Jadla Jadla komentáře u knih

Pohádky s dobrým koncem Pohádky s dobrým koncem Olga Scheinpflugová

Dodnes si vzpomínám na tu poslední,o napravene čarodějnici. Je fantastická! Už jako děvčátko jsem ji byla uhranuta a dodnes si ji občas různě připomenu. Tu její chatrc,toho mrzaka. Musíš být asi hodně nešťastná,když jsi tak zla,ubohá ženo. A pak ta postupná proměna. Zkrátka dotkla se mého srdce.

26.01.2020 5 z 5

Pro slepičí kvoč aneb aprílová škola pro pokročilé Pro slepičí kvoč aneb aprílová škola pro pokročilé Jiří Žáček

Jako děcko jsem ji dostala ve škole za výborný prospěch. Říkala jsem si tehdy, že se teda moc nevytáhli a mohlo za to vysvědčení být raději na zmrzlinu nebo tak, ale postupně jsem zjistila, že tehdy (první rok zase) pančelka měla šťastnou ruku a zvolila báječnou knížku. Čteme si ji teď s dětmi a znovu mi naskakují v paměti verše i celé básničky, předškolní dcera se některým mohla usmát, mají velký úspěch. Tehdy i dnes.

25.01.2020 5 z 5

Sebastián mezi lidmi Sebastián mezi lidmi Cécile Aubry (p)

Od dětství jsem milovnicí zajímavých (hlavně dobrých) konců. Neměla jsem ráda nedořečené, nedokončené, nedopovězené. A tenhle příběh jsem po přečtení prvého přímo hltala, s báječným pocitem, že se Sebastiánovi děje něco dobrého, že se mu život plní něčím zaslouženým dobrým. A i teď, po desetiletích uplynulých od přečtení, ten dojem zůstal.

25.01.2020

Veronika tančí v Londýně Veronika tančí v Londýně Lorna Hill

Je to tak dávno, co jsem ji četla, ale uvízla mi v hlavě a občas na ni vzpomenu dosud. Moc hezký příběh o splněném snu, píli, lásce. Už jako děvčeti mi imponovaly na závěr ty růže od Sebastiána. Představovala jsem si, že také jednou takovou kytici třeba dostanu.

18.01.2020 5 z 5

Slzavé údolí a jiné příběhy ze starých Večerů pod lampou Slzavé údolí a jiné příběhy ze starých Večerů pod lampou Pavel Janáček

Výborně zpracovaná antologie se zajímavým průvodním slovem editora. Zpracované iniciále autorů, případně předpokládaného autorů, jednotlivých románů jsou přinejmenším stejně zajímavým čtením jako romány samy. Editor odvedl skvělou práci i při výběru příběhů, jsou rozmanité po všech stránkách, antologie zahrnuje pestrou škálu postav (rozvedené ženy, nemanželské děti, selky, obchodníky, tuláky, zástupce zlaté mládeže, podruhy, strážce hranic, kriminálníky a další a další) i prostředích (letiště, zapadlá rusínská údolí, město, vesnici,...). Všechny příběhy jsou nacpané spíš větší než menší mírou sentimentality, ale to patří k žánru. Jsem vlastně milovnicí starých dobrých kompozic a mám ráda, když to, co čtu, má konec. Tedy jasný konec. A toho si v této knize každý užije dosyta.

18.01.2020 5 z 5

Letopisy Narnie – komplet Letopisy Narnie – komplet C. S. Lewis (p)

Mám je prostě ráda. Autorova imaginace je prvotřídní, příběhy jsou průzračné, ale nechybí jim hloubka.
Vždycky jsem měla nejraději Kůň a jeho chlapec, ale i ostatní díly si sem tam znovu připomenu poslechem nebo četbou.

11.01.2020 5 z 5

Objevuj s úsměvem: Dinosauři Objevuj s úsměvem: Dinosauři Emilia Dziubak

Se synem (2 a půl) jsme nejprve nutně hltali každou dostupnou knížku o autech, mašinách a jiným podobných vercích a teď přišli na řadu dinosauři. A tahle patří mezi nejoblíbenější, obrázky jsou tak akorát strašidelné, odlehčené hledáním hlavních postaviček (pačovíčta, mtvišty a blouta v našem podání). Vřele doporučuji všem rodičům malých budoucích čtenářů.

11.01.2020

Komu je dneska dobře? Komu je dneska dobře? David Maškenazy

Anekdoty, které dovedou pobavit i uvnitř. Zasmějete se, někdy víc, někdy jen tak zlehka pod fousy, ale hlavně poskočí srdéčko, je pohlazena dušička. Knížkou si listuji už roky, začtu se, kde náhodně otevřu, a vždycky, když zase zavírám a odkládám, je mi lépe, veseleji, nebo aspoň méně smutno.

11.01.2020 5 z 5

Poslední kapka Poslední kapka Michael Gilbert

Knížku jsem si vypůjčila v knihobudce na poliklinice, když jsem šla do porodnice na poslední prohlídku před porodem. Druhý den jsem porodila a než jsem šla domů, měla jsem ji dvakrát přečtenou. Byla příjemným čtením, není hloupá, zároveň nic srdcervoucího a nervy drásajícího. Chytře předestřený příběh, výborný závěr.

11.01.2020 4 z 5

Anna a král Anna a král Elizabeth Hand

Četla jsem ji před dávnými časy, detaily mi z paměti už vypadly, ale zůstal silný pocit nádherného příběhu, v němž důležitou roli představují tradice, čest, odvaha, vědomí povinnosti. Co víc si přát.

07.01.2020 5 z 5

Ženojed Ženojed Theun de Vries

Kniha je čtenářsky velmi poutavá. Četla jsem a četla, chtěla jsem vědět, co bude dál, vůbec jsem ji nemohla odložit, dokud jsem nebyla na konci. Nevím, do jaké míry je založena na skutečnosti a kolik je autorova invence, ale obě hlavní postavy jsou velmi plastické, živé, opravdové. A přes sebevětší snahu mi ani na závěr Maupassanta nemohlo být líto.

14.04.2019 4 z 5

Čarodějův učeň Čarodějův učeň Vladimír Pozner

Pokládám Poznerův text za nesmírně autentický, to, jak se mu podařilo vykreslit vnímání světa malou, matkou zanedbávanou, osamělou dívkou je podle mne kouskem mistrovství. Zápletka je banální, jde o novelku nijak zatěžující mysl, nicméně pozoruhodnou.

14.04.2019 4 z 5

Objevuj s úsměvem: Auta Objevuj s úsměvem: Auta Marcin Brykczynski

U nás nepostradatelná, denně otevíraná kniha. Syn ji má od roku a půl svého věku a je jeho nejoblíbenějším "čtivem". Obrázky jsou i pro takto malé dítě zajímavé a srozumitelné. Tvrdý papír odolává bouřlivému listování, když hledáme obrázky, kde udělalo auto bác nebo hají nebo kde dělá chrr pšš.
A hlavní předností je za mne to, že přitom nepůsobí infantilně.

05.04.2019 5 z 5

Dům na pobřeží Dům na pobřeží Daphne du Maurier

Čtivá, tematicky atraktivní knížka. Strašně se mi ale protiví závislosti a stav, kdy se člověk nerozhoduje nezávisle, svobodně. A do takového stavu se hlavní postava vlastní lehkovážností dohnala. Snad proto mi byla během čtení čím dál protivnější. Ovšem nešlo přestat číst, bohudík.

05.04.2019 4 z 5

Osm hor Osm hor Paolo Cognetti

Líbila se mi všudypřítomná metafora osmi hor. Také vzdor a pokora spojené v jediném životním osudu. I výstavba textu je skvělá, jako by bylo řečeno právě jen to, co je nezbytně třeba. Ale zůstal mi po přečtení takový smutný, nedokončený dojem.

27.02.2019 5 z 5

Tři mušketýři Tři mušketýři Alexandre Dumas, st.

Znala jsem jen staré filmové zpracování, ale díky Patřičné čítance mi to nedalo a chtěla jsem si tenhle pomalu zapomínaný román přečíst. A jak jsem začala, nemohla jsem přestat! Je to mnohem plnější, poutavější, bohatší příběh než ten, který jsem znala z televize. A také nakonec o dost smutnější.

Perníčky s láskou pečené Perníčky s láskou pečené Petr Herynek

Zkusila jsem už množství receptů a ani jeden nezklamal. A ty obrázky! Kdybych tak dokázala těma svýma volšovýma rukama něco takového!

Romeo a Julie na vsi Romeo a Julie na vsi Gottfried Keller

Je to už dlouho, co jsem ji četla, zůstal mi dojem unylého, posmutnělého, trochu básnivého příběhu. Zajímavější, živější byla první část dílka, jak spělo k závěru, vleklo se víc a víc.

27.02.2019 3 z 5

Případ bázlivé tanečnice Případ bázlivé tanečnice Erle Stanley Gardner

Výborně se čte, úplně jsem se bála, aby to Perry nevzdal a přišel všemu na kloub.

Dívka se stříbrnýma očima Dívka se stříbrnýma očima Samuel Dashiell Hammett

Jedním slovem okouzlující!