JanaDor JanaDor komentáře u knih

Krásná Filipína Krásná Filipína Brigitte Riebe

Historická oddechovka, která mi sedla a hezky mě na svých vlnkách romance uklidnila. Ze začátku mi to připadalo takové sladší, ale později, jak se rozběhl děj, bylo to více poutavější, čtivější a hlavně smutnější. Každá kapitola začíná ilustrací určité bylinky a je k ní přiložen popis pozitivních a negativních účinků. Zajímavý osud velké ženy. Pokud máte rádi historické romány vycházející ze skutečných událostí, tak tato kniha by vám neměla ujít.

04.02.2015 4 z 5

Kde se touláš, Bernadetto Kde se touláš, Bernadetto Maria Semple

Anotaci měla tato kniha úžasnou, nejvíc mě nalákalo, že má být třeskutě vtipná. V tomto mě bohužel zklamala. Jako první musím říct, že se mi opravdu líbila. Ale ne proto, za co je inzerovaná. Vtipná na začátku byla, jsem se i zasmála, poté to šlo do vážnějšího tématu a spíše mi to přišlo smutné, i když tam byly nějaké vtipné věty.Chápu, že se kniha stala velmi prodávanou, ale pokud čekáte humor, tak asi záleží na vašem typu, jaký se vám líbí. Raději očekávejte svižně, lehce a čtivě napsaný román, který s nadsázkou ukazuje vztahy v jedné americké rodině. Pokud vám sedne, tak bonusem bude pro vás vtip, jemuž se zasmějete.

27.09.2014 4 z 5

Jen si troufni Jen si troufni Katie McGarry

Příběh uvažuje nad láskou rodičovskou i partnerskou, ale tím způsobem, abych si uvědomila, že je jí více verzí a je jen na nás, kterou si vybereme a budeme ji hledat a prožívat. Láska sobecká, podmíněná, vydírající nebo láska dávající, bezmezná a absolutní? Hlavní dvojce se sbližuje a dochází pomalými krůčky k poznání, že je důležité dělat to co chceme a ne, plnit sen rodičů nebo nést za něj zodpovědnost. Pochopíme také, jaké důsledky může mít, když rodiče svalí vinu za své chování a činy na dítě. Opět jsou zde skvěle psychologicky vypracované postavy, které staví tuto knihu na něco víc než jen obyčejný jednoduchý román. Autorka svým stylem dokázala dát knize skvělou čtivost, jejíž zásluhou jsem tuto bichli o 444 stránek zvládla přečíst za dva večery. A mé červené nevyspalé oči jsou tomu svědkem. Opět velmi chválím obálku a doporučuji.

14.09.2014 5 z 5

Léto na druhý pokus Léto na druhý pokus Morgan Matson

Ach, to bylo tak krásné čtení. Ke knize jsem přistupovala s nedůvěrou, protože se mi moc nelíbila obálka. Jako vzhledově průměr, ale tím že to nebyla tvrdá vazba, tak nějak na mě působila lacině. Kniha by si opravdu zasloužila krásný, kvalitní obal - škoda. Nejraději bych ji přečetla na jeden zátah, ale s prací a rodinou, jsem to musela dát za dva dny. Je to román určený pro dívky, ale klidně si jí může přečíst kdokoli. Protože i když to někdy tíhne k lehkému čtení, tak za chvíli to vyváží vážnější téma, které se tím příběhem hezky prolíná. A hned jsem si uvědomila, jak se mám krásně. Velmi dobře byla vypracována psychologie hlavní hrdinky, tak reálné, že jsem to prožívala s ní. Kapesník jsem musela použít několikrát. A ten konec mě rozsekal úplně, jsem brečela jak želva. Já vím, že už z anotace člověk vytuší jak to skončí. Ale autorce se povedlo toto téma velmi pravdivě a realisticky popsat očima mladé dívky.V knize jsou moc hezky vyvážené ty smutné chvilky s hezkými. Je zde mix romantiky - první lásky, lehkého napětí – nevíme co se kdysi stalo, radosti – z rodiny a přátel a v neposlední řadě smutku ze ztráty blízké osoby. Vřele doporučuji.

01.08.2014 5 z 5

Pravda o cukru Pravda o cukru Jessie Inchauspé

Kniha je čtivá, dobře vysvětluje problém glykemické křivky (pochopí to každý) a je velmi zajímavá svými výsledky. Doporučuji všem, kteří se zajímají o zdravé stravování, mají nějaké problémy a úpravou stravy podle této knihy je mohou vyřešit. Tak si ji přečtěte všichni!

06.06.2023 5 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Autorka má dar popsat místa tak, že bych se tam nejraději hned rozjela a vše prozkoumala. Pro mě jsou tu pěkně vyváženy obě linky vyprávění. Jak romantiky, tak popisu místa. Příběh je čtivý a milý. Na odreagování a relax je to moc hezká romantika a já ji doporučuji nejen pro obohacení poznání, kde se všude můžeme jet podívat, ale i pro hřejivý pocit sdílených hodnot jako přátelství a láska.

04.06.2022 5 z 5

Ostrov žen moře Ostrov žen moře Lisa See

Od autorky jsem četla její předešlou knihu Tajemství hedvábného vějíře. Takže jsem od knihy měla určité očekávání a jsem moc ráda, že se mi splnila. Pro mě to byl krásný literární zážitek. Příběh kamarádství dvou žen na pozadí dějin korejského ostrova, to bylo silné, procítěné a poutavé vyprávění, že jsem na knihu myslela, i když jsem ji nečetla.
Je to opravdu skvěle napsaný příběh, kde lidé mají těžký život. Ženy jsou hrdé na svou práci a dělají vše pro rodinu. Tento typ románu mám moc ráda. Čte se dobře, dozvím se spoutu zajimavých věcí o jiné kultuře a jejich dějiny. Je to poutavé a jiné. Tak jako je jiná korejská kultura. Doporučuji.

08.06.2021 5 z 5

S láskou, Lukov S láskou, Lukov Mariana Zapata

Je to čtivé, zábavné i poučné. Víc jsem pochopila, kolik dřiny stojí za vrcholovým sportem. Moc se mi líbila rodina Jasminy, která je v každé situaci při ní, i když co se týče otce, tak tam to skřípe. Jasmina se proti světu brání vztekem, ale doma je vtipná a milující. Lukov také překvapil, vůbec není ten typ, jak si Jasmine na první pohled myslela. Celkově je to nádherná romance, která není přeslazená, ale hezké to je. Není to o erotice, ta je jen jemně v samotném závěru. Je to o vzájemném poznávání a o důvěře. K tomu je krasobruslení náročný sport a čtenář víc pozná, co se vše za těmi krásnými piruetami a skoky schovává.

15.05.2021 5 z 5

To by se zvěrolékaři stát nemělo (1. a 2. díl) To by se zvěrolékaři stát nemělo (1. a 2. díl) James Herriot (p)

Kniha se dobře četla. Líbily se mi popisy lidských charakterů. Byly výstižné a někdy mile vtipně podané. Pestrost veterinářských zákroků, tomu taky dává jiný zajimavý rozměr. Celkově je to kniha, která čtenáře pohladí po duši, což v této době velmi potřebujeme. Doporučuji celým svým čtenářským srdcem.
Je skvěle napsána, je milá, vtipná, lidská, potěší a hlavně je o životě a lidech, takový jaký je. Ukazuje různorodost povach a chování. Vnímáte, že nemáte dát na první pohled. Je citlivá k lidským chybám. To vše je díky autorovi, který je pracovitý, dobrosdrečný a vidí to dobré v nás. Má rád nejen zvířata, ale i lidi.

20.03.2021 5 z 5

Jeho banán Jeho banán Penelope Bloom

Vtipný, čtivý romantický příběh, s nádechem erotiky, určený k odreagování. Každá kniha má svůj žánr a od tohoto čekám odpočinek, romantiku a pohádku - tedy dobrý konec. Splněno.

09.01.2021 4 z 5

Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Kniha se velmi dobře četla. Jsou zde vylíčeny lákavě přírodní krásy Islandu, kdy i já – odpůrce zimy- přemýšlím nad tím, že bych se tam zajela podívat na polární záři. Hlavní postavy jsou sympatické a autorce se podařily skvěle vykreslit i vedlejší postavy, které Lucy navrací sebevědomí.

01.11.2020 4 z 5

Bez rozloučení Bez rozloučení Samantha Young

Kniha se dobře četla, líbilo se mi to, až na hlavní hrdinku, která se ke konci chovala tak trochu zmateně, ale jinak moc pěkná romantika.

26.06.2020 4 z 5

Výpověď Výpověď Whitney G. (p)

Kniha byla neuvěřitelně čtivá. Přečetla jsem ji za jeden večer. Líbilo se mi, že je Tara nejen hezká, ale i vtipná. Sice trochu slepá, protože se neuvědomovala kolik věcí pro ni Parker dělá, a jak moc dobře ji za tu dobu zná. Ale skvěle se to doplňovalo a mělo to šmrnc. Erotika je až v druhé půlce a není to nijak přehnané. Na svůj žánr je to velmi povedená kniha.

30.05.2020 4 z 5

Prostě na mě zapomněli Prostě na mě zapomněli Jiří Holub

Příběh je čtivý, i když některé slovní spojení mi nešly k osmileté holčičce. Ale nijak mě to nerušilo a já jsem ze zvědavostí četla a četla, protože mě opravdu zajímalo, co se skrývá za tajemstvím Helgy. Bohužel je to velká tragédie. Lidská pomstychtivost je velká. K tomu i osud Klárky dopadl úplně jinak, než jsem si představovala. Je to velmi zajimavý, citlivý a smutný příběh a já jej doporučuji. I proto, že vede k zamyšlení a uvědomění.

29.04.2020 4 z 5

Iluminace Iluminace Mary Sharratt

Prostě a dobře, tuto knihu si musíte přečíst, abyste pochopili, proč jsem tak nadšená. Autorka skvěle smíchala beletrii, historické fakta a Hildegardiny myšlenky. Muselo jí to dát spoustu práce, aby se kniha přibližovala co nejvíce skutečnosti a byla čtivá nejen ukázkou života v době 12.stl., ale i myšlením, kdy církev hrála ve světě důležitou roli. Bohužel se jí zhostila z té špatné stránky a Hildegarda ji kritizovala ve všech směrech. Přečtěte si knihu a pochopíte.

19.11.2019 5 z 5

Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Je to klasický romantický příběh, který je napsán lehkou rukou a dobře se čte. Hlavní postavy mi byly sympatické. Nejvíce se povedl Todd. Je v něm hodně, co by si ženy u svých partnerů přály a k tomu umí rozesmát. Moc se mi líbily popisy jejich výletů po New Yorku, kdy Sophie byla turistka. Jasně, že bych se tam chtěla někdy podívat. Je to jiný svět a na chvíli do něj ve skutečnosti náhlednout by byla nádhera, tak jsem se koukla aspoň díky této knize. Také mě nadchlo povídání o jídle.
Je to milá, nepřeslazená a vtipná romance, která pozvedne náladu a pohladí romantické srdce. A to je někdy taky důležité.

02.05.2019 5 z 5

Dopis Dopis Kathryn Hughes

Příběh je to čtivý a celkem dobře promyšlený. Opět se tu setkáváme s lidmi, kteří velmi ubližují svým blízkým pro svou zaslepenou sobeckost. Některá utrpení jsou až nepředstavitelná a to vše vyšlo z jedné tvrdé hlavy, která neuzná nikdy chybu ani na konci svého života, kdy vidí, co vše špatné způsobil. To mi nedělalo moc dobře, ale konec, kdy se to aspoň vysvětlilo, mi udělal radost. Taky mi místy lezla na nervy Tina svou naivitou, jež stále omlouvala svého manžela, i když ji velmi ubližoval. Bohužel s takto týranými ženami i jejich smýšlením se můžeme setkat i v současnosti.
Příběh je romantický s někdy až moc reálnými prvky. Četl se velmi dobře a milovníkům romance ho doporučuji.

30.12.2018 4 z 5

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Kniha je pro mě velkým překvapením. Je skvělá. Úžasný literární zážitek. Jsem z ní nadšená a vím, že se k ní budu ráda vracet. Je velmi čtivá, s poutavým dějem, s reálným popisem a s postavami, které si zamilujete nebo nenávidíte, ale budete s nimi prožívat vše – dobré i zlé. Oceňuju líčení každé časové etapy, ve které se kniha odehrává. Je to věrohodné, a postavy různorodé.
Děj se rozbíhá pomalu, ale jistě. Je to pozvolné, ale důkladné rozehřátí, abychom stíhali zrychlující se tempo příběhu a závěrečný sprint je dech beroucí. Autorka zasadila osudy tří generací na jedno místo, ale do obsáhlé doby.

24.11.2018 5 z 5

Komu straší ve věži Komu straší ve věži Marie Rejfová

Kniha měla šmrnc, byla lehce vtipná, s malou dávkou romantiky a s větším přísunem detektivky. Bylo tam pár překvapení, chvíli to působilo zamotaně a pak se to hezky rozmotalo. Moc se mi líbí, že se to odehrává u nás v Česku a mnoho postav je mi z běžného života známých. Není to překombinované a hlavní postavy jsou skvěle vykresleny. Josefina je ztřeštěná, nepraktická, málo důsledná, ale když jde o něco důležitého, umí se projevit.

09.07.2018 5 z 5

Život ve dvou Život ve dvou Nicholas Sparks

Nádhera. Kniha se mi výborně četla a měla vše, co má román mít. Čtivost, nádherně vykreslenou hloubku postav, radost, dojetí, smutek, rodinnou všednost, víru a lásku. V závěru jsem si pořádně pročistila slzné kanálky, protože jsem brečela jako kráva. To se mi už dlouho nestalo. Prostě autor umí psát a to je paráda.

18.11.2017 5 z 5