i nudila, nějak nás autorka nechávala dlouhou dobu odpočinout od napětí. I přesto jsem zvědavá na další knihy této autorky.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hazard Hazard](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212567/hazard-212567.jpg?v=1405694268)
Velice podařená detektivka. Kniha mě bavila od začátku do konce. Dostihové prostředí není úplně šálek mého čaje, ale jelikož se tam neobjevovalo příliš často, byla to příjemná změna. Knihu bych určitě doporučila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Srdce bouře Srdce bouře](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43258/srdce-boure-TOl-43258.jpg?v=1627132114)
Dějově by kniha nebyla špatná. Jen ten autorčin styl psaní mi přišel velice strohý. Chvilkama mi přišlo, jak když čtu spíše nějaké slohové cvičení (vyprávění), kde nebylo téměř vůbec zabíháno do podrobností. Tím ani nebyla zápletka, tak napínavá jak se na první pohled zdála, vše bylo tak nějak vyřešeno hned. Proto dávám jen jednu hvězdu.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Sophie Sophie](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24339/sophie-v9Q-24339.jpg?v=1645117807)
Za mě to byla úplně obyčejná kniha, klasická romantika. Trochu mě v některých pasážích štvala hlavní hrdinka. Pro blaho svých bližních je schopná splétat všemožné intriky. Otázkou je, jestli by jí vše vycházelo podle plánu i v reálném životě. V knize se jí daří vše, na co sáhne. Proto má kniha velice idylický průběh.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Přístav naděje Přístav naděje](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64702/pristav-nadeje-okn-64702.jpg?v=1627126224)
Pro mě je tato kniha velkým překvapením. Čekala jsem obyčejný román o mladé dívce, které osud do života staví jen samé překážky. Ale že se z toho vyklube až takto napínavé počtení jsem netušila. Skvělý námět, napětí až do konce knihy. V knihovně jsem na tuto knihu natrefila náhodou a obal mě spíše odpuzoval, ale jsem ráda, že jsem se nechala zlákat a knihu si půjčila. Mohu jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední píseň Poslední píseň](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41815/posledni-pisen-V2W-41815.jpg?v=1653309298)
Knihu jsem četla naštěstí dříve než jsem viděla film, za což jsem velice ráda. Kniha se mi totiž moc líbila a v mnoha momentech mě i dojala. Což se o filmu už říct nedalo. Ten se mi jevil jako typický americký film pro mladistvé. Knížku bych ale určitě doporučila i přes větší množství vypjatých situací.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Štěstí v neštěstí Štěstí v neštěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30835/stesti-v-nestesti-YK0-30835.jpg?v=1659902520)
Kniha neurazí ani nenadchne. Je to klasická romantická pohodovka, kde je děj většinou již dopředu velice průhledný. Proto mi chybělo to pravé čtenářské napětí. Postavy ani situace nejsou ničím výjimečné, autorka postavila děj opět na rodinné zápletce.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Dům ozvěn Dům ozvěn](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/616/dum-ozven-omZ-616.jpg?v=1491115499)
Napínavá kniha, kdy Vás v určitých pasážích mrazí. Mám velice ráda duchařské příběhy, u této knihy mi bohužel trošku vadilo, že mnoho scén se stále opakovalo dokola (např.zjevení plechového pána či nalezení bílé růže na různých místech). Proto to již ke konci knihy pro mě postrádalo to pravé napětí. Uspěchaný byl pro mě konec, kdy jediným zaříkávadlem bylo zrušeno celé prokletí domu, přitom v rodu hlavní hrdinky se o to pokoušelo mnoho generací a nikdo neuspěl.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dům na vřesovišti Dům na vřesovišti](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32574/dum-na-vresovisti-AFY-32574.jpg?v=1579812537)
Tato kniha nějak neměla tu pravou šťávu. Ani vyslovená romantika ani žádné drama či napínavá zápletka. Takové pohodové nenáročné čtivo, které u mě bohužel nevyvolávalo žádné větší emoce. Celou dobu jsem čekala na větší rozvinutí milostného příběhu, to se bohužel dělo až na posledních pěti stránkách.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![1984 1984](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283/1984.png?v=1727453125)
Dechberoucí, mrazivé, depresivní počtení. Mnoho lidí mi tuto knihu doporučovalo, ale netušila jsem, že to bude tak silné a prorocké. 1984 je kniha, která se vám opravdu vryje do paměti stejně jako některá děsivá motta Strany v tomto příběhu. Mohu jen doporučit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jákobův pokoj Jákobův pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/2107/jakobuv-pokoj-yL9-2107.jpg?v=1549779152)
Pro mě byl výběr knihy šlápnutí vedle. Bohužel mě to ani trochu nebavilo. Způsob psaní V. Woolfové mě vůbec neoslovil. Děj téměř žádný, časté metafory ruší i ten nepatrný zbytek děje (kolikrát ani nevíte, zda tak květnatě popisuje něčí povahu nebo krajinu). Bohužel nedávám při čtení přednost filozofickému rozjímání před dějem.
![Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84764/zitkovske-bohyne-HEo-84764.jpg?v=1625748456)
Námět knihy se mi jevil jako velice zajimavý. Bohužel mé představy byly dále než vývoj děje. Žádná překvapení či větší zvrat se nekonal. Navíc mi trochu vadily časté přepisy protokolů, na kterých byl koncept knihy postaven. Právě proto se občas děj knihy tříštil v odborná nezáživná pojednání a taktéž mi vadil pohled na bohyně z až moc vědecké stránky. Kniha mohla podle mého názoru být více poutavější.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177395/aristokratka-ve-varu-Yxg-177395.jpg?v=1582876493)
Kniha byla tak krátká, že se to vše klidně mohlo vejít do té první. Co se týče děje, tak i tentokrát se najdou situace, které stojí za to a především Vám vyloudí úsměv na rtech. Humor je suprově vygradovaný, některé situace by už ani nebyly tak moc vtipné, kdyby tam nebyl ten stálý podtext pesimistického naladění obyvatelů Kostky. Pokud bude další kniha, velice ráda si ji přečtu, jen mi vadí rozkouskování do více uzounkých dílů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední aristokratka Poslední aristokratka](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134832/posledni-aristokratka-uqy-134832.jpg?v=1462617396)
Nikdy bych neočekávala, že kniha, která se navenek tváří seriózně mě po prvních pár větách tak odrovná. Některé frky byly brilantní s četnými prvky černého humoru, který mi je blízký. Jak už to ale většinou bývá, všeho se člověk přejí, proto to od půlky knihy začalo být trošku ohrané. Ale i tak musím hodnotit vysoko, jelikož málokterá knížka mě od srdce rozesměje a této se to podařilo.
![Do panského stavu - svazek první Do panského stavu - svazek první](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12611/do-panskeho-stavu-svazek-prvni-ccn-12611.jpg?v=1420528554)
Tato trilogie mě velice bavila, bylo to pro mě opět něco nového, čehož jsem ještě mnoho nečetla. Navíc kniha byla velice úsměvná a četla se jedním dechem. U některých situací není nouze o hlasité zasmání především díky hlavní postavě matky Kráčmerky, která se po svém vyrovnává s nástrahami života na vysoké noze ve městě. Velice povedené.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Padesát odstínů svobody Padesát odstínů svobody](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153240/fifty-shades-padesat-odstinu-svobod-OA5-153240.jpg?v=1436963307)
Po přečtení prvního i druhého dílu je logicky jasné, že jsem byla velice zvědavá i na díl závěrečný. Každý kdo tuto trilogii četl ví, že se nejedná o žádné veledílo, ale spíše v nás rozechvívá naše nereálné sny. A tak se to musí i číst. První dva díly mě neskutečně vtáhly do děje, u tohoto musím přiznat, že už to nebylo úplně ono. Vše už bylo ohrané, vyřešené a netušila jsem, co se bude odehrávat dále. A proto to na mě působilo přibližně do půlky knihy tak trochu nezáživně. Až v té druhé se tam začaly objevovat situace, které jsme ještě nezažily. I tak ale určitě patřím k fanouškům této trilogie a už nezbývá nic jiného, než se těšit na filmové zpracování.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243/obsluhoval-jsem-anglickeho-krale-kSJ-243.jpeg?v=1506257728)
Mně se kniha bohužel vůbec nelíbila. Navíc film jsem neviděla a asi jsem od tohoto příběhu očekávala mnohem více. Styl Hrabalova psaní na mě ani trochu nezapůsobil, způsob jakým používal dlouhá souvětí na několik stran na mě spíše působil chaoticky a někdy velice nepřehledně. V některých pasážích mi také vadilo, že několikrát je pořád opakováno to samé dokola a některé věty mi už přímo lezly krkem jako například: Jak neuvěřitelné se stalo skutkem... Abych ale jen nekritizovala, musím uznat, že některé scénky jsou velice humorné, až jsem někdy žasla, co autor dokáže vyplodit viz.scéna pečení velblouda, peprné popisy milostných praktik atd.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Toulavý autobus Toulavý autobus](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/3227/toulavy-autobus-7g0-3227.jpg?v=1543428009)
Má první kniha od Steinbecka a můžu říct, že mě velice potěšila. Přečetla jsem ji jedním dechem a ač se tam neodehrává žádný velký děj (rozpětí jen asi 2 dní), tak Vás úplně pohltí psychologie postav a reakce lidí v extrémních situacích. Je na tomto díle moc dobře vidět, jak jsou lidé různí a jaká mají skrytá tajemství a povahy.