IvaKo IvaKo komentáře u knih

Smluvní podmínky Smluvní podmínky Robert Glancy

Vtipně psaný příběh o nalezení odvahy přehodnotit své priority a změnit svůj život podle toho, co člověku dává smysl. Autor přistoupil k zajímavému členění knihy do kapitol o jednotlivých smluvních podmínkách s komentáři hlavní postavy pod čarou. Tyto glosy pod čarou jsou vtipně ironické a výrazně posilují zábavnou stránku celého příběhu, který mě bavil o to víc, že jsem se smluvními podmínkami ve své profesi zabývala ažaž.

26.08.2020 4 z 5

Hipík Hipík Paulo Coelho

Od autora jsem už leccos četla, takže mě jeho styl nepřekvapil. Tentokrát vypráví asi dost i o sobě, ale hlavně o odvaze vystoupit ze zajetých kolejí a změnit si život, o hledání smyslu života a sebe sama a samozřejmě lásky. Očekávala jsem, že příběh skončí opravdu až v Nepálu a přece jen se hnutí "květinových dětí" bude věnovat víc, takže v tomto ohledu jsem trochu zklamaná.

12.08.2020 3 z 5

Angličan v Česku aneb Czech Me Out Angličan v Česku aneb Czech Me Out Alena Damijo

Knihu jsem četla v rámci letošní výzvy a docela jsem se pobavila. Některá hesla jsou sice trochu přehnaná nebo zkreslená, ale celkově je pohled někoho, kdo má dlouhodobé srovnání se zahraničím, rozhodně zajímavý, navíc styl vyprávění je vtipný a čtivý. Jen by mě zajímalo, jestli tato kniha byla přeložena do angličtiny, aby tento "průvodce" splnil účel ?

24.07.2020 3 z 5

Střeček Střeček Ethel Lilian Voynich

Kdysi dávno jsem tuto knihu četla s velkým nadšením, ale nyní se mě už tolik nezasáhla, naopak se mi její styl zdá místy až příliš patetický, čemuž napomáhá archaický jazyk vyprávění. Přesto jsem si tento příběh mladého revolucionáře a jeho rozporuplného života, odehrávající se v rozbouřené Itálii poloviny 19 století, ráda znovu připomněla.

13.07.2020 3 z 5

Skios Skios Michael Frayn

Kniha mi plynula před očima jako ztřeštěná crazy komedie, v souladu s tímto žánrem založená na záměnách osob a věcí, spoustě náhod a omylů, to vše vyprávěno svižně a s lehkou ironií, prostě zábavné oddychové čtení.

09.07.2020 3 z 5

Kamarádi Kamarádi Jan Cimický

Poměrně čtivá kniha o kamarádství dvou mužů-chirurga a kriminalisty, které přerostlo v dlouhodobé přátelství. Nahlédnutí do případů lékařských a kriminálních a do zákulisí jejich řešení. Styl vyprávění je poklidný, ale bohužel takový "nemastný, neslaný," opakuje obecně známé skutečnosti, závěr knihy vyznívá dost křečovitě.

23.06.2020 3 z 5

Puklina Puklina Doris Lessing

Moje první setkání s touto autorkou, které mě popravdě neoslnilo. Fiktivní příběh o vzniku lidstva, nejdříve v ženské a posléze i v mužské variantě, o jejich vztazích a vývoji jejich poznání je vyprávěn mužem, Římanem, který se snaží s odstupem mnoha věků vylíčit možné události dávných dějin lidstva, kdy rozmnožování bylo to nejdůležitější. Jazyk vyprávění je možná záměrně jednoduchý až stereotypně nudný. V polovině jsem knihu málem odložila, ale pak se děj přece jen trochu posunul k promyšlenému závěru.

10.06.2020 3 z 5

Dámy z Grand Avenue Dámy z Grand Avenue Joy Fielding

Moje první setkání s touto autorkou, protože ženské a vztahové romány moc nečtu. Příběh je napsán svižně, čtivě, zejména problematika domácího násilí je vylíčena tak věrohodně, až mě mrazilo. Ostatní zápletky a motivace osob na mě už tak přesvědčivě nepůsobily možná proto, že se autorka snažila obsáhnout až příliš širokou škálu problémů.

23.05.2020 3 z 5

Konec jedné známosti Konec jedné známosti Alberto Moravia (p)

Brilantně napsané povídky známého autora. Některé pojednávají o strastech lásky, další se zaměřují na věčné lidské slabosti. Spojuje je autorův sarkastický styl vyprávění a bohatost jazyka, která vytváří působivou atmosféru jednotlivých příběhů a naprostou věrohodnost postav.

06.05.2020 5 z 5

Tichá dívka Tichá dívka Peter Høeg

Moje čtvrté setkání s tímto bezpochyby zajímavým autorem, kterého jsem si už oblíbila, mě docela zklamalo. Hlavní postava klauna, který má mimořádnou schopnost vnímat svět skrze zvuky, které připodobňuje hudbě, je sice originální, ale příběh samotný mě tentokrát neoslovil. Hlavní zápletka se utápí v tak nějak rozháraném a nevěrohodném stylu vyprávění.

15.03.2020 3 z 5

Až nadejde čas Až nadejde čas Peter Høeg

Moje třetí setkání s tímto zajímavým autorem, který se pomalu stává mým oblíbencem. Trochu mi připomíná Johna Irvinga. Jeho styl je působivý a témata originální, což mě baví, navíc se mi tato kniha hodila do letošní výzvy.
Shrnuto - rozhodně skvělý čtenářský zážitek.

19.02.2020 4 z 5

Grayova hora Grayova hora John Grisham

Grishama čtu moc ráda, takže i tentokrát jsem spokojená. Příběh je zaměřen zejména na závažné sociální a ekologické problémy v oblasti Appalačských hor umocněné ekonomickou krizí. Jako právničku mě vždycky zajímá jak funguje vymáhání práva v jiných právních systémech. Nechybí samozřejmě osobní zápletky a napětí, ale detektivka to není. Doporučuji.

20.01.2020 4 z 5

Odpověz mi Odpověz mi Susanna Tamaro

Neobyčejně působivě napsané tři povídky o lidské nenávisti, domácím násilí a vražedné žárlivosti, ale také o lásce, hledání smyslu života a o víře. Poněkud chmurné čtení, které nutí k zamyšlení.

23.06.2019 4 z 5

Sloni v soumraku Sloni v soumraku Iva Pekárková

Svým syrovým, nic nezastírajícím, ale i vtipným stylem je autorka opravdu jedinečná. Příběh tak působí naprosto věrohodně. Hlubokou psychologii bych nehledala, naopak postavy jsou ve svých snahách a tužbách dost přímočaře a jednostranně určené.

14.05.2019 3 z 5

Fiorella a Bratrstvo křišťálu Fiorella a Bratrstvo křišťálu Vlastimil Vondruška

Knihu jsem náhodně vybrala v rámci letošní výzvy, aniž bych tušila, že je určená spíše pro mladistvé čtenářstvo. Příběh je sice čtivý a nepostrádá vtip, trochu napětí, ani působivé vykreslení historických reálií, ale pro mne byl přece jen moc "dětský".

23.04.2019 4 z 5

Pohledávka Pohledávka John Grisham

Knihy J. Grishama z právnického a soudního prostředí čtu vždycky s velkým zájmem, asi i proto, že jako právničku mě zápletky ze zcela odlišného právního systému spolehlivě zaujmou, což splnila i tato kniha. Připouštím však, že v poslední době jsou Grishamovy příběhy trochu povrchnější a jejich podání není tak strhující jako v některých dřívějších dílech. Stejně se ale budu zase těšit na další počinek z pera tohoto mého oblíbeného autora.

08.04.2019 4 z 5

Příhody venkovského lékaře Příhody venkovského lékaře Michael Sparrow

Příběhy z dlouholeté praxe lékaře (nejen venkovského), První půlka je spíše exkurzí po nejrůznějších lokálech, až čtenář může nabýt dojmu, že autor musí být notorický alkoholik. Později už převáží lékařské prostředí a historky o úsměvných, komických, dojemných, ale i trapných a nepříjemných situacích, které autor vypráví s humorem (někdy poněkud černým), ale i s velkou dávkou pochopení pro pacienty. Také popis fungování systému rodinných lékařů v Británii není bez zajímavosti.

11.09.2018 3 z 5

Sólo Sólo Rana Dasgupta

K Bulharsku, zejména k Sofii, mám blízko, takže jsem četla s velkým zaujetím První část je o životě Ulricha v průběhu bulharských dějin první poloviny minulého století, o promarněných šancích a nenaplněných snech. A právě sny jsou podstatou druhé části, ve které sledujeme reálně vyprávěné osudy Ulrichových " dětí denního snění" v novodobém kapitalismu. Je to působivá fikce lidských osudů.

17.07.2018 4 z 5

Záchranný člun Záchranný člun Charlotte Rogan

Příběh vyprávěný značně povrchní a dosti vypočítavou mladou ženou se čte dobře, ale právě to nazírání děje výhradně jednou osobou je omezující, protože se čtenář dozví jen to, co ví nebo si myslí vypravěčka, přičemž mnohé je naznačeno, ale zůstane nedořešeno. Zejména průběh a vyznění soudního procesu se mi jeví jako poměrně nevěrohodný. Trochu to vypadá jakoby si autorka vzala příliš velké sousto a v závěru víceméně rezignovala na rozuzlení alespoň těch hlavních motivů, ale možná jsem její záměr nepochopila.

11.07.2018 3 z 5

Ulička Apple Tree Yard Ulička Apple Tree Yard Louise Doughty

Poměrně čtivě napsaný příběh, ze kterého mě zaujala jen ta část o soudním procesu. Jinak se mi hlavní postava a její chování zdály těžko uvěřitelné. Hlavním motivem knihy je odůvodnit (ne-li přímo omluvit) nevěru, což se autorka snaží zaobalit do rádoby psychologizujícího hávu.

21.05.2018 2 z 5