jahlina jahlina komentáře u knih

Kateřina z Poděbrad: Zkouška lásky Kateřina z Poděbrad: Zkouška lásky Oldřiška Ciprová

Jedná se o romantický příběh, který je oblečen v historickém kabátku. Té historie se není třeba bát. Vystupují zde skutečné postavy, vše se odehrává v mantinelech skutečných historických událostí, ale žádná suchá fakta vás zde nečekají. Jedná se o, skoro bych řekla, ryze holčičí záležitost. Já si čtení užila, knížka zahrála na mou romantickou strunu a já si na chvíli odpočinula od drsnějších příběhů, které obvykle čtu.
Knížku jsem zhltla za dva dny. Stránky jsem obracela a ke konci skoro nedýchala, jak to dopadne. Je to skvělé odpočinkové čtení.
Autorka v epilogu uvádí některé skutečnosti na pravou míru. Já jsem si také googlila nějaké informace okolo, proto je mi jasné, že většina příběhu je smyšlená. Každopádně fakt, že se dříve dívky v rámci politických zájmů vdávaly tak brzy a volbu za ně provedl někdo jiný, mě asi nikdy nepřestane udivovat.
Od Oldřišky Ciprové jsem četla ještě Drahomíru a Vládkyni Vikingů, ale tahle o Kateřině Poděbradské se mi líbila jednoznačně nejvíce.

16.08.2022 4 z 5

Poslední slib Poslední slib Kathryn Hughes

Zpočátku jsem byla malinko zmatená z množství jednotlivých linek příběhů a postav, které se ale postupně propojovaly a vyjasňovaly. Netrvalo to dlouho a já se nechala unášet dějem, zvědavá, jak to všechno dopadne. Nechyběly překvapivé okamžiky a zvraty. Ten hlavní zvrat nastal opravdu až úplně na konci, takže napětí mě drželo až do té doby a popohánělo mě ke čtení.
Moc se mi líbí autorčin styl vyprávění a také způsob, jak si dokáže se čtenářem pohrát.

16.08.2022 5 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Opět moc příjemné odpočinkové čtení. Tahle "Caplinka" se u mě zařadila hned za Hotýlek na Islandu, který mám na prvním místě. A Irsko si píšu na seznam zemí, které chci navštívit...

16.06.2022 5 z 5

V kleci V kleci Ellison Cooper

Knížku jsem četla jedním dechem, měla vše co mám u krimi thrilerů ráda. Hlavní hrdinka Sayer, která není nesympatická (doufám že se o ní v dalších dlech dozvíme něco víc), mi sedla. Zápletka byla trochu na hraně uvěřitelnosti, ale hlavu si s tím příliš nelámu. Zas to bylo trochu něco jiného, což pokud máte tento žánr načtený, prostě oceníte. Autorka mě pěkně povodila za nos a přes malé tušení, které jsem měla, mě stejně překvapila.
Určitě se chystám na další díly a doporučuji.

14.05.2022 4 z 5

Sanatorium Sanatorium Sarah Pearse

Knížka měla dobře vykreslenou tísnivou atmosféru. Nástup je skvělý, pak jsem měla trochu problém s hlavní hrdinkou, ale to se zlepšilo, jakmile se začala řešit úmrtí v hotelu. Dál měl děj skvělé tempo, atmosféru, nechybělo napětí až dokonce. Konec samotný je trochu zvláštní, že by příprava na pokračování? Hodnotím spíš 3,5 *.

20.02.2022 4 z 5

Pořád jsem tady Pořád jsem tady McGarvey Black

Knížka je vemi čtivá, krátké kapitoly ubíhají pod rukama skoro samy. Téma není ničím neobvyklým, vyprávění z pohledu zavražděné Quinn však dodává příběhu na zvláštnosti. U knížky jsem se rozhodně nenudila a doporučuju. Jen nečekejte klasickou detektivku nebo thriller, knížka nese označení psychologický román.

31.10.2021 4 z 5

Kdo je bez hříchu Kdo je bez hříchu Bo Svernström

Po delší době thriller, který hodnotím plným počtem hvězdiček. Četla jsem téměř jedním dechem. Líbilo se mi prolínaní časových linek, autor mě dokonale držel v nejistotě až skoro dokonce. A rozuzlení je dost mrazivé.

10.09.2021 5 z 5

Krutá hra Krutá hra Max Seeck

Hodnotím jako velmi čtivý krimithriller s mrazivou atmosférou a originální zápletkou i hlavní vyšetřovatelkou. Ráda si přečtu pokračování.

09.09.2021 4 z 5

Nonstop Eufrat Nonstop Eufrat Veronika Bendová

Tohle byl pro mě docela objev, četla jsem na doporučení. Pro mě silný příběh o životní cestě mladého kněze, jeho dilematech a vnitřních bojích. A nejen to, těch otázek k zamyšlení je tam docela dost.

09.09.2021 5 z 5

Ptačí domek Ptačí domek Eva Meijer

Na tuhle knížku jsem se nechala nalákat pozitivními ohlasy a krásnou obálkou. A jsem moc ráda, že jsem po ní sáhla. Svým pomalejším tempem mi sedla dokonale do nálady. Mám ráda ptáky, ráda je pozoruju, ale že bych úplně souzněla s Len, to se říct nedá. To její naprosté přizpůsobení ptačím potřebám asi dovedu pochopit jen do určité míry. Přesto si myslím, že je to opravdu hezky napsaný příběh.

09.09.2021 4 z 5

V temnotě V temnotě Mike Omer

Tohle je hodně povedená série a moc se těším na další pokračování. Nechybí zde napětí, humor ani trocha romantiky. Pachatel byl pěkný hnusák, ale zase to nebyla krvárna, kde by byly desítky mrtvých. Líbí se mi metodický postup policie, postupné odkrývání stop, které dávají indicie vedoucí k vrahovi, ale nakonec je to trochu jinak než to vypadalo...

15.07.2021 5 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Krásně vykreslené postavy, děj plyne pozvolna, ale je to čtivé.

06.05.2021 4 z 5

Má přítelkyně Má přítelkyně Veronika Moreira

Tahle knížka je spíše taková historická jednohubka. A tak jsem ke knížce také přistupovala. Pokud si chcete přečíst něco kratšího, abyste se seznámili s postavou Jany Seymourové, není tato knížka špatnou volbou.

19.04.2021 4 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Oslovil mě strohý styl autorky, který dokonale vytvořil atmosféru celého příběhu. I ve chvílích štěstí v době před válkou ovzduší naplňovala předzvěst smrti a tragédie, která později nabývala konkrétních obrysů. Silný příběh mi nedal chvíli oddechu, musela jsem číst pořád dál.

17.04.2021 5 z 5

Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Příjemný příběh nejen s romatickou linkou. Moc se mi líbila atmosféra Japonska, jsem celá nalákaná tuto zemi navštívit. A také se mi sbíhali sliny na všechny japonské specialitky.

10.04.2021 4 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Příběh je opravdu hodně působivý, dojemný, takový bolavý. Detektivní zápletka okořenila jinak spíše pomalejší děj. Užívala jsem si popisy přírody, líbily se mi asociace mezi chováním živočichů a chováním člověka. Čtení jsem si prostě moc užila a jsem ráda, že jsem tuhle knížku neminula.

12.03.2021 5 z 5

Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Knížka se nečetla špatně, zajímalo mě, jak to ve finále dopadne a to mě ve čtení táhlo dál. Jen jsem čekala, že se trochu budu i bát. Byl to spíš smutný příběh s duchařskou zápletkou...

02.03.2021 3 z 5

Úplně cizí lidé Úplně cizí lidé Liane Moriarty

U téhle knižky jsem s hodnocením dost rozpolcená. Pomaleji jsem se začítala, ale od cca 6. kapitoly mě knížka chytla.
Seznamujeme se s jednotlivými postavami, postupně zjišťujeme jejich slabůstky a tajemství. I vzájemné poznávání, hodnocení na první dojem a pak postupné přehodnocování mě bavilo. Prostě taková ta práce s postavami a jejich psychologií je zde odvedena výborně. Autorka se zde dotýká tématu deprese, skrývaných výčitek, které nás ničí uvnitř, zkresleného pohledu na sebe sama, láska (neláska) k vlastnímu tělu, apod. To vše za mě super!
Děj se odehrává v Domě pohody, což jsou takové lázně, kam lidé přijíždějí s cílem něco změnit ve svém životě - především zhubnout, podstoupit párovou terapii nebo vyléčit duši... Majitelka Máša připravuje svým klientům dost nekonformní zážitky. Tohle všechno mi přišlo dost ujetý. Zároveň mě zajímalo, co za tím vším bude. A to mě pohánělo ve čtení dál, i když jsem na tím kroutila hlavou...
Balancuju mezi 3/4.

19.02.2021 4 z 5

Černá káva Černá káva Charles Osborne

Jako audioknihu jsem poslouchala zpracování divadelní hry. Poslechově to bylo moc hezky provedeno, se skvělým obsazením. Hercule Poirot opět ukázal svůj důvtip.

17.02.2021 4 z 5

Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Z knížky jsem nadšená. Je velmi čtivá. Zpracovává poměrně citlivé téma mateřství z různých úhlů. Hodně jsem jsem fandila nekomformní Mie. Ráda si přečtu i předchozí knížku autorky.

11.02.2021 5 z 5