Ivanule

Kniha mě opravdu zasáhla,jen co jsem jí začala číst,jsem si říkala,tak jestli to začíná takhle a bude to tak dál pokračovat tak nevím jestli to vůbec dočtu,ale opak je pravdou...Začátek knihy byl hodně,ale hodně silný,už tím co rodinu všechno potkalo,ale je zde ukázáno,že i velké věci může dokázat i někdo kdo pochází z nejchudších poměrů a i náboženství,i když se musel potýkat z různými národnostními rozdíly,krásně to ukazuje na to,že člověk může dokázat vše,když si za tím půjde!

Na to,že je to autorčina prvotina,kterou napsala z důvodů,které uvádí v úvodu knížky, to rozhodně není vůbec špatné,také já si pamatuju na dobu Harlequinek,které jsem si z knihovny půjčovala po kvantech,ale můžu říct,že v dnešní době už tohle moc pro mě není:) Ale autorka to napsala rozhodně moc dobře,děj je taky čtivý,příběh pěkně plyne i když je už od začátku jasné jak to dopadne

Ráda si takhle zabrousím do jiných krajin Zeměkoule,a Cestománii mám velmi ráda i v televizní podobě,takže když jsem tuto knihu u nás v knihovně objevila,rozhodla jsem se ji samozřejmě přečíst. Pro fanoušky cestování tyto knihy moc doporučuju!

Opět jsem se vrhla na další knihu z nakladatelství Metafora,a opět to nebylo sáhnutí vedle,trošku jiný styl psaní knihy mi ze začátku dělal problém se orientovat,ale po pár kapitolách si člověk zvykne,jak autorka tuto knihu pojala. Hudebníky jsem se nikdy moc nezaobírala,ale tenhle příběh rodiny Schumannových byl krásný až do konce i když v některých částech jsem Kláře vůbec nezáviděla,ale ustála vše s grácií sobě vlastní.

Autismus - vývojové mentální postižení,slova,se kterými se nikdo kdo se s touhle poruchou nesetkal,moc nerozumí,já také ne,ale tahle kniha mi o tomto postižení daleko více vysvětlila než mnoho odborných knih. Krásně popsaný příběh otce a syna s autismem,otce,který nevěděl jak se svým synem komunikovat, věnovat se mu,poznat ho tak jak by jistě chtěl,kdyby ... Tato kniha mi hodně dala a myslím,že rozhodně stojí za to si ji přečíst!!

Opět krásná kniha s příběhem,u kterého si člověk může říct,že je rád tam kde žije,i když občas na nějaké situace nadává a nesouhlasí s nima,ale tohle bych já zažít rozhodně nechtěla,už i to,že v některých zemích je to stále aktuální. Obdivuji hlavní hrdinku Dorotu,která si zažila ke konci knihy hodně ošklivé chvilky a taky to jak stále si říkala,že přece její Ahmed není takový,vžďyt v Polsku,když spolu ještě žili tam, takový nebyl,tak proč...Určitě si přečtu pokračování

Trochu jiná kniha o smuslu života a myšlení,ale krásně a lehce se četla a příběh v ní je velice poučný,jsou zde ukazovány typy lidí,jejich chování a poté vliv toho na život,určitě stála za přečtení a neskončím jen u téhle

Krásně popsaný,i když fiktivně,příběh neznáme Evy a slavného Pabla Picassa.Cesta,kterou museli ujít než si k sobě našli cestu,byla z počátku náhodná,a úskalí,kterými museli projít,nebo spíše Eva,kterou jeho kamarádi ze začátku nechtěli přijmout,brali jen jako jeho chvilkové povyražení,kdy se přece zase po přehnání bouřky mezi ním a Fernande,vrátí opět zpět ke své osudové lásce Fernande,ale nakonec sami viděli,že tou osudovou láskou byla pro Picassa Eva Gouellová,napůl Francouzska po otci napůl Polka.A i když se z ní nakonec shodou spousty náhod,které jim osud přihrál do cesty,nestala madame Picasso,myslím,že z knihy bylo cítit,že jí pro Pablo rozhodně byla,i když osud si s nimi zahrál jinak

Výborně popsaný život Machiavelliho a jeho politický svět v Itálii

Tak takhle kniha mě opravdu dostala,krásně a bravurně napsaná! Dala mi hodně,že si každý musíme vážit hlavně toho,že jsme zdraví!Protože až jednou přijde nemoc už to nikdy nevrátíme. V knize se velice dobře popsána Alzheimerova choroba,kterou trpí hlavní hrdinka knihy Alice,to jak postupuje,jak ji prožívá Alice,ale také je zde dobře ukázáno,jak se s tím ostatní členové museli poprat a taky jak tahle nemoc z naprosto svéprávného člověka udělá někoho,koho ani on sám už vůbec nepoznává,vlastně nepoznává nic kolem sebe,ani své členy rodiny,věci které měl rád,prostě nic...Opravdu krásně napsáno

Krásně popsaný život královny Viktorie,její doby.Velice čtivá naučná literatura,je zde ukázána doba vlády královny Viktorie,její dětství,důvody nástupu na trůn,manželství se svým bratrancem Albertem,její láska k němu,na jejich dobu velký počet děti,které vyrostli až do dospělosti i jejich starosti s výchovou,a dále je zde krásně ukázána láska Viktorie ke svému manželovi:) Mám moc ráda takovéto knihy,rozhodně stojí za přečtení,když máte rádi tento styl psaní knih a chcete se i něco dozvědět:)

Edgara Allana Poeho jsem znala jen skrz seriál Gilmorova děvčata,kde se recitovali jeho básně a hlavně jeho Havran,když pak Metafora začala vydávat své knížky o známých lidech rozhodla jsem se přečíst i o E.A.. Tento příběh je o části jeho života,je zde vykreslen v náznacích a vzpomínkách jeho dětství a vyrůstání,ale i jeho svatba s 13letou sestřenicí Virginií,a její matce,která nakonec vyzněla jako strůjkyně všeho co se Frances stalo,a pak je tu obraz E. A. a Frances,spisovatelky,která se snažila vydělávat peníze skrz psaní dětských pohádek,a pak taky básní,které si vyměňovali s Edgarem. Jejich vztah,a odhalení,že i ten,který píše takové chmurné,mrazivé, někdy i smrtí končící poezii,má přece jen city a dokáže je i ukázat,i když společnost ho znala nebo i chtěla znát jen jako alkoholika s černou duší bez citu?

Moje druhá knížka od pana Bauera,a musím říct,že tato narozdíl od té první byla daleko záživnější,děj svižně ubíhal a celkově zajímavý příběh.Rozhodně stojí za přečtení:)

Na to,že je to z největší části vymyšlený příběh,se mi líbil i když sama o sobě nevyhledávám detektivky,ale takhle historická se mi líbila:)

Moc mě zajímají tyhle knížky od Metafory,a tak jsem v naší městské knihovně objevila tuhle novinku a tak jsem si ji hned vzala. Ze začátku jsem se moc neorientovala,bylo tam moc jmen,jen koho jsem znala byl Truman:) Upřímně podle recenzí jsem nevěděla,jestli mě bude bavit,ale nakonec můžu říct,že to špatné nebylo,už tím příběhem a tou dobou.Upřímně já bych si takového kamaráda jako je Truman asi určitě nevybrala,byl to takový,jak to říct a neurazit ho,slizký úlisný chlap,který těžil z toho kam se dostal,i když pro to zase tak moc neudělal,až na to,že si dokázal obmotat kolem prstu dost žen,i když k nim vlastně nic necítil a měl je jen na sbírání drbů do svých knih.Je tam i dost vidět,jak si kompenzoval svůj vztah s matkou,která mu moc lásky jako malému nedala

O této knize jsem ze začátku vůbec nic nevěděla,ani si nečetla anotaci,jen jsem ji někde uviděla a řekla si ,co kdyby ji měli u nás v knihovně a ono opravdu měli,takže půjčit a přečíst:)Četla se mi jedním dechem,historii mám ráda,konkrétně teda tuto až tak moc dopodrobna neznám,jako vím že někdo maloval,sochal a tak ale víc jsem se o tom nezajímala,čistě jen ve škole co nám řekli,a když vyšla tato kniha chtěla jsem se dozvědět víc.A Itálie další plus:) Upřímně jsem daleko víc měla Michela,nevím jestli tím,co si prožíval,co dělala a jaká byla jeho rodina a že byl mladíček,ale Leonardo se mi moc nelíbil svým chováním,přišlo mi,že vlastně Michelovi závidí to,že je mladý a má toho spoustu před sebou a on starý i když teda jeho obraz Mony Lisy byl jeho nejlepší dílo,co se říká,neviděla jsem ho:) A nejvíc mě teda štval tím,že nedokončoval svoje díla,prostě odjel a bylo....Rozhodně si ji přečtěte!!

Čtivá,dobře napsaná kniha,o super tématu posedlosti dítětem jednou sestrou a druhou,která nechce mít zodpovědnost,i když jednu dobu to vypadalo docela jinak. Je to moje druhá kniha od autorky Tess Stimson a určitě to nebude poslední,moc pěkné čtení,na dnešní dobu docela aktuální téma,s Grace jsem soucítila,protože jsem si dovedla představit jak se asi cítí(i když mě tohle naštěstí nepostihlo),když touží po dítěti,které nemůže mít,a na druhou stranu jsem i v jednu dobu rozuměla Susanně,která chtěla šanci zlepšit svůj život,ale moc jsem tomu nevěřila.Konec mě překvapil ale můžu říct že jsem ho i takhle čekala:)

Tak na tuhle knížku,jsem se hodně těšila,protože jsem o ní pořád jen slyšela jak je skvělá a kdoví jak čtivá,a jak se všem strašně líbila...Upřímně,mně tedy moc ne.Začátek nemohla jsem vůbec začíst,všechno bylo na přeskáčku,než se člověk zorientoval,hrozně to tam přeskakovalo z jedné věci na druhou -minulost,přítomnost,sezení ...Až konečně konec s názvem Listopad,mi přišel jako ucelený příběh,kterým se vše dokončilo,upřímně tohle se stát mě nevím co bych já dělala...Ale myslím že až tedy ten konec se mi četl úplně normálně,tak nechápu proč ty první 2/3 byly takto...A další věc proč červené písmo?Nemohla jsem si na to vůbec zvyknout,2* a to jen skrz ten konec,jinak si knížku už nepřečtu

Krásné pokračování prvního dílu,jen mě překvapilo,že už to nebylo o postavě Patience,jakožto hlavní ale ta tu byla v roli vedlejší,ale o sestřičce Becky,kterou teda musím říct,že jsem si z prvního dílu moc nepamatovala,ale i tak to bylo opět krásné.Je zde popsané špatná doba v Západní Virginii v letech 1933-1942,tábory civilní ochrany přírody,které občané té doby odsuzovaly,nezaměstnanost v té době byla snad největší v dějinách Ameriky,ale opět tu byl i protiklad toho jak si i v tak špatné době mohou pomáhat a žít i tak šťastně,i když těžce.Krásně napsáno!

Na tuto knihu jsem se těšila už kdy vyšla,ale po přečtení už z ní bohužel tak nadšená nejsem.Hodně tu autorka řeší smrt své matky,to že si poté uvědomila,že na ní vlastně byla závislá,a to že vlastně žila jako její matka.Proto poté chtěla udělat něco,co by nikdy neudělal- pořídila si byt v Paříži.Takže začal kolotoč létání z Ameriky do Evropy,kdy hledala byt,vybavovala byt,řešila práci...chybělo mi tady více z toho pařížského života.