intelektuálka intelektuálka komentáře u knih

Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Tahle kniha byla náhodný výběr, takže jsem nečekala erotický motiv. Ale líbilo se mi, jak se autorka vypořádala s tím, co Milesovi bránilo v tom, aby se pustil do dalšího vztahu. Ztráta, která ho postihla byla hodně traumatizující a nový začátek se podaří, až se člověk srovná s minulostí. Nakonec autorka je máma 3 dětí, musí vědět, co je láska k dítěti.

04.10.2017 4 z 5

Místo zvané domov Místo zvané domov Deborah Smith

Láska dvou rozdílných postav má základ už v dětství. Musí překonávat překážky a nedorozumění, než se dostane k naplnění. Je to téměř sociální studie poměrů v jižní Georgii. Klasika, která neztratí časem hodnotu.

04.10.2017 4 z 5

Ruka / Wallanderův svět Ruka / Wallanderův svět Henning Mankell

Rozloučení s H. Mankellem. Z jeho knih jsem se dozvěděla hodně z míst, která nikdy nenavštívím. A "Ruka" - to byl jeho styl. Budu se k jeho tvorbě vracet.

01.10.2017 5 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Tahle kniha mi připomněla dětství a prázdniny, trávené na venkově. Voda se nosila od studny, zatápělo se v kachlových kamnech, koupali jsme se v dřevěných neckách a záchod byl na dvoře. K hospodářství patřily zvířata, zahrada a kus pole. To všechno ženy zvládly - byly to udržovatelky ohně a rodu. Jak ráda na to vzpomínám, lidé si byli blíž a pomáhali si.
A tak žije i Anna. Ona je ta silnější, která drží rodinu. A nestěžuje si, vždy vychází z toho, co život dá. Obraz tehdejší vesnice je věrohodný a vyvolává ve mně vzpomínky. Doporučím!
A až budu přemýšlet o pomíjivosti času, ráda se ke knize vrátím.

30.09.2017 5 z 5

Černé lekníny Černé lekníny Michel Bussi

11-ti leté děvčátko, půvabná učitelka a stará obyvatelka mlýnu - ty tři spojuje tajemství zločinu. V malebném údolí, kde tvořil Claude Monet dochází k vraždám. Napínavý příběh dochází k nečekanému rozluštění. A i přes odhalení vraha dává konec neději jedné z žen.
Francouzské autory mám ráda a tento jen rozšíří jejich řady. A doporučím.

29.09.2017 5 z 5

Rusalka Rusalka Jaroslav Kvapil

Klasická lyrická pohádka - krásná....
"Proč vlákal jsi mne v náruč svou?
Proč ústa tvoje lhala?"

28.09.2017 5 z 5

Nebe nad Darjeelingem Nebe nad Darjeelingem Nicole C. Vosseler

Její romány jsou jako cestopisy, poznáte exotickou zemi a současně se dějem prolíná velká láska. Romantické.

28.09.2017 4 z 5

Rain Man Rain Man Leonore Fleischer

Dešťový mužíček je hrdinou této knihy a svým způsobem je geniální. Sonda do života člověka, který svět vidí trochu jinak.
Výborná kniha /i film/.

27.09.2017 5 z 5

Nebe nad Darjeelingem Nebe nad Darjeelingem Nicole C. Vosseler

Krásný milostný a popisný román-dozvíte se hodně ze života v Indii.
Jsou tu scenérie indické přírody a samozřejmě velká láska. Helena nakonec nachází klid v duši a poznává, že Indie je její karmou.

27.09.2017 4 z 5

Láska v Provence Láska v Provence Constance Leisure

Tato povídková kniha nám ukáže životy obyvatel jedné malé vesničky v Provence. Vidíme před sebou dlouhé řady vinic, lány levandule, cítíme vůni středomořského koření a večer můžem se sklenicí vína poslouchat ticho...
Idylické čtení, doporučím.

26.09.2017 4 z 5

Radúz a Mahulena Radúz a Mahulena Julius Zeyer

Poetické čtení...

25.09.2017 4 z 5

Alkoholy života Alkoholy života Guillaume Apollinaire

I láska prchá jak ta voda čilá
Ach prchá nám
A život pomaloučku zmírá
A naděje v něm dávno zdivočila
Přijď noci hodino udeř nám
Dny prchají já zůstávám

25.09.2017 5 z 5

Rose pod palbou Rose pod palbou Elizabeth Wein

Pilotka Rose je při přeletu Francie zadržena a poslána do koncentračního tábora.
Spojenectvím s vězenkyněmi se jí podaří přežít, uprchnout, ale najde sílu zúčastnit se "Norimberského procesu"?

25.09.2017 4 z 5

Stínový muž Stínový muž John Katzenbach

Zase otázka zločinu a trestu a to, že minulost nás dostihne.Ráda se vracím ke knihám, které jsem dříve četla a tahle za to stojí. Detektiv v penzi je osamělý a zvažuje svůj odchod, když ho požádá o pomoc sousedka, která se obává o život. Detektiv se ujme vyšetřování, které směřuje do období holokaustu, ale pachatel vraždí dál. Setkáváme se s židy, kteří přežili koncetrační tábory a nyní bojují o přežití. Příběh graduje, pátrá se v archívech a do šetření se zapojují další policisté. Do poslední chvíle napínavé a konec? To si musíte přečíst!

24.09.2017 5 z 5

Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Další z kvalitních severských autorů a jeho hrdina. I když nyní netoužím po drsném vyprávění, začetla jsem se bravurně. Doporučím!

23.09.2017 4 z 5

Přímý zásah Přímý zásah James Patterson

Alec Cross je jedna z mých oblíbených postav a všechny jeho případy jsou excelentní!

22.09.2017 5 z 5

Oddanost podezřelého X Oddanost podezřelého X Keigo Higašino

Velice zajímavé! Japonské prostředí je pro mne exotické stejně jako nápad, že při vyšetřování vraždy účinkují fyzik a matematik. Sledovat jejich logické úvahy, které je dovedou k rozřešení mohu jen doporučit.

21.09.2017 4 z 5

Kabinet milostných dopisů Kabinet milostných dopisů Alyson Richman

Ano, tenhle příběh je z války, tentokrát pobřeží Itálie a krásná místa Benátky a Verona. Opět je o lásce, smutku, boji proti fašismu. A líbí se mi, že přes všechna traumata autorka dává hrdinům naději. Pro citlivé čtenáře!

20.09.2017 5 z 5

Tramvaj do stanice Touha Tramvaj do stanice Touha Tennessee Williams (p)

Tohle je třeba přečíst! Opravdu světová literatura!

19.09.2017 5 z 5

Prostá pravda Prostá pravda Jodi Picoult

Nález mrtvého dítěte v amišské komunitě otevírá spoustu otázek. Katie, která je obviněna, vinu popírá. Její obhajoby se nečekaně ujímá Ellie, která je znechucena prací komerčního právníka a hledá únik - tak trochu i sama před sebou.
Jiné prostředí a jiné životní zásady ji přivázejí k nečekanému rozuzlení...
To není téma pro všechny, ale kdo jím projde, bude obohacen o nové poznatky.
Proto doporučím.

19.09.2017 5 z 5