JakubJiroušek JakubJiroušek komentáře u knih

Hana Hana Alena Mornštajnová

Hana je děsivý román. Je v něm totiž zachycen proces opakovaného lidského selhávání přinášejícího do života druhých mnohá utrpení. Mornštajnová skvěle vykresluje jednotlivá historická období – první a druhá republika, protektorát, poválečné období a padesátá léta. Vtahuje svým literárním umem čtenáře do sociologicky bravurně vykreslených kulis jednotlivých údobí dějin a pozici Člověk kontra Dějiny, v níž člověk rozhodně není bezmocný, vykresluje nesmírně poutavým stylem. Osobně věřím, že se knihy Aleny Mornštajnové, podobně jako třeba ty Hrabalovy, dostanou časem do školních osnov a pomohou nastupující generaci přenášet poučení z historických zkušeností do dnešních dní.

10.02.2024 5 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Možná jste to měli podobně a tuto knihu jste stejně jako já, moje partnerka a maminka, přečetli buď na jeden zátah, nebo za několik dnů a poté jste dlouhé hodiny, v mém případě dny, přemýšleli nad jejím sdělením. Knihu jsem četl na doporučení mého kolegy Miloňe Čepelky, který se neostýchá Alenu Mornštajnovou označit za jednu z nejlepších současných českých spisovatelek a já mu, jako prakticky vždy, musím dát za pravdu. Děj románu doprovází vedle smutného stěžejního příběhu precizní sonda do problémů 'malých lidí', do, pro český národ bohužel tak typické, všudypřítomné přetvářky a bravurně vykresluje nefunkční systém celé řady veřejných institucí, které místo toho, aby pomohly, tak v příběhu hned několika lidem kontinuálně ničí život, viz. domnělý bratr ústřední postavy. K problémům se zainteresované instituce staví odmítavě a snahu rozklíčovat skutečný problém odkládají stranou a pro svou vlastní pohodlnost raději označí mladého chlapce, nebo dospělou ženu za lháře. Kéž by tento titul probudil naši společnost z letargického přihlížení sociálním problémům vykukujícím na každém rohu a vyburcoval více lidí k aktivitě. Přátelé, přečtěte si tuto knihu.

10.08.2023 5 z 5

Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku František Hrubín

Dovolil bych si s čistým svědomím označit toto dílo Františka Hrubína za jeden z mnoha klenotů české literatury. Se všemi výtkami k opakování jednotlivých veršů se dá souhlasit, ale v kontextu celé povídky nakonec čtenáři vyvstane najevo, proč Hrubín tento způsob vyjádření používá. Doporučil bych všem, kteří mají při čtení knihy rádi květnaté popisy lidských vztahů. :-)

09.08.2019 5 z 5

Moudrost lesa Moudrost lesa Peter Wohlleben

Při čtení knihy Petra Wohllebena jsem byl naprosto uchvácen přirozenou lidskostí jeho psaného textu. Kniha přinášející nespočet postřehů pramenících z dlouholetých zkušeností, vytrvalého celoživotního studia a hlavně z neochvějné lásky ke svému oboru, neztrácí po celou dobu spád a je čtivá do posledního řádku. Krásná práce!

23.02.2020 5 z 5

Tajná historie Tajná historie Donna Tartt

Četné komentáře "spolučtenářů" poukazují na zdlouhavost některých pasáží, které přicházejí v druhé části knihy po vraždě Edmunda a tak si myslím, že je důležité koncepci Donny Tartt hájit. Kniha "Tajná historie" svou první půlí čtenáře naprosto vtáhne do děje a představuje mu svět, jehož si připadá být při intenzivním čtení součástí. Poukázal bych na obrovský vědomostní rozsah autorky, která napříč knihou užívá různorodé poznatky humanitních věd. Druhá polovina knihy poté představuje popis duševního a morálního rozkladu hlavních hrdinů vrcholící konečnou bezradností nad jejich osudy. Jediná pasáž, která i v mém případě ubírala knize na čtivosti se vztahuje k obšírnému líčení událostí Bunnyho pohřbu. I přesto za mě naprosto geniální román.

02.06.2020 5 z 5

Noc, v níž se pořádají medvědí hony na zajíce: Filosofický původ jazykové komiky Noc, v níž se pořádají medvědí hony na zajíce: Filosofický původ jazykové komiky Vojtěch Kolman

Název knihy by mohl čtenáře přivést k mylnému přesvědčení, že kniha pojednává pouze o známých teoriích humoru, tak to však není. Publikace přináší rozmanitý soubor témat od poznání, přes komično až k nadmíru zajímavým úvahám o hudbě. Čtenáři, doteď nepolíbenému žádným filosofickým textem, budou možná některé pasáže připadat vzhledem k obrovské erudovanosti a slovní zásobě autora poněkud složité, avšak pro ty, kteří rádi sáhnou po naučné literatuře, bude kniha velkou odměnou.
Vojtěch Kolman je vždy zárukou precizní znalosti předkládaného tématu, jež je v tomto případě navíc vyloženo nesmírně čtivě a vtipně.

08.03.2021 5 z 5

Stručné dějiny Prahy Stručné dějiny Prahy František Palacký

Vypracovat stručnou a přitom na podstatné informace bohatou publikaci sloužící k zorientování v historickém vývoji Prahy dostal roku 1836, od nakladatelství firmy Kronberger a Weber, tehdy ještě mladý historik František Palacký. Je nutno říci, že v jeho literárním odkazu je toto dílko, tak trochu neprávem zapomenuto. Ve středu 7. září 1836 měla na Pražském hradě proběhnout slavnostní korunovace Ferdinanda I., který se nám do historie zapsal spíše s přízviskem jako Ferdinand "Dobrotivý". František Palacký se úkolu zhostil nadmíru profesionálně a nyní před námi leží příjemně čtivá publikace doplněná nádhernými vedutami naší "Matky měst".
K pochopení chápání rozvoje města tehdejší společností a k nahlédnutí do dějinného kontextu vzniku města, poslouží všem čtenářům zajímajících se o historii tato kniha nadmíru efektivně.

27.01.2019 5 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Za mě naprosto skvělý počin! Kniha je schopná svým povídkovým stylem oslovit široké množství čtenářů a předat jim nejenom velkou spoustu tipů na výlety po naší vlasti, ale i zajímavé střípky z naší historie. Plastické vykreslení české mentality s vtipem doplňuje celé vyprávění.

05.01.2022 5 z 5

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Věřím, že dlouhé oslavné zpěvy by zřejmě spoustu lidí již unavovaly, ale přesto cítím potřebu toto dílo chválit pokaždé, kdy na něj přijde řeč. Za svůj život jsem nepotkal člověka, který by řekl proti této sbírce balad hanlivé slovo, snad právě proto, že různorodost námětů je pestrá a umožňující každému si vybrat svůj oblíbený příběh. Nádherná Erbenova čeština, jeho schopnost vykreslit poeticky lidské city a prožívání jsou jen dílčí aspekty dokládající genialitu tohoto autora, která ve mně budí obrovskou národní hrdost.
Děkuji Vám pane Erbene

02.01.2020 5 z 5

Tři útěky Hanny Arendtové Tři útěky Hanny Arendtové Ken Krimstein

Přiblížit ve zkratce život a dílo jedné z největších myslitelek 20. století není rozhodně úkol jednoduchý, o to více mě překvapila volba komiksového zpracování. Dílo je čtivé a dává čtenáři bezpočet podnětů k hlubšímu zamyšlení a zároveň není jen komiksem o životě "hrdinky" myšlení, ale je i stručným vhledem do turbulentního vývoje 20. století. Vše je podtrženo geniálním grafickým zpracováním, za které si Krimstein řadu udělených ocenění rozhodně zasloužil

24.08.2021 5 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Příjemným stylem psaný román, který dokáže svého čtenáře svým jazykem uchvátit a naprosto strhnout. Je pravda, že některé pasáže knihy mohou vyžadovat 100% koncentraci k pochopení předkládaného děje, ale konečný výsledek stojí za to. Kniha předloží mnoho etických otázek k zamyšlení každému člověku, který je může úspěšně aplikovat napříč životem.

14.10.2019 5 z 5

Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Naprosto geniální dílo skvěle vystihující ráz německého preromantismu, možná bych si dovolil říci, že i romantismu. Časté odkazování na Homérské eposy v člověku probouzí potřebu reflektovat podobnosti s antickou klasikou. Nádhera, nádhera, nádhera :-)

27.09.2019 5 z 5

Trampové Trampové Jan Pohunek

Velice povedená obrazová publikace přibližující tramping ve všech jeho dnešních podobách. Při listování se nám nabízí naprosto nový pohled, který zobrazuje určitou současnou "renesanci" trampingu a dokazuje, že tato specifická subkultura rozhodně nevymřela s odbitím 100 let své existence.
Texty Jana Pohunka, Michaela Antonyho a Tomáše Pospěcha poté nabízejí velmi milý exkurz do historie tohoto specificky českého fenoménu.

12.01.2022 5 z 5

František Josef I. František Josef I. Karl Vocelka

Bravurně zpracovaná monografie rukou jednoho z nejpečlivějších historiků Karla Vocelky, která odbourává mnoho stereotypů vytvořených dřívější historiografií či propagandou dříve vládnoucích evropských názorových proudů. Vocelka vykresluje soukromý i politický monarchův život, přičemž u všech zmíněných informací dbá na jejich historickou a faktografickou podloženost a na informace nepotvrzené vždy čtenáře důrazně upozorní. Přesahy mezi historickými obdobími a epochami nebo také zařazení události do celoevropského a mnohdy, pokud to situace žádá, i do celosvětového kontextu, tak to vše nabízí monografie "František Josef I.". Myslím, že mi čtenáři dají za pravdu, když označím dílo za skvost odborné literatury.

06.03.2019 5 z 5

Etika: Velmi stručný úvod Etika: Velmi stručný úvod Simon Blackburn

Tuto knihu bych vřele doporučil všem xenofeministkám stejně jako popíračům rovnosti mezi mužem a ženou. Zástupcům striktního odmítání potratů, jako jejich hlasitým příznivcům, či všem xenofobům i dogmatickým kosmopolitům, i když tyto skupiny o reflexi svého konání příliš nestojí.... Raději tedy doporučuji knihu přemýšlivým lidem, kteří chápou, že život není primárně o "nich", ale o "Druhých". O tom je totiž i etika.

03.07.2023 5 z 5

Mia a svět Mia a svět Barbara Nesvadbová

Tomáš Sedláček skvěle vystihl poselství této knihy - "Kniha, která ukazuje pokroucený svět dospělých očima dětí, které prahnou po vysvětlení a zároveň po spravedlnosti."
Knihu vnímám jako skvělý úvod do ekologické etiky, tedy do její podstaty, o co usiluje. Ačkoliv je příběh adresován především dětským čtenářům, tak věřím, že své dospělé učedníky si získá. S hlubokou úctou k autorkám se přikláním k Sedláčkově prohlášení - "Přál bych si takovou knihu mít v dětství."

27.09.2021 5 z 5

Za 15 minut filozofem Za 15 minut filozofem Anne Rooney

Velice šikovně napsaný úvod pro zájemce o filosofické tázání. Nenutí čtenáři obsáhlé dějiny filosofie, ale naopak ho vede k uchopení základních filosofických otázek, jež si filosofové kladli v dřívějších dobách, nebo které vyvstávají nově v souvislosti se zvyšující se úrovní poznání. Kniha je dále doprovázena četnými citáty a úryvky z myšlení a díla významných představitelů filosofické tradice.
Pro zájemce o filosofii, kteří by chtěli postupně a systematicky proniknout do filosofické problematiky bych po přečtení této publikace doporučil knihu prof. Jana Sokola - "Malá filosofie člověka..." ( https://www.databazeknih.cz/knihy/mala-filosofie-cloveka-slovnik-filosofickych-pojmu-50567) a "Sofiin svět" od Josteina Gaardera (https://www.databazeknih.cz/knihy/sofiin-svet-429159)

30.12.2020 5 z 5

Duch a čin Duch a čin Emil Ludwig

Vedle všem čtenářům známé publikace Karla Čapka "Hovory s T. G. M." přináší literární počin světově uznávaného autora Emila Ludwiga z roku 1933 naprosto jiný pohled na osobu prezidenta Masaryka. Na rozdíl od Čapkových hovorů, které jsou relativně znatelně ovlivněny Masarykovou autorskou dikcí, nabízí tato kniha příjemně zpracovaný pohled na "rozmluvy" jako takové. Popisuje prezidentovo chování, jeho pocity při vysvětlování svých celoživotních filosofických či politických témat, reakce na kritiku a chválu. To vše přináší čtenáři knihy pocit, že rozhovor těchto dvou velikánů z bezprostřední vzdálenosti sleduje, ba dokonce, že je mu přítomen.

09.12.2019 5 z 5

Národ a dějiny jako sociologický problém Národ a dějiny jako sociologický problém Tomáš Garrigue Masaryk

Precizně uspořádaný výbor Masarykových textů doplněný o četné poznámky a odkazy sloužící k hlubšímu pochopení předkládaných myšlenek. Skvělá práce.

08.10.2019 5 z 5

Český sen Český sen Vladimír Macura

Publikace literárního historika Vladimíra Macury s úctyhodnou precizností přibližuje leckdy málo známé, ale přesto důležité aspekty formování českého národního vědomí převážně v období 2. poloviny 19. století. V textu je zastoupeno množství zajímavých poznatků, u kterých je zpravidla nastíněn dějinný kontext a následný přesah do dob příštích. Čtenáři, který nemá ještě s podobnou publikací zkušenosti bude zřejmě text připadat v mnohých pasážích složitě vystavěn, ale po prvních kapitolách si s nutnou dávkou píle na stavbu textu i na odborné výrazy v něm používané hravě zvykne.

27.01.2019 5 z 5