Ječmínek Ječmínek komentáře u knih

Wittgensteinův vražedný komplex Wittgensteinův vražedný komplex Philip Kerr

Asi nejzajímavější z knih o masových vrazích, co jsem kdy četl. Její velkou předností je, že ani na chvíli se nedostává pod hranici kýče, jako některá jiná díla tohoto žánru.

20.02.2014 3 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Lisbeth je zvláštní postava, kvůli níž zřejmě získala tahle průměrná kniha takovou oblibu. Lisbeth je hodně svérázná, ale geniální. A čtenář jí musí fandit. Postava Lisbeth vytáhla tuhle knihu z velkého koše plného podobných příběhů a její hodnocení pozvedla nejméně o jednu hvězdičku nahoru. I moje hodnocení.

12.02.2014 4 z 5

Sběratel Sběratel John Fowles

Po všech stránkách průměrná kniha. Čtivá a občas zajímavá, ale nic vám nedá. Hodně nudné byly vzpomínky Mirandy na malíře.

09.12.2013 2 z 5

Pěna dní Pěna dní Boris Vian

Zvláštní kniha. Nenapsal ji nějaký "mírně ujetý" autor jednadvacátého století, ale "hodně ujetý" autor čtyřicátých let minulého století! A proto má Vian můj obdiv. Děj je nudně jednoduchý, ale ocitáme se ve zvláštním "ujetém" světě a s údivem zjišťujeme, že je to svět normální a náš. Chvíli jsme ze čtení veselí a chvíli smutní. Malá ukázka - pohřeb pro chudé podle Viana (trochu zkráceno): "Nosiči zastavili u velké jámy; rozhoupali rakev zpívajíce přitom Šup sem, šup tam, a povolili záklopku. Víko se otevřelo a něco mocně žuchlo do jámy. Tu náhle vyskočil zpoza jedné mohyly kostelník a ministrantem, začali vít jako vlci a házeli přitom do hrobu hlínu a kameny." Moc rád bych dal pět hvězdiček, ale nemůžu. Základní děj byl až příliš jednoduchý a někdy mi připadalo, že ty autorovy úžasné "ujetosti" jsou psané jen pro ty "ujetosti" a ne pro příběh.

29.11.2013 4 z 5

Pohádky se zvířátky (8 pohádek) Pohádky se zvířátky (8 pohádek) Vladimír Sutějev

Vtipné pohádky, více krásných obrázků, méně textu. Ne devět, ale deset dětí z deseti by ji doporučilo.

14.11.2013

Povídky rybářské hlídky Povídky rybářské hlídky Jack London

Rybářská hlídka se snaží přelstít ostražité a taky nebezpečné pytláky. Pro mě jedna z nejlepších knih mého mládí a nejlepší kniha od Londona.

17.10.2013

Zápas s nebem (1. - 3. díl) Zápas s nebem (1. - 3. díl) J. M. Troska (p)

Kniha plná fantazie, dobrodružství a mimozemšťanů. Jako mladíček jsem ji četl se zatajeným dechem a ještě dvakrát jsem si to zopakoval.

17.10.2013

Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Nadhodnocená kniha. Je to takový dobrodružný historický příběh, v němž křesťané jsou ti dobří a římané ti zlí. Rozhodně mi dala trochu poučení z historie, jinak vůbec nic.

30.07.2013 3 z 5

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Nejlepší horor, co jsem kdy četl. Slušný a rozvážný pan Kopfrkingl, jeho nebeská žena, čarokrásná dcera a milý syn.

08.07.2013 4 z 5

Autobus sebevrahů Autobus sebevrahů Arto Paasilinna

Zajímavý nápad, nadějné téma, ale pak zklamání a trochu nuda. Moje oči to přelouskaly a poslaly do mozku k posouzení. A co s tím udělal mozek? Asi to vyhodil, ať pátrám, jak pátrám, nic z téhle knihy už v hlavě nenacházím.

28.06.2013 2 z 5

Biggles od velbloudích stíhaček Biggles od velbloudích stíhaček William Earl Johns

V dětství nebo dospívání jedna z knih, které jsem četl stále dokola. Dobrodružné, dramatické, vtipné, čtivé.

22.06.2013

Mám ráda hajného Mám ráda hajného Milena Kozderová

Když jsem bývalou Pražanku Milenu Kozderovou vídal, žila na vsi a pracovala ve výkrmě prasat. Její knížku jsem si hned koupil a příjemně mě překvapila. Je to vtipné a milé. A že jsem dal jenom 3 hvězdičky? No, kurňa, nemůžu přece dát všemu hned plný počet.

22.06.2013 3 z 5

Smileyho lidé Smileyho lidé John le Carré (p)

Pro příznivce špionážních románů je tahle kniha povinnou četbou. Špión - veterán Smiley pátrá po vrazích svého přítele Vladimira a při tom narazí na stopu špičkového ruského agenta "Karly". A začíná nebezpečná napínavá hra.

18.06.2013 4 z 5

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Román milostný a zvláštní. Všichni jsou tak trochu cvoci. Dlouho je to jednotvárné, konec přinese zlepšení.

18.06.2013 4 z 5

Pokušení A-ZZ Pokušení A-ZZ Vladimír Páral

Zpočátku jsem se u téhle knihy trochu nudil, ale pak ... Párala nemusím, ale tahle se mu povedla.

15.06.2013 4 z 5

Babbitt Babbitt Sinclair Lewis

Škoda, že většina knihy je o práci, politice a životě v USA. Víc mě bavily části o soukromém životě Babbitta a jeho rodiny.

30.05.2013 2 z 5

Past na muže Past na muže Sinclair Lewis

Mně se to líbilo. Dobrodružný, romantický a zajímavý román. Tou pastí na muže je spíš krásná a rozverná mladá žena Alverna.

30.05.2013 4 z 5

Večerní zprávy Večerní zprávy Arthur Hailey

Tahle kniha není pro AH úplně typická. Možná čekáte, že autor bude (jak u něho bývá zvykem) popisovat televizní společnost od ředitele až po uklízečku, ale není tomu tak. Děj se brzy přesouvá do džungle v Peru a najednou čteme napínavý akční thriller. Čte se skutečně jedním dechem.

07.08.2012 5 z 5

Hannibal Hannibal Thomas Harris

Kniha Hannibal mě velmi zklamala. Ze všech autorových knih je jednoznačně nejhorší a už vůbec se nedá přirovnat ke skvělému Mlčení jehňátek.

26.04.2012 1 z 5

Klíče království nebeského Klíče království nebeského Archibald Joseph Cronin

Chceš pohlazení na duši? Chceš se stát lepším? Tak si přečti tuhle nejlepší z Croninových knih.

19.04.2012