JeKa JeKa komentáře u knih

Mata Hari Mata Hari Anne Bragance

Literatura faktu v beletristickém podání (nebo naopak?). Rozhodně ale velmi čtivý příběh o jedné velmi naivní ženě, která uhranula svět a ten ji za to zničil.

19.06.2018 4 z 5

Mikešova aféra a jiné případy - Kapitoly o zaneřáděném kulturním prostoru Mikešova aféra a jiné případy - Kapitoly o zaneřáděném kulturním prostoru Petr A. Bílek

I s velkym casovym odstupem jsou Bilkovy postrehy k tehdejsimu fungovani spolecnosti a vede ctive a casto i palcive aktualni. Ackoliv nemohu souhlasit s kazdym jeho nazorem bezvyhradne, a predpokladam, ze to od ctenare ani neceka, rozhodne jsem soubor precetla s nadsenim a mohu jej bez vahani doporucit.

02.04.2018 5 z 5

Odveď mě domů Odveď mě domů Julie Kibler

Čtivé a zajímavé téma, i když trochu předvídatelné a po umělecké stránce nijak dechberoucí. Taková lepší červená knihovna.

02.10.2017 3 z 5

Stefanie: Životní osudy vdovy po následníkovi rakouského trůnu Stefanie: Životní osudy vdovy po následníkovi rakouského trůnu Irmgard Schiel

Velmi zajímavý pohled na život ženy, kterou každý zná, ale málokdo ji chtěl a měl možnost poznat skutečně. Ačkoliv se autorka snaží Stephanii očistit od povrchních soudů jejích součastníků a prvních historiků jejího života, což je opravdu práce záslužná, sama se občas neubrání přebírat obdobné povrchní soudy o osobách, které okrajově v příběhu zmiňuje, což je trochu na škodu, ale hlavní vyprávění nenarušuje. Rozhodně zajímavý příběh, který otvírá zase nové stránky života nejvyšší společnosti habsburské monarchie na sklonku její existence.

06.07.2017 4 z 5

Asterix - Caesarův papyrus Asterix - Caesarův papyrus Jean-Yves Ferri

Asterix a Obelix jsou mí kamarádi už od dětských let a na jejich příběhy dodnes nedám dopustit. Samozřejmě, že ty první, staré, jsou nejlepší, ostatně, všechno, co znáte od dětství je vždycky lepší, ať už jsou to Kačeři anebo Čtyřlístek, přesto myslím, že tohle je důstojný mladší bratříček a rozhodně jsem se u sešitu dobře pobavila.

06.05.2017 4 z 5

Pan Selfridge Pan Selfridge Lindy Woodhead

Trochu jsem se bála, že po zhlédnutí seriálu mi kniha nepřinese nic nového a nebude mě příliš bavit, ale opak je pravdou....zhltla jsem jí takřka jedním dechem a nedokážu skrývat nadšení. Skvěle napsaný popis nesmírně zajímavého (a poučného) životního osudu jednoho z mnoha inovátorů počátku 20. století.

07.02.2017 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Napínavé - ano; předvídatelné - pro mě vlastně ani ne; čtivé - ano; hrdinové vzbuzující sympatie - rozhodně ne; stylisticky zajímavé - vlastně ani moc ne. Celkové hodnocení - průměrné - nenudilo, ale vracet se k tomu asi nebudu.

27.12.2016 3 z 5

Princ Albert Princ Albert Stanley Weintraub

Musím uznat, že mě velmi překvapilo, nakolik politicky aktivní osobností princ Albert byl. Věděla jsem dosud jen o jeho působení na poli vědy a rozvoje průmyslu a jeho zásahy do vedení státu pro mě byly novinkou. Rozhodně proto publikaci kvituji s povděkem, ačkoliv popisnost místy až hodinu po hodině mi občas přišla samoúčelná.

14.12.2016 4 z 5

1913: Léto jednoho století 1913: Léto jednoho století Florian Illies

Hodně zajímavá mozaika. Ačkoliv kniha postrádá děj, neuvěřitelně mě vtáhla a nemohla jsem se odtrhnout. Fascinoval mě onen umělecký kvas, který sršel na každém kroku. Vskutku přelomová doba, o to tragičtěji působí vědomí, k jakým hrůzám ve finále vyústila.

02.10.2016 5 z 5

Povídejme si, děti Povídejme si, děti Josef Čapek

Tuhle knížku jsem dostala v 1. třídě od paní učitelky spolu s vysvědčením, z počátku jsem jí moc nerozumněla, zato později se stala jednou z mých nejoblíbenějších. Ráda jsem si jí po letech přečetla znovu...

04.09.2016 4 z 5

Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Naprosto skvělé, mile vtipné a zajímavé čtení, které jsem ocenila o to víc, že na své ochotnické zážitky z divadla vzpomínám s láskou a pousmáním. Lákalo mě proto do tohoto světa líčidel a přetvářky zase jednou nahlédnout skrze oponu.

06.02.2016 5 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Silný příběh, originální vypravěč, zajímavý román...

01.02.2016 4 z 5

Zpověď dítěte svého věku Zpověď dítěte svého věku Alfred de Musset

Od knihy jsem původně čekala něco trochu jiného, řekněme výrazně realističtější popis vztahu se Sandovou. Nicméně tento takřka emocionální deník vztahu (i když značně pokřiveného) byl naprosto fascinující. Není to sice čtení úplně pro každého, ale rozhodně nelituju.

23.10.2015 4 z 5

Borgiové - příběh renesanční rodiny Borgiové - příběh renesanční rodiny Joachim Brambach

Opravdu velmi poutavě psaná kniha o rodině tak opředené všemožnými mýty a černými legendami, že je skutečně zajímavé konečně si přečíst, jak to bylo doopravdy. Rozhodně doporučuji.

25.06.2015 5 z 5

Pojídači mrtvých Pojídači mrtvých Michael Crichton

Velmi zajímavá a čtivá kniha, jen si člověk pořád musí připomínat, že se nejedná o smyšlenku...neuvěřitelné!

23.04.2015 5 z 5

Vídeňský císařský dvůr Vídeňský císařský dvůr Frank Huss

Velmi zajímavá kniha o žiotě na výdeňském dvoře od konce třicetileté války po začátek válek napoleonských. V první polovině knihy autor představuje jednotlivé habsburské panovníky a to po většinou na základě jejich osobního života, nikoliv politických činů. V druhé půlce se pak zabývá barokní (resp. rokokovou) reprezentací dvora, proměnami tohoto modusu vivendi a samozřejmě i jednotlivými aspekty této problematiky. Největší pozornost je věnována hudbě. Na můj vkus až skoro moc, neboť autor neustále vyjmenovává jednotlivé členy dvorské kapely, což, vzhledem k tomu, že se pro většinu čtenářstva jedná o jména bez konkrétního obsahu, působí občas trochu úmorně. V některých případech jsou ale osudy jednotlivých hudebníků představeny blíže a to je pak zase moc zajímavé čtení. Rozhodně originální téma, velmi dobré zpracování. Za mě 4,5 hvězdičky.

18.04.2015 4 z 5

U štěstí dam U štěstí dam Émile Zola

Hodně povedená kniha o obchodě s módou, reklamě a svádění a taky o sociálním dopadu pokroku. Ač nepatří k těm nejslavnějším titulům z cyklu Rougon-Macquart, rozhodně stojí za přečtení, a to nejen milovníkům seriálu Pan Selfridge.

08.03.2015 5 z 5

Ze života prababiček Ze života prababiček Jana Skarlantová

Velmi čtivě napsaná knížka, která prismatem dobové módy popisuje svět na počátku 20. století. Autorka k tomu využívá četné citáty z beletrie, které atmosféru doby dokreslují. Škoda jen, že zdroj konkrétní citace uvádí jen občasně, jinak by to totiž byl i velmi dobrý tip na další četbu. Vřele doporučuji!

20.01.2015 5 z 5

Posedlosti francouzských králů Posedlosti francouzských králů Henri De Roméges

Velmi zajímavá kniha, ačkoliv stylisticky poněkud nevyvážená. Jedná se totiž převážně o popularizačně naučnou publikaci, z tohoto žánrového vymezení však čtenáře vytrhují jednak takřka románové úvody do jednotlivých kapitol, jednak některá slovní spojení ala časopis Blesk, která v jinak běžně psaném textu působí poněkud jako "pěst na oko". Nicméně po obsahové stránce je kniha skutečně velmi zajímavá, neboť si všímá jen jedné linie životních osudů Jindřicha Iv., Ludvíka XIV, Filipa Orleánského, Ludvíka XV., Napoleona I. a Napoleona III. - milostných afér a sexuálních zkušeností. Vyzobává tak to čtenářsky nejzajímavější z jejich životopisů. Nutno však uznat, že i v případě, že jste životopis některé z centrálních osobností již četli, určitě se dovíte něco nového. Velkou chválu pak uator zaslouží především za to, že navzdory tématice, některým výrazům a peprným (ne vždy podloženým) hisotrkám, kniha ve svém celku nepůsobí jako laciné bulvarizování či morálně povýšenecký soud.

Blíže viz http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=14591

26.11.2014 4 z 5

Zpověď Zpověď Sándor Márai

Velmi zajímavá sonda do světa měšťanstva před a po první světové válce, která zajímavým způsobem mapuje hodnoty tehdejší společnosti a s nostalgií sleduje jejich rozvrat. Zaměřením na dětství a období uměleckého zrání trochu připomíná i Tržiště senzací Egona Ervína Kische, problematika tvorby a jazyka je však u Máraie mnohem propracovanější. Vykořeněnost je pak všeobjímající tématikou skrze kterou se, paradoxně, autor dobírá vlastního domova, které nejsou určeny geograficky, ale jazykově a hodnotově. Velmi zajímavý opus, který vypráví nejen o jedné životní zkušenosti (i když literárně pokřivené), ale i o zážitcích celé jedné generace a doby, doby, která ovlivňuje i naši současnost víc, než jsme lecky ochotní si přiznat.

17.11.2014 4 z 5