Jana512 komentáře u knih
Max Kašparů, lékař duše i těla, jako řeckokatolický kněz a psychiatr rozumí lidské duši a snaží se poučit a pomoci i řadou svých knih, psaných srozumitelným způsobem. Vede čtenáře k tomu, aby vytvářely krásné vztahy s Bohem, v rodině i ve společnosti. Svými odpověďmi, na dotazy M. Lžičiara učí, jak se snažit svůj život prožít co nejhodnotněji.
V příjemném prostředí, u dobré kávy, s přáteli, se můžeme v myšlenkách i my ponořit do případů, které život přináší.
Taky v knize vidíme, jak různá životní trápení zasahující člověka a můžeme v nich i my najít poučení pro řešení toho, co prožíváme.
Autor s velkou touhou pomoci čtenářům předstupovat před Boha s důvěrou a radostí, využívá různé příběhy a předává vlastní zkušenosti. Modlitba se tak stává posilou k přijetí všeho, co život přináší.
Jak se může v jediné chvíli změnit životní situace a co prožívá Lena, než dokáže situaci přijat? Pro ni samotnou to bylo hodě těžké, ale má rodinu a dobré přátele, kteří ji pomohli zařadit se znovu do života.
Josef Ratzinger ve svých vánočních promluvách vnáší světlo, vycházející z betlémské stáje do našich životů a vyzývá nás, abychom toto světlo vnášeli skrze víru do současné doby.
Člověk člověku dodal naději v jeho nelehké situaci, že je tu potřebný, a tak mohl v nulté hodině vyšetřováni být užitečný, a stal se smyslem života pro druhé. Je to pro mne první dílo Agáty Christie a mělo to spád!
Knížka mě připomínala dětství. Teprve nyní vnímám schopnost autora, jak do příběhů vkládá lásku k dětem, na které i výchovně působí krásně ilustrovanými pohádkami.
Oscar Wilde píše pohádky poetickým jazykem pro poučení, spíše jako morální povídky, těm, kdo mají cit a svědomí, a které pomohou pochopení jejich smyslu. V pohádkách se setkáváme s krásou a básnickým vyjadřováním.
Kardinál Špidlík dává rady prostřednictvím moudré sovy. Každá bajka má svou moudrost. Tak např. "Kdo miluje přírodu, příroda má v lásce jeho. Vždyť jsme všichni jedno v Božím světě." Nebo: "Dát si poradit, to už je samo moudrost."
Od knížky se nedalo odtrhnout, i když náročná na city! Hlavní hrdinka ukázala velkou vynalézavost v přístupu k nemocnému, který jí dál poznat její schopnosti a povzbuzoval ji, ale stál si za svým rozhodnutím, což bylo pro všechny těžké.
Moc milé dílko, které bylo oblíbenou četbou mých rodičů. Spisovatelka ji věnovala památce své maminky.
Jak často jsem si na svou maminku vzpomněla, když jsem četla různé průpovídky: "sak na ryby, pytel na raky," "krupica, halena", a další; tak jsem pochopila, odkud jsou. I nářečí je mi blízké, protože v nedalekém kraji jsem prožila dětství se sourozenci a obětavými rodiči - tatínek byl také z učitelské profese a varhaník. Moc ráda vzpomínám!
Kolik radostných chvil prožily tyto cérky a tak knížka je milým odlehčením.
Další pohled na zlobu války, která rozdělila názorově manželství německo-české. V době války se staví na stranu německého národa v rodině hlavně otec se synem. Matka za války umírá a krutý osud vyhnání z domova čeká hlavně dceru Gertu i s malým dítětem. Kniha pečlivě popisuje, co prožívala Gerta, členové rodiny i ostatní jí blízcí. I když se po letech vrací zpět do rodného Brna, její život se radikálně změnil, ale ona nese následky až do konce života. Válka nese utrpení a často i nevinných lidí. Už nikdy víc!
Publikace nás seznamuje se životním příběhem sv. Anežky Přemyslovny, která sehrála důležitou úlohu nejen v našich dějinách, ale i v době nedávné a ji, jako osobnost našeho národa je dobré znát.
V tyto dny, kdy prožíváme výročí svatořečení sv. Anežky České a znovunabytí svobody vlasti, jsem sáhla a obohatila se úvahami nad vlastnostmi této světice, jak je porozjímal a sepsal do zamyšlení na devět dní, kněz Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou, který sv. Anežka Česká založila.
Autor, P. Jaroslav Ptáček, člen Křížovnického řádu a velký ctitel sv. Anežky České, výstižně - podle tradičních zastavení křížové cesty - zachycuje události z jejího života.
První kniha autorky, zachycuje nelidské jednáni s lidmi v ruských pracovních táborech za Stalinova režimu, s obyvateli pobaltských menšin. Kruté pracovní podmínky překonávali s nesmírným úsilím a statečností. Jak těžká to byla doba, ale i v ní se rodila krásná přátelství a Lína, nadaná umělecky, zachycovala tajně postavy a situace svým výtvarným uměním.
Citát z knihy: - Láska je ta nejmocnější armáda: ať už je to láska k příteli, ke své zemi, k Bohu, nebo k nepříteli; láska nám odhaluje zázračnou povahu lidského ducha.
Děj se odehrává v II. světové válce ve Francii a v Německu. Souběžně jsou popisovány životy slepé dívky, Marie- Laure, která svou statečností a houževnatostí odolává překážkám, které si ti, kteří vidí, ani neuvědomují. Co to stálo námahy a úsilí pohybovat se jak ve známém prostředí, kde jí pomáhal svou blízkostí otec, ale i po jeho zatčení, kdy se situace změnila, si dokázala poradit a pomáhala druhým a byla nesmírně statečná.
Dalšími hrdiny jsou sirotci, vyrůstající v Německu, kteří vynikají pílí a touhou po poznání. Je to kniha plná podnětů k vědě, k přírodě, hudbě, a hlavně k snaze s životem se vypořádat v různých situacích.
Kniha mi připomínala domov, kde z mnohých básní nám rodiče citovali. Je to poklad české literatury a ráda se k němu vracím.
Šéfredaktorovi deníku, který je majitelem nakladatelství, je vytýkán pokles zájmu čtenářů o jejich list. Mladého redaktora čeká poslední měsíc zkouška, jestli se situace zlepší. Pravda a uvědomění si lidských hodnot, které se dnes moc "nenosí", jej osvobodila. Pomohl cizince, která hledala kostel se světoznámou soškou Pražského Jezulátka, kde ji zavedl a sám tam nalezl posilu.
Francouzský novinář píše o zvolení Jana Pavla II. a o dalších událostech z jeho života. Když se Jan Pavel později s ním osobně setkal, požádal jej o napsání knihy rozhovorů pro veřejnost, která vyšla i u nás. Novináři bylo divné, proč si vybral jej. Jan Pavel II. mu prozradil, že četl knížku o jeho konverzi ještě jako kardinál, tak mu jeho jméno nebylo cizí.