Jana512 Jana512 komentáře u knih

Deset kroků k radosti Deset kroků k radosti Max Kašparů (p)

V útlé knížce, krásně ilustrované, dostáváme rady, jak dojít k opravdové radosti v příbězích, které obsahují zásady, jak dosáhnout pravé štěstí.
Miluj a odpouštět! Zajeď na hlubinu! Nepřestávej žasnout! Věř! Žij přirozeně! Hledej smysl života! Nic nevzdávej! Buď bohatý uvnitř! Nestavěj babylonskou věž! Žij jako svatý Vintíř!
Autor ukončuje cele ponaučení slovy: "Držme se dobrých zásad a mějme lásku k člověku. Potom se budou kolem nás dít zázraky. K naší radosti.

26.10.2020 5 z 5

Kde je Bůh v době koronaviru? Kde je Bůh v době koronaviru? John C. Lennox

Útlá knížka o problematice, která hýbá dnešním světem, nás přesvědčí, že i v těchto chvílích je tu s námi trpící a milující Bůh, který nás neopouští, tak jako byl v minulých nelehkých dobách nemocí a strádání, kdy křesťané, opřeni o Něho, byli a mají být i dnes, posilou a povzbuzením pro druhé.

26.10.2020 5 z 5

Zase žiju: Příběh narkomana Zase žiju: Příběh narkomana Laurent Gay

Mladík ve své nerozvážnosti a slabé vůli se dostal pod vliv drog, což jej vedlo k snaze získat je za každou cenu. Tak se mu podařilo dostat do vězení, kde mu bylo znemožněno dostat se k přísunu drog a velmi strádal. Následky byly také onemocnění HIV a nemocná játra. Dostal se ze všeho díky tomu, že se obrátil k Bohu, kterého do té doby neznal, ale byl vyslyšen a celý jeho život se změnil nečekaným způsobem. Že to není vymyšlený příběh, ale skutečnost, o tom svědčil on sám na setkání mládeže se svatým Otcem Janem Pavlem II., kdy mladé lidi před drogami varoval.

18.10.2020 5 z 5

Bůh je, já jsem ho potkal - Je jiný svět Bůh je, já jsem ho potkal - Je jiný svět André Frossard

V knize francouzský autor, člen Francouzské akademie věd, popisuje svůj život od dětství, kdy vyrůstal v ateistické rodině. Otec, levicový politik, jej získal pro povolání filosofa a novináře. Ačkoli vyrůstal autor bez víry v Boha, v jediném okamžiku zakusil Boží lásku, která se mu stala smyslem a cílem života.

15.10.2020 4 z 5

Pekařský učedník ze Znojma Pekařský učedník ze Znojma Wilhelm Hünermann

Jeden z prvních redemptoristů, pocházející z Tasovic u Znojma. Stal se pekařem, ale stále toužil být knězem. Docílil toho v pozdějším věku, a plně se nasadil pro dobro lidí ve Varšavě v Polsku, v kostele sv. Benona a později ve Vídni. Kniha krásně zachycuje život našeho národního světce, na kterého právem můžeme být hrdi.

12.10.2020 5 z 5

Dcera Sherlocka Holmese Dcera Sherlocka Holmese Leonard S. Goldberg

Myslím, že dcera Sherloka Holmse se bravurně zhostila role detektiva a úspěšně vyřešila složitý případ.

09.10.2020 4 z 5

Duch svatý – pramen života Duch svatý – pramen života Elias Vella

Ellias Vella v knize velmi srozumitelně vysvětluje dogmatické učení o Duchu Svatém, který nás vede a do duchovního života vnáší nadšení a sílu.

04.10.2020 5 z 5

Případ dívky v tísni Případ dívky v tísni Michael Crichton

Prvotina autora, který s čerstvými lékařskými vědomostmi vytvořil detektivní příběh z lékařského prostředí, oceněný cenou E. A. Poa v roce 1969. Hlavním hrdinou je lékař- patolog, kterému se podařilo z pitevním nálezů odhalit, že potrat nezpůsobil kolega lékař, ale docela někdo jiný, při čemž odhalil další trestní činnost - drogy.

04.10.2020 3 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Harry Potter je dílko napsáno s velikou fantazií a láskou spisovatelky, která dokáže do děje vtáhnout nejen děti, ale i dospělé. Musela mít velkou fantazii vytvořit "kouzelnický svět", který tolik zaujal, že knížka se stává jednou z nejznámějších a nejčtenějších. Líbilo se mi, jak jak Harry s přáteli dokáží překonávat nečekané těžkosti a vzájemně si svými schopnostmi pomáhat.

30.09.2020 5 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Obdivuji autorku, jak se dokázala vžít do mužské role lékaře - chirurga. Byl ve svém oboru odborník. Avšak v náročném povolání hledal zapomenutí na odpovědnou práci - v alkoholu, a na to doplatil. Byl přemístěn do jiné nemocnice. Snaží se i nadále dělat svou práci s láskou k lidem. Svůj osobní život žije po svém. Mezi spolupracovníky ale naráží na konkurenci, až mu hrozí ztráta místa... Více prozrazovat nechci. Kniha z nemocničního prostředí se velmi dobře čte, proto doporučuji.

20.09.2020 4 z 5

Sami na této zemi? - O Boží přítomnosti mezi námi Sami na této zemi? - O Boží přítomnosti mezi námi Ladislav Heryán

Příběhy ze života, kdy se tento citlivý kněz setkává s lidmi, kteří se často cítí osamělí a zbyteční a s Bohem ani nepočítají. Když však zakusí zájem tohoto kněze o ně v různých svízelných okolnostech, pak hledají, jak prožít svůj život smysluplně, až hrdinně. Vypráví o tom příběh, kdy rodičům umírá mladá dcera. Svěřili pohřební rozloučení Otci Heryánovi. Sešlo se tolik lidí a rodiče posílilo vědomí, že jejich dcera byla a je milována. V dalším z příběhů stařičcí manžele upevňují svůj vztah i uzavřením svátostného manželství, a tak zakouší posilnění jejich vztahu. Každý příběh je obohacen úryvkem z evangelia, který odpovídá dané situaci a autor, který přednáší biblistiku, se nad ním zamýšlí.

09.09.2020 5 z 5

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Příběh o moudrém a laskavém otci, který ve své profesi pracuje jako právník, který se zastává slabých a bezmocných černochů, nespravedlivě obžalovaných. Děj vypráví jeho dcera, malé děvčátko - Čipera. Má staršího bratra Jema. Otec jim vysvětluje , jak se mají k druhým chovat a nikomu neubližovat. Dokázat se postavit za slabé a bezmocné, jako Atikus, otec Čipery a Jema a být ke všem vlídný, to bych též chtěla dokázat.

30.08.2020 5 z 5

Maminka Maminka Jaroslav Seifert

Básník mistrně vyjadřuje vzpomínky na své dětství a především na svou maminku, která neodmyslitelně k dětství patří a je zdrojem nejkrásnějších vzpomínek.
Některé z básní této sbírky mně připomínají i mé dětství, kdy jsme chtěli mamince udělat radost a báseň Jaroslava Seiferta jsme psali do přáníček.

28.07.2020 5 z 5

Agathe Agathe Anne Cathrine Bomann

Tato knížka dává nahlédnout do psychiatrické ordinace lékaře, který se chystá ukončit klientelu a odejít do důchodu. Protože je ale vnímavým odborníkem ve svém oboru, je vyhledáván, jeho nejbližší spolupracovníci jej podpoří, aby se rozhodl jinak.

26.07.2020 5 z 5

Démoni apokalypsy Démoni apokalypsy Michael Weber

Poměrně rozsáhlý historický román z období Třicetileté války. Hlavní hrdina v něm popisuje vývoj a průběh bojů na Moravě i v Čechách, Ukazuje hrůzy, které se dotkly většinou chudého lidu. Válka nepřinesla nic dobrého. Hlavní hrdina však překvapil tím, jak se v závěru, po prožitých zkušenostech k mnohým čestně zachoval.

24.07.2020 4 z 5

Uprostřed africké svobody aneb (Ne)všední život v Keni Uprostřed africké svobody aneb (Ne)všední život v Keni Vendula Pavláčková

Přesto, že mám rozečteno více knih, neodolala jsem a během krátké doby jsem přečetla tuto knihu, která popisuje nevšední nasazení mladé ženy pro chudé v Africe. Přirostlo ji toto prostředí s chudým obyvatelstvem silně k srdci a protože ze závažných důvodů musela své černoušky opustit, touží pomáhat i na dálku, a tak píše toto dílko. Jako Albert Schweizer postavil v Africe nemocnici, moc by si Vendulka přála, aby i v dnešní době vznikla pomoc pro chudé a nemocné lidi v Africe....
Jak jsem se později dozvěděla, nakonec se do Afriky vrátila a vdala se tam a má již i potomka.

21.07.2020 5 z 5

Otcem pro každého - Životní příběh Eliase Velly Otcem pro každého - Životní příběh Eliase Velly Václav Čáp

Knížka rozhovorů autora s O. Eliasem Vellou, doplňuje řada svědectví těch, kteří mu byli nejblíže při organizaci kurzů o duchovním uzdravování a duchovních obnovách. Tento vzácný a vzdělaný kněz, misionář z Malty, vyniká prostotou a širokým otcovským srdcem, se snahou pochopit každého.

13.07.2020 5 z 5

Podle srdce tvého Podle srdce tvého Klaus-Peter Vosen

Knížka s krátkými úvahami nad Litaniemi k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu, jsou vhodným zamyšlením v měsíci červnu - na každý den jedna úvaha zakončena modlitbou. Jistě ji uvítají ti, kdo touží prohloubit modlitbu.

29.06.2020 5 z 5

Skrytý poklad Skrytý poklad František Úředníček

Citát, který vystihuje text knihy moravského jezuity, který velkou část života prožil v zahraničí. "Láska je v našem životě nejdůležitější. Úcta k Božskému Srdci nás přivádí k podstatě lásky, kterou nás miluje Bůh."

28.06.2020 5 z 5

Největší zázrak - Příběhy k prvnímu svatému přijímání a pro povzbuzení víry Největší zázrak - Příběhy k prvnímu svatému přijímání a pro povzbuzení víry Martin Leschinger

I když jde o dětskou knížku, bohatě ilustrovanou, má co říci i dospělému čtenáři. Autor se snaží poutavým a srozumitelným slovem dětem přiblížit Boží dar, který je křesťanům tím největším a nejvzácnějším Darem.. Objasňuje to v příbězích nedávno, nebo dosud žijících lidí, kteří v něm čerpali sílu pro svůj život, ve kterém se snažili být užiteční druhým.

24.06.2020 5 z 5