jaroiva jaroiva komentáře u knih

George Lucas: Život stvořitele Star Wars George Lucas: Život stvořitele Star Wars Brian Jay Jones

Nevím, jestli se vůbec můžu přiznat, ale neviděla jsem ani jeden díl Star Wars. Vím sice, jak vypadá Yoda, ale to bude způsobeno spíš tím humbukem kolem merchandisingu a průmyslem těch "blbostí" kolem.
Budiž mi ale omluvou, že Indianu Jonese miluju. (I když poslední díl už mě nenadchnul a Chrám zkázy je na můj vkus dost temný)
Když jsem četla před nedávnem knihu Továrna na sny, měla jsem možnost nahlédnout do zákulisí hollywodského businessu a dostatečně si ho znechutit.
A proto mi tato kniha byla o to sympatičtější, že G. Lucas se alespoň snažil se zavedeným způsobem realizace filmových zakázek bojovat, i když po svém...
Nevím, nakolik je kniha objektivní, ale po přečtení jsem si musela George Lucase zamilovat.
Srovnala bych to s Jobsovým životopisem, kdy, přestože nejsem příznivcem Applu, knihu jsem si moc užila a ráda jsem se dozvěděla informace z pro mě neznámého prostředí.

15.04.2022 5 z 5

Modche a Rézi Modche a Rézi Vojtěch Rakous (p)

Jsou to vtipné povídky. Nejvíc mě zaujala ta, kdy Rézi "umírala". To jsem se opravdu skvěle bavila.

12.04.2022 4 z 5

Mrtvé ženy Mrtvé ženy Martin Štefko

Martin Štefko bezesporu umí psát. Přesto tato kniha nebude patřit k mým oblíbeným z jeho repertoáru. Nesedělo mi větší množství sprostých slov ani brutální popisy.
Třeba u Chrise Cartera tu brutalitu tak nějak beru, i když je mi z toho špatně, většinou se omezí na pár scén, tady to bylo takové brutálně rozplizlé po celé knize.
Nesnesitelně geniální detektiv byl dobrý, ten mě bavil.
Stejně ale za mou oblíbenou autorovou knihou "Nikdy se nepřestala usmívat" zaostávají Mrtvé ženy o mnoho koňských délek.

12.04.2022 4 z 5

Johny, jen ty můžeš zachránit lidstvo Johny, jen ty můžeš zachránit lidstvo Terry Pratchett

Nedokázala jsem se oprostit od podobnosti s Enderovou hrou. Bavilo mě to, ale ubírám jednu hvězdičku, protože to prostě není Enderova hra nebo případně Ready player :)

10.04.2022 4 z 5

Lži na pohovce Lži na pohovce Irvin D. Yalom

Nejdřív jsem myslela, že to bude první kniha od autora, kterou nedočtu. Být to první knížka, co od něj čtu, asi bych opravdu skončila kdesi v první třetině.

Do ruky se vám dostanou rozsypané kousky skládačky bez toho, abyste měli předlohu, kam by měl který dílek zapadat. Hodně náročné na pozornost je přeskakování z příběhů jedné osoby na příběh další. Říkala jsem si, proč to teda nenapsal autor jako povídkovou knížku, ale místo toho to tahle chaoticky poskládal do jednoho. Do poloviny knihy jsem si myslela, že dám zlatý střed, 3*, ale jen proto, že je to Yalom.
Postupně, jako by se začal rozmlžený obrázek zaostřovat a přidala bych bývala hvězdičku za jeden zajímavý příběh.
Ale poslední zhruba třetina knihy mě přesvědčila o tom, že všechno mělo svůj smysl a stálo za to vydržet dočíst až do konce. Opět dávám plný počet a těm, kdo nevydrželi přes půlku radím, aby knize dali šanci.

Jediné, co mi kazilo dojem po celou dobu, byl místy kostrbatý překlad. (zmínila bych například slovo "celulární telefon", ale bylo toho tam víc)

09.04.2022 5 z 5

Továrna na sny Továrna na sny Václav Rybář

"Kde se točí nejvíc filmů? V Nigérii.
Kde se na filmy nejvíc chodí? V Indii a v Číně.
A kde se na nich nejvíc vydělává? Samozřejmě v Hollywoodu."
A o tomto hollywoodském businessu je celá kniha.

Nejsem nějaký filmový fanoušek. Z filmů, které se v knize podrobněji rozebírají, jsem viděla jen pár. Obdivuji autory za zpracování takového množství dat. Rozhodně zajímavý a chválihodný počin.

Knihu jsem si půjčila elektronicky - bohužel v PDF formátu, pro mě špatně čitelnou na menší obrazovce, takže mi čtení trvalo dlouho a s grafickou stránkou jsem se při čtení spíš trápila. To ale není chyba autorů a knihy, ale spíš systému výpůjček a jediné možné využitelné aplikace pro čtení.
Jestli si budete chít knihu půjčit, varuji před elektronickou, ale půjčte si raději papírovou. Tohle pro mě byl boj.

I když filmy nesleduji, ráda jsem si početla informace ze zákulisí, i když jsem si tím jen potvrdila, jak je dobře, že filmy moc nesleduji.
Když jsem v době vydání Titanicu na něj nešla do kina kvůli reklamě na "nejdražší" film všech dob, ještě jsem ani netušila, jak malá špička ledovce je to v moři dalších "nejnákladnějších" filmů Hollywoodu. Tehdy jsem si řekla, že nebudu podporovat tuto nákladnost ještě svou platbou za lístek do kina.
Po dočtení této knihy si to jen potvrzuji. Je to velký business, zákulisní boje a prostě ... inu "továrna", jak praví název.
Kapitolka, která mě hodně zaujala, se týká Product placementu jako dalšího výdělečného kousku mozaiky tohoto průmyslu. Mrzí mě, že PP se už ve velkém dostává i do knih, takže zatímco ve filmu ho nevnímám jako rušivý, když je dobře udělaný, v knihách ho vnímám velmi rušivě. Byla bych ráda, kdyby se ho autoři vyvarovali a jestli se bude směrovat i knižní tvorba tímto továrním směrem, budu na stará kolena asi číst už jen staré osvědčené autory.
Konec hlášení, přečtete si sami a udělejte si vlastní obrázek.

08.04.2022 4 z 5

Povznesení Povznesení Stephen King

Audiokniha byla pro mě velké překvapení, protože bych nikdy netipla, že by Kingovku mohl číst J. Lábus. A že by to mohlo tak sedět k jeho pohádkovému přednesu.
Škrtla bych tady ten štítek Horor. Ale jinak jsem si to velmi užila, za chvilku je doposlechnuté, ale myslím, že zůstane něco zachycené někde uvnitř.

07.04.2022 5 z 5

Čísla nelžou Čísla nelžou Václav Smil

Některé kapitoly mě hodně zaujaly, jiné mě hodně nudily. Celkově se mi to líbilo, ale bylo to náročné a číselně ubíjející čtení.

05.04.2022 3 z 5

Filatelistické povídky Filatelistické povídky František Langer

Netradiční téma sběratele známek mě zaujalo. Takže, i když to nebylo nějak úchvatné, povídky mě prostě bavily. Zase něco trochu jiného, originálního.

05.04.2022 4 z 5

Frekvencia smrti Frekvencia smrti Vincent Kliesch

Zpočátku jsem se s tím trochu trápila, trochu jsem musela vzpomínat, jak to bylo v minulém dílu.
Ale konec mi vynahradil vše a jsem zvědavá na další díl.

05.04.2022 4 z 5

David Hecl: Mluví k vám kapitán David Hecl: Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Skvělý příběh, informace z kokpitu, ke kterým se běžný smrtelník ani nedostane, přestože třeba létám často jako pasažér.
Poslouchala jsem jako výbornou audioverzi, kterou mohu jen doporučit.
Ať už se jednalo o témata vtipná (sex na palubě a jiné historky) nebo vážnější (turbulence, možné nehody a problematická přistání), všechno mě beze zbytku bavilo.
EDIT: pro mě lepší než rozhovor s V. Benešem, kterého velmi uznávám, ale s jeho názory tak úplně nesouzním. Zato D. Hecl je víc "moje krevní skupina". Možná proto, že je z Moravy?

04.04.2022 5 z 5

Čisté radosti mého života Čisté radosti mého života Jan Šmíd

Moc se mi líbilo to spojení vtipného vyprávění a čisté lásky ke zvířeti. Humor a zvířátka... to jsem prostě přesně potřebovala.
Na konci jsem dokonce i byla napjatá.
Doporučuji a jdu se poohlédnout po dalších autorových knihách.

03.04.2022 5 z 5

Před tváří Amonovou Před tváří Amonovou Paul Doherty

Takový slabší a egyptský soudce Ti. Do dalších dílů se už pouštět nebudu, moc mi nesedl použitý styl psaní.

02.04.2022 3 z 5

Les Les Marek Baroš

Můj pocit je spíš takový, že je to jako nějaká snaha o scifizaci Štorcha.
Došla jsem sice až na konec, ale žádný velký zážitek mi to nepřineslo. Napadlo mě, že by se mi líbilo, kdyby mi to nějaký přítel napsal jen tak soukromě, ale že pro prodej veřejnosti to není ta pravá kniha.

02.04.2022 2 z 5

Dvanáct rozhněvaných mužů Dvanáct rozhněvaných mužů Reginald Rose

Viděla jsem v divadle, viděla jsem film a teď si poslechla audio, a ani na poněkolikáté mě tato hra nezačala nudit.
Jedno ze zásadních děl světového divadla.
Velice zajímavé je, že třeba v divadle stačí postavit 12 židlí a přesto je hra nabitá vším, co má dobrý kus mít.
Myslím, že ani tentokrát to není moje poslední setkání s tímto dílem.

01.04.2022 5 z 5

Poklady pod sněhem Poklady pod sněhem Patricia St. John

Nemůžu dát méně než plný počet bodů. Krásný příběh.

01.04.2022 5 z 5

Oslí spiknutí Oslí spiknutí Gerald Durrell

Nejdřív jsem si říkala, do čeho že jsem se to zas pustila. Ale postupně se mi to začínalo líbit a nakonec jsem se bavila.

31.03.2022 4 z 5

Tsunami blues Tsunami blues Markéta Pilátová

Připadá mi to velmi "umělecké" takový tím způsobem, kterému nerozumím. Ale protože audioknihu čte Dana Černá, poslouchalo se mi to dobře, i když to úplně nechápu.

29.03.2022 3 z 5

Ewraker. II. část Ewraker. II. část Jan Podšera

Druhý díl sice delší než první, ale zase byl nějak rychle konec. Potřebovala bych další díl :)

29.03.2022 5 z 5

Čeho před smrtí nejvíce litujeme Čeho před smrtí nejvíce litujeme Bronnie Ware

Něco úplně jiného, než jsem čekala podle názvu.
Kniha si asi najde svého čtenáře akorát v okamžiku, kdy to ten který čtenář potřebuje.
V mém případě šlo o poslech audioknihy, a dost mi to sedlo do aktuální rodinné situace. Takže pro mě velmi aktuální a trefné. Krásně napsané. Uvědomila jsem si věci, na které jsem se právě potřebovala zaměřit. Díky za to.

28.03.2022 4 z 5